You are on page 1of 26

Colegiul Naional de Comer al ASEM Catedra Comer, Merceologie, Tehnologii

Proiect de cercetare a mediului de marketing cu titlul: Analiza influenei factorilor micromediului asupra intreprinderii
La disciplina Marketing
Au elaborat: Membrii echipei nr.2 din gr.CON.102 A verificat: Lazarev Natalia

Cuprins
1.Istoricul ntreprinderii 2.Componentele micromediului: 2.1.Furnizorii 2.2.Beneficiarii 2.3. Intermediarii 2.4. Concurenii 2.5.Organismele publice 3.Concluzii privind influena factorilor micromediului asupra ntreprinderii 4.Opiniile grupului fa de experienele obinute

Firma de Producie i Comer DRANCOR 1.Istoricul ntreprinderii SRL a fost nfiinat n anul 1996,fiind organizat din punct de vedere juridic ca societate cu rspundere limitat cu capital integral privat.nc din momentul constituirii, ntreprinderea deinea o cot esenial pe piaa autohton n domeniul producerii ngheatei din lapte, totodat rmnnd i n continuare un reper al industriei alimentare. . Fabrica se afla in orasul Chisinau, regiunea Botanica (linga Centrul Ocrotirii Mamei si Copilului). Este unica fabrica specializata avand asemenea dimensiuni in Republica Moldova, cu un volum de producere de 450 tone lunar si cu o varietate de productie care numara circa 90 denumiri de inghetata. Directorul general al companiei este Preedintele Partidului Romilor din Republica Moldova,Vasile Drangoi.

Genurile de activiti practicate de S.R.L.Drancor:

producerea i realizarea ngheatei; producerea i realizarea produselor de patiserie congelate; producerea i realizarea glazurii de ciocolat; comer cu ridicata al produselor alimentare i buturilor; activitatea comercial de export-import.Printr-o reea de distribuie de circa 3000 de frigidere, deservite de 20 de maini specializate moderne, produsele DRANCOR SRL sunt prezente n toate regiunilerii. Astfel proiectat iniial s produc ngheat din lapte, pe parcurs DRANCORSRL i-a extins profilul de fabricaie, producnd semifabricate de patiserie congelate, produse de cofetrie, margarin. n anul 2004 a fost utilizat o secie de producere a semifabricatelor de patiserie congelate. Ca rezultat ntreprinderea i-a diversificat sortimentul cu produse ce sunt mai puin afectate de sezon, la moment rata semifabricatelor de patiserie constituie 10 % din totalul produselor fabricate.

Istoria ngheatei
Noiunea de ngheat reprezint un produs alimentar dulce congelat, fabricat dintr-un amestec complex ce conine n anumite raporturi materii prime lactice sau nelactice, inclusiv vegetale, zahr, stabilizatori, substane gustative i aromatice. nghetata isi are originea in curiozitatile culinare ale Imparatului Tang din Shang, China, (1675-1646 i.e.n.), care adora amestecul zapadei cu sirop de fructe si lapte.Marco Polo a fost cel care in 1295 a preluat ideea din China si a adus-o in Italia. Aceasta idee a prins foarte repede la nobilimea vremii, devenind un ingredient mult ravnit la dineurile fastuase organizate in acea perioada. Din Italia, laptele inghetat a ajuns in Franta, in secolul 16. Curand dupa instalarea acesteia in Franta, multi dintre bucatarii francezi pregateau acest desert ca pe o specialitate delicioasa. Nu a mai durat mult pana cand un bucatar francez si-a deschis un magazin special pentru a vinde inghetata, fiind primul care a adaugat aroma de ciocolata sau de capsuni pe laptele inghetat. In America, inghetata a ajuns in secolul 18, in 1776 fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv inghetata la New York. 1984 luna iunie a fost numita luna ngheatei, iar a doua duminica din luna iunie a fost declarat ziua ngheatei.

Capitolul 2.1.Furnizorii (de materie prim)


Unul dintre momentele esentiale ale strategiei de producere a companiei l reprezinta utilizarea materiei prime de nalt calitate, care este furnizat de liderii mondiali n producerea ingredientelor pentru ngheat. unul din cele mai importante componente n producerea ingheatei sunt grsimile vegetale . Tehnologiile firmei utilizeaz grasimile producatorilor de talie mondial n acest domeniu: "Loders Croklaan" (Olanda) - furnizeaz grsimi i uleiuri pentru industria alimentar mondial - n special n sectoarele specializate n fabricarea produselor de patiserie, panificatie, margarin. "Nuova Odo" (Italia), este o companie privata care opereaz n industria agro-alimentar i distribuia angro. Nuova Odo sediul SpA se afl n Borgo San Giacomo, Italia. "Aarhus olies" (Danemarca), La fel si productia furnizorilor malaezieni printre care: IOI Group - un productor de ulei de palmier n Putrajaya, Malaezia.

Alte componente prime de import: cacao-praf, grasimi de cocos, umpluturi de fructe, aromatizatori, emulgatori, sunt achiziionate de la firme, precum:

Furnizori de adaosuri

"Palsgaard" (Germania), "Hahn" (Germania), Kuk (Multinational company) etc.

Cantiti de materie prim necesare pentru aproavizionarea lunar


Lapte: lapte integral condensat cu zahar.........................................................300 t. Unt: Unt de vac nesrat.....................................................................................870kg Zahr......................................................................................................................1000kg Fructe i pomuoare sunt ngheate.................................................................135kg Umpluturi de fructe pentru produsele lactate .................................................450kg Nuci: alune, arahide............................................................................................300kg Pudra de cacao sau pudr de cacao de producie strin...........................250kg Prjitur cu ciocolat mix...................................................................................195kg Glazura: zaharoase, inclusiv ciocolata sau glazura alba..............................100kg Vanilie sau vanilie de producie strin............................................................180kg Arome i esene aromatice alimentare.............................................................300l Acid citric...............................................................................................................250l Colorani alimentare naturale............................................................................100l Biscuii..................................................................................................................650kg Napolitane............................................................................................................500kg Emulgatori, stabilizatori......................................................................................100l Grsimi de cofetarie...........................................................................................100kg Cantitatile necesare de lapte ,nuci precum si alte materii de origine naturala(care nu sunt supuse prelucrarii) compania le achizitioneaza la preturi avantajoase de la gospodariile araneti autohtone.

Furnizori de utilaje
ngheata este produs cu ajutorul utilajului italian, danez i german. Procesul de producere este automatizat n totalitate, cu concursul minim al personalului de serviciu. Producia dulce este obinut exclusiv n baza tehnologiilor i reetelor germane i italiene.
Tecno-ICE ofera echipamente de prelucrare a produselor alimentare de lapte pentru inghetata. Echipamente din Italia sunt destinate ntreprinderilor mijlocii i mari implicate n prelucrarea laptelui.Compania Drancor a facut rost de la compania data de urmatoarele utilaje: Instalarea de pasteurizare de amestec ngheat ; Congelatoare freon; Linii complete de extrudare cu stingerea tuneluri din 4000 buc. pe ora; Maini de ambalare cu ndeprtarea robotizate noduri; Eskimogeneratoare rotative i liniare pentru ngheat; Echipament pentru producere de ciocolat de la 300 kg / h;

2.2.Beneficiarii
Se cunosc numeroase categorii de consumatori (efectivi,poteniali,fideli etc.). Cel mai numeros grup fiind cel al cumparatorilor poteniali care ntruneste circa 3 milioane 559,5 mii de persoane acesta fiind numarul populaiei din Republica Moldova, dar s nu uitm ca producia companiei Drancor se exporta i n numeroase regiuni de peste hotarele rii. Pentru determinarea consumatorilor efectivi de ngheat anul trecut, o companie de consultan a efectuat un sondaj pe un eantion reprezentativ din toat ara cu scopul de a determina importana mrcilor de ngheat i factorii care influeneaz deciziile cumprtorilor. Analiza a scos la iveal c cele mai cunoscute mrci de ngheat la moldoveni sunt Plombir i Eskimo. De fapt acestea sunt i tipuri de ngheat, chestionaii nefcnd bine diferena. Alte rspunsuri au fost Joc, Frigo i Moldova.

Fidelizarea faa de marc


n urma sondajului s-a constatat ca 52% din totalul populaiei i au marca ndragita din totalul ofertanilor careea i rmn fideli. Pentru 39% din numarul de persoane interogate marca nu conteaz. Fidelizarea consumatorilor fa de marca de ngheat este cea mai joas la persoanele trecute de 45 ani. Ei iau trit copilria n timpuri sovietice cnd nu aveau de fcut aa mare alegere adic cumprm ce se vinde. 9% susin ca n familia lor nu se consum ngheat din anumite considerente intoleran la lactoz, promovarea unui mod de via vegetarian sau pur i simplu din faptul c nu le place acest aliment.

Rezultatele sondajului
Studiul denot c oamenii se bazeaz preponderent pe gust (89%) i pre (42%) n alegerea desertului rece. O descoperire curioas a fost aceea c ambalajul i publicitatea, pentru care depun attea eforturi echipele de marketing ale productorilor, s-au plasat ultimele in topul criteriilor dup care consumatorii aleg ngheata preferat avnd ponderea de 9% i respectiv 4%. Nici 10 % din cei chestionai nu pun pre pe acestea cnd i aleg o ngheat.

2.3.Intermediarii
Productia companiei SRLDrancor reprezentat de un vast sortiment de ngheat, articole de patiserie congelate, margarin i altele este distribuit pe o larg arie ce cuprinde teritoriile rapublicii precum si a rilor vecine.Acest lucru se datoreaz n mare parte detailitilor printre care se numra si cele mai populare uniti comerciale aa ca: 1. 2.

3.

4.

5.

6.

8. 7.

9.

Un mare aport in desfacerea productiei companiei l au si comercianii cu ridicata:

1.ALBERTINA S.R.L.

2.ALPINIA S.R.L.

3.3 (or.Rbnia)

4.SHERIFF(or.Rbnia,Tiraspol,Dubasari)

2.4.Concurenii
La moment nu exist o statistic oficial care ar arta cu certitudine cotele de pia deinute de diferii productori de ngheat din Republica Moldova. ns analiznd prezena produselor de ngheat din unitile comerciale repartizate pe ntreg teritoriul rii se poate afirma ca 90%-95% din cotele de pia snt deinute de DRANCOR SRL precum si companiile:

SANDRILINONASRL

Principiile companiei Sandriliona calitate, inovaie, excelen Calitate excelena materiei prime utilizate este un factor-cheie n performana produselor companiei date. De la nceput, utilizeaz ingrediente de o calitate UNIC, procurate de la productorii naionali i internaionali, din Frana, Olanda, Danemarca, Turcia i Italia pentru a crea i a-i surprinde n continuare pe consumatori n cel mai plcut mod. Inovaie desfoar o cercetare continu, pentru dezvoltarea produselor noi i originale. Excelen - n tot ce fac.

JLC SA
Societatea pe aciuni JLC este una dintre companiile concernului JLC Group. ntreprinderea JLC a fost creat n luna iulie 2004, n urma redenumirii S.A. Lapte n S.A. JLC. n prezent compania JLC este una dintre cele mai mari ntreprinderi de prelucrare a laptelui din Republica Moldova i un lider recunoscut al pieii moldoveneti de produse lactate. ntreprinderea are un nivel nalt de echipare tehnic i de organizare a fabricrii unor produse de calitate superioar.

AMIR
Creata la 31 Ianuarie 1995 . Fondatorii ei au devenit tinerii businessmani incepatori, absolventi al Universitatii de Stat din Moldova - cetateana Republicii Moldova, economista Mihailova Nadejda Olegovna, si matematicianul Fakeeh Derar Suleman, cetatean al Regatului Iordania. Firma a fost numita in cinstea fiului lor u nume arab frumos AMIR ce ea ce inseamna "Domnitor". Astfel ajunge pe piata Moldovei un produs in ambalaj nou, original, modern, cu denumiri originale, variat dupa componenta, gust si pret. Fara a ceda in privinta calitatii, prezentarii si a gustului in fata productiei firmelor de peste hotare si fiind net superioara fata de productia autohtona,. inghetata firmei "AMIR" se mai deosebea printru-un indice important pentru cumparator-pret accesibil pentru toti doritorii.

2.5.Organele publice
O mare inflen in domeniul de activitate pe care o practic compania descris de catre noi o au urmtoarele organisme:

1.Guvernul 2. Curtea de conturi 3. Fiscalitatea 4. Curtea de justiie 5. Ministerul Agriculturii i Industriei Alimentare

Cerintele Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare privind procesul i tehnicile de fabricare a ngheatei
1. Productorii de ngheat sunt obligai s asigure utilizarea Bunelor Practici de Producere (BPP), s ntreprind msuri performante pentru realizarea calitii, siguranei alimentare, formelor de prezentare i etichetare conform Reglamentrilor n vigoare n Republica Moldova privind produsele alimentare. 2. Calitatea i sigurana alimentar presupune asigurarea respectrii i conformrii ngheatei cerinelor prescrise, igienei alimentare pe ntreg procesul de producie, de la materia prim pn la consumator. 3. Echipamentul tehnologic i recepientele care vin n contact cu materiile prime i produsele finite trebuie s fie confecionate din materiale, care nu posed efecte toxice, conforme cerinelor stabilite de Organul central de specialitate al administraiei publice n domeniul ocrotirii sntii. 4. Activitile desfurate n cadrul ntreprinderilor de fabricare a ngheatei nu trebuie s conduc la poluarea mediului nconjurtor.

5.Materiile prime utilizate la fabricarea ngheatei se achiziioneaz numai n baz de contract i trebuie s fie nsoite de documentele ce confirm originea, calitatea i sigurana lor. 6.Se interzice folosirea la fabricarea ngheatei a acidului clorhidric i acetic, i de asemenea a oulelor de gsc, ra. Se admite de a folosi numai ou de gin (dietetice, de mas, proaspete), praf de ou, glbenuul i albuul oulelor de gin. 7.Utilizarea aditivilor alimentari la fabricarea ngheatei se admite n baza respectrii cerinelor stabilite de Organul Central de Specialiate al Administraiei Publice n domeniul Ocrotirii Sntii, n ordinea stabilit. Dac se ne referim la compania SRLDracnor atunciputem spune c ntreaga producie se verific minuios, controlul bacteriologic i alte tipuri de control efectundu-se cu ajutorul unor tehnologii moderne. Sigurana pe care o are fa de calitatea produciei sale este dat de faptul c se alctuiesc probe pentru fiecare etap a procesului de producere, iar personalul de baz, format din specialiti tehnologi calificai n domeniul producerii ngheatei, particip anual la stagieri n Germania i Italia.

Fabrica de ngheat SRLDrancor apare pe pia iniial ca unic productor de ngheat din lapte integral cucerind piaa nu doar cu calitatea superioar a produselor dar si sortimentul variat de articole fabricate. Plus la aceasta fabrica acorda o atentie sporita problemelor ecologice. A fost data in exploatare o instalatie moderna de epurare si un modul inchis de preparare a apei, fapt ce va permite ocrotirea naturii in Chiinu. Producia prestat de aceasta companie e creata n conformitate cu standardele de calitate si cerinele impuse de Ministerul Industriei Alimentare pe care le-am expus in capitolul precedent. O mare atenie compania acord si preferinelor consumatorilor si de aceea ca materie prim este utilizat doar laptele proaspat si integral, adica sanatos. n producerea ngheatei cu umpluturi de fructe se utilizeaza n cantitati mari fructele i sucurile naturale. Tinand cont de capriciile unor categorii de consumatori, ntreprinderea ncepe producerea unui nou tip de nghetata fara lapte, pe baza de sucuri concentrate. Toate aceste puncte forte i permit companiei s deine locul de frunte n producerea ngheatei fiind totodat i etalonul calitii n acest domeniu, avnd la dispozitie si cot mare de pia, ceea ce-i permite s nu fie influenat de concureni. Dintre realizrile cele mai importante ale firmei menionm participarea la concursul "Cel mai bun productor naional", desfurat n decembrie 1998, la Paris, unde fabrica Drancor a primit medalia de aur i diploma de onoare pentru nalt nivel al managementului.

3.Concluzii

4.Opiniile grupului
Fiind mai nti de toate oameni simpli cu ale noastre nevoi, noi am analizat compania Drancor din punct de vedere al consumatorului, iar rezultatele obinute n urma investigaiilor ni-au adus la cunotin faptul ca productia ntreprinderii date e una demn de atenia noastr, iar ca elevi noi am obinut o bun experien n domeniul afacerilor privind modul organizrii actvitii aflnd multe secrete despre tehnica producerii celui mai ndrgit desert precum i despre modul aplicrii n practic a conceptelor i formelor de marketing.Ca viitorii oameni de afaceri am nsuit prin exemplul companiei studiate ce importan are in viaa unei intreprinderi micromediul i in ce mod acesta poate influena activitatea desfurata de un agent economic.n final conchidem c informaiile obtinute n urma efecturii lucrarii date ne vor sluji drept baza de dezvoltare multilaterala in domeniul economic

Stiati ca, inghetata are efecte benefice pentru organismul nostru?! Iata cateva beneficii pe care le aduce inghetata:
Surplus de vitamine Inghetata contine calciu, fosfor, fier, lactoza, precum si vitaminele N, A, A1, A2. Inghetata este un izvor de proteine, pe care organismul il asimileaza foarte usor. E suficient sa mancati o portie de inghetata cu fructe, biscuiti sau dulceturi si veti avea imediat senzatia de satietate. Inghetata este slabiciunea copiilor, insa trebuie sa stiti ca, inghetata este interzisa copiilor sub 3 ani. Incepeti cu inghetata preparata in conditii casnice, naturala si sanatoasa, fara stabilizatori, aditivi sau alte substante nocive, destul de periculoase pentru o varsta frageda. Antinevralgic si antistres Inghetata, pe baza de lactate, contine un element numit triptofan, aceasta substanta este un tranchilizant natural, care calmeaza sistemul nervos si produce senzatia de placere. Aceasta statistica nu este valabila pentru inghetata preparata din grasimi vegetale.

Moment umoristic

- A dori, tticule, s ajut un om n vrst. mi dai nite bani, mcar treipatru mii de lei? - Da, biatule, bravo, e un gest foarte frumos. Uite, ia zece mii de lei. Unde e omul acela srman? - Pe trotuar, la col. Vinde ngheat.

SFRIT
V mulumim pentru atenie!!!