HAMBURG

sau Muscat de Hambourg și Tămâioasă hamburg Strugurii Sunt mari, ramuroși, cu ramificațiile
secundare foarte dezvoltate. Boabele sunt mari, cărnoase, crocante, cu gust puternic de muscat și acoperite cu un strat gros de pruină. Are o creștere vegetativă puternică și fertilitate bună, 50-60% din lăstari fiind fertili. Este sensibil la meiere și mărgeluire, fenomene care se manifestă puternic spre vârful ciorchinilor. Rezistențe biologice: mijlocie la ger (-18°C); slabă la secetă; foarte sensibil la mană, făinare și putregaiul cenușiu al strugurilor. În zonele de șes este puternic atacat de molii. Muscat de Hamburg are nevoie de multă căldură și insolație. De aceea se cultivă în condiții bune în podgoriile din zonele colinare subcarpatice. Preferă solurile ușoare, bine aprovizionate cu substanțe nutritive și apă. Coacere: in tot cursul lunii septembrie.
Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220.oct.20127

Feteasca Neagră
Vechi soi autohton de struguri din România, din care se obține tipul de vin cu același nume. Este cultivată în diverse podgorii din Moldova și din Muntenia. Vinul obținut poate fi sec, demisec sau dulce, cu un conținut alcoolic de circa 12-12,5%. Butucii au o creştere foarte viguroasă, necesita terenuri mai putin fertile, scheletice, calcaroase. Are cresteri vegetative puternice si fertilitate scazuta, 35-40% lastari fertili. Strugurii sunt miljlocii spre mari, cilindro conici, aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita groasa, de culoare negru violaceu, acoperita cu multa pruina, punctul pistilar persistent. Maturarea deplina se realizeaza la sfarsitul lunii septembrie. Pulpa este zemoasa si gust placut. Are rezistenta foarte buna la ger (-22°C; -24°C) si la seceta, sensibil la mana si fainare, mijlociu rezistent la putregaiul cenusiu, molii si acarieni.

Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220.oct.20127

Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. dar sensibil fata de seceta.Feteasca Regala Este un soi cu vigoare mijlocie. cu pulpa zemoasa si coaja groasa. La mana si fainare rezistenta este mijlocie. Este un soi care valorifica bine aproape toate tipurile de sol. folosit ca materie prima pentru spumante sau distilate invechite din vin.oct. strugurii se matureaza la inceputul lunii octombrie. Strugurii sunt mijlocii. dar care are nevoie de umiditate asigurata. verde-galbui. rotund.20127 . cu boabele asezate des pe ciorchine. cu cca. Se obtine un vin de calitate. este un soi cu rezistenta mijlocie la ger. 85% din lastari fertili. strugurii sunt predispusi la putregai. Bobul de marime mijlocie. Valoare de cultura: Perioada de vegetatie este mijlocie.

Fruct: de mărime mica.Viţă -de -vie .20127 . dacă este prea coaptă de culoare galbenă. Ciorchine: de marime mijlocie. este un soi pentru vin de calitate. de culoare albă. acidulată. bogată de 150-170 gr. Recoltare: în mijlocul lunii septembrie. zemoasă. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220.Cserszegi fűszeres.oct. nu putrezeşte si rezistent la ger. aromată. rotundă.

Coacere: sfarsitul lunii August. Fruct: de marime mare. coaja groasa. nu este sensibila la lumina. de culoare alb spre galben.Angela. Ciorchine: de marime mare. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. ovala.oct.20127 . bogata de 500-600 gr.Viţă -de -vie . aduce roada bogata. gust neutru cu seminte mici.

aduce roada bogata. foarte gustoasa. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. de 200 gr.BUTAS DE VIE . Ciorchine: de marime mare. este cea mai de calitate strugure de masa. nu putrezeste. ovala. se poate tine la iarna. tare.20127 . zemoasa. Fruct: de marime mare. de culoare alba.oct. ATTILA. (MUSCAT) Coacere: sfarsitul lunii septembrie.

20127 .oct.BUTAS DE VIE . Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. ovala. de 300-400 gr. Coacere: mijlocul lunii August. aduce roada bogata Ciorchine: mari. contine putin acid. de culoare rosu spre albastru carnoase. tari. Fruct: de marime mare. CARDINAL. alungite.

Sugraone strugure Fara seminte. dulce cu textura crocanta.20127 . Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. Strugurii au gust usor.oct. de culoare verde aprins. Boabele sunt alungite. Rodeste la inceputul lunii August.

oct. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220.20127 .Baresana cultivati in Italia pentru consum.

nodare. toleranta mijlocie la putregaiul cenusiu al strugurilor.20127 . crocant. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. Din aceasta cauza trebuie cultivat mai ales in gospodariile din sudul tarii si numai cu conditia de a fi protejat peste iarna prin ingroparea corzilor. dimiuandu-se procentul de productie marfa. excorioza si scurt . cu boabe mari. 16C) si la seceta.oct. rotunde. insa foarte sensibil la ger. Au o greutate de 130-235 g. usor turtite. Strugurii incep sa se coaca spre sfarsitul lunii iulie. pe fondul bogat de fertilizare. asigura intotdeauna productii mari de struguri 25-30 t/ha. Este predispus la meiere si margeluire. temperaturile scazute si ploile din timpul infloritului accentueaza fenomenele. de culoare rosie-violacee. Irigarea. Miezul este carnos. Rezistente biologice : foarte slaba la ger (-14C. Este un soi fertil si productiv.Cardinal Este un soi timpuriu. sensibili la mana si oidium. din care 80% constituie productia marfa.

Se coace in primele zile din septembrie.Michele Palieri Fara samburi.20127 . Produs de calitate superioara si productivitate ridicata si constanta. Este un soi f dulce cu boabe tari si aromate.oct. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220.

au boabe mari. ovale.oct. cu gust discret de muscat.foarte sensibil la mana si oidium. in greutate de 350—800 g. Strugurii. colorate verde galbui si acoperite cu un strat fin de pruina. Miezul este carnos. In timpul infloritului necesita temperaturi ridicate de 18-20C. Fertilitate mijlocie. Se preteaza pentru cultura inalta in special in zonele din sudul tarii.-18C).Italia se coace dupa 25 septembrie. 57-60% lastari fertili si productivitatea mare. altfel soiul este predispus la margeluire. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. sensibil la atacurile acarienilor si moliilor strugurilor.20127 . sensibil la seceta. Toleranta slaba la ger (-14.

Rezistente biologice : buna la ger (-18C -20C) si la seceta. Soiul Victoria se cultiva cu rezultate bune pe tereurile fertile de la baza versantilor. rezistenta mijlocie la boli si daunatori. se comporta bine fata de brumele si ingheturile de primavara. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. datorita dezmuguririi tarzii. datorita marimii strugurilor. Se impune prin timpurietate. Are fertilitate buna (63 – 73 % lastari fertili) si productivitate foarte mare.Victoria Este una din cele mai valoroase creatii de soiuri romanesti petru struguri de masa. dar mai ales prin aspectul foarte frumos al strugurilor si prin productivitaea ridicata. cu soluri bine drenate.20127 .oct.

numai 30 40% lastari fertili. buna la seceta. cu ramificatiile secundare uneori mai dezvoltate incat devin ramurosi. Boabele de marime mijlocie. mijlocie la oiium si putregaiul cenusiu al strugurilor. cu struguri mari si foarte aspectuosi. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. folositi la producerea stafidelor si pentru consum in stare proaspata. Dezmugureste devreme. maturarea deplina se realizeaza intre 15 si 30 august. colorate in galben ca ceara si acoperite cu un strat fin de pruina. nearomata. cilindro . incat boabele se desprind impreuna cu ele foarte usor de pe ciorchine. ovale. mari. Pulpa carnoasa. Soi cu perioada lunga de vegetatie (190 . cu rudimente de seminte verzi ramase nedezvoltate. in prima decada a lunii aprilie. crocanta.oct. Este foarte viguros si cu fertilitate slaba.conici.Sultanina Bianca Este un soi foarte vechi de provenienta asiatica.20127 . Nu rodeste pe copili. Pedicele lungi.200 zile)si cerinte mari fata de caldura : 3200 . Rezistente biologice : slaba la ger (-140C) si la mana.3500 0C temperatura activa. Strugurii sunt lungi. subtiri si fragile.

20127 .oct.Black Magic Strugure de masa fara samanta Rodeste la inceputul lunii August Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220.

diferentiaza mugurii de rod de la baza coardei. peste 85% lastari fertili. boala fiind cauzata de ciuperci din genul Botrytis. calcaroase. Cele mai fine vinuri se obtin pe solurile scheletice. prin gust fin și delicat. parga strugurilor are loc devreme la inceputul lunii august. sensibil la atacul moliilor strugurilor. In ultimii ani. avand ca vectori nematozii. mijlociu rezistent la putregaiul cenusiu. soiul Muscat Ottonel s-a dovedit a fi sensibil la putregaiul acid al inflorescentelor. mai ales in sudul tarii si in arealele mai secetoase. Matureaza foarte bine lemnul lastarilor. frecvent cu 2 etaje de inflorescente. manifestat prin brunificarea unor parti a inflorescentelor dupa legarea boabelor. Se caracterizează printr-o culoare galben-pai. cu o aromă tipică de muscat care evolueaza prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex. -22C). Rezistente biologice: soi cu toleranta buna la ger (-20.Muscat Ottonel este un soi de struguri de origine franceză care s-a extins în diverse podgorii din Romania. Vigoarea de crestere este mijlocie. cu expozitii insorite si pe solurile cu fertilitate mijlocie sau scazuta. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220.oct. Se cultiva cu rezultate bune pe terenurile in panta. mai putin rezistent la seceta. Dezmugureste in a doua parte a lunii aprilie. iar fertilitatea foarte ridicata.20127 . dar cu umiditate asigurata (treimea de mijloc a pantei). sensibil la mana si fainare.

de culoare roz-aprinsă. după consistenţă asemănătoare cu prunele. Are gust simplu. dar armonios. Pulpa este foarte densă.Red Glob-Globul rosu În prezent acest soi a cucerit o largă popularutate în întreaga lume. este uimitor de mare. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. Are cele mai mari bobiţe şi chiar dacă sunt cu seminţe.20127 . Ciorchinele este mare. elegant. Bobiţa. concurează cu succes pe piaţă alături de soiurile apirene. Suprafeţele lui cresc progresiv.oct. de asemenea.

turtita.20127 . de culoare rosie sau alba. tari. de 150-200 gr.BUTAS DE VIE . cu coaja subtire.oct. rotunda. Fruct: marime mijlocie. Coacere: sfarsitul lunii August-inceputul lunii Septembrie. CHASSELAS. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. Ciorchine: mijlocie. rezistenta la ger. aduce roada mijlocie si stabila...

Ciorchine: mijlocii. aduce roada mijlocie. CSABA GYÖNGYE. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. cand este coapta de culoarea galbena. zemoasa. de culoare alba. Coacere: in jur de 20 Iulie. Fruct: marime mijlocie.oct. tare. de 100 gr.20127 . cu coaja subtire. rotunda.BUTAS DE VIE .

Fruct: alungite. de 250-300 gr. Coacere: la inceputul lunii Octombriei. cu coaja groasa.oct. mari. Ciorchine: foarte mari. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. aduce roada bogata. dulce si acidulata. TATA CAPREI. de culoarea rosie.20127 .BUTAS DE VIE .

foarte frumoase.20127 . de 500-1000 gr. sta pana de Craciun. mari. de culoare alba. nu putrezeste.oct.BUTAS DE VIE . aduce roada bogata. tari. foarte gustoase. cand este copata galbena. MOLDOVA. Fruct: alungite. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. Coacere: la sfarsitul lunii Septembrie. Ciorchine: foarte mari.

Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. • Rezistenţa soiului la maladiile de bază este nu prea sporită. pieliţa are o densitate mijlocie. actual foarte răspîndit în diferite zone viticole din lume. • Se caracterizează printr-o perioadă mijlociu-tîrzie de cocere. Sunt adaptaţi la diferite tupuri de sol şi climă cu excepţia zonelor aride. aripaţi. • Butucii au o creştere viguroasă mijlocie. • Productivitatea este abundentă şi regulată. iar rezistenţa la îngheţuri este mijlocie (pînă la 21º C). rotunde. piramidali. • Strugurii sunt de mărime mijlocie. cu gust solonaceu. Soiul este predispus la supraîncărcarea cu recoltă. pulpa suculentă. Serveşte pentru producerea vinurilor roşii de masă de marcă şi cupaj. dulce.Merlot • Soi de origine franceză.20127 . de culoare albastră-violetă cu strat de pruină. în lipsa irigaţiei regulate.oct. • Bobiţele – de dimensiuni medii.

iar maturarea deplina se realizeaza la 4 saptamani dupa soiul Chasselas • Rezistente biologice: are toleranta buna la ger (-20. desfundate.20127 . sensibil la mana. in cele antropice.Cabernet Sauvignon • Soi vechi francez. cunoscut de pe vremea cardinalului Richelieu.oct. Issue by: Rosmarie Engelhardt Issued date: 220. mijlociu rezistent la molii si acarieni • Se cultiva cu rezultate bune in podgoriile subcarpatice din sudul tarii. in soluri scheletice si sarace. toleranta buna la oidium si putregaiul cenusiu al strugurilor. • Are vigoare mare de crestere si fertilitate mijlocie • Parga strugurilor incepe in august. feruginoase si in cele terasate. foarte rezistent la seceta. -22C).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful