You are on page 1of 86

1.

Ain 84 Zuidayana 84 9 = 75

Ilyani 75 + 15 = 90 Average 84 + 75 + 90 3 = 83 B

Mokhtar = 180 Jelani = 180 x 2 = 360 Ghani = 360 150 = 210 A. Meng = 75 x 3 = 225 Left (180 + 360 + 210) 225 = 750 225 = 525 B

Rajah 6, menunjukkan petak-petak segitiga sama kaki yang sama besar bagi mewakili bilangan jagung yang dijual kepada 4 orang pekedai iaitu Ali, Baba, Chin dan Dali.
Ali

Dali Dali Chin Baba

Ali

Baba
Baba

Diberi jumlah jagung yang diterima oleh Baba ialah 1350 biji. Hitungkan jumlah jagung yang diterima oleh 3 orang pekedai lain.

2700

900

2250

450

Ali
Dali Ali Baba

Baba = 3 bahagian

Dali
Chin

= 1 350

Baba Baba 450

450

450

3 pekedai lain = 5 bahagian

5 x 450 = = 2 250

20 37 76812 74 28 x A B C D 276 2 076 2 706 2 760

37 + 37 74

2005 8

6xx 81 49005

A B C D

65 605 6 005 6 050

2007 35

A x B x C D

3407 35 119270 105 142 140 270 347 25 245 347 3 407 25 3 407

35 + 35 70 + 35 105 + 35 140 + 105 245

2009 7

A x B x C D

3080 12 369612 36 96 96 1 3 081 3 801 30 801 30 810

12 + 12 24 + 12 36 + 12 48 + 48 96

5 5 000 107 x 23 = A B C X D X 2 539 107 5000 3 461 X 23 - 2461 112 539 9 3 21 117 461 214
2461

6.

2 1 4 7 7 4 7 = 4 7 2 14 14 4 18 7 7 =3 =2 14 14 14 14
x C x D 3 3 14 11 3 14

3 A 2 14 11 B 2 14

11 =2 14
B

7
2 4 5 6 13 16 16 16 2 3 26 1 = 22 1 26 2 26

y
3 26

A
B

1 26 1 23

C D

1 22

2 23

8.

4180 Y

4210

3 of the total of X and 5 Y is X


Y 4180 (15 x 4 ) (4210 4180) 2 = 4180 60 = 4120 = 30 2 = 15 = 4180 + 15 = 4195 x A 4120 C 4989

C B x 4195 D x 8315

11.200 + 17.075 28.275

28.275 5.140 35

B 23.415 C 23.135 x D 12.047

A 27.071 x C

10

+ 705.38 = 1 025
10 4 9 10

1025.00 A 319.62 705.38 x B 320.38 9 .6 2 C 324.62 x 1 730.38 D

Answer A

11 9
10
9

hours + 3 hours 50 minutes =

10

jam + 3 jam 50 minit =


jam jam jam jam 59 minit 4 minit 40 minit 44 minit

A B C D

3 4 4 4

11

10

jam + 3 jam 50 minit = j m 50 54+ 3 104 + 1 60 44


3

x A

3 B 4 C 4 D 4

jam jam jam jam

59 minit 4 minit 40 minit 44 minit

12.

Diagram 3 shows the time Encik Halim returned from the night market.

1 hour 25 minutes later, he watched television. State the time, in the 24hour system, he started to watch television.

12.

Returned from the night market.

11.15 pm = 2315 hrs


1 hour 25 minutes later

A B C D

0040 0950 1240 2150

hrs hrs hrs hrs

watch tv hours minutes

23 + 1 24 24 00

15 25 + 40 00 40

13

Mula

Tamat hour minutes

14 June 7.45 - 25

19 20 10 45 29 65 + 1 60 7.20 pm 30 05 =1920 hours - 24 6 05 15 June, 0605-hours D

14
I usually drink 10 glasses of water everyday Kebiasaannya saya minum 10 gelas air sehari

Which of the following measurement suits the statement. Antara sukatan berikut, yang manakah amat bersesuaian dengan pernyataan di atas.

