Alat permainan sangat diperlukan sebagai medium pembelajaran untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Salah satu medium pembelajaran yang sesuai ialah boneka. Boneka merupakan hasil penggabungan konsep bermain dan belajar.

Boneka boleh dijadikan medium pembelajaran bagi
kanak-kanak kerana mampu membantu meningkatkan daya imaginasi dan kreativiti kanak-kanak, kemahiran melakukan sesuatu secara spontan dan menyelesaikan masalah dan mengenali diri.

Boneka ialah bahan atau objek dalam bentuk tertentu yang digerakkan serentak dengan skrip yang dibaca atau skrip bebas yang disesuaikan dengan bahan yang diceritakan.

Guru boleh menggunakan berbagai-bagai jenis boneka
seperti berbentuk haiwan, manusia dan lain-lain yang digunakan untuk menyampaikan mesej.

Boneka boleh digunakan sebagai alat komunikasi dalam
pengajaran dan pembelajaran-memberi nasihat, menyelesaikan masalah dan mencerminkan cara hidup murid-murid yang dilakonkan.

penggunaan boneka juga dapat membantu menarik perhatian pelajar terhadap pembelajaran dan membantu menghidupkan suasana yang lebih menyeronokkan. boneka dapat berfungsi sebagai alat bantu mengajar. .Menurut Mc’ Caslin (1984). Selain itu.

Menurut Kamus Dewan Eja Pro. patung (mis orang atau binatang) yang boleh digerakkan dengan menarik tali yang dilekatkan padanya. anak-anakan . 2. anak patung. . boneka bermaksud 1. atau dengan memasukkan tangan ke dalam badannya dan menggerakkannya.

Mengikut Kamus Pelajar Bahasa Malaysia. Dewan Bahasa dan Pustaka (1987). . boneka ialah barang permainan yang diperbuat menyerupai patung orang yang dianggap sebagai alat atau barang permainan.

pemain menggunakan dialog yang sesuai dengan watak dalam cerita tersebut. suara latar atau muzik diadakan bagi mengiringi pergerakan boneka itu. Situasi pembelajaran akan lebih menyeronokkan dan murid-murid akan terangsang dengan penggunaan boneka dalam P&P. .Semasa boneka dimainkan. Dalam keadaan ini. Boneka boleh dimainkan oleh seorang atau beberapa orang mengikut kesesuaian situasi dan jalan cerita.

kemahiran membaca kanak-kanak dapat ditingkatkan. .1) Melalui penggunaan boneka. 2) Kanak-kanak dapat memainkan peranan yang berlainan dengan menggunakan boneka yang mewakili pelbagai watak.

3) Boneka sesuai digunakan sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. 4) Murid-murid akan lebih menghayati dan memahami sesebuah penyampaian itu dengan khusus untuk di samping melihatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. .

3) Kanak-kanak tidak berasa bosan kerana aksi-aksi boneka tersebut dapat menceriakan suasana P&P 4) Menarik minat murid-murid pada sesi P&P pada hari itu. . 2) Konsep pembelajaran adalah belajar sambil bermain.1) Memenuhi fitrah naluri kanak-kanak yang suka bermain.

7) Pengaplikasian permainan boneka mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita dan merangsang imaginasi.5) Menimbulkan rasa seronok dan teruja melihat aksi boneka yang dipersembahkan. 6) Menghilangkan rasa bosan dan menceriakan sesi P&P. . 8) Penggunaan boneka mendedahkan murid-murid untuk bekerjasama secara kumpulan.

.

kertas tebal dan buluh. plastik lut sinar. Digerak-gerakkan dan digunakan untuk menggambarkan perjalanan cerita. Berbentuk dua dimensi dan biasanya nipis. . Guru boleh menggunakan kreativiti masing-masing untuk menarik dan merangsang minat murid-murid untuk mengikuti sesi pembelajaran.Dibuat daripada kulit.

Berbentuk tiga dimensi. contohnya haiwan.Berbentuk lengkap menyerupai objek yang digambarkan. buah-buahan dan sebagainya. rotan. Diperkukuh dengan tongkat yang diperbuat daripada kayu. buluh pada bahagian bawah boneka tersebut. .

Guru juga boleh meminta murid-murid untuk menggerakkan boneka tali ini agar murid-murid berasa terlibat sepenuhnya dalam pengajaran. . Cara menggerakkan tangan boneka itu adalah dengan hanya menarik tali yang menggantung tangan boneka itu sahaja.Digerakkan dengan menggunakan tali atau benang yang digantung untuk mendapatkan keseimbangan. Boleh digantung di dalam kelas dan boleh digunakan guru bila-bila perlu.

kambing dan sebagainya. ayam. . Semasa menggunakan boneka jenis ini jari dimasukkan ke dalam sarung tangan itu dan gerakkan untuk menghidupkan anggota boneka. Boleh berbentuk binatang untuk diperkenalkan kepada kanak-kanak tentang binatangseperti lembu.Sarung tangan boleh digubah menjadi badan dan anggota boneka. Dibuat dari bahan yang lembut dan dapat dicuci. kuda.

. misalnya sokongan menggunakan batang aiskrim. dan lain-lain. Pergerakan boneka ini dikawal menggunakan batang sokongan sahaja.Boneka yang mempunyai sokongan pada bahagian boneka tersebut.

Boneka yang paling mudah digunakan iaitu hanya dipakaikan pada bahagianbahagian jari yang memainkan watak sahaja. .

Diperbuat daripada bahan yang keras atau tebal. boneka dijulang pada lidi utama dan lidi-lidi yang lainnya digoyangkan untuk menggerakkan anggota badan boneka tersebut. Kemudian lidi panjang diletakkan pada badan boneka termasuk pada anggota-anggota tertentu yang bakal digerakkan semasa menggunakannya. .

.

arnab. kertas warna .Tajuk aktiviti : Memainkan watak dalam cerita “Monyet yang Pintar” Tempat : Bilik darjah Teknik : Boneka Bahan-bahan : Kotak. monyet). boneka haiwan(singa. kijang. kambing tua. batang satay.

.

.

Monyet Yang Pintar Narrator : Di sebuah hutan. . Singa itu sangat ganas. Pada suatu hari. Binatangbinatang kecil hutan tidak senang hati dengan kedatangan singa di tempat mereka. Singa itu mengaku dirinya raja walaupun sebenarnya dia bukan raja di hutan itu. Binatang-binatang di hutan tersebut mencari jalan untuk menghapuskan singa itu. binatang-binatang kecil hidup aman dan bahagia. singa datang ke hutan ini.

kalau kamu tidak mahu aku menangkap binatang di hutan ini lagi. (Singa meninggalkan tempat itu.) Gajah : Singa. (Gajah pergi berjumpa dengan singa.Gajah : Biar saya yang pergi berjumpa dengan singa itu. Saya akan merayu kepadanya agar tidak menangkap haiwan di hutan ini lagi.. Kijang : Macam mana? Adakah singa setuju? ..) Narrator : Kambing tua balik dengan kecewa.. kamu hendaklah mempersembahkan makanan kepada aku setiap hari.. Boleh tak kamu berhenti menangkap binatang di hutan ini? Singa : Heh..

Narrator : Esoknya. Dia kata “kalau kamu tidak mahu aku tangkap binatang di hutan ini lagi. Biar saya yang menjadi mangsanya yang pertama. Kijang : (Sangat marah) Jangan beri muka kepada singa yang kejam itu.” (Kambing tua meniru percakapan singa. kijang? Monyet : Kita masih ada jalan. monyet pergi menyerah diri kepada singa itu. Kita mesti membunuhnya sebelum kita menjadi mangsa seterusnya. kamu hendaklah mempersembahkan makanan kepada aku setiap hari.) Narrator : Semua binatang terdiam.Gajah : (Geleng kepala) Singa tidak setuju. Burung : Tapi bagaimana. ada hati dia mahu makan kita. .

aku lapar? Monyet : (Pura-pura ketakutan) Ma.maafkan patik tuanku. Monyet : Itu dia singa yang mengaku dirinya raja. Biar aku tamatkan riwayatnya! (Panas hati) Narrator : Monyet pun membawa singa ke sebuah perigi. semasa dalam perjalanan ke sini.. tuanku. ha? Engkau tahu tak..ma. Singa : Apa? Raja? Hanya aku raja di hutan ini! Tunjukkan kepadaku tempat si bedebah itu. . patik telah ditangkap oleh seekor singa yang mengaku dirinya raja.Singa : Mengapa lambat...

Yeah ! Yeah ! (Riang) Semua binatang : Yeah ! Singa sudah mati. Monyet : Yeah ! Singa sudah mati. binatang-binatang di hutan tersebut hidup dengan aman dan bahagia. . tanpa membuang masa.Narrator : Monyet menunjukkan bayang-bayang singa di dalam perigi itu. singa pun terjun ke dalam perigi tersebut untuk membunuh Sang Singa yang dilihatnya itu. Yeah ! Yeah ! (Riang) Narrator : Semenjak hari itu.

ii) Seorang murid diperlukan untuk menjadi sebagai narrator. kambing tua. iii) Lima orang murid lagi untuk memegang boneka haiwan (singa. arnab. gajah. 3) Guru memberikan skrip dialog untuk lima orang murid itu supaya mereka dapat memahami cerita “Monyet yang Pintar”. kijang. 2) Guru perlu memilih i) Lima orang murid untuk memegang watak (singa.Sebelum aktiviti 1) Guru menyediakan cerita (Monyet yang Pintar) dan menjadikannya dalam bentuk dialog. . monyet). monyet) yang ada dialog. arnab. Guru juga perlu menyediakan bahan bantu mengajar. kijang.

Murid-murid menggunakan intonasi yang betul semasa berrdialog. 3) Guru memberi tunjuk ajar dan membetulkan kesalahan murid-murid sekiranya murid-murid membaca dengan intonasi yang tidak betul atau salah sebut perkataan.Semasa aktiviti 1) Murid-murid memainkan watak masingmasing. . 2) Murid-murid diberi peluang untuk menunjukkan kebakatan sendiri semasa aktiviti dijalankan.

.Selepas aktiviti 1) Guru bertanya murid-murid tentang perasaan mereka selepas menjalankan aktiviti. 2) Murid-murid dikehendaki mengeluarkan pendapat mereka tentang nilai pengajaran yang terdapat dalam cerita “Monyet yang Pintar”. 3) Guru menerangkan nilai murni yang terdapat dalam cerita “Monyet yang Pintar”.

.

.

F. H. T. G. N. Q. V. L. C. W. J. K. Y. M. R. X. boneka belatuk . Z) Tempat : tempat yang luas Teknik : boneka Bahan-bahan : kad huruf konsonan. P.Tajuk aktiviti : Membentuk huruf-huruf konsonan (B. S. boneka belalang. D.

.

Setiap murid memegang boneka masing-masing. 2) Murid-murid perlu berbaris menghadap kumpulan lawan. 3) Setiap kumpulan perlu berdiri di antara satu garis tengah. .Langkah-langkah aktiviti : 1) Murid-murid akan dibahagikan kepada dua kumpulan. Hal ini adalah untuk mengelakkan murid-murid keliru sekiranya mereka bercampur dengan pihak lawan. Kumpulan pertama akan menjadi boneka Belalang dan kumpulan kedua akan menjadi boneka Belatuk.

4) Setiap kumpulan akan diberikan 21 kad huruf konsonan dan diletakkan di bahagian tengah barisan mereka. . 6) Guru memegang boneka Belalang dan boneka Belatuk di tangannya. 5) Guru akan berdiri di tengah-tengah di antara garisan yang telah disediakan untuk memberi arahan dan menjadi pengadil dalam permainan ini.

9) Kumpulan Boneka Belatuk pula perlu bersatu tenaga membentuk ahli kumpulan mereka yang menyerupai bentuk huruf yang disebut oleh kumpulan Boneka Belalang tadi. kumpulan Boneka Belalang perlu menyebut huruf berkenaan sebanyak sepuluh kali. 8) Setelah itu. . contohnya “Boneka Belalang ”. Kumpulan Boneka Belalang perlu berlari mengambil salah satu huruf konsonan yang ada di hadapan mereka dan mengangkatnya beramairamai.7) Permainan bermula apabila guru mengangkat salah satu boneka.

11) Contohnya. Mereka akan menyebut “K” sebanyak sepuluh kali dan kumpulan Boneka Belatuk perlu siap membentuk ahli kumpulan mereka seperti rajah di bawah: .10) Kumpulan Boneka Belatuk perlu membentuk huruf yang dipilih dan disebut oleh Kumpulan Boneka Belalang sebelum kumpulan Boneka Belalang selesai menyebut huruf tersebut. kumpulan Boneka Belalang memilih huruf “K”.

Murid-murid perlu membentuk huruf besar bagi setiap konsonan tersebut.12) Guru akan menilai sama ada huruf yang dibentuk betul atau tidak. guru akan memberikan mereka sepuluh markah. 14) Permainan akan diteruskan dengan guru menyebut nama kumpulan Boneka Belatuk pula dan kumpulan Boneka Belatuk perlu mengulangi perkara yang dilakukan oleh kumpulan Boneka Belalang tadi. . 13) Sekiranya kumpulan boneka Belatuk berjaya membentuk huruf dengan betul.