INSTRUMEN UNTUK MENGUKUR ;KEMAHIRAN

PERMAINAN BADMINTON

Oleh : Aminah, Aishah, NurFarhana,Shazana Kuliah : PISMK OUM 7.01(Pengajian Agama)

KEMAHIRAN ASAS BADMINTON

-Pegangan raket, footwork. -servis tinggi dan rendah -servis flik dan pukul kilas -hantaran balas servis-pukulan lob. Pukulan drop -pukulan di jaring. Pukulan drive. Pukulan smesy

KEMAHIRAN SERVIS
Prosedur : 1-Pemain perlu menunggu sehingga penerimanya sudah bersedia ( bagaimanapun, kedua-dua pihak tidak seharusnya melengah-lengahkan servis yang dibuat). 2-Berdiri dalam petak sendiri(kanan/kiri mengikut skor)

3-Pastikan sebahagian kedua-duakaki terpahat pada lantai sehingga servis dibuat 4-Pastikan semasa pukulan dibuat, keseluruhan bahagian kepala raket berada di bawah bahagian tangan yang memegang raket. 5-Pukul bola tangkis melepasi jaring dan menyilang ke gelanggang lawan. 6-Pastikan pergerakan ke depan yang berterusan pada permulaan servis sehinggalah servis diberi.

7- Pastikan titik temu awal dengan bulu tangkis adalah pada pangkalan bulu tangkis dan bukan pada bulunya.

Servos Rendah
Berdiri sisi, sebelah kaki di hadapan.Bulu tangkis dipegang di depan badan,  Ayun raket ke belakang.  Siku bengkok hampir ke badan.  Tangan kiri pegang bulu tangkis.  Lepaskan bulu tangkis.  Ayun raket pantas ke hadapan.  Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri.  Pandang ke sasaran.

Ikut lajak. (hayunan raket agak terhad, pergelangan tangan masih lagi ditahan, dan perhatikan pergerakan bulu tangkis).

SERVIS TINGGI
PERSEDIAAN:  Kaki, satu belah di depan, dan satu lagi di belakang adalah pada jarak selebar bahu.  Perhatikan bahawa pergelangan tangan “ditahan”.  Bulu tangkis dipegang di depan badan pada jarak ;satu lengan di depan badan.  Ayun belakang yang besar diperlukan bagi memukul bola tangkis.  Fokuskan pandangan pada bulu tangkis.

PADA IMPAK  Berat badan dipindahkan ke kaki yang di depan dan bulu tangkis dilepaskan daripada tangan.  Hayunan penuh raket dilakukan di bawah bulu tangkis ; menyebabkan bulu tangkis dipukul ke depan dan ke atas.  Fokus mata tetap kekal pada pergerakan bulu tangkis.

SELEPAS IMPAK

Ikut lajak raket berlaku sepenuhnya dan mata berfokus pada pergerakan bulu tangkis.

BIBLIOGRAFI

Siri Kenali Sukan, Badminton, Diterbitkan dengan kerjasama :Perstauan Badminton England, Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful