.

TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA TAJUK : KESAN INTERAKSI TAMADUN MELAYU DAN TAMADUN INDIA .

. • Terbahagi kepada dua dimensi : dimensi rumpun bahasa bangsa dan dimensi kawasan wilayah. • Tamadun Melayu berpusat di kawasan yang dikenali sebagai Alam Melayu atau Nusantara kini.TAMADUN MELAYU • Tamadun Melayu adalah sebuah tamadun yang dikongsi bersama bangsa Melayu yang datang dari pelbagai wilayah dan rumpun bahasa.

Pegangan dan . .Merujuk kepada bahasa yang dituturkan oleh masayarakat seluruh Alam atau kepulauan Melayu yang meliputi kawasan kepulauan merentasi seluruh Asia Tenggara hingga sempadan Australia. Ras Melayu 2. Kebudayaan Melayu 3.Merujuk amalan mereka yang masayarakat memiliki ciriMelayu yang ciri genetik menjadikan yang sama agama Islam dan berasal dan adat resam dari Alam mereka sebagai unsur utama Melayu.Istilah Melayu (3 dimensi yang berbeza) 1. Bahasa melayu . pembentukanny a. .

• Zaman pelbagai pemerintahan meninggalkan kesan besar serta mempengaruhi sifat luaran dan dalaman.TAMADUN INDIA • Tamadun india merupakan tamadun yang tua. • Tamadun yang telah berumur lebih daripada lima ribu tahun ini boleh dibahagikan kepada beberapa zaman. .

Zaman dinasti maurya Zaman veda Zaman empayar gupta Zaman kerajaan Islam Zaman penjajaha n portugis dan belandaa Zaman pemerinta han british Zaman pra sejarah Zaman tamadun india Zaman merdek a .

Berdasarkan kepada nama Indu inilah maka india dikenali sebagai .ASAL USUL NAMA INDIA Nama negara india pada zaman klasik adalah berasaskan kepada bahasa sanskrit iaitu Bharata-Varsha atau Bhrarata-Khanda sempena nama seseorang pemerintah india yang bernama bhrarata. Orang-orang Greek menamakan kawasan ini sebagai Indu. Nama lain bagi India ialah Jambu-dvipu.

Ini termasuklah sistem kepercayaan dan agama. kesenian. . bahasa dan kesusasteraan. masyarakat Asia Tenggara mengembangkan budaya sendiri semenjak dari zaman logam. Mulai abad ketiga masihi.KESAN AGAMA HINDU DAN BUDDHA DALAM TAMADUN ISLAM Sebelum kedatangan pengaruh kebudayaan india. sistem pemerintahan beraja. Tamadun Melayu mulai menerima dan mengamalkan beberapa aspek kebudayaan setelah wujud perhubungan dengan kerajaan India. Antaranya kepercayaan ismisme.

 Tujuan utama kedatangan para pedagang dari India ke Tanah Melayu ialah bagi .INTERAKSI TAMADUN MELAYU DAN TAMADUN INDIA  Bermula seawal abad ke-3 SM.  Bahan bertulis dari India ada menyebut tentang “Malayadvipa” [Semenanjung Melayu].

Kesusasteraan 5.KESAN-KESAN INTERAKSI 1. Bahasa 4. Sistem pemerintahan beraja 3. Adat Resam dan . Kepercayaan dan agama 2.

KEPERCAYAAN DAN AGAMA • Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan. . • Sebelum ini mereka berpegang kepada kepercayaan animisme. • Contoh : Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujangpula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindukerajaan Chola ketika menguasai Kedah.

Terdapat beberapa pendapat sejarawan tenta ng kedatangan pengaruh Hindu dan Buddha ke PENDAPAT PERTAMA Asia Tenggara: Pengaruh India telah dibawa oleh golongan ksyatria atau tentera (disebarkan oleh golongan penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara). CARA-CARA KEDATANGAN PENGARUH HINDU DAN BUDDHA .

Faktor perdagangan yang melibatkan laluan sutera yang melintasi Asia Tengah dan jalan laut melalui Selat Melaka .PENDAPAT KEDUA Pengaruh tersebut dibawa oleh pedagang atau vaisya. 1981 :23 ) . (Hall.

Penerimaan masyarakat pribumi Asia Tenggara terhadap beberapa aspek kebudayaan India khususnya seperti keagamaan dan sistem beraja juga didorong oleh faktor perdagangan. TIGA Mendakwa pengaruh itu dibawa oleh golongan Brahmin atau pendeta . Ini kerana perdagangan Asia tenggara dan tamadun India telah berlangsung semenjang PENDAPAT KEabad ke-5 sebelum masihi lagi.

• Contohnya: Tun Ali. . anak kepada seorang pemborong permata Tamil Muslim yang telah berkahwin dengan anak Sri Nara Diraja pada zaman Sultan Muhammad Syah (1424-1444).PENDAPAT KEEMPAT • Perkahwinan antara pedagang India Muslim dengan wanita tempatan dari golongan bangsawan Melayu.

para sejarawan bersetuju dan menerima pendapat kelima. ( arca dengan ikatan tali harimau-Srivijaya ). Ini diperkuatkan lagi oleh kajian ahli arkeologi. berdasarkan jumpaan seni arca yang kasar bercirikan Asia Tenggara. .PENDAPAT KELIMA Proses itu berlaku melalui pengambilan aspek-aspek kebudayaan india yang menarik sahaja yang kemudiaannya disesuaikan dengan budaya tempatan untuk diamalkan. Walaubagaimanapun.

pemerintahan di setiap penempatan di Asia Tenggara diterajui oleh ketua kerana pada masa itu sistem beraja belum digunakan.PENGARUH HINDU DAN BUDDHA DALAM SISTEM PEMERINTAHAN Sebelum lahirnya kerajaan awal. Gelaran raja muncul apabila menerima pengaruh daripada sistem beraja di India .

• Candi sebagai monumen batu dibina . • Raja sebagai titisan dan penjelmaan Tuhan Siva-Buddha yang melahirkan konsep Deva-Raja.• Institusi pemerintahan dan istiadat Raja-Raja Melayu menyerap konsep kosmologi sinkretisme Hindu-Buddha. • Kerajaan di dunia dianggap bayangan kerajaan di syurga.

SISITEM PEMERINTAHAN DIRAJA Raja Kerabat diraja Pembesar dan ahli agama Rakyat Hamba .

raja dibantu oleh tentera dan hakim . majlis adat istiadat diadakan seperti majlis pertabalan diraja Raja dibantu oleh pembesar dan ahli agama dalam upacara keagamaan Pada peringkat pentadbiran.RAJA Berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan Bagi mengukuhkan kedaulatan raja.

Dibawah raja terdapat pemerintahan pusat dan daerah Masyarakat di Asia Tenggara semenjak awal lagi mereka terlibat dalam perdaganagan laut dan mula berinteraksi dengan India Interaksi bahasa sperti ini membolehkan proses asimilasi budaya berlaku .

PENGGUNAAN GELARAN Duli Yang Maha Mulia: Debu Di Bawah Tapak Kaki Raja Yang paling Suci Seri Paduka Baginda: Capal Suci Di Bawah Tapak Kaki Dewaraja Seri Nara Diraja Bertugas mengistiharkan perlantikan raja : .

PENGGUNAAN GELARAN Laksamana sebagai ketua tentera Bendahara sebagai Menteri .

BAHASA Pengaruh bahasa Sanskrit. selain daripada bahasa Arab. ditemui 29 bahasa . Batu Bersurat Terengganu. dan Batu Bersurat Talang Tuwo (684 M) dan Batu Bersurat Karang Berahi (692 M) buktikan pengaruh Sanskrit dalam bahasa Melayu Kuno. Penemuan Batu Bersurat Kedukan Bukit (683 M).

PENGARUH DARIPADA BAHASA SANSKRIT • Perbandingan bahasa Melayu lama dengan bahasa Melayu baharu Bha kti Dhu ka droha ka = Bakti Samic ra Tatha pi = Mesra = = Duka = = Tetapi Derhaka Vela Bila .

keagungan raja dan menyelitkan unsur epik dan mitos. Ramayana. Cerita penglipur lara yang dituturkan oleh . Hikayat Seri Rama mendapat inspirasi daripada En. Karya sastera Melayu tradisonal pentingkan aspek kesenian.KESUSASTERAAN Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana & Mahabharata. keromantisan.

Amalan adat dalam kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut.ADAT RESAM DAN BUDAYA Kedatangan agama Hindu pengaruhi hidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu: amalan jampi dan mentera. bersanding .

• Budaya pemakanan seperti roti canai serta penggunaan rempah ratus juga mempengaruhi masyarakat melayu. . • Pengaruh India dalam hiburan-Tarian dan muzik dalam masyarakat Melayu seperti tarian gamelan. (Afifah. ronggeng. boria. wayang kulit dan mak yong.

patung.KESENIAN SENI BINAAN: Merangkumi aspek-aspek binaan seperti arkitektur. arca dan ukiran-ukiran lain Kuil dan candi mesti didirikan disetiap tempat yang dikunjungi oleh penganutnya. candi. Candi lambang kosmologi dan bangunan tiruan dari tempat dewa sebenar iaitu Gunung Mahameru .

• Tradisi makanan atas daun pisang dan mengemari kekacang. dan .MAKANAN • Penggunaan rempah ratus yang banyak dalam masakan • Telah diasimilasikan dalam masyarakat Melayu contohnya masakan kari atau kurma • Masyarakat Melayu mengambil budaya pemakanan masyarakat India seperti nasi sebagai bahan utama.

Interaksi Tamadun Melayu dan India.Bhd. Sazelin Arif. Negeri Sembilan: Card Information Sdn. Tamadun islam dan tamadun asia. (2010). Hamidah hamid. dilayari pada 28 januari 2012 di . (2007).SUMBER RUJUKAN Mashitah Sulaiman. Tamadun islam dan Tamadun Asia Edisi Lengkap. (2011). Selangor: Mc Graw Hill Education.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful