PROSEDUR KECEMASAN

TSUNAMI  GEMPA BUMI  ANCAMAN BOM

TSUNAMI??? .

• Siri beberapa ombak besar :– – – – pergerakan dasar laut Gempa bumi Tanah runtuh Ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam • Dari pusat tsunami. adalah berbahaya apabila sampai ke tepi pantai…menyebabkan ombak yang BESAR . ombak mula melanda kesemua arah dengan kelajuan yang tinggi • Tsunami tidak kira BESAR @ KECIL.

Tanda-tanda .

Tanda-tanda Air Laut Tiba-Tiba Surut .

Tindakan • Jika berada di tepi pantai @ laut dan merasa bumi bergegar. lakukan SEGERA. . JANGAN tunggu amaran • Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh 1km 2 lebih • JANGAN mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku • Jika dinasihatkan untuk berPINDAH.. terus lari ke kawasan yang tinggi.

Apa yang harus dilakukan ? BERPINDAH KE KAWASAN TINGGI DAPATKAN PERLINDUNGAN DI BANGUNAN TEGUH TUJU KE KAWASAN PERAIRAN YANG LEBIH DALAM TUNGGU UNTUK ISYARAT “ALL CLEAR” .

Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti di pantai yang selamat Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami Segera berpindah ke kawasan tinggi .

.Dapatkan perlindungan di tingkat atas bangunan yang tinggi -Bangunan yang berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau yang lebih tinggi .

lebih selamat meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan yang tinggi . pandu bot ke kawsan perairan yang lebih dalam Jika cuaca buruk.Jika berada di dalam bot atau kapal Jika masa tidak mengizinkan.

Tunggu isyarat ‘ALL CLEAR’ Jauhi dari Jangan Tsunami kawasan menganggap akan terjadi yang bahawa tiada dalam terjejas lagi bahaya beberapa sehingga setelah siri ombak benar-benar dilanda satu yang selamat ombak berbeza .

JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil CATATKAN setiap perbualan dengan pemanggil JANGAN mengganggu percakapannya CATAT nombor sekiranya telefon mempunyai sisitem pengesanan pemanggil USAHA dapatklan bantuan untuk menghubungi pihak berkuasa ANCAMAN BOM .

Dapatkan maklumat mengenai bom… DARI MANA PANGILAN? BILA MELETOP? KENAPA DI MANA ? BAGAIMANA RUPABENTUK? JENIS BOM? .

HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan JANGAN maklumkan kepada orang lain.Apa yang perlu dilakukan??? BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang diterima LAKUKAN pencarian pantas di sekitar tempat untuk mengenalpastio sesuatu yang disyaki @ pelik. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya .

JANGAN beri amaran secara umum @ aktifkan penggera kecemasan TUNGGU arahan selanjutnya JANGAN sentuh benda yang disyaki bom BENDA YANG DISYAKI BOM LAPORKAN penemuan kepada pihak keselamatan dengan segera TINGGALKAN temapat itu dengan segera .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful