Badan Eksekutif ( Kabinet

)

DISEDIAKAN OLEH : NIK , SHAHRUL , HAFIZ
SMKTL 16/08/2011

1

 Kerajaan Malaysia mengamalkan Sistem

Pentadbiran Persekutuan dan Doktrin Pengasingan Kuasa. Dari segi pemerintahan pula, Kerajaan Malaysia mengamalkan Sistem Pemerintahan Demokrasi berparlimen Dalam sistem pemerintahan ini, terdapat 3 badan utama iaitu:  

-pemerintah (badan eksekutif) -perundangan (badan legislatif) -kehakiman (badan judisiari) tentang badan eksekutif.

 Kumpulan kami akan menghuraikan serba sedikit
 Oleh itu , sila beri perhatian tentang apa yang hendak

disampaikan.
SMKTL 16/08/2011

2

Fungsi badan eksekutif adalah untuk menguatkuasakan undang-undang yang dibahagikan kepada beberapa peringkat iaitu : Kabinet (Jemaah Menteri) Kementerian Jabatan Perbadanan Awam SMKTL 16/08/2011 3 .

KABINET Badan pembuat dasar negara Melaksanakan kuasa kerajaan pusat mengikut bidang kuasa dalam senarai persekutuan Membentuk dasar kerajaan Memperinci dasar umum yg dijanjikan kpd rakyat Membentuk dasar koordinasi yg bertujuan utk membina sebuah kerajaan yg cekap dan efektif Menjalankan tugas atas nama YDP Menubuhkan jawatankuasa secara tetap atau sementara dan majlis2x bg membantu menyelaras dan mengatasi sesuatu masalah negara SMKTL 16/08/2011 4 .

Diketuai oleh Perdana Menteri . ahli2 kabinet inilah membentuk badan kerajaan yang memerintah SMKTL 16/08/2011 5 . Timbalan Perdana Menteri dan Menteri-Menteri Kabinet terdiri daripada mereka yang mewakili parti yang mendapat majoriti dalam Parlimen. Dalam konteks pemerintahan demokrasi. Pemilihan ditentukan melalui proses pilihan raya.

PERDANA MENTERI Perlantikan PM sebagai ketua kabinet dilantik oleh YDP Agong & PM dipilih daripada kalangan ahli Dewan Rakyat yang dipercayai mendapat sokongan majoriti ahli-ahli Dewan. SMKTL 16/08/2011 6 .

Seseorang menteri yang dilantik mengetuai sesuatu kementerian bertanggungjawab menjalankan tugas2 yang diberikan kepadanya mengikut Akta Tugas2 Menteri SMKTL 16/08/2011 7 .MENTERI-MENTERI Menteri2 lain dilantik dari kalangan ahli Dewan Rakyat dan Dewan Negara Seorang menteri boleh mengetuai satu @ lebih kementerian.

JAWATAN KUASA KABINET Ditubuhkan secara tetap atau sementaraUntuk mengatasi sesuatu masalah negara yang difikirkan rumit  Contoh Jawatankuasa :• Jawatankuasa Kewarganegaraan • Jawatankuasa Perpaduan Negara • Jawatankuasa Pelaburan • Jawatankuasa Keselamatan Jalanraya • Jawatankuasa Anti-Inflasi • Jawatankuasa Penyelewengan dalam Pentadbiran •Jawatankuasa berkaitan pendatang asing SMKTL 16/08/2011 8 .

MAJLIS-MAJLIS KABINET Diketuai PM dan bibantu oleh beberapa org Menteri Kanan MAJLIS PERANCANGAN NEGARA •Menyiapkan program pembangunan negara dari segiekonomi •Meneliti melaksana dan menyelaras projek ekonomi RML •Dibantu oleh JK Perancangan dan Pembangunan Negara dan EPU/UPE SMKTL 16/08/2011 9 .

Ia boleh dianggap sebagai kabinet negeri.Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) Kabinet Negeri MMKN menyerupai Jemaah Menteri di peringkat persekutuan.diketuai oleh Ketua Menteri SMKTL 16/08/2011 10 .diketuai oleh Menteri Besar Negeri Melayu tidak beraja . Negeri2 Melayu beraja .

Menasihati Raja @ yang Dipertua Negeri masing-masing.Peranan MMKN Sebagai badan yang memerintah. MMKN bertanggungjawab: Membentuk dasar-dasar kerajaan negeri & melaksanakan dasar-dasar tersebut. SMKTL 16/08/2011 11 .

dsbnya SMKTL 16/08/2011 12 .MAJLIS PEMBANGUNAN NEGARA Menyelaras semua program dan Projek Pembangunan Menyelesaikan masalah yang memerlukanpenglibatan beberapa agensi kerajaan secara serentak Dibantu oleh Unit Penyelarasan dan Pelaksanaan(UPP/ICU) MAJLIS KESELAMATAN NEGARA Bermatlamat menyelesaikan isu keselamatan negara Menerima kerjasama dari semua agensi kerajaan yang terlibat dengan keselamatan negara -Wisma Putra -Jabatan Polis -Jabatan Penjara .

Fungsi Am – merancang dan menggubal dasar kementerian Mengawal dan menyelaras program kementerian Mengawal perbelanjaan pembanggunan dan operasi kementerian SMKTL 16/08/2011 13 .KEMENTERIAN Merupakan Agensi Pelaksana tertinggi kerajaan Diketuai oleh seorang menteri dengan portfolionya Menteri dibantu Timbalan Menteri . Setiausaha Parlimen Ketua Setiausaha dan Pegawai Kerajaan lain.

Lembaga Hasil Dalam Negeri. Jabatan Tenaga Rakyat. Jabatan Kimia.JABATAN Agensi kerajaan terletak di bawah kementerian Merupakan agensi pelaksana dasar kementerian Jabatan tidak aktif dalam ekonomi tetapi lebih kepada penguatkuasa undang2x Berperanan melaksanakan perkara am di bawah kementerian Mempunyai cawangan di setiap negeri Contoh : • Jabatan Pengairan & Saliran.Jabatan Peguam Negara. RELA SMKTL 16/08/2011 14 .

Kegiatan yang tidak diceburi oleh pihak swasta kerana perbelajaan besar atau kurang menguntungkan iii. Membolehkan kerajaan menyediakan perkhidmatan awam iv. Membolehkan penglibatan bumiputera dalam bidang ekonomi SMKTL 16/08/2011 15 . Pembangunan sosio ekonomi negara ii.PERBADANAN AWAM Terbahagi kpd 2 Jenis iaitu Badan Berkanun dan Badan Tidak Berkanun BB -ditubuhkan di bawah Akta Parlimen atau Enakmen Negeri BTB -ditubuhkan di bawah Akta Syarikat  Tujuan Penubuhan :i.

MARA .BSN . SMKTL 16/08/2011 16 . BNM .FAMA. KWSP . MARDI . LUTH Kewangan(Kementerian Kewangan) . PORIM . KETENGAH Penyelidikan . Pertanian . DARA . RRIM Penyertaan Bumiputera .CONTOH-CONTOH PERBADANAN AWAM BADAN BERKANUN:Pembanggunan wilayah(K.Tanah dan Pembanggunan Koperasi) -FELDA . Pembanggunan Luar Bandar . KEMAS .

PNM (Pembanggunan usahawan ) SMKTL 16/08/2011 17 .BADAN TIDAK BERKANUN MAS ( Pengangkutan ) BERNAS ( Pertanian ) BANK ISLAM ( Kewangan ) MARDEC ( Perusahaan Utama ) PETRONAS .

PERBEZAAN ANTARA JABATAN DAN PERBADANAN AWAM JABATAN  Ditubuhkan di bawah  PERBADANAN AWAM ( BB/BTB)  Akta Parlimen / Enakmen     undang2x bi Pentadbiran mengikut arahan negeri dan undang2x Dikawal oleh Menteri secara ketat Belanjawan kawalan kementerian Pentadbir lantikan SPA (Pengarah)    Negeri/ Akta Syarikat Membuat perakuan untuk menyelesaikan sesuatu masalah tanpa ikatan p’tdbiran/ Membolehkan kerajaan bertindak aktif dlm ekonomi Dikawal oleh Menteri secara longgar Belanjawan kawalan Agensi Pusat ( bebas dlm belanjawan ) Pentadbir lantikan JPA ( Pengarah ) SMKTL 16/08/2011 18 .

kerajaan dengan begitu komited telah merangkakan pelbagai inisiatif untuk memperbaiki dan memantapkan sistem pemerintahan dan pentadbiran negara secara efisien dan berkualiti dalam melicinkan segala urusan yang dikendalikan mereka. 19 .kumpulan kami ingin memohon maaf jika ‘slide’ kami ini terdapat kesalahan ejaan atau fakta dan kami ingin mengucapkan terima kasih atas tumpuan yang diberikan SMKTL 16/08/2011 oleh anda semua. dengan ketiadaan Badan Eksekutif ( Pemerintahan ) segala urusan berkaitan pemerintahan akan menjadi kelam-kabut dek tiada pengawasan dan peraturan dalam mengendalikan hal-hal pemerintahan negara. Sistem pemerintahan dan pentadbiran yang cekap dan telus akan memudahkan negara untuk maju dengan pesat dan masyarakat akan hidup dalam suasana yang penuh dengan keselesaan . Sebagai contoh . seiring dengan mengejar arus pembanggunan negara yang begitu pesat . Sekian. Akhir kata . sempena Bulan Ramadhan yang penuh rahmat serta barakah ini .KESIMPULAN Sebagai kesimpulan.

SMKTL 16/08/2011 20 .