Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan

Pendahuluan - Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan.

Alat dan Bahan Penggunaan alat dan bahan yang sesuai seperti tanah liat. cantuman. pembungkusan. lipatan.Teknik-Teknik Membentuk dan Membuat Binaan. . tanah liat. plastersin. kertas tumbuk. kayu. guntingan. serbuk papan. potongan. kertas yang sesuai untuk origami. luakan dan sebagainya. Antaranya ialah melalui teknik picitan. sabun dan sebagainya .Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan • Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: .

Digantung untuk menjadikan objek bergerak.Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. berputar atau berombak. .Bahagian-bahagian dicantum untuk membentuk satu kesatuan. .Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan : Arca Mobail . .

. skru dan lipatan. Ianya boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. puisi.Teknik yang biasa digunakan untuk menghasilkan arca mobail adalah kimpalan. ..Mobail biasanya digantung di atas siling. lakonan. berputar atau berombak. nyanyian dan cerita.Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . gam. .

Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan : Diorama • Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. benang dan bahan hiasan yang sesuai • Gubahan himpunan objek konkrit yang bertemakan sesuatu cerita. fenomena atau peristiwa. gam. • Bahan-bahan yang selalunya digunakan untuk menhasilkan diorama adalah seperti kotak kosong. plastik lutsinar. pita pelekat. . pengokot . plastisin. maklumat. kertas warna.

.• Teknik yang lazimnya digunakan dalam penghasilan diorama adalah cantuman. • Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yang ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. • Objek yang hendak disusun boleh digantung. gam dan kimpalan. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut.

. • Bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama.• Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful