Combustibilul poate fi benzină. . Se consideră parte componentă a sistemului de alimentare și piesele ce servesc la evacuarea gazelor de ardere.Instalația de alimentare sau sistemul de alimentare al unui motor cu ardere internă are rolul de a alimenta cilindrii motorului cu combustibilul și aerul necesar arderii și de a evacua gazele arse. gaz lichefiat sau combustibil sintetic. Instalația de alimentare cuprinde ansamblul organelor necesare alimentării motorului cu amestecul carburant în proporțiile și cantitățile cerute de regimul de funcționare.

indicatorul de nivel. pompa de combustibil. într-un dispozitiv numit carburator. filtru. . Aerul necesar formării amestecului carburant este purificat cu ajutorul filtrului de aer iar amestecul este dirijat spre supapele de admisiune prin galeria de admisiune. Sistemul de alimentare al MAS este format din rezervorul de combustibil. carburatorul. decantor.La motoarele cu aprindere prin scânteie cu carburator amestecul de benzină și aer se formează în exteriorul cilindrului. conducte de combustibil. filtrul de aer. La motoarele cu aprindere prin scânteie cu injecție de benzină formarea amestecului carburant se poate face atât în interiorul cilindrului cât și în exteriorul acestuia.

montate in rezervor si filtru. in special pentru motarele cu benzina. Unele automobile folosesc pompe electrice de tip submersibil.Pompa de alimentare are dreptul de a absorbi combustibilul din rezervor si de al trimite pe conductele de legatura cu carburatorul (MAS) sau la bacteria de filter (MAC). iar altele. . Ea poate fi de tip diafragma sau cu piston. pompe antrenate pneumatic.

din material plastic. trece prin orificiile exterioare ale elementului filtrant cu hartie micronica. . un filtru pe conducta dintre pompa de alimentare si carburetor. iese prin tubul perforat central si este trimisa in carburetor prin record. Filtrul de filtrare fina a benzinei functioneaza astfel: benzina intra prin record in corpul filtrului .Filtrele de combustibil retin impuritatile din combustibil. Pentru MAS se foloseste filtrul brut de decantare a benzinei. montat langa rezervor sau pentru filtrare fina.

dozata de jiclor si deversata in difuzor prin pulverizator. Aerul proaspat. Aici va fi preluata de jetul de aer si datorita fenomenului de dispersie hidrodinamica va fi faramitata in picaturi fine. Insa nici acestea nu satisfaceau pe deplin toate regimurile. a continuitatii si fenomenului de dispersie hidrodinamica. .Functionarea carburatorului are la baza legea lui Bernoulli. ce se vor amesteca cu aerul si vaporii de benzina formand amestecul carburant. aici apare depresiune maxima datorita careia benzina va fi aspirata din camera de nivel constant. Carburatoarele sau dezvoltat ajungandu-se pana la carburatoare electronice. Astfel sa ajuns la injectia de benzina. aspirat de cilindrii motorului trece prin difuzor unde atinge viteza de curgere maxima in sectiunea minima .

.

Scopul injectiei de benzina este de a optimiza cantitatea de combustibil care se introduce in amestecul carburant si de a sincroniza acest mecanism cu timpii motori in scopul obtinerii de randamente superioare.Evolutie a sistemului de alimentare cu combustibil care presupune o modalitate de control a cantitatii de combustibil care se introduce in amestecul carburant prin intermediul uneia sau a mai multor supape controlate cu ajutorul unor dispozitive mecanice sau electrice.Injectie benzina . .

dupa locul unde sunt situate injectoarele. Supapele se numesc injectoare si pot fi controlate mecanic sau electric. rezultand o ardere superioara. -o mai buna distributie a carburantului intre cilindrii. -imbunatatire a functionalitatii la temperaturi extreme. injectia de benzina presupune impingerea cu presiune mare a combustibilului prin orificiile unor supe inspre galeria de alimentare sau direct. Se egalizeaza distributia vaporilor de amestec intre cilindrii.monopunct sau multipunct dupa numarul de injectoare utilizate.Avantajele ale injectiei de benzina: -o mai buna atomizare a carburantului. -emisii de noxe mai scazute si posibilitatea de control si neutralizare a acestora. Injectia de benzina poate fi: . -randament motor crescut datorita optimizarii timpulor motori. .in galeria de admisie sau directa. Functional si simplificat. -o functionare mai lina a motorului chiar shi la turatia relanti. .

Astfel sunt respectate cerinţele cu privire la puterea ridicată a motorului. dozarea carburantului este realizată cu ajutorul unei duze de injecţie. De regulă. în ţeava de aspiraţie .La sistemul de injecţie Multipoint (MPI = Multi Point Injection). care determină o silenţiozitate remarcabilă. la consumul redus de carburant şi la un nivel scăzut de noxe generat de motor. pentru fiecare cilindru. asigură formarea optimă a amestecului în fiecare cilindru. Sistemul de injecţie Multipoint îndeplineşte acest obiectiv prin formarea individuală a amestecului pentru fiecare cilindru. precum şi o reducere a emisiilor de noxe. Sistemul de injecţie a carburantului. cu reglare electronică. . formarea amestecului se realizează direct înainte de ventilul de injecţie.

Blocul electronic de comanda 2 .Injector de pornire 7 .Releu 13 .Distribuitor 14 .Traductor de control injectie 6 .Traductor de temperatura 5 . .Injectoare 3 .1 .Rampa comuna.Contact 12 .Supapa cu arc 10 .Filtru 9 .Pompa centrala 8 .Debitmetrul 4 .Rezervor 15 .Supapa de aer 11 .

aspira combustibil din rezervorul 14 prin filtrul 8. Supapa 9. care întoarce surplusul de combustibil înapoi în rezervor. care actioneaza în mod succesiv injectoarele cu actionare electronica. . Debitmetrul 3. este pusa în legatura cu colectorul de admisie mentinând o suprapresiune constanta (în general 2. Este un sistem de injectie comandat electronic.5 bar) fata de presiunea din colectorul de admisie. este de tipul cu clapeta de aer. Din aceasta rampa comuna sunt alimentate toate injectoarele 2. Influenta turatiei se transmite blocului electronic de comanda 1 sub forma de impulsuri prin intermediul distribuitorului 13. Reglajul debitului de combustibil se efectueaza în functie de debitul de aer aspirat si de turtia motorului. mentinând presiunea combustibilului constanta în rampa comuna 15. a carei pozitie unghiulara transmisa la un potentiometru este functie de debitul de aer aspirat. Debitul injectat nu depinde astfel decât de timpul de deschidere al injectorului. cu ajutorul unei supape cu arc 9. Pompa centrala 7.Aceasta instalatie este cu injectie intermitenta si foloseste ca element principal de reglare un debitmetru de aer cu paleta rotitoare.

poate fi înlocuit si cu un releu de temporizare. iar aprinderea este cuplata. al carui timp de actionare scade cu cresterea temperaturii. injectia este controlata de traductorul 5. Marirea debitului de aer la regimurile joase de functionare se obtine cu ajutorul supapei 10. care deschide un canal de ocolire a clapetei de admisie si a carui sectiune de trecere este functie de temperatura. Releul de protectie 12 împiedica alimentarea pompei de combustibil 7 si a supapei 10 când motorul este oprit. Ca reglaje suplimentare si corectii se aplica o îmbogatire la mersul în gol si la plina sarcina. legat cu clapeta de admisie. actionat cât este în functiune demarorul. Traductorul de temperatura 4.Pentru pornirea la rece s-a prevazut un injector de pornire 6. . comanda fiind data de un contact 11. functie de temperatura lichidului de racire.

injector 7 .filtru 5 .termocontact temporizat 10 .acumulator de combustibil 4 .rezervor 2 .regulator de amestec 6 . .injector de pornire 8 .1 .regulator de amestec.pompa electrica 3 .comanda aerului aditionat 9 .

Presiunea de combustibil este pastrata constanta în partea de reglare a presiunii din dispozitivul de distribuire. echilibreaza greutatea acestuia. O componenta importanta a circuitului este debitmetrul de aer.Instalatia functioneaza astfel: pompa electrica aspira combustibilul din rezervor si îl trimete catre acumulatorul 4. . care functioneaza conform principiului corpurilor flotante: platoul circular într-un flux de aer de forma conica pâna când forta de apasare a aerului. Informatia se duce de aici printr-un sistem de pârghii mecanice care dirijeaza combustibilul la injectoare în functie de aerul înregistrat. care se exercita pe fata platoului. care este o parte componenta a regulatorului de amestec sub presiune. iar apoi în filtru de unde merge în unitatea de cântarire. care trimite combustibil catre injectoare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful