FRISS(PASCA-FRISS) EVA

MOTTO: “Lumea ni s-a dat pentru comunicare intre noi, pentru a ne ajuta, prin ea, pe noi insine” Dumitru Staniloaie

de aceea in actul permanent al comunicarii. paraverbal si nonverbal. . comunicare realizata predominant verbal. Cuvintele formeaza personalitati sau le blocheaza. De felul in care adultii transmit cunostiintele si parerile lor despre realitatile inconjuratoare depinde formarea viitorului adult. adultii trebuie sa fie atenti la diferenta dintre cuvintele care incurajeaza sau care demoralizeaza.   Formarea copiilor se intemeiaza in mare masura pe calitatea comunicarii noastre cu ei.

Aproape toate comportamentele lor sunt limbaje.  Inceputurile comunicarii -copiii foarte mici nu dispun de cuvinte pentru a comunica. de aceea este necesar sa-I privim cat mai des si cat mai atent. Acestea au fost grupate in :gestica. Pentru a ne spune ce vor sau ce le trebuie ei produc multe limbaje. transpunere in fapt. somatizari si simbolizari. . ritualuri.

bucuria de a fi impreuna. siguranta. Lipsa privirii poate fi resimtita ca agresiune. copilul devine nelinistit. . tensionat si suferinta poate deveni somatica.Gestica. Ea poate comunica din partea adultului starea de bine. Privirea este un limbaj nonverbal de maxima importanta. In cazul in care adultul nu raspunde corect mesajelor sau nu le da importanta. increderea.

      Exista si un limbaj al zambetului. absenta) transmite copilului: -violenta -ostilitate . inghetata. Zambetul este: -un semn al starii de bine -o confirmare -o stimulare a receptorilor Lipsa zambetului(privirea rece.

agitatia motrica.     Transpunerea in fapt. Cel mai des utilizate sunt distrugerile. accidentele. Adultii le gandesc in termeni de bine si de rau dar ele pot capata diferite sensuri: -atragerea. jocurile de tachinare sau mai violente. comportamentele agresive. excluderea . captarea atentiei adultului -revendicarea unui loc sau a unui spatiu privilegiat -gelozia.

    Cei mari se grabesc sa-I sanctioneze si de aceea nu pot intra in lumea interioara a copilului pentru a-I ajuta. bunavointa si un punct de sprijin ferm. -ritualul de asezare a lucrurilor -ritualuri legate de mancare . De ex: la baie copilul spala o anumita parte a corpului. Ritualurile constituie un alt limbaj nonverbal al copiilor. Indicat este sa Ie oferim ascultarea.

pentru a se arata. se vor “dezvalui prin intermediul unor suferinte fizice”(febra. Cauze posibile ale somatizarii: -conflictele anterioare -pierderile sau despartirile . Acestea sunt forme ale limbajului nonverbal prin care copiii. dureri de stomac). dureri in gat.    Somatizarile(sau limbajul suferintelor fizice).

   Simbolizarile includ jocurile. intrebarile si visele copiilor.Intrebarile fac parte din limbajul (indirect) al copiilor mici dar intrebarile pot fi si un limbaj indirect cu doua functii principale: -de a arata si ascunde sentimente -de a deslusi marile probleme existentiale. .

Ea va asigura conditiile necasare comunicarii cum ar fi: atentia. consideratia. O buna comunicare parteneriala necesita din partea educatoarei: -sa asculte cu rabdare si atentie parerile.    La intrarea in gradinita educatoarea va juca rolul important in dezvoltarea si exersarea abilitatilor lui de comunicare. trebuintele si problemelor copiilor -sa aiba capacitati empatice . sentimentele. afectiunea.

       -sa faca propuneri in loc de comenzi si ordine -sa dezvolte capacitati autocritice si dispozitia de a-si schimba propriile pareri -sa invete sa faca deosebirea intre nevoile si problemele proprii si cele ale copiilor. In interactiunea zilnica cu educatoarele lor copiii pot invata: -sa cunoasca motivele actiunilor proprii si sa-si asume raspunderea pentru reactiile si comportamentele lor -sa afle cum sunt vazuti de alti adulti decat de parinti -sa vorbeasca despre situatiile prin care trec .

Acestea ar putea fi: -comenzile si dispozitiile -avertismente si amenintari -predicile si persuasiunea -judecatile negative -laudele -neluarea in serios .       Ca orice act de comunicare cel intre educatoare si prescolar este amenintat de blocaje/bariere.

asigurandu-se ca a inteles corect. pentru a se transpune in locul copilului (ascultare activa). La gradinita copilul invata cand sa vorbeasca si cand sa asculte. Educatoarea va putea sa asculte pur si simplu ceea ce copilul ii spune(ascultare pasiva) dar poate asculta si cu dorinta explicita de a intelege ce vrea copilul sa-I spuna. .

sa traducem sentimentele in cuvinte -in loc sa criticam si sa dam sfaturi sa acceptam sentimentele (copilului) printr-un cuvant sau printr-un sunet -in loc sa ignoram sentimentele. . sa acceptam sentimentele (copilului) chiar si atunci cand punem capat comportamentelor inacceptabile.    S-a demonstrat ca in comunicarea cu elevii de varsta scolara si mijlocie este justificata si utila respectarea urmatoarelor reguli: -in loc sa negam sentimentele (copilului).

 O sa va spun o poveste despre un iepuras care vroia sa-si gateasca 8 oua. Va rog sa ascultati povestea si sa meditati asupra moralei. se gandeste. mai raman eu cu sase si asta e. Bucuros. iepurasul se intreaba: -Daca ursul imi cere in schimbul tigaii doua oua? Hm…asta e. si isi aduce aminte ca ursul are o tigaie. imi ajung sase! . ii dau lui doua oua. pleaca spre barlogul ursului. sa-I ceara tigaia cu imprumut! Mergand…mergand. Sta el. dar nu are o tigaie in care sa le prajeasca. Iepurasul are de gatit 8 oua.

ursul e singurul din padure care imi poate imprumuta tigaia! Apoi. castigul se imparte jumate-jumate! Fie si asa. daca imi cere patru mai raman si eu cu patru si imi ajung si astea pana la urma! Mai avea putin pana sa ajunga la barlogul ursului si-I veni o noua idee: --Din ce-l cunosc eu pe urs acesta va lua si pielea .    Merge el ce merge si se intreaba din nou: --Dar daca imi cere patru oua? Asta nu-I bine deloc! Dar ce sa fac . asa e in afaceri.

cred c-o sa-mi lase doua oua! Uf!.   de pe mine. iepurasul ajunge in fata barlogului! Cazu din nou pe ganduri. Aceste oua o sa-mi tina de foame astazi! In sfarsit. si eu care aveam opt oua! Sa raman doar cu doua oua? Delicata situatie. era din ce in ce mai stresat pentru ca in tot acest timp el s-a gandit sa-l impace si pe urs si pe el si a tras niste concluzii clare. e si cam nesimtit.. dar asta e! Pana la urma. .Doamne. ii dau lui sase oua si eu sunt mai mic-raman cu doua. decat sa mor de foame.. in plus.

       Dar nu-si pusese o singura intrebare: --Daca ursul imi cere toate ouale? Ce fac? Hm…asta ar fi foarte delicat!!! Se hotaraste si bate la usa ursului care iese cu un zambet larg si spune: --Zi-mi iepurasule. ce problema ai. cu ce te pot ajuta? Iepurasul: -Mai ursule. .stii ceva? NU-MI TREBUIE TIGAIA TA! Apoi ii intoarce spatele si pleaca.

prietenilor. MORALA:  Etichetarea copiilor. fara macar sa le ascultam punctul de vedere conduce la un esec ferm in comunicare! . colegilor.

Curtea Veche.Polirom.Psihologia copilului modern-Georgeta Panisoara.2007 4.www.2011 2.2010 3. Ed.google.Comunicarea eficienta cu copiii-Adele Faber. BIBLIOGRAFIE: 1.ro-comunicarea cu copiii     .Comunicarea interpersonala. Institutul european.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful