Penampilan diri informal & •Peragaan profesional diri seseorang dari segi fizikal

mengikut kesesuaian konteks •Penampilan diri terbahagi kepada dua iaitu penampilan secara formal atau profesional dan informal

Kepentingan penampilan diri
§Melambangkan kecekapan seseorang menguruskan diri §Menampakkan kebijaksanaan diri §Menampakkan rasa hormat terhadap orang lain. §Lebih berkeyakinan §melambangkan peribadi, cara berinteraksi.

Penampilan Profesional
Penampilan di majlis rasmi. Potongan rambut: Kemas, Menarik, Pendek, Bersikat rapi, memakai minyak rambut, bersesuaian dengan profesion keguruan. Pilihan warna pakaian: warna tidak terlalu terang Corak pada pakaian sesuai mengikut tempat dan masa.

Jenis pakaian: sederhana, tidak perlu terlampau mahal, asalkan manis dipandang. Penampilan kemas dan sentiasa rapi Memilih kasut yang sesuai mengikut tujuan ke satu-satu tempat.

qJika kasut kulit : sentiasa menggunakan kiwi agar kelihatan lebih menarik. qKasut tidak berdebu dan berhabuk qSekiranya kasut berdebu dan berhabukPersepsi orang sudah berubah. qKelihatan seperti orang yang malas, tidak bergaya, tidak pandai menjaga penampilan diri. qGuru mesti pandai dan rajin menjaga penampilan diri qPenampilan guru sentiasa diperhatikan oleh anak murid, rakan sekerja, masyarakat setempat dan lain-lain.

Aksesori: Tidaklah digalakkan kepada guru lelaki.

Bagi guru perempuan: sederhana, tidak keterlaluan Jenama: Tidak perlu mahal, mengikut kemampuan,bersesuaian Kesihatan diri: Tidak merokok, mabuk, penyalahgunaan dadah. Menjaga kebersihan tubuh badan, pakaian, tempat tinggal.

Senyuman: Ukirkan senyuman yang paling

manis.

Senyuman itu sedekah. Setiap yang baik itu sedekah, dan Sedekah mendapat ganjaran di sisi Allah s.w.t § Senyuman boleh mengatasi tekanan § Senang mendapat kawan, senang didampingi oleh orang lain.

Penampilan informal

qPemilihan Pakaian: bebas mengikut tempat dan kesesuaian. qBebas samada memasukkan baju ke dalam seluar atau tidak qBebas memilih- pakai kasut, sandal atau selipar. qTidak melibatkan sebarang peraturan dan etika pemakaian qUrusan peribadi, mengisi masa lapang bersama keluarga, qMembeli belah, berkelah, bermain dan sebagainya qKekemasan rambut mengikut individu samada pendek, panjang, berfesyen atau tidak.

Perbezaan Penampilan Diri Informal
Cara pergaulan- rasmi. Pakaian kemas-

berkasut, kemeja, tali leher, tali pinggang, seluar dan baju digosok. Melibatkan etika dan peraturan. Perbualan sosial yang formal.Guna bahasa rasmi Sentiasa menjaga tatatertib. Berkelakuan sopan. Menjaga nama baik

Profesional

 Cara pergaulan- tidak

rasmi  Pakaian bebas.  Tidak terikat dengan etika pemakaian  Perbualan sosial yang tidak formal.  Bebas di mana-mana tempat seperti restoran, tepi jalan.  Pergaulan yang santai. Menggunakan bahasa dan loghat negeri.