You are on page 1of 27

Realiti Ummat Masa Kini

Realiti Ummat Masa Kini
Realiti masa kini bolehlah disimpulkan kepada perkara berikut. • Ketiadaan Khalifah Islam yang menyatukan ummah dibawah satu pemerintahan. • Sistem Pemerintahan dalam negerinegeri umat Islam tidak berasaskan kepada Islam.

kebudayaan.• Sistem sekular yang ada terus memantapkan tapak sekularnya dalam seluruh sistem yang ada. • Kesannya umat Islam dipengaruhi dan dikuasai oleh ideologi dan kuasa asing dalam aspek politik. . • Dasar Globalisasi. pemikiran dan sebagainya. ekonomi. • Kezaliman ke atas minoriti Islam di bawah pemerintahan kufur tidak dapat dibela.

Uthmaniah (699H – 1343H / 1301M – 1924M) .

Serangan Baru Ke Atas Umat Serangan Pemikiran – Meleburkan Identiti – Mula bertunas selepas kebangkitan Andalus – Berkembang dan menjadi senjata utama selepas perang Salib kelapan (wasiat Louis IX) .

mengorbankan jiwa …. berjihad.” . Kita mesti lakukan jalan lain. iaitu mengubah pemikiran Islam dan menjinakkan orang-orang Islam melalui serangan pemikiran. Agama mereka mendorong mereka untuk melawan. Cendekiawan Eropah harus mengkaji tamadun Islam dan mencipta senjata untuk merosakkan pemikiran orang-orang Islam.Serangan Baru Ke Atas Umat Wasiat Louis IX: “Tiada jalan untuk mengalahkan dan menguasai orang-orang Islam melalui jalan perang.

Serangan Baru Ke Atas Umat Gerakan Orientalis – Bermula sebelum perang Salib – Kajian terhadap kekuatan muslimin – mencari titik kelemahan – Memberi petunjuk dan bantuan di dalam perang Salib – Serangan terhadap Islam .

Pulang pada tahun 999 dan dilantik menjadi Pope di Rome • Butrous (1092-1156): ke Andalus • Gerardi Carboun (1114-1187): ke Andalus • Raymond Loul: memulakan usaha menterjemah ilmu-ilmu Islam dan diikuti oleh cendekiawan Eropah selepas itu .Serangan Baru Ke Atas Umat Permulaan Gerakan Orientalis • George. Paderi Perancis: ke Andalus mempelajari ilmu-ilmu Islam.

Serangan Baru Ke Atas Umat Gerakan Kristianisasi – Bermula selepas kekalahan perang Salib (kurun 13) – Usaha untuk mengkristiankan muslimin gagal – Muktamar Kaherah 1906 tukar taktik kepada: • Dengan modal mencapai jutaan ringgit hanya 20 orang sahaja orang-orang Islam yang lemah pegangannya yang berjaya dimurtadkan • mencampurkan budaya Barat ke dalam peribadi muslimin • usaha untuk meleburkan identiti .

Zuemer: – Pengiktirafan terhadap kegagalan usaha memurtadkan orangorang Islam – Arahan supaya fokus terhadap usaha untuk memurtadkan atau meleburkan identiti – Pengakuan bahawa Badan-badan Pendidikan dan sistem pendidikan di negara-negara umat Islam telah berjaya dibaratkan .Serangan Baru Ke Atas Umat Gerakan Kristianisasi • Muktamar Aqsa 1935 pengisytiharan Ketua Gerakan Kristianisasi.

Uthmaniah (699H – 1343H / 1301M – 1924M) Serangan Kedua Eropah ke Atas Negara Islam – Serangan-serangan ketenteraan – Projek pecah jajah peninggalan Othmaniah – Sebahagian negara Islam mengisytiharkan keluar dari Khilafah – Kekalahan Turki dalam PD I – Penjajahan .

Syria di bawah jajahan Perancis. 10. 6. Turkistan dan sekitarnya menjadi jajahan Rusia yang ditekan dengan dahsyatnya. rakyatnya papa dan terancam dengan peperangan di setiap tempat dan masa. Diselang seli dengan Tanger yang berada di bawah kuasa antarabangsa dan jajahan Sepanyol di kampung-kampung. Di situ juga dicampakkan beribu-ribu orang tawanan yang berkebuluran dan manusia-manusia jahat. 12. Ia telah memaksa penduduk di situ menjadi warganegara Itali dan dinamakannya sebagai Itali selatan. Sesama mereka penuh menyala hasad dengki dan benci. 7. . Yaman pula sebuah kerajaan yang tinggal hanya rangka-rangka. 9. 4. Palestin berada di bawah jajahan Inggeris untuk dijualkan kepada Yahudi bagi mendirikan negara kebangsaan mereka. 11. 3. Iran dan Afghanistan adalah kerajaan-kerajaan yang sentiasa bergolak dan menjadi rebutan sesama mereka. Di bahagian lain dari seluruh semenanjung Arab pula. yang tinggal hanya negerinegeri yang kecil di mana amir-amirnya hidup di bawah ketiak konsol-konsol Inggeris. Mesir dan Sudan di bawah naungan Inggeris. Algeria dan Tunis)menjadi jajahan Perancis. Libya di jajah oleh Itali. Itali tidak mahu langsung kesan-kesan Islam kekal wujud di situ. Afrika Utara (Maghribi. Hijaz (Mekah dan Madinah) menjadi sebuah kerajaan yang sangat lemah sentiasa menunggu sedekah dan mengharap kepada janji-janji palsu dan perjanjian-perjanjian yang tidak laku dari Eropah. India menjadi jajahan Inggeris.Uthmaniah (699H – 1343H / 1301M – 1924M) 1. 8. Iraq menjadi tanah jajahan Inggeris. Mereka berjuang dengan cebisan-cebisan makanan dari meja makan Inggeris. 2. 5. Kuasa Berikat telah memberikan janji kemerdekaan kepada bekas Raja Semenanjung Arab. Malik Husin dengan syarat menolong mereka menghapuskan kuasa khalifah Othmaniah.

TAHUKAH ANDA Apakah peristiwa penting kepada umat Islam yang berlaku pada: 26 Rejab 1342 H / 3 Mac 1924? .

ULANGTAHUN 82 Peristiwa Kejatuhan Khilafah Islam .

” .Harapan Terakhir • 1876 : Sultan Abdul Hamid II dilantik sebagai khalifah “Sesungguhnya hanya Islam sahajalah satu-satunya unsur yang menjadikan kita kuat. Kita mampu menjadi umat yang memiliki survival dan kuat dengan syarat kita hendaklah membenarkan ISLAM agama kita yang agung.

Penggulingan • Majlis pengisytiharan penggulingan Sultan Abd Hamid II .

Kesudahan Seorang Wira 27 April 1909 – Sultan Abdul Hamid II digulingkan .

.Era Atarturk: Dunia Islam Tanpa Khilafah 1 Mac 1924 – Mustafa Kamal dalam Sidang Agung menyebut bahawa pentingnya Turki mengangkat dan melepaskan Islam dari keadaan politik yang telah melekat berabad lamanya.

Sultan Abdul Majid diperintah keluar dari Turki Sultan Abdul Majid bersama anak perempuan dan cucunya .Era Atarturk: Dunia Islam Tanpa Khilafah • 3 Mac 1924 – Berita pembubaran khalifah dan pemisahan antara agama dan urusan pentadbiran negara disiarkan secara rasmi.

Sinopsis Sejarah Umat Islam TRAGEDI BERDARAH TRAGEDI BERDARAH 632 661 749 1258 1924 2006 .

Fasa Kejatuhan Umat Islam • SEBELUM KEJATUHAN KHILAFAH – Orientalis – Kristianisasi – Memutuskan hubungan dengan pemerintahan pusat • SEMASA KEJATUHAN KHILAFAH – Penyebaran Nasionalisme – Sekularisme • SELEPAS KEJATUHAN KHILAFAH – Al Quran tidak dijadikan perlembagaan dan rujukan mutlak Lahir generasi munafiq yang berstatus Muslim namun pemikiran dan akhlaknya tidak mencerminkan keIslaman bahkan hati mereka mengingkari Allah .

Formula Kebangkitan Perbezaan antara Dua Kejatuhan A B 632 1258 1924 2006 .

Sinopsis Sejarah Umat Islam Apakah Formulanya? 632 1258 1924 2006 .

MANHAJ NUBUWWAH Dakwah dan tarbiyah merupakan agenda utama baginda SAW tatkala memulakan dakwahnya di Mekah. Kegemilangan di Badar tidak akan datang bergolek kalau bukan kerana tarbiyah. Negara Islam Madinah tidak akan tertegak kukuh kalau bukan kerana tarbiyah. Malah kelangsungan daulah di kala khilafah Islam lemah juga adalah kerana wujudnya RIJAL yang ditarbiyah oleh para ulama` Amilin sehingga mereka sedia mempertahankan Islam. Keutuhan daulah selepas kewafatan Nabi SAW tidak akan berlaku kalaulah bukan kerana adanya golongan al awa`iel yang ditarbiyah. .

Namun seperti biasa aku akan menjawab: . Jawa. Mesir.Formula Kebangkitan Banyak surat sampai kepadaku sama ada dari Morocco. Penulis-penulisnya mencadangkan satu Muktamar Islam. Syria. atau melantik seorang khalifah atau perkaraperkara yang seumpa dengannya. Iraq dan negara kamu (palestin).

tidak mempunyai keinginan sendiri dan tidak mampu melaksanakan satu keputusan atau resolusi.“Kita WAJIB memulakan usaha Islam ini dari bawah. Apa faedahnya berbuat demikian? Adakah kamu mahu mengumpulkan angka-angka kosong?” [Syakib Arsalan] . Apalah gunanya mengadakan muktamar yang menghimpunkan orang-orang yang lemah. iaitu melalui TARBIYAH INDIVIDU.

Wassalam .