BAB 7

KEELEKTRIKAN

7.1 ELEKROSTATIK

1.Elektrik statik ialah cas elektrik yang pegun/ tidak bergerak. 2.Terdapat dua jenis cas:3. Cas positif terdiri daripada proton. Proton tidak boleh bergerak. 4. Cas negatif terdiri daripada elektron. Pemindahan elektron berlaku apabila dua bahan yang berlainan digosokkan bersama.

• •

Positif Negatif

Sifat cas elektrik statik

1. Cas positif dan negatif mempunyai keupayaan untuk menarik atau menolak. 2. Cas yang sama jenis akan menolak. 3. Cas yang berlainan jenis akan menarik. 4. Daya tolakan dan daya tarikan yang wujud
antara cas elektrik ini di sebut daya elektrostatik.

5. Daya elektrostatik ialah sejenis daya yang disebabkan oleh cas-cas elektrik statik.
Cas berlainan menarik

Cas sama menolak

Penghasilan cas elektrik statik
Cas boleh dihasilkan dengan menggosokkkan sesuatu bahan dan bergantung kepada:

a)Jenis bahan yang digunakan b)Bahan yang digosokkan kepada objek

Pengesanan cas elektrik 1. Elektroskop Elektroskop adalah alat yang digunakan untuk mengesan kewujudan cas .

2. Apabila rod yang bercas positif dialihkan daripada plat logam. Semua cas negatif yang berada di bahagian rod logam dan daun emas akan tertarik ke bahagian plat logam.BAGAIMANA ELEKTROSKOP MENGESAN CAS?? 1. ini menyebabkan ia saling tertolak. . Ini memberi kesan kepada rod logam dan daun emas yang kedua-duanya menjadi cas positif. daun emas akan kembali ke kedudukan asal kerana telah dineutralkan. Sekiranya rod yang bercas positif diletakkan di bahagian plat logam. Oleh itu. 4. 3. Apabila kedua-duanya bercas positif. daun emas tersebut akan mencapah. 5.

Rod bercas Elektroskop Daun emas mencapah .

penyembur elektrostatik digunakan untuk mengecat kereta Badan kereta dicaskan dan penyembur cat dicaskan dengan cas yang berbeza Cas disemburkan di seluruh bahagian badan kereta dengan cepat . SEMBURAN CAT - Dalam penghasilan kereta.APLIKASI ELEKTROSTATIK 1.

Palam pencucuh digunakan pada enjin kenderaan .2.Ia akan menghasilkan percikan api antara elektrod dan akan membakar bahan bakar .Kenderaan akan bergerak . PALAM PENCUCUH (SPARK PLUG) .

3. Apabila terlalu banyak cas. - . ia akan menghasilkan percikan api ke awan lain atau ke bumi. Fenomena itu dipanggil sebagai kilat. PEMBENTUKAN KILAT .Awan yang tebal di langit akan bergeser dengan molekul-molekul air hujan menghasilkan cas pada awan.

Contoh elektrik yang digunakan dalam kehidupan seharian kita adalah: .Elektrik merupakan sejenis tenaga yang boleh berubah ke bentuk yang lain 3.Sel Kimia seperti bateri .Elektrik adalah cas elektrik yang mengalir di dalam konduktor (pengalir elektrik) 2.Sel Solar yang menukarkan tenaga cahaya daripada matahari kepada tenaga elektrik .Elektrik terhasil apabila ada elektron yang bergerak dalam satu arah menerusi konduktor 4.:ELEKTRIK:: 1.

.

Unit SI untuk arus elektrik adalah ampere (A) 4. Arus elektrik adalah kadar pergerakkan cas elektrik (elektron) 3.Arus: 1. .Elektrik terhasil apabila ada elektron yang bergerak di dalam litar elektrik 2. Arus elektrik bergerak dari terminal Positif ke terminal Negatif manakala pergerakkan elektron pula sebaliknya.

.

Apabila penjana digunakan. 2.PENJANA VAN DE GRAAFF: 1. Alat ini digunakan untuk menghasilkan cas elektrik (elektrostatik) dengan voltan yang tinggi di bahagian kubah alat ini. Bahagian kubah pada penjana adalah bercas positif Alat ini sesuai untuk melakukan eksperimen elektrostatik. kepingan getah akan berpusing dan menghasilkan geseran dengan pemutar (roller) menyebabkan kubah dicaskan. 3. .

Voltan: 1. 3. 2. Tenaga elektrik yang diperlukan untuk membolehkan elektron mengalir daripada satu titik ke titik yang lain di dalam konduktor (litar elektrik) Unit SI bagi voltan adalah volt (V) Voltan diukur dengan menggunakan voltmeter .

Semasa arus elektrik mengalir menerusi konduktor. 2. 3. Rintangan diukur dengan mengira berapa banyak komponen elektrik yang menghalang pengaliran arus elektrik. 5. 4. semakin kurang arus elektrik mengalir Terdapat dua jenis perintang yang digunakan pada litar elektrik iaitu perintang tetap dan perintang boleh laras (rheostat) . sebahagian arus elektrik akan berubah bentuk kepada tenaga haba. Unit SI bagi rintangan adalah ohm Semakin tinggi rintangan.Rintangan: 1.

Ini kerana apabila suhu tinggi. Kepanjangan : Semakin panjang semakin tinggi rintangan b)tebal Luas keratan rentas/Ketebalan : Semakin konduktor. . Kuprum dan perak mempunyai rintangan yang rendah berbanding tungsten dan nikrom Suhu : Semakin tinggi suhu. semakin tinggi rintangan. semakin rendah c) d) rintangan Jenis bahan : Rintangan juga bergantung kepada bahan konduktor. atom konduktor akan bergetar dengan laju dan menghalang pergerakkan elektron.Faktor-faktor yang mempengaruhi rintangan arus elektrik: a)konduktor. Sebagai contoh.

.

VOLTAN. RINTANGAN:: .::PERHUBUNGAN ANTARA ARUS.

.

5 A? Langkah 1 -- R = V I Langkah 2 -- R = 1.5 0.5 Langkah 3 -- R = 3 Ω .5V dan ammeter memberi bacaan 0.Contoh 1 Apakah nilai rintangan suatu perintang dalam suatu litar elektrik jika sel kering membekalkan 1.

Contoh 2 Jika perintang 2Ω digunakan. apakah bacaan yang tercatat pada ammeter jika sel kering membekalkan voltan 3 V? Penyelesaian:R=V I I = V = 3 = 1.5 A R 2 .

Contoh 3 Jika arus 0. Penyelesaian:- R=V I V = IR = 0. hitung voltan pada elektrik itu.5 A mengalir melalui perintang 2 Ω.5 x 2 = 1 V .

Latihan 1 Jika sel kering membekalkan voltan sebesar 2 V dan ammeter mencatat bacaan 1 A. hitung rintangan pada perintang? Penyelesaian:R=V I R=2 1 R=2Ω .

terdapat rintangan sebanyak 2 Ω.Latihan 3 Dalam satu alat permainan yang menggunakan sel kering bernilai 5 V. Kira kan nilai arus yang mengalir? I =V R =5 2 = 2.5 A .

Latihan 2 Satu mentol mempunyai rintangan 1 Ω. apakah bacaan ammeter jika voltan sel adalah 3 V? Penyelesaian:- I =V R =3 1 =3A .

berapakah rintangan dalam lampu picit itu? R=V I R=9 3 R=3Ω .Latihan 4 Sebuah lampu picit mengalirkan arus 3 A dengan kekuatan voltan sebanyak 9 V.

semakin tinggi rintangannya. Semakin ________________ dawai. Apakah perbezaan antara arus elektrik dengan voltan? __________________________________________________________________________ Uji Diri 2. e) Setiap sumber tenaga elektrik menghasilkan _________________. c) _________________ adalah sifat bahan yang menetang pengaliran cas-cas elektrik. b) Voltan adalah ________________ yang diperlukan untuk membolehkan cas-cas elektik mengalir dari satu titik ke titik yang lain dalam litar. _________________ akan terhasil. . a) Arus adalah kuantiti _________________ yang mengalir melalui suatu konduktor dalam masa satu saat. Isi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai. f) Apabila sumber tenaga elektrik disambung kepada mentol.1. semakin ______________ rintanganya. h) Semakin tebal dawai. d) Bahan yang mempunyai rintangan yang tinggi akan membenarkan arus yang _________________ mengalir melaluinya. g) Arus elektrik mengalir dari terminal __________________ ke terminal ______________ manakala elektron mengalir dari terminal ______________ ke terminal ______________.

7.5 LITAR SELARI DAN BERSIRI .

.

.

.

VOLTAN DAN RINTANGAN DALAM LITAR BERSIRI .ARUS ELEKTRIK.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

KEMAGNETAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful