You are on page 1of 34

Anomalii congenitale ale cordului

Murafa Marcela Medicină generală Grupa 1

Tipuri de malformatii cardiace congenitale
A. Malformatii cardiace congenitale necianogene (rozcopilul este normal colorat) 1. Canalul arterial persistent 2. Leziuni obstructive a. Stenoza pulmonară b. Stenoza aortică c. Coarctatia de aorta d. Boala Ebstein 3. Defecte septale a. Defectul septal atrial b. Defectul septal ventricular c. Defectul septal atrioventricular (canalul atrioventricular comun) d. Sindromul Eisenmenger

B. Malformatii cardiace congenitale cianogene (mucoasele si/sau tegumentele sunt albastre) 1. Tetralogia Fallot

2. Transpozitia de vase mari
3. Atrezia de tricuspida

4. Atrezia de pulmonara
5. Trunchiul arterial comun 6. Intoarcerea venoasa pulmonara anormala totala

7. Sindromul de cord stîng hipoplazic

se intoarce in plamani. La ora actuala este posibila inchiderea nechirurgicala a canalului. Inainte de nastere exista o comunicare intre aceste doua vase mari (canalul arterial). Daca canalul arterial este larg. precum si dispnee. fara a fi necesara oprirea cordului. crestere inadecvata in greutate si infectii respiratorii repetate. copilul prezinta oboseala la eforturi mediimici. aceasta consta in legarea canalului arterial. canalul poate uneori fi inchis medicamentos.Canalul arterial persistent . In mod normal acesta se inchide in cateva ore dupa nastere. Trebuie mentionat ca nu toate canalele arteriale se preteaza la acest tip de inchidere. La prematuri. In cazul in care necesita interventie chirurgicala. Aceasta malformatie permite sangelui din artera pulmonara sa se amestece cu cel din aorta. prin plasarea unui “dop” in timpul unui cateterism cardiac. Lipsa de inchidere a canalului arterial este mai frecvent intalnita ca copii prematuri decat in cazul copiilor nascuti la termen. Daca acest lucru nu se intampla. o cantitate din sangele care ar trebui sa circule prin aorta si sa ajunga in corp. utilizand in medicament numit indometacin (cu riscurile sale) 1. copilul este asimptomatic. Daca canalul arterial este mic.

.

Leziuni obstructive  a)Stenoza pulmonară Valva pulmonara. ingustata. mai ales la sugari poate sa apara cianoza (coloratie albastra a mucoselor: buze. pentru a depasi obstructia creata de aceasta ingustare. creaza stenoza pulmonara. Daca stenoza este severa.2. permite trecerea sangelui dinspre cord catre plamani. Aceasta face ca ventriculul drept sa depuna mai mult efort in pomparea sangelui catre plamani. etc si a pielii). O valva pulmonara care nu se deschide suficient. situata intre ventriculul drept si artera pulmonara. .

.

In mod normal valva are trei cuspe (valvule. situata intre ventriculul stang si aorta. parti componente ale valvei). insa in cazuri anormale poate avea o singura cuspa (valva unicuspa) sau doua cuspe (valva bicuspa). Aceasta face ca inima (respectiv ventriculul stang) sa intampine dificultati in a pompa sangele in corp. Stenoza aortica apare daca valva aortica nu s-a format corect. b) Stenoza aortica  In aceasta afectiune este ingustata valva aortica. Uneori stenoza este severa si semnele apar la nou nascut sau sugar. care sunt ingrosate si neelastice. copiii cu stenoza aortica sunt asimptomatici . Alteori. in majoritatea cazurilor.

.

vasul principal care duce sangele in corp. poate fi ingustata.c) Coarctatia de aorta Aorta. Sugarul poate dezvolta insuficienta cardiaca sau hipertensiune arteriala care sa necesite tratament chirurgical imediat. Aceasta reduce curgerea sangelui in partea inferioara a corpului si creste persiunea sangelui deasupra zonei de ingustare. In caz contrar. dar pot sa apara inca din prima saptamana de viata. operatia poate fi amanata pana la varsta micii copilarii. cand este insa indicate pentru ca pacientul sa nu dezvolte hipertensiune arteriala in perioada de adult. In general simptomele lipsesc la nastere. .

.

d) Boala Ebstein Inseamna deplasarea congenitala in jos (catre varful ventriculului) a zonei de fixare a valvei tricuspide (valva localizata intre atriul si ventriculul drept). In general se asociaza cu un defect de septatrial. Poate sa fie o leziune usoara sau poate merge pana la forme severe. in functie de cat de mult este deplasata in jos valva tricuspida. Se insoteste uneori de aritmii (ritm anormal al inimii) .

.

prin operatie pe cord deschis. sau interventional. Aceasta comunicare permite sangelui sa treaca din atriul stang in cel drept (adica sangele deja oxigenat care se intoarce din plamani este trimis. in loc sa ajunga in corp).3. Inchiderea defectului in perioada copilariei poate preveni multe probleme in viata de adult (inchiderea se poate face chirurgical. prin aceasta gaura.Defecte septale  a)Defectul septal atrial (DSA) In aceasta afectiune exista o comunicare (gaura) intre camere superioare ale inimii (intre atrii). prin plasarea unei umbrelute in defectul dintre cele doua atrii). Cei mai multi copii cu acest defect sunt asimptomatici sau au putine simptome. . din nou spre plamani.

.

.

infectii respiratorii. Din aceasta cauza. dar pot prezenta si alte probleme: dispnee. prin aceasta gaura. Dupa operatie. care trebuie sa faca o munca mai mare (pompeaza sange in plus). insa pacientul necesita urmarire pe toata durata vietii. oboseala la efort si pot ajunge sa dezvolte presiune mare in vasele de sange din plamani (vasele pulmonare). in loc sa ajunga in corp. Daca defectul este mic. Sugarii cu DSV larg nu cresc bine in greutate (pot deveni distrofici). In cazul in care defectul este mare. in general aceasta presiune se normalizeaza.b) Defectul septal ventricular (DSV) In aceasta boala exista o comunicare (gaura) intre camerele inferioare ale inimii (intre ventriculi). din nou catre plamani. nu produce dilatarea inimii si singurul semn este un suflu sistolic care se aude foarte tare cu stetoscopul. este necesara inchiderea chirurgicala a acestuia. . este suprasolicitata si se poate dilata. inima. O parte din sangele care revine dinspre plamani este impins.

.

.

Inima.c) Canal atrioventricular comun Exista o gaura mare in centrul inimii. De asemenea. de unde este trimis. care trebuie sa pompeze o cantitate in plus de sange. care in mod normal sunt diferentiate in doua valve. Aceasta cominicare mare din centrul inimii permite sangelui oxigenat din partea stagna a inimii sa treaca in partea dreapta. valvele tricuspida si mitrala. inapoi in plamani. . in aceasta situatie sunt unite intr-o singura valva mare. se dilata. acolo unde peretele dintre camerele superioare ale inimii ar trebui sa intalneasca peretele dintre camerele inferioare. impreuna cu cel neoxigenat care se intoarce din corp.

.

mai util este tratamentul medicamentos. canalul atrioventricular comun. astfel incat sangele curge invers. DSA). Dilatarea ventriculului drept si aparitia cianozei (coloratia albastra a mucoaselor si pielii). In general terapia chirurgicala nu este recomandata in aceasta boala (ca ultima varianta exista transplantul cord-plaman). . sau canalul arterial persistent se asociaza cu presiune crescuta in circulatia pulmonara. mult mai rar. sau.d) Sindromul Eisenmenger Este situatia in care un defect septal (DSV. dinspre cavitatile drepte ale inimii spre cele stangi.

.

o hipertrofie ventriculara dreapta si o pozitie defectuasa a aortei. Tetralogia Fallot Cardiopatie congenitala care asociaza o comunicare interventriculara. Tratamentul chirurgical. cand greutatea copilului a atins 15 kg .B. Malformatii cardiace congenitale cianogene (mucoasele si/sau tegumentele sunt albastre) 1. antrenand o cianoza a unghiilor si buzelor. este practicat. Sangele dezoxigenat poate trece in aorta.

.

in mod anormal. din ventriculul drept.2. .Transpozitie a vaselor mari  Malformatie congenitala in care aorta ia nastere. iar artera pulmonara dinventriculul stang.

prezinta respiratie scurta sau dificila (dispnee) si au pielea de nuanta albastra (cianoza). Bebelusii cu atrezie tricuspidiana obosesc usor. Rezultatul este ca plamanii nu pot furniza cantitatea de oxigen de care corpul copilului are nevoie. .3. sangele de la nivelul atriului drept nu poate fi ejectat in ventriculul drept si de aici in artera pulmonara. In schimb. astfel schimburile de oxigen nu se realizeaza normal. Atrezia de tricuspida  Atrezia tricuspidiana este o malformatie cardiaca prezenta de la nastere (congenitala).intre atriul drept si ventriculul drept se formeaza tesut solid. In cazul copilului cu atrezie tricuspidiana. in care una din valve (valva tricuspida) dintre cele doua camere (atriu si ventricul) drepte ale inimii nu se formeaza.

.

Atrezia de pulmonara Aceste defectul in care valva pulmonara nu se deschide deloc si poate fi complet inexistenta.4. Vasul principal de sange care leaga ventriculul drept si plamanii poate fi malformat iar ventriculul drept poate fi anormal de mic. .

De asemenea. In consecinta. trunchiul primitiv nu se imparte in artera pulmonara si aorta. pulmonara. Trunchiul arterial comun apare atunci cand. in loc de doua vase de sange (artera pulmonara si aorta) cum este normal. in timpul dezvoltarii fetale. Trunchiul arterial comun Trunchiul arterial comun este un tip rar de malformatie cardiaca congenitala caracterizata printr-un singur vas de sange care pleaca din ventricul drept si stang.5. precum si in cea coronariana. valva pulmonara si valva aortica sunt de obicei fuzionate (unite) intr-o singura valva cu 26 cuspide . un amestec de sange oxigenat si deoxigenat intra in circulatia sistemica. rezultand un singur trunchi arterial care suprapune pe un defect septal ventricular mare.

.

Aceasta afectiune nu este compatibila cu viata pentru ca nu exista sange oxigenat care sa fie livrat in corp. In caz de intoarcere venoasa pulmonara total anormala. Exista mai multe locuri posibile unde venele pulmonare se poate conecta. Deci sangele oxigenat de la plamani se intoarce la atriul drept in loc de atriul stang.6. gat. . Datorita dezvoltarii anormale a inimii fatului in timpul primelor 8 saptămîni de sarcina.Intoarcerea venoasa pulmonară anormală totală Intoarcerea venoasa pulmonară total anormală este o malformatie cardiaca congenitala (prezenta la nastere). Cu alte cuvinte. ventriculul stang. In caz de intoarcere venoasa pulmonară totală anormală. aorta si apoi in tot corpul. cele patru vene pulmonare sunt conectate in alta parte decat in atriul stang. sangele care ar trebui sa revina in atriul stang. membre superioare si torace). sange circula la si de la plamani si niciodata nu este pompant in restul organismului.cap. vasele care aduc sîngele oxigenat de la plămani la inimă sunt conectate necorespunzator. se amesteca cu sangele dezoxigenat care se varsa in atriul drept. cel mai frecvent la vena cava superioara ( vas care aduce sangele neoxigenat din jumatatea superioara a corpului.

.

Sindromul de cord stang hipoplazic  Sindromul hipoplaziei inimii stangi este o malformatie cardiaca congenitala foarte grava in care camerele. valvele si vasele de sange din partea stanga a inimii sunt malformate astfel incat nu pot pompa eficient sangele in organsim .7.