Milea Lidia

Pîslaru Andreea

Cristea Marina

Nevertebrate
Clasificare si Exemple

Nevertebrate:
Cuvântul „nevertebrate" este folosit pentru a desemna toate animalele care nu au coloana vertebrala. Prin urmare, se grupeaza sub numele de „nevertebrate" animale diferite între ele, ca:

Meduza

Steaua de mare

Rama

Caracatita

Paianjenul

200.Clasificare: Nevertebratele se impart in 6 grupe: -spongieri -celenterate -viermi -moluste -artropode -echinoderme În lume sunt cunoscute peste 1.000 de specii de nevertebrate. .

aparținând încrengăturii Porifera. Denumirea de spongieri vine de la substanța numită spongină care se găsește între cele două straturi de celule și formează scheletul buretelui. În total se cunosc peste 9. .Spongieri: Spongierii sunt un grup de animale nevertebrate.totodata si cele mai simple.000 de specii de spongieri. Acestea sunt primele animale pluricelulare aparute pe pamant.

Spongierul (buretele) este un animal pluricelular care se asociază și își duce viața în colonii împreună cu un număr mai mare de indivizi. Corpul spongierelor constă în un corp gelatinos format dintr-un mezohil pe bază de colagen numită spongină și care se atașează unui schelet format din pinacocite și coanocite. numit oscul. . Atât structura cât și funcționarea acestui ansamblu se bazează pe circulația apei în cadrul acestuia astfel ca porii spongierelor constituie orificiile multiple de intrare ale apei. pe când fiecare spongier posedă un singur orificiu de ieșire al apei. schelet care este atașat de patul marin prin intermediul depozitelor de CaCO3.

fiecare individ produce un spermatozoid și un ovul care formează celula ou. Cand reproducerea sexuată nu poate avea loc din cauza condițiilor nefavorabile. Reproducere și proliferare Se poate realiza atât sexuat cât și asexuat prin înmugurire. Din această celulă ou se dezvoltă o larvă ciliată care dă naștere unui nou individ. . Fiind organisme hermafrodite. antrenate de aceasta.Metabolismul spongierelor Nutriție Se realizează intracelular cu ajutorul vacuolelor digestive din apa aspirată prin pori și face digestia microorganismelor existente în apă. Respirație Schimbul respirator se realizează la nivel celular pe un pricipiu bazat pe circulația apei în cadrul spongierelor. spongierele formează muguri care cad pe fundul apei și care devin viabili odată cu realizarea condițiilor de mediu favorabile dezvoltării noilor indivizi.

Posedă celule urticante sau lipicioase .Celenterate: Celenterate sunt organisme care au fost încadrate în subdiviziunea Coelenterata a nevertebratelor. având corpul format din două foițe embrionare și anume ectoderm și endoderm. ce trăiesc în orice mediu salin. Toate sunt animale acvatice. Între aceste două foițe embrionare aceste organisme au o mezoglee care poate fi anhistă sau celulară. Sunt organisme diploblastice propriu-zise.

care este legat de ectoderm și endoderm. Reproducerea Se poate face fie asexuat prin înmugurire sau diviziune. La unele grupe ca de exemplu la meduze și ctenofori se dezvoltă organe de simt (oceli. sau sexuat. Sistemul muscular Este format din celule epitelio-musculare. Meduzele și ctenoforii au un sistem gastrovascular Sistemul nervos Celenteratele sunt organisme neuromiare (organisme care posedă sistem nervos și musculatură). Sistemul nervos este reprezentat de un plex subepitelial difuz. Secundar această cavitate se compartimentează cum se întâmplă la polipii de scifozoare și anthozoare. Sunt prezente și condensări nervoase. sau circulare în ectoderm. Aceste celule pot avea fibre netede longitudinale în ectoderm. Majoritatea celenteratelor au metageneză în ciclul de viață. ropalii). statociști. ca la hidrozoare. . Această dezvoltare se datoreaza vieții active pe care o duc acestea. În subumbrela meduzelor aceste celule au fibre striate.Hrănirea Cavitatea gastrică are aspect saciform.

Corpul ei este cilindric.polis-mult. .podos-picioare) se fixeaza de plantele acvatice cu tentaculele in jos. Hidra sau polipul de apa dulce(din lat.iar cavitatea bucala este inconjurata de 5-12 tentacule.000 de specii de animale acvatice fixatepolipii si libere-meduzele.Diversitatea Increngatura celenterate cuprinde cca 9.

.Actiniile sunt polipi marini de dimensiuni mari viu colorati in verde. iar pe marginile corpului sunt dispuse tentaculele. rosu.albastru. Meduzele sunt celenterate inotatuare care au corp gelatinos cu aspect de umbrela(Aurelia aurata. In centrul partii inferioare a corpului se deschide orificiul bucal-anal.Rizostoma).Ele au in jurul orificiului bucal-anal cateva coroane de tentacule scurte si groase care-i dau aspectul unor "flori de mare" sau "anemone".

. care au corpul moale. ale caror medii de trai sunt cel subteran și cel acvatic. Viermi cilindrici și viermi inelați. lunguieț. Viermii sunt grupați în corespundere cu structura corpului în trei încrengături: Viermi plați. cu piele lucioasă.Viermi: Viermii sunt animale nevertebrate inferioare mai evoluate decât celenteratele. ale căror gazde sunt plantele și animalele. mulți viermi sunt paraziți. De asemenea. lipsite de picioare.

El parazitează ficatul oilor. atingând o lungime 3-4 centimetri și având culoare albgălbuie. Corpul ei are o lungime de 4-6 metri. care se dezvoltă în corpul a două gazde: omul. provocând boala numita galbează. și porcul sau vitele cornute mari. . gazde intermediare în care se dezvoltă larvele. fiind segmentat și având culoarea albă. gazda principală în intestinul căruia trăiește și produce ouă. Viermele-de-galbează are aspectul unei semințe de dovleac.Viermi lați (Plathelminthes) Tenia este un vierme plat parazit.

si bogat vascularizata. numite popular limbric este un vierme cilindric parazit de culoarea alb-galbuie și are o lungime de circa 15-20 centimetri. umeda. Majoritatea speciilor trăiesc în lacuri și ape curgătoare.Viermi cilindrici (Nemathelminthes) Ascaridele. Lipitorile sunt viermi inelați. masurand 15-25 centimetri lungime. iar cel anal se afla la capătul posterior. iar cel anal se afla la capatul posterior. dar există și lipitori libere care se hrănesc cu larve și râme. Ouale ajung in corpul omului sanătos și se transforma în larve. provocând ascaridioza. majoritatea paraziți. Orificiul bucal se află la capătul anterior. Lipitorile parazite au câte o ventuză cu care se fixează de corpul victimei. Orificiul bucal se afla la capatul anterior. Viermi inelați (Anelida) Râma are corpul acoperit cu o piele subtire. care se hrănec cu sângele animalelor superioare. .

caracatițe. Popular moluștele sunt cunoscute sub denumirea de scoici. Sunt metazoare celomate protostomiene. În cursul evoluției unele au devenit asimetrice (majoritatea melcilor). Scoică Melc (Helix pomatia) Sepie Caracatiţă . sepii.Moluste: Moluștele (lat. melci. Mollusca=moale) sunt animale nevertebrate protostomiale. cu simetrie bilaterală.

uniti prin trunchiuri nervoase.  Organele de simț mai dezvoltate sunt cele olfactive. . Bivalvele si cefalopodele sint organisme unisexuate. iar la rapitori si organul vazului. Ele depun oua sau nasc pui vii. cu fecundația incrucisata. gustative ale echilibrului.  Mișcarea .Funcții de relație  Sistemul nervos este de tip ganglionar difuz si se compune din ganglioni mari localizati in organele de importanta vitala. Tegumentul  Cavitatea celomică Funcții de nutriție  Sistemul digestiv o Osfradiul  Sistemul respirator  Sistemul circulator  Sistemul excretor Funcții de reproducere Gasteropodele sunt organisme hermafrodite.

Corpul este alcătuit din segmente. arahnide. Încrengătura include insecte. milipede. corp segmentat și membre (apendice) anexate de cap și torace. fiecare având câte o pereche de membre.Artropode: Artropodele (din greacă arthron. Primele membre participă la apucarea și fărămițarea hrănii. centipede. "articulație" și podos. . Artropodele sunt organisme cu un exoschelet (schelet extern). "picior") sunt animale cu membrele articulate. crustacee etc.

Altele ducând un mod de viață parazit. aeriene. generează boli grave. de aceea procesul de creștere e însoțit de năpârlirea periodică. sau aduc pagube agriculturii.Artropodelor sunt caracterizate cuticulele chitinizate. completă sau direct. Artropodele au o mare importanță pentru om. Artropodele sunt unisexuate. sunt polenizatoare ale plantelor angiosperme. unii se înmulțesc prin partenogeneză). Spre deosebire de alte nevertebrate. au inimă ce pompează sângele. iar cavitatea internă constituie hemocelul. Toate speciile sunt ovipare. se reproduc doar pe cale sexuată (sunt și excepții. organele de simț ale artopodelor sunt foarte dezvoltate. . marine. numai scorpionii pot fi clasificați ca vivipari. Unele fac parte din dieta omului. la crustacee cuticulele sunt mineralizate cu carbonat de calciu. Cuticula este rigidă și nu se întinde. Ele populează cele mai diverse ecosisteme: terestre. Se dezvoltă prin metamorfoză incompletă.

miriapode. insecte. 2 chelicere și 4 perechi de picioare  respirația este traheală și pulmonară. . scorpioni.  au corpul alcătuit din cefalotorace și abdomen  la nivelul cefalotoracelui se găsesc 8 ochi simpli (oceli).Artropodele se clasifică în: Artropode cu chelicere Reprezentanți: paianjeni. căpușe. Artropode cu antene Reprezentanți: crustacee.

Pe parcursul dezvoltării individuale apare larva. În straturile inferioare ale pielii se dezvoltă scheletul alcătuit din plăci clacaroase. care servește în calitate de organe de deplasare. supusă unor metamorfoze complicate. Organele interne sunt situate în cavitatea internă largă. numită celom. Sistemul nervos este situat în profunzimea epiteliului dermal sau în epiteliul unor regiuni din peretele corpului.Echinoderme Echinoderme (piele) este o încrengătură care cuprinde cca 6.300 de specii de animale marine. Organele respiratorii sunt reduse sau absente. Echinodermele sunt animale cu simetrie bilaterală. terminațiile cărora ies la suprafața pielii sub formă de numeroase cârlige. Sexele la echinoderme sunt separate. ca de exemplu „ariciul de mare” și „steaua de mare”. ace . organele de excreție lipsesc. în interior. Una din cele mai deosebite particularități a echinodermelor consta în diferențierea complicată a celomului și formarea sistemului ambulacrar. . numită bipinarie.

Exemple de echinoderme : Aricii de mare roşii se găsesc numai în Oceanul Pacific .

www.www.ro Clasa a IX-a H .ro .Bibliografie: .google.wikipedia.