You are on page 1of 15

Student: Balaur Catalina Grupa 7, an IV, amg

Obiective: Studentii vor cunoaste la sfarsitul lectiei :  Ce este injectia intramusculata?  Care sunt locurile de electie ale injectiei intramusculare?  Care este tehnica injectiei intramusculare?  Care sunt accidentele si incidentele care se pot produce in timpul sau in urma unei injectii intramusculare? .

Scopul administrarii medicamentelor este de a actiona local sau asupra intregului organism. in vederea prevenirii. Introducerea medicamentelor in organism se poate face prin mai multe cai:  bucal  rectal  prin mucoasa respiratorie  percutan  prin aplicatii locale  parenteral . ameliorarii sau vindecarii bolilor.

actiunea medicamentului asupra mucoaselor. si preferintele bolnavului. toleranta sa individuala. medicii hotarasc calea de adimistrare a medicamentelor in raport cu: scopul urmarit. anumite particularitati anatomice ale bolnavului si intr-o oarecare masura. necesitatea unei actiuni mai mult sau mai putin rapide . combinatiile medicamentului cu alte medicamente administrate.De la caz la caz. starea generala a bolnavului. capacitatea de absorbtie a caii respective. .

.

Acele trebuie sa fie foarte bine ascutite si prevazute cu un varf lung. si cu o lungime de 6-8cm. dupa natura vascozitarii materialelor de injectat.materiale Pentru efectuarea injectiilor intramusculare se utilizeaza seringi obisnuite prevazute cu ace de calibru diferit. in jurul a 1mm diamentru.Injectia intramusculara . .

Locurile de electie ale injectiilor intramusculare sunt regiunea supero-externa a muschilor fesieri si muschii externi sau anteriori ai coapsei. Aceste mase musculare sunt destul de voluminoase pentru a cuprinde substantele injectate si sunt lipsite de trunchiuri importante de vase si nervi a caror lezare poate provoca accidente. reprezentata de traiectul nervului sciatic. . Injectarea substantelor medicamentoase in regiunea fesiera trebuie totusi sa tina cont de zona primejdioasa.

.

si mai bine. Cand bolnavul se gaseste in pozitie culcat se vor folosi:  Puctul Barthelemy. sezand sau in picioare. Stabilirea punctelor perfecte pentru injectia intrafesiera se va face in functie de pozitia bolnavului. situat la unirea treimiii externe cu cele 2 treimi interne ale liniei care uneste spina iliaca antero-superioara. cu extremitatea superioara a santului fesier sau. situat la un lat de deget deasupra trohanterului mare si inapoia lui . Ele au scopul de a ocoli nervul sciatic.  Punctul Smirnov. la mijlocul acestei linii.Pozitia bolnavului poate fi in decubil ventral sau lateral.

atunci . cu alta verticala. Daca orientarea sub aceasta forma ar fi grea din cauza cantitastilor mare de tesut adipos. ea poate fi practicata in toata regiunea fesiera de deasupra punctului de sprijin. In pozitie verticala injectia intramusculara se va administra in cadranul supero-extern al regiunii fesiere. rezultata din intretaierea unei linii orizontale care trece prin marginea superioara a marelui trohanter pana deasupra santului interfesier. postero-superiaoara. zona situata deasupra liniei care uneste spina iliaca. care taie pe cea orizontala la mijlocul ei. cu marele trohanter Daca injectia se administreaza in pozitie sezand.

La mijlocul spatiului cuprins se trece o a treia. care se prelungestein sus pana deasupra zonei superioare a regiunii fesiere.fixarea cadranului supero-extern pentru injectii se va face in modul urmator: se fixeaza 2 linii orizontale. orizontala. In musculatura anterioara a coapsei injectia se va practica numai dedesubtul triunghiului Scarpa. pe creasta iliaca. una care trece de-a lungul plicii fesiere. In muschii laterali ai coapsei injectia intramusculara se poate face in toata portiunea mijlocie. . Prin axul longitudinal al membrului inferior se trece o linie verticala. care imparte intreaga regiune fesiera intr-o zona superioara si una inferioara. Aceasta impartezonele in cadrane externe si interne. si a doua.

cu muschii fesieri relaxati.Tehnica injectiei intramusculare Se antiseptizeaza zona si punctul fixat pentru injectie. se punctioneaza musculatura fesiera. nici in timpul injectiei. Cu degetele mainii drepte se fixeaza regiunea. Daca varful acului se afla intr-un vas sanguin. apoi. vor aparea picaturi de sange si se va . aproximativ 4-6cm. apoi se cere bolnavului sa nu-si contracte musculatura nici inainte. ci sa stea linistit. perpendicular pe suprafata pielii. Se aspira. printr-o miscare ferma. in functie de grosimea stratului muscular.

Masam usor regiunea favorizand inchiderea canalului de intepeatura si resorbtia lichidului de care fibrele musculare. retragem acul dintr-o singura miscare. . in acelasi timp aplicand tamponul de vata inmuiat in alcool. ferma si rapida. Verificam iarasi prin aspiratie si daca totul este in regula.retrage acul putin si se va reintroduce ca o mica distanta de vas. Este bine ca bolnavul sa stea in repaus timp de 5-10 minute dupa injectia intramusculara. administram subtanta de injectat. Dupa ce am terminat de administrat.

uleioase sau in suspensie intr-un vas(necunoasterea pozitie acului) povoaca embolie • ruperea acului se previne prin aplicare tehnicii corecte de injectare • abcesele locare si flegmonul fesier se produc din cauza nerespectarii regulilor de asepsie si antisepsie.Incidente si accidente • atingerea nervului sciatic sau a ramurilor sale se traduce printr-o durere vie • patrunderea cu acul intr-un vas sanguin se constata prin refluarea de sange in seringa dupa aspiratie • introducerea unei substante medicamentoase. .

Va multumesc! .