A 3 ml X B 30 ml X

C 300 ml X D 3000 ml

15
0.75 l

3 8

0.75 l = 750ml

Left

83 C 125 8 D 125O D 5 = 250x5 = 1250ml = 8

A 1.25 X B 2.5 X

3 = 750ml 8 1 = 250ml 8

16
21.15 l

40%

40% of the aquarium had not been filled with water.

Calculate in litre, the amount of water needed to fill up the tank.

16

Calculate in litre, the amount of water needed to fill up the tank. 2 40% = 5 3 60% = 5 21.15 l = 21.15 l 7.05 l 7.05 l + 7.05 l .0l

1 21.15 = = 3 5

A 8.46 C 20.75 B 14.10 D 32.25

x x

2 = 5

17. Which of the following is the heaviest ?

Antara berikut, yang manakah paling berat ? A 5 B 5


1

2
1 4

kg kg

C 5 D 5

5
3

kg kg

10

A 5 B 5 C 5

2 1
4 3

kg = kg = kg =

5 500 g 5 250 g 5 600 g 5 300 g Answer

5
3

D 5

10

kg =

Always look at where you're going...

18.

Mr. Rajesh sold 24 papayas to Puan Rohaya. The mass of one papaya is between 300 g to 600 g.

Estimate in kg, the mass of all the papayas bought by Puan Rohaya.
Encik Rajesh menjual 24 biji buah betik kepada Puan Rohaya. Berat sebiji buah betik adalah di antara 300 g hingga 600 g. Anggarkan berat, dalam kg, semua buah betik yang dibeli oleh Puan Rohaya.

18.

300 g
minimum

600 g
maximum

PAPAYA
600 g 300 g x 24 x 24 7200 g 14400 g = 7.2 kg = 14.4kg

A B C D

17.7 14.1 7.04 6.9

19

Total = 3 x 2kg = 6kg


= 6000 g 325 g x 18 5850 0
A 150

Balance

6000 5850 150


C x D x 1675

250

5850

19

3 box = 6 000 g
Tepung

Kek

18 peket x 325 g =

2 kg

5 850 g

6 000 g 5 850 g 150 g

20

pumkin 4.8 kg = 4800 g Balance 4800 1710 = 3090 80 = 3010


1 3 2

kg

Second

Third

80 = 1505

= 1505

= 3010 2

21

35 m 8 cm 4
8 4 3508
cm cm cm cm

3500 8.77 87.7 C 877 D 8770 x A x B x

22

1800m

= 1.8 km

1 3 x 1.8 km = 5.4 km 4 4

B
A 0.45

1.35

C x D x

450

1350

23 Total 20.6 30.8 + 45.4 96.8

Left

A
A 72.6

Sudah 3 x 96.8 = 4 290.4 = = 72.6 4


C 24.2

1 4

51.4

21.2

MONEY
Mains Skills - Value of RM and sen, and conversion of units - Involving quantity, number of objects and total - The four operations & quantity - Calculation involving fractions & percentage - Selling & buying concept & profit and loss

24
Money RM5 RM1 50 sen 20 sen 10 sen Amount 7 13 7 13 15 Total 35.00 13.00 3.50 2.60 1.50 .60

A B X C D X

RM55.60 RM54.10 RM11.12 RM10.92

25

Kuantiti
10 biji 10 kotak

Alat Tulis
Pemadam Pensil Warna Jumlah

Harga seunit RM 1.20 8.50

Harga RM 12.00 85.00


97.00

Kuantiti Alat Tulis


4 btg Pen 3 kotak Warna Air 5 kotak Pensil Jumlah

Harga seunit RM 1.60


8.50 3.00

Harga RM
6.40 25.50 15.00 46.90

26

Discount 15%

RM1100

15xRM1100 100

= RM165

27

RM450

Encik Lokman sold 8 same bicycles and earned a profit of RM600

What is the cost price for 11 bicycles ?

27
Price = RM450 Profit

1 Profit RM600 = 8 RM75

RM450 Cost price

= 450 75 = 375 Cost price


11 bicycle

8 bicycles = RM600 A RM825 B RM4125

= 375 x 11
= 4125

C RM4950 D RM6600

2 & 3 DIMENSIONAL SHAPE


Main Skills
- Characteristics 2-D and 3-D. - Able to use formula of area, perimeter & volume - Calculation of area, perimeter & volume from diagram - Conversion of units and measurements

28

The perimeter of the shaded region is 28 cm. Calculate the perimeter, in cm, of the unshaded region.
A 72 B 68 C 64 D 60

28

Perimeter shaded = 28 cm region 28 1 side = 4 cm = 7 Perimeter unshaded region

= 4 cm x 18
= 72 cm

A 72 B 68

C 64 D 60

Area A = 6 x 8 = 24cm2 2 Area B = 11 x 4 = 22cm2 J 6cm K 2 2 Area C 20cm = = 5 x 4 4cm L 5cm M 8cm A 4cm C 4cm Shaded Region 6cm 5cm P O N = (24+22+20) cm2 4cm B
Q = 66 cm2

29

30 K
N

L 6cm ? M

Volume 3 = 210cm

5cm

7cm

LM 210 = =6 35

Area KLMN

= 5x6 2 = 30 cm C

31
P

Diagram 13 shows a rectangle PQRT, a square STUV and a triangle of equal sides PQW.
U 4 cm T

6 cm

The length of 1 TU is 3 the length of 4 cm PT.


S

A 56 B 48

C 24 D 16

Calculate the 4 cm area, in cm2, of the shaded region. R

31
P

The length of TU is

1 3

the length of PT.

8 cm

U 4 cm T

Area PQRT 12 x 8 = 96

4 cm 6 cm
W V S

Area STUV
4x4 = 16

4 cm Area STUV
48 R

x6 21

= 24 56

Area shaded region

96 16 24 =

AVERAGE
Main skills - Very good in the four operations -

Formula average =

Total number

Number of groups

Very good with calculation of quantity or objects

32.

180

255

175

Total = 1075 Y = 2X

X+Y
= 1075 610 = 465

= 215 x 5 = 1075 (180+255+175)


Y = 465 3

= 155

A x 610 x 465 B

C 310 D 155

33

Sabrie =
= 800 x 3

900 =
750

Haziq = 900 150 3

= 2400

900+750+2400 Average = 5
4050 = = 5 810

PERCENTAGE

Convert percentage to fraction or deciamal Finding percentage (% : x 100% ) Calculating quantity Concept of discount, cut of price Profit

34

1 Spectacles 25% = 4
UPSR 1 35 candidates 4 1 35 35 x 4 4 = 140

Non-spectacles
3 = 105 4
105 = 35 3

1 35 4 1 35 4

35.

Indian

Chinese 20%

TAMAN BAKAWALI 2500 people


Malay 55% Sikh 10%

What is the total of Indians population of Taman Bakawali.

35.

What is the total of Indians population of Taman Bakawali.

Indian

100% - 20% - 55% - 10% = 15%


= 15 x 25 = 375 =

15 x 2500 100

A 1375 C 375 B 500 D 250

36

Total Chairs 12 X 45 = 540 Red Chairs = 75% Blue Chairs = 25% =


135 180 405 540 =
1 x 540
4

1 4

A B C X X D

= 135

DATA HANDLING
Main Skills - Skilful reading information & pictograph - Skilful with the four operations - Skilful at making comparison and adding - Skilful at finding information and average

37 P Q

One pipe
= = 16 20

= 5.5m Total pipes 5.5m x 680 4400 33000 374.00 = 0.374 km

R S

= =

10 22 68

To =

38.

I S R K Represents 20 books
Remainder

Selasa
20 x 6 = 120 Khamis 20 x 4 = 80

560
Rabu 80

760-120-80 = 560 Isnin

560-80
2

480
2

240 20

= 240 = 12

ANALISA JAWAPAN 2005 - 2010

2005 2006 2007 2008 2009 2010

9 9 10 10 10
11

10 11 10 10 11
10

11 10 11 9 10
9

10 10 9 11 9
10

CITA-CITA ANDA

14A!

18A! 18A! 10 A! 17A! 17A!

10A!

17A!

18A!

17A!

18A! 14A!

17A!

New Straits Times Tuesday, March 13, 2007

18A! 15A!

BUANG BAYI

BUANG BAYI

BUANG BAYI

BUANG BAYI

BUANG BAYI

BUANG BAYI

BUANG BAYI

BUANG BAYI

MURID YANG ..

Dream what you want to dream; Go where you want to go;

Be what you want to be,


Because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.