PENGENALAN KEPADA PENDIDIKAN KHAS (Masalah Pembelajaran

)
DISEDIAKAN OLEH: MOHD FAROUK FADLY B DAMSI 871028-52-6041 PISMP 1G AMBILAN JANUARI 2009

JENIS-JENIS MASALAH MURID-MURID BERKEPERLUAN KHAS Kerencatan akal Masalah Penglihatan Masalah Pendengaran Masalah tingkah laku/emosi Masalah Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

JENIS-JENIS MASALAH MURID-MURID BERKEPERLUAN KHAS Palsi Serebral Masalah pembelajaran spesifik Masalah komunikasi dan bahasa Masalah Autisme Masalah pintar cerdas

Kerencatan akal
Kanak-kanak yang ditafsirkan sebagai terencat akal adalah kanak-kanak yang mempunyai daya pemikiran yang berkurangan dan bermasalah dalam pembelajaran.

Mereka yang kerencatan akal yang teruk (severe mental retardation) tidak boleh berjalan, bercakap atau menjaga diri. Manakala mereka yang tidak begitu teruk hanya mempunyai masalah mempelajari cara-cara hidup seperti menjaga diri. Kecacatan terbahagi kepada kecacatankecacatan fizikal atau anggota, penglihatan dan pendengaran. Kecacatan anggota tidak bermakna anak yang terlibat kerencatan akal.

Punca Masalah Kerencatan Akal
30% daripada kanak-kanak yang terencat akal teruk disebabkan oleh keabnormalan genetik seperti sindrom Downs, 25% disebabkan palsi serebrum, 30% disebabkan oleh meningitis dan masalah perinatal manakala 15% tidak ada sebab-sebab tertentu. Kanak-kanak sebegini mempunyai ukuran IQ (intelligence quotient) kurang daripada 50. Kebanyakan kanak-kanak yang kurang teruk kerencatan akal (IQ diantara 50-75) tiada punca yang menyebabkannya. Kurang daripada 5% disebabkan oleh meningitis, palsi serebrum atau masalah perinatal.

Ciri-ciri Masalah Kerencatan Akal
Sebilangan daripada kanak-kanak kerencatan akal akan dikenal pasti kerana mengidap salah satu daripada punca-punca sepertisindrom down, masalah perinatal atau meningitis. Sindrom Downs mempunyai ciri-ciri tertentu dan akan dikenal pasti. Sebilangan besar kanak-kanak yang terencat akal akan dikesan semasa pihak doktor membuat ujian perkembangan –developmental assessment. Mereka yang ditemui harus dirujuk kepada pakar kanak-kanak untuk siasatan yang mendalam.

Masalah Penglihatan
Masalah penglihatan dari segi pendidikan bermaksud sekumpulan kanak-kanak yang memerlukan pendidikan kerana masalah penglihatan. Kaedah penyampaian pembelajaran dan bahan bantu mengajar perlu diadaptasikan dengan keperluan kanak-kanak ini supaya dapat mengoptimakan pembelajaran dan pencapaian mereka.

Kanak-kanak rabun

Penglihatan diplopia iaitu berganda

BAHAGIAN MATA DAN PUNCA MASALAH PENGLIHATAN

Punca Masalah Penglihatan:
baka dan keturunan komplikasi semasa hamil dan semasa lahir Rubella -Rubella adalah penyakit virus berjangkit seakan-akan cacar yg boleh menyebabkan kecacatan kepada bayi sekiranya dihidapi oleh seseorang ibu yg mengandung antara satu hingga tiga bulan. sifilis kecederaan penyakit

Ciri-ciri Masalah Penglihatan :
1.Rupa
Bebola mata yang selalu berputar-putar. Tidak bertindak balas dengan cahaya. Mata yang selalu bergerak-gerak.

2.Tingkah laku
Selalu memusing kepala ke sebelah sahaja Kerap berkelip Kerap menggosok mata

3. Aduan
Selalu mengadu sakit kepala Penglihatan yang kabur Nampak 2 imej pada 1 objek

Masalah Pendengaran
Masalah pendengaran adalah masalah yang menjejaskan komunikasi dan menyebabkan masalah bercakap atau memahami apa yang diperkatakan oleh orang lain.

Doktor sedang melakukan pemeriksaan telinga

Alat bantu mendengar

Punca Masalah Pendengaran:
jangkitan telinga kronik fakor keturunan kecacatan kongenital sakit kuning yang teruk semasa bayi penggunaan dadah ototoksik jangkitan virus atau bakteria proses penuaan dan tumor.

Ciri-ciri masalah pendengaran:
    

Kanak-kanak kurang memberi perhatian dalam kelas Kelihatan selalu berkhayal Butir-butir percakapan yang tidak jelas dan janggal Kelihatan terkejut apabila dihampiri dari belakang Kanak-kanak tidak memahami dan mengikut arahan yang diberi Tidak melibatkan diri dalam aktiviti yang memerlukan kemahiran bertutur Sering bertanya mengenai tugasan yang perlu dilakukan.

Masalah tingkah laku/emosi
Masalah tingkahlaku dan kurang kemahiran penyesuaian diri adalah keadaan yang biasa terjadi di kalangan kanakkanak dan remaja bermasalah, terutamanya mereka yang mengalami masalah pembelajaran yang teruk.

Antara masalah tingkahlaku di kalangan kanak-kanak dan remaja adalah seperti berikut: Tingkahlaku ganas Menentang, tidak mahu menurut kata Sikap terlalu bergantung Sikap suka mengelak Tingkahlaku pasif

Punca-punca masalah tingkah laku
Kebanyakan daripada perangai/kelakuan adalah dipelajari. Sebahagiannya adalah akibat dari ketidakseimbangan bahan kimia dalam otak dan kekurangan fungsi luar kawal otak. Jika sesuatu tingkahlaku itu dianggap bermasalah, biasanya ia telah dipelajari dari sesuatu situasi sebelumnya. Manakala jika berkaitan dengan kecacatan, kebanyakkan daripada mereka mempunyai masalah tingkahlaku akibat daripada kesukaran secara umum dalam kemahiran menyesuaikan diri seperti berkomunikasi, kemahiran mengurus kehidupan seharian dan kemahiran mengawal emosi dan sosial.

Ciri-ciri masalah tingkah laku
1. Kebanyakkannya akan mengalami gangguan dalam aspek berikut: Interaksi sosial (Lebih suka bersendirian) 2. Komunikasi (lisan dan bukan lisan) Sukar untuk meluahkan keinginan sendiri 3. Minat dan aktiviti Suka membuat gerakan berulang-ulang yang aneh 4. Masalah dalam aktiviti motor/fizikal Menjadi terlalu aktif atau terlalu lembab

Masalah Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
Kecelaruan Hiperaktif Kurang Upaya Tumpuan (ADHD) adalah satu kecelaruan tingkah laku yang biasa terjadi di kalangan kanak-kanak.

Ia melibatkan 3 jenis kepayahan : Kurang tumpuan Hiperaktif Menurut kata hati (Impulsiviti)

Ciri-ciri Masalah ADHD
A. Kurang tumpuan Kanak-kanak sentiasa : Melakukan banyak kesilapan di dalam kerja sekolah. Mempunyai masalah untuk mengatur aktiviti-aktivitinya Sering kehilangan barang di rumah dan di sekolah Tidak dapat menyelesaikan tugasnya

B. Hyperaktif Kanak-kanak sering : Menggoyang-goyangkan tangan dan kakinya serta mengeliat dan resah di tempat duduknya Meninggalkan kerusinya di kelas walaupun sepatutnya ia duduk di situ Berlari-lari dan memanjat-manjat dengan berlebihan (lebih dari kanak-kanak biasa) Bising waktu bermain

Masalah Autisme
Autisme ialah gangguan pertumbuhan tumbesar seseorang dalam jangka masa panjang yang memberi kesan dalam pemikiran kanak-kanak dan dalam proses informasi. Ia berlaku kepada kanak-kanak di antara 1-2 orang dalam 1000 dan ia terjadi 4 kali lebih kerap di kalangan kanak-kanak laki-laki. Gejala – gejala ini selalunya berlaku sebelum kanak- kanak itu berumur 3 tahun tetapi ianya belum pasti lagi.

Bahagian otak autistik

Punca-punca masalah autisme
Punca masalah ini tidak diketahui , namun teori yang terakhir mengatakan bahawa, faktor genetik memainkan peranan penting yang menyebabkan berlakunya keadaan austistik pada kanak-kanak. Pengaruh virus yang dihadapi oleh si ibu semasa mengandung seperti virus rubera, toxo, herpes, keracunan makanan, pendarahan, pemakanan yang kurang zat. Ini mempengaruhi perkembagan sel-sel otak bayi semasa si ibu sedang mengandung.

Ciri-ciri kanak-kanak Autisme
Perlakuan yang bongkak Ketawa dengan tiba-tiba Perkataan yang diulang berkali-kali dan gagap. Tidak mengenali bahaya. Tidak merasai kesakitan. Menangis dan marah tanpa sebab. Permainan yang luar biasa.

Masalah Pembelajaran Spesifik (Disleksia)
Disleksia adalah satu masalah pembelajaran iaitu kesukaran mengenal huruf, membaca, menulis, mendengar dan bercakap disebalik pengajaran yang cukup dan peluang budaya yang sempurna. Sebenarnya masalah ini bukanlah satu penyakit dan ia tidak memerlukan ubat untuk mengubatinya, sebaliknya dengan program pendidikan yang sesuai masalah ini dapat dikurangkan.

Punca-punca disleksia
Cara kerja otak yang berbeza daripada keadaan yang normal. Apabila ujian imbasan dijalankan ke atas penghidap disleksia, didapati cara otak mereka memproses maklumat agak berbeza daripada biasa. Faktor keturunan juga dikatakan sebagai salah satu punca dislesia. Kajian perubatan di barat mendapati kanakkanak penghidap disleksia mempunyai latar belakang keluarga yang ada turut mempunyai penghidap sindrom berkenaan.

Ciri-ciri disleksia
Selalu dikesan pada peringkat awal persekolahan. Lambat membaca dan mempunyai tulisan tangan yang buruk. Ketika membaca, sering mengurang dan menambah pada sesuatu perkataan. Sering keliru dengan sesuatu perkataan pada huruf-huruf tertentu contohnya 'b' dianggap 'p' dan 'p' dianggap 'q'. Perhatian mudah terganggu atau gagal untuk menghabiskan sesuatu kerja hingga habis.

Disleksia boleh dikategorikan kepada tiga bahagian iaitu :
Kategori disleksia

Disleksia visual (penglihatan)

Disleksia auditori (pendengaran)

Disleksia visual-auditori

Palsi Serebral
Serebral palsi adalah gangguan terhadap pengendalian fungsi motor disebabkan kerosakan pada otak yang sedang berkembang. Serebral palsi adalah kecacatan yang memberi kesan terhadap: bentuk muka pergerakan kemahiran motor

Jenis-jenis Palsi Serebral
1.Spastic Menyebabkan kesukaran dalam pergerakan dan tingkah laku, dimana ia menjadi kaku 2.Athetoid Tidak dapat mengawal pergerakan otot dan biasanya mereka mempunyai bentuk tubuh yang pelik 3.Ataxic Ia merupakan gangguan terhadap keseimbangan dan persepsi

Punca Masalah Palsi Serebral
Kerosakan otak semasa kelahiran Kerosakan otak semasa mengandung Oksigen tak sampai ke otak janin Jangkitan kuman masalah kesihatan maternal Perkembangan yang tak normal Bayi yang dilahirkan tak cukup bulan Meningitis bacteria

Ciri-ciri Masalah Palsi Serebral
Perkembangan motor kasar dan motor halus yang lambat Tindakan yang sepatutnya hilang masih kekal Berjalan dengan menjinjit atau kaki diseret Ketidaknormalan bentuk otot Lekukan pada spinal "jawbone" atau kepala kecil

Masalah pintar cerdas
Kanak-kanak pintar cerdas ialah kanak-kanak yang mempunyai potensi dan kemampuan tinggi dalam bidang akademik. Selain itu, hasil kerja mereka juga unik, kreatif dan mengkagumkan. Kanak – kanak pintar cerdas selalunya memiliki kecerdasan melebihi 130. ini memberikan mereka kelebihan berbanding kanak-kanak biasa.

Tahap-tahap kanak-kanak pintar cerdas
mempunyai kebolehan menilai gemar kepada aktiviti intelektual suka menanya soalan dan mencari maklumat atas inisiatif sendiri. Gemar berfantasi dan berfikir Gemar menyelesaikan masalahyang rumit Bersikap ingin tahu terhadap sesuatu objek, idea, situasi dan peristiwa.

Ciri-ciri kanak-kanak pintar cerdas
mempunyai kebolehan menilai gemar kepada aktiviti intelektual suka menanya soalan dan mencari maklumat atas inisiatif sendiri. Gemar berfantasi dan berfikir Gemar menyelesaikan masalahyang rumit Bersikap ingin tahu terhadap sesuatu objek, idea, situasi dan peristiwa.

Masalah komunikasi dan bahasa
Komunikasi adalah proses yang melibatkan encoding(penghantaran maklumat yang boleh difahami) dan decoding (menerima dan memahami) mesej. Bahasa adalah komunikasi penyampaian idea melalui symbol-simbol makna.

Punca masalah bahasa dan komunikasi
Antara penyebab masalah pertuturan ialah masalah hilang pendengaran, palsi serebral dan lain-lain masalh saraf atau otot, kecederaan kepala yang teruk, strok, kerancatan akal (contoh Sindrom Downs), kecacatan fizikal seperti lelangit bercelah, penyalahgunaan suara, penyakit (virus, kanser pita suara). Bagaimanapun, biasanya penyebab masalah tidak diketahui

Ciri-ciri masalah bahasa dan komunikasi
1. Masalah Perkembangan Bahasa Kelambatan yang nyata dalam perkembangan perbendaharaan kata dan nahu yang perlu untuk bercakap. Ia seringkali dikesan pada usia lebih kurang dua tahun. 2. Afasia: Hilang keupayaan bertutur disebabkan strok atau kecederaan kepala. 3. Gagap: Pertuturan yang tidak lancar disebabakan teragak-agak, dan pengulangan atau pemanjangan pertuturan.

4. Masalah Artikulasi: Tidak dapat menyebut bunyi pertuturan dengan betul 5. Masalah Suara: Penggunaan nada, dan kekuatan suara yang tidak sesuai atau kualiti suara (serak, sengau) 6. Masalah Lain Masalah makan dan menelan. Kesukaran untuk makan, minum dan menelan disebabkan masalah orofasial atau neurologi

Rujukan
Jamila K.A. Mohamed. 2005. Pendidikan Khas untuk Kanak-kanak Istimewa. Kuala Lumpur. PTS Profesional. Jabatan Pendidikan Khas, Kementerian Pendidikan Malaysia (2003), Sukatan Pelajaran Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran Sekolah Rendah & Menengah Kementerian Pendidikan Malaysia. (2005). Buku Maklumat Pendidikan Khas. Kuala Lumpur. Fakulti Pendidikan, Sastera dan Sains Sosial. (2006). Universiti Terbuka Malaysia. Pengenalan Pendidikan Kanak-kanak Masalah Pembelajaran. Julia Jantan/ Siti Suhaila Samian.Politeknik Johor Bahru. (2007). Perkembangan dan Ciri-ciri Kanak-kanak Berkeperluan Khas. Open Univesity Malaysia. Pendidikan Khas Daerah Larut Matang Dan Selama . http://ppdlms.edu.my/pk. 4 April 2009. http://www.authorstream.com http://en.wikipedia.org/wiki/Autism http://www.spe-ed.net/ld-bp.php http://chonghwa13.tripod.com/pkhas.htm http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/kanak_content

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful