SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR RINCHING

ALAT TEKNOLOGI BAGI MENGATASI MASALAH HAD DERIA PENGLIHATAN DAN HAD DERIA PENDENGARAN

B6D1E1
1

Jln 2/5B. Kajang 7 Ogos 1999 SMK Bandar Rinching No 5. Bandar Rinching. 43500 Semenyih. Seksyen 2. Selangor Darul Ehsan Membaca buku dan mendengar muzik Jurutera Alat Teknologi Bagi Mengatasi Masalah Had Deria Penglihatan dan Had Deria Pendengaran 2 .MAKLUMAT PROFIL SAYA Nama Umur Tingkatan Tempat Lahir Tarikh Lahir Nama Sekolah Alamat Rumah Hobi Cita-cita Tajuk Folio Muhammad Syahmi Bin Mohd Yusoff 14 Tahun 2 KAA Pusat Rawatan Islam MAIS.

 Namun. sinar-X. 3 . mikroskop. deria bau. Masing-masing menggunakan organ deria yang tersendiri dan juga spesifik dengan fungsinya. Alatan seperti teleskop. deria sentuhan. periskop. kanta pembesar. Sebagai contohnya. Sebagai contohnya.  Walau bagaimanapun.PENGENALAN/LATAR BELAKANG  Deria manusia terdiri daripada lima deria yang penting iaitu. Manakala telinga kita pula tidak dapat mendengar bunyi yang sangat kecil atau yang sangat kuat. deria rasa. deria penglihatan dan deria pendengaran. teropong dan alat pengimbas ultrabunyi dapat membantu mengatasi had kepada deria penglihatan kita. mata kita tidak dapat melihat objek yang sangat kecil seperti kuman. terdapat beberapa had dan halangan tertentu kepada deria penglihatan dan deria pendengaran kita. halangan dan had kepada deria seperti ini dapat juga diatasi. deria penglihatan menggunakan mata sebagai organ deria dan pendengaran menggunakan telinga sebagai organ deria. dengan adanya teknologi moden.

pembesar suara.PENGENALAN/LATAR BELAKANG  Manakala alatan seperti mikrofon. stetoskop dan alat bantu dengar pula mampu untuk membantu kita mengatasi had deria pendengaran. 4 .

ALATAN UNTUK MENGATASI HAD DERIA PENGLIHATAN  Teleskop  Mikroskop  Kanta Pembesar  Sinar-X  Periskop  Teropong  Alat Pengimbas Ultrabunyi 5 .

ALATAN UNTUK MENGATASI HAD DERIA PENDENGARAN  Mikrofon  Pembesar suara  Stetoskop  Alat bantu pendengaran 6 .

ternyata banyak membantu ramai manusia di luar dalam mendapatkan keperluan hidup yang maksimum. Ini juga bagi membolehkan kita menikmati segala kurniaan Tuhan dengan sempurna dan tanpa perlu bersusah payah. Alatan moden seperti sinar-X dan juga alat bantu dengar. 7 .KESIMPULAN  Kemajuan teknologi nampaknya banyak membantu kita untuk mendapatkan kualiti hidup yang lebih baik. Harus juga kita bersyukur dengan segala kelebihan dan kekurangan yang ada pada diri sendiri supaya dapat menjalani kehidupan dengan sebaik mungkin. sekalipun teknologi yang ada ini banyak membantu kita.  Walau bagaimanapun. namun perlulah kita sedari akan kepentingan menjaga organ deria kita dengan baik.

Alhamdulillah. saya ingin melahirkan syukur ke hadrat Allah di atas segala petunjuk dan hidayah-Nya. Terima kasih yang amat terhingga kepada kedua orang tua saya yang telah mendidik dan mengasuh saya dari kecil hinggalah ke hari ini dalam keta’atan kepada Allah s. folio sains ini telah berjaya disiapkan dengan ilham. guru mata pelajaran Sains.t. kurnia dan petunjuk yang telah dianugerahkan oleh-Nya. Seterusnya kepada guru yang pernah dan masih mengajar saya iaitu Cikgu Norisa. para alim ulama sehinggalah kepada sekelian hamba-hamba Allah yang mengikuti jejak langkah mereka. Semoga Allah s.w.w. seterusnya kepada para sahabat baginda dan para tabi’n.PENGHARGAAN Pertama sekali. dan kepada ahli keluarganya. Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi besar kita Nabi Muhammad S. .W.A.t. Amin. memberikan ganjaran pahala yang besar kepada semua hambahamba-Nya yang sentiasa membantu dalam menegakkan agama-Nya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times