You are on page 1of 12

ACIDUL DEZOXIRIBONUCLEIC - ADN

Acesta este format din molecule organice dintre cele mai complexe. Substana se gsete n fiecare celul a fiinelor vii i este esenial pentru identitatea oricrui organism, de la Euglena viridis, mica fiin unicelular aflat la grania dintre plante i animale, i pn la Homo sapiens sapiens, omul contemporan.

Proprieti chimice: Din punct de vedere chimic, ADNul este un acid nucleic. este o polinucleotid, adic un compus n structura cruia se repet un set limitat de macromolecule numite nucleotide; n acest sens, el este definit ca fiind un copolimer statistic.

Istoricul descoperirii ADN-ului Structura ADN-ului a fost decodificat la nceputul anilor 1950. Americanul James D. Watson i britanicul Francis Crick sunt considerai drept primii care au descifrat structura de dubl spiral a ADN-ului. Conform propriilor afirmaii, saltul calitativ al descifrrii secretului vieii s-ar fi produs n ziua de 23 februarie 1953.

Aflai n competiie contra cronometru cu alte echipe, mult mai celebre i mult mai bine dotate, aa cum a fost cea a chimistului american Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie n 1954, aparentul cuplu ciudat a nvins tocmai datorit orizontului lor intelectual foarte larg n care operau, a solidei i universalei lor pregtiri interdisciplinare precum i a minilor lor flexibile i deschise oricrei ipoteze confirmabile de ctre realitate, dar i datorit datelor de prim calitate furnizate comunitii n premier de Rosalind Franklin, asta dei, motivai probabil de sexism, Watson i Crick vor aminti n articolul lor din Nature de autorul celebrei "fotografii 51" n ultima poziie i doar nainte de "i alii".

Din pcate Franklin a murit de cancer n 1958, n vrst de numai 37 de ani, probabil din cauza prea intensei iradieri. Cum premiul Nobel nu se confer post-mortem, n 1962 doar Watson, Crick i Wilkins au fost rspltii cu aceasta prestigioas cunun de lauri tiinific, mult dorit de ctre toi savanii din lume.

Structura
O molecula de ADN consta in doua lanturi ,compuse dintr-un numar mare de compusi chimici , numiti nucleotide, prinse impreuna pentru a forma un lant. Aceste lanturi sunt aranjate ca si cum ar fi fost intoarse unul peste altul.

Fiecare nucleotida consta din 3 unitati: o molecula de zahar, un grup de fosfati si unul sau patru compusi diferiti contin baze. Nucleotidele dintr-un brat al lantului sunt intr-o asociere specifica cu nucleotidele corespunzatoare din celalalt brat al lantului ADN.

Sinteza proteinelor ADN-ul poarta instructiunile pentru producerea de proteine. O proteina este compusa din molecule mai mici numite amino-acizi si structura si functia proteinei este determinata de secventa amino-acizilor sai. Secventa amino-acizilor este la randul ei determinata de secventa bazelor nucleotide in ADN. O secventa de trei baze nucleotide, numite un triplet,este codul genetic care specifica un anumit amino-acid. De exemplu, un triplet GAC (guanina,adeina si citosina) este codul genetic pentru amino-acidul leucina iar un triplet de CAG (citosina,adeina si guanina) este codul genetic pentru amino-acidul valina.

Structura ADN-ului

Replicarea AND-ului

Un brat al lantului ADN al moleculei contine informatia necesara productiei unei anumite secventa de amino-acid. Celalalt brat ajuta in replicare. O gena este o secventa de nucleotide de ADN care specifica ordinea amino-acizilor intr-o proteina prin intermediul unei molecule de ARN. Sustragand o nucleotida de ADN si inlocuind-o cu alta continand ADN alta baza cauzeaza ca toate celulele sau virusii sa aiba versiunea alterata in secventa de nucleotide de baza. O astfel de schimbare in ADN se numeste o mutatie. Cele mai multe mutatii au loc ca urmare a erorilor in procesul de replicare. Expunerea de celule sau virusi la radiatii sau chimicale maresc sansa de producere a mutatiilor.

Elev : Clasa :