You are on page 1of 13

Prepared by : Izyan Nadhirah bt Ab karim 90821-14-6140 PPISMP Ambilan Julai 2008(RBT KUMP 1) Pensyarah : En.

Ismail bin Saiman

. Kegunaan – membolehkan alat elektik mudahalih disambung ke litar akhir menggunakan menggunakan palam yang sesuai. Soket keluar mempunyai beberapa sesentuh pembawa arus yang tetap.Soket keluaran adalah aksesori @ alat yang menyediakan punca bekalan kuasa dalam satu sistem pendawaian lengkap.

neutral dan bumi yang tidak boleh disentuh oleh pengguna. Sesentuh mempunyai bilangan dua atau tiga yang dipadankan dengan palam dua atau tiga pin.Sesentuh adalah punca aliran fasa. .

Saiz piawai soket alur keluar mengikut piawai British (BS). 5A. 30A 15A BS 4343 16A. 125A CONTOH SOKET KELUARAN . 15A. 32A. 63A. 30A 5A. JENIS SOKET ALUR KELUAR BS 1363 ARUS NOMIAL 13A BS 546 BS 196 BS 1778 2A. 15A.

Sesentuh diperbuat daripada fosfor gangsa ataupun loyang keras.Bahan buatan bagi soket alur keluar adalah daripada baklit. neutral dan bumi.(hanya sesuai dengan pin-pin palam tertentu). Di dalamnya terkandung terminalterminal dan tiub-tiub sesentuh bagi pengalir fasa. .

.Punca bumi setiap soket alur keluar mestilah disambung ke pengalir keterusan bumi litar kecil akhir. perlindungan hendaklah dibuat ketika membersih dan membasuh lantai agar tidak berlaku renjatan elektrik. Tidak dibenarkan dipasang dalam bilik atau kawasan yang berair. Apabila dipasang di dalam lantai.

Bilangan soket alur keluar boleh disambung dari satu litar akhir. ketinggian min ialah150mm dari lantai atau 150mm dari permukaan kerja. . Soket alur keluar untuk alat perkakasan di rumah mestilsh daripada jenis BS 1363.Apabila dipasang di dinding. Penggunaan tidak boleh melebihi 250V kecuali di buat khas.

Litar akhir ialah litar yang keluar dari papan agihan untuk membekalkan tenaga elektrik terus kepada alat-alat yang memerlukan arus elektrik. .

Semua soket arus keluar perlu mestilah dilindungi dengan alat residual( pemutus litar bocor kebumi kendalian arus) dengan arus kendaliannya tidak melebihi 30mA.Litar akhir soket alur keluar jenis BS 1363 :Soket alur keluar jenis ini mempunyai arus nomial 13A. Sesuai juga digunakan untuk tempat selain rumah kediaman. Soket alur keluar boleh dibuat engan menyambung secara litar jejari dan litar gelang. . Digunakan untuk kegunaan rumah domestik.

LITAR JEJARI LITAR GELANG .

BERLAMPU 13 AMP .

SAFETY SHUTTER 10AMP 15 AMP 5 AMP 13 AMP UNIVERSAL 10 AMP UNIVERSAL SHAVER 240V 20VA .

.SEKIAN TERIMA KASIH….