Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan

Pendahuluan - Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan.

pembungkusan. kertas tumbuk. sabun dan sebagainya . Antaranya ialah melalui teknik picitan. kertas yang sesuai untuk origami. tanah liat.Teknik-Teknik Membentuk dan Membuat Binaan.Alat dan Bahan Penggunaan alat dan bahan yang sesuai seperti tanah liat. guntingan. lipatan. luakan dan sebagainya. plastersin. kayu. .Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan • Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: . potongan. serbuk papan. cantuman.

.Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca.Bahagian-bahagian dicantum untuk membentuk satu kesatuan.Digantung untuk menjadikan objek bergerak.Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan : Arca Mobail . berputar atau berombak. . .

Ianya boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan.Teknik yang biasa digunakan untuk menghasilkan arca mobail adalah kimpalan. nyanyian dan cerita. . . gam. skru dan lipatan.. berputar atau berombak. puisi. . lakonan.Mobail biasanya digantung di atas siling.Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak .

Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan : Diorama • Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. maklumat. pengokot . pita pelekat. plastisin. fenomena atau peristiwa. . gam. kertas warna. • Bahan-bahan yang selalunya digunakan untuk menhasilkan diorama adalah seperti kotak kosong. benang dan bahan hiasan yang sesuai • Gubahan himpunan objek konkrit yang bertemakan sesuatu cerita. plastik lutsinar.

gam dan kimpalan. • Objek yang hendak disusun boleh digantung. • Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yang ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. .• Teknik yang lazimnya digunakan dalam penghasilan diorama adalah cantuman. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut.

. • Bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama.• Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful