Arta Antichitatii

S-a descoperit că toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglindă pe Pământ a constelației Orion. .Arhitectura in Egipt • Egiptenii aveau puternice cunoștințe astronomice. Egiptenii credeau că acolo este casa lui Osiris. zeul morților și al lumii de dincolo.

Temple Luxor Abu Simbel Karanak .

Arhitectura in Mesopotamia Zigurate si palate Ziguratul Ur Ziguratul Sumer Palatul Babilon .

Arhitectura in lumea greaca Temple:stiluri corintic doric ionic .

Atena Templul Atenei Nike Erechteionul Teatrul din Epidaur .Temple si teatre Parthenonul-Arcropole.

La intrarea în piață există un arc de triumf cu trei coridoare. în centrul pieței se înalță statuia ecvestră în bronz aurit a lui Traian (s-a păstrat până în secolul IV) și un portic pe margini. S-a folosit marmură policromă la coloane și placaje și bronz aurit la acoperiș. . decorat cu busturi de daci captivi între care și bustul lui Decebal.Arhitectura in lumea romana Forumul(piata publice):Forumul lui Traian • Forum Traiani s-a păstrat intact până în secolul VI.

Uriașul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial. Aceasta a fost încheiată în anul 80 d.Amfiteatre:Coloseumul Împăratul Vespasian.Hr.. . fondatorul dinastiei Flaviane.. parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei.Hr. a început construcția Colosseumului[1] în anul 72 d. la un an după moartea lui Vespasian.

Germ. Nervae Traiano Aug. .Columna lui Traian Columna a fost ridicată atât pentru a comemora victoriile lui Traian. O inscripție de la intrarea în interiorul columnei. deoarece o parte a textului a dispărut. fiind o adevărată istorie gravată în piatră. ad declarandum quantae altitudinis mons et locus tant[is oper]ibus sit egestus. are următorul cuprins: Senatus populusque Romanus imp. Maximo trib. pot.p. Dacico pontif. oarecum criptică. XVII imp. Caesari divi Nervae f. cât și pentru a servi ca mausoleu (după deces. cenușa împăratului a fost depusă în încăperea de la baza columnei). VI p.

Hr.Hr. ju dețul Constanța. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Acesta a fost reconstituit în 1977. ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d. după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. Monumentul triumfal Tropaeum Traiani Adamclini . pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi.

Arcul de triumf a lui Maxentin .

Basilica lui Maxentiu si alui Constantim .

fiind realizată în așa fel încât să exprime trăsăturile specifice egiptene. lemnul și metalul(aur. frontalismul și supradimensionarea. Și sculptura respectă regulile stricte ale egiptenilor. au determinat regulile stricte cum ar fi: hieratismul. este formată din basoreliefuri. Credința în zei și viața veșnică. Materialele folosite pentru sculptură sunt: piatra. altoreliefuri și realizarea statuilor de mari și mici dimensiuni.Sculptura greaca • Sculptura fiind o secție importantă a artei egiptene.argint). .

Zeus din Olimpia .

Laocoon si fii sai .

Discobolul .

care este din marmură și are o înălțime de 203 cm. lui Praxiteles). • Statuia. este o sculptură din Grecia Antică. fiind atribuită lui Alexandros de Antioch (inițial a fost atribuită.Venus din Millo • Venus de Milo. Afrodita (Venus la romani). eronat. ce o reprezintă pe zeița greacă a iubirii și frumuseții. Data creării ei este situată între anii 130 și 100 înainte de Hristos. . este expusă la Muzeul Luvru din Paris.

2004 • Botez . . vol. 1970 • Botez . 1992 • Gonbrich.Crainic.Arta romană de la Republică la Împăratul Constantin. 1975 • Brilliant.P. A. II.Crainic.D. H. Editura Meridiane. R. E. Istoria artelor plastice.P.Civilizația Greciei antice. R. I. Arta greacă. A. .Bibliografie • Bonnard. Editura Meridiane. 1973 • Gonbrich. vol.. E. H. 1979 .O istorie a artei Editura Meridiane.. 1997 • Ginouves. E. Istoria artelor plastice. A. E.Artă și Iluzie Editura Meridiane. Editura Meridiane. . .D.

Proiect realizat de:Pirciulescu Valentina Profesor coordonator:Vlad Emilia .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful