You are on page 1of 18

Logica si argumentare

A.B.CAPITOLUL 1 Notiuni introductive • 1. Importanta elementelor de logica pentru cunoastere. comunicare si argumentare . Definirea logicii • 1.

A.1. 3. stiintã care se ocupã cu studiul formelor si legilor fundamentale ale gândirii. manual în care sunt expuse elementele de bazã ale acestei stiinte. modalitate de a gândi. 5. 2. consecventã si temeinicã. Definirea logicii 1. 4. fel de a rationa. ratiune coerentã. temei firesc al unei actiuni. provine din latinescul logica .

1. Definirea logicii • Aristotel este primul filosof care a analizat riguros principiile si regulile gandirii corecte • Toate scrierile lui referitoare la logica formeaza ORGANON • Aristotel nu a folosit niciodata cuvantul Logica .A.

1. bazat pe teze si antiteze. metodã dialecticã. propriu dialecticii.) 1) care tine de dialecticã. discurs dialectic.Ch.A. Definirea logicii DIALECTICA (termen folosit in loc de logica pana in secolul 3 d. . 2) (în filozofia anticã) care recurge la teze si antiteze pentru a demonstra un adevãr.

2.JUDECATILE .CONCEPTELE.1.RATIONAMENTELE 3. Definirea logicii • Definitia lui Aristotel pentru LOGICA este: STIINTA A FORMELOR GANDIRII CORECTE FORMELE GANDIRII CORECTE SUNT: 1.A.

ce forma iau deductiile in fiecare stiinta? Prin ce reguli se deduc teoremele din axiome? Acestea sunt o parte din intrebarile pe care si le-a pus Aristotel in scrierile sale logice. Definirea logicii “Stiintele – cel putin cele teoretice – trebuie sa fie axiomatizate. Ce sunt atunci axiomele lor? Ce conditii trebuie sa indeplineasca o propozitie pentru a fi axioma? Mai mult. 47 .A. si in special in lucrarile cunoscute sub numele de Analitica prima si Analitica secunda.1. “ pg.

” pg. in cele din urma. o stiinta a substantei. pe care oricine trebuie sa o parcurga inainte de a studia orice stiinta si care . ansamblul operelor logice ale lui Aristotel. ea singura. conform lui Aristotel. O conceptie similara justifica aplicarea cuvantului Organon sau instrument (al stiintei) doctrinei logice si.A. ci o parte a culturii generale.1. Definirea logicii “Logica nu este. ii va permite sa stie care tipuri de propozitii reclama o demonstratie si ce fel de demonstratie ar trebui sa le ceara.29 .

Definirea logicii “Logica este ca si geometria.Ch. profunzime si complexitate. ARISTOTEL (384-322 I. Cel dintai tratat de logica. poate cea mai veche. preceda cu aproximativ jumatate de veac Elementele lui Euclid si poarta pecetea geniului enciclopedic al antichitatii.)” pg.A. daca ne orientam dupa treapta superioara a elaborarii stiintifice. uimitor si astazi prin consistenta.1. o stiinta foarte veche.17 .

oamenii pot critica sau respinge argumentarile altora. Cu ajutorul logicii.B. Importanta elementelor de logica pentru cunoastere. pot invata sa construiasca argumente valide. . comunicare si argumentare Studierea logicii are rolul de a dezvolta dimensiunea critica a gandirii.1.

ce nu pot fi considerate nici adevãrate. comunicare si argumentare Paradox 1) opinie sau lucru care vine în contradictie cu adevãrul general acceptat. nici false. Importanta elementelor de logica pentru cunoastere.1. .B. 2) rationament aparent just care duce la concluzii contradictorii.

Importanta elementelor de logica pentru cunoastere.1. comunicare si argumentare Exemplu de paradox logic: Un cretan spune: “Toti cretanii sunt Ce se poate spune despre valoarea de adevar a propozitiei spuse de cretan? Este adevarata sau nu? mincinosi” .B.

el trebuie sa rearanjeze informatiile. Importanta elementelor de logica pentru cunoastere.1. astfel incat in final sa poata stabili singur daca explicatia este valida sau nu. . comunicare si argumentare De cele mai multe ori cand un om ia parte la o explicatie argumentativa.B. sa analizeze argumentele.

se spune ca este nevalid. comunicare si argumentare Un argument este valid daca respecta regulile gandirii corecte. . In cazul in care argumentul nu respecta aceste reguli.B. Importanta elementelor de logica pentru cunoastere.1.

Importanta elementelor de logica pentru cunoastere. comunicare si argumentare 3 situatii in care logica este utila omului .1.B.

Importanta elementelor de logica pentru cunoastere.B. Cand cineva incearca sa foloseasca o argumentare incorecta pentru a castiga ceva necuvenit Exemplu: Vanzatorul spune: Aceasta masina merge bine pentru ca este straina. comunicare si argumentare 1.1. O masina straina nu poate fi stricata? .

” Criminalul este doar cel care ucide.1. Importanta elementelor de logica pentru cunoastere. . suntem o natiune de criminali.B. nu si cel care are anumite dorinte. Cand cineva incearca sa manipuleze furnizand informatii si argumente false Exemplu: Intr-un ziar scrie: “51 % dintre participantii la un sondaj au afirmat ca doresc introducerea pedepsei cu moartea. Prin urmare. comunicare si argumentare 2.

Cand utilizand argumente logice ajungem sa descoperim date noi pe baza informatiilor vechi Exemplu: S-a constat ca toate galaxiile vizibile de pe Pamant se indeparteaza de acesta. Importanta elementelor de logica pentru cunoastere. .B. comunicare si argumentare 3.1. Rezulta ca initial toate galaxiile au fost apropiate de Pamant.