KURSUS DALAMAN KSSR SEJARAH TAHUN 4

SJKT LADANG ALPHA BERNAM 1.15THG

DSKP
DOKUMEN STANDARD KURIKULUM DAN PENTAKSIRAN
SEJARAH TAHUN 4

DSK DSKP .

Standard Pembelajaran (SP) dan Standard Prestasi Standard Prestasi : ? Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) M/S 16-17 Kemahiran: .PERBEZAAN DSK KANDUNGAN DSK DSKP DSKP Kandungan Kurikulum (pengetahuan ) tiada perubahan Standard kandungan (SK) dan Standard Pembelajaran (SP) Standard kandungan (SK).

.

 DSKP TH 4_2014 ( 05 Ogos) 1.pdf .

BAGAIMANA PENILAIANNYA? PERKARA Tahap Penguasaan PERLAKSANAANYA Dinilai setelah standard kandungan dan standard pembelajaran diajar sepenuhnya. . Tidak dinilai mengikut standard pembelajaran Dinilai mengikut keupayaan (kecerdasan pelbagai) murid Cara pentaksiran Format Pelaporan Secara formatif dan sumatif Borang pelaporan Catatan tentang tahap penguasan boleh direkodkan dalam buku rekod atau mengikut kesesuaian.

Bentuk – bentuk Pentaksiran  Pemerhatian  Kerja kursus  Kajian kes  Membina buku skrap dan folio  Demontrasi  Simulasi  Kuiz  Ujian bertulis .

.  Contoh : tajuk 1. melihat.4 . menghidu. sk 1.Pemerhatian  Proses pentaksiran melibatkan penggunaan pancaindera pelajar iaitu deria merasa.  Proses ini sesuai kepada semua golongan pelajar. menyentuh dan mendengar.

 Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu.4. .Kerja kursus  Proses pentaksiran menghendaki pelajar mencari maklumat mengenai topik – topik yang dibincangkan.  Contoh : tajuk 1 .sk 1.

Membina buku skrap dan Folio  Proses pentaksiran yang melibatkan pelajar mencari maklumat daripada sumber – sumber sejarah daripada rujukan sekeliling seperti internet dan buku – buku sejarah.4 . sk 1.  Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu.  Contoh : Tajuk 1 . Aktiviti memotong dan menampal gambar.

 Contoh : Tajuk 1.Demontrasi dan Simulasi  Proses pentaksiran yang melibat pelajar membuat tunjuk cara (demontrasi) dan memainkan peranan (simulasi).2 . sk 1.  Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu.

Sk 1.  Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk individu.  Contoh : Tajuk 1.Kuiz dan Ujian Bertulis  Proses pentaksiran yang melibatkan pelajar untuk menjawab soalan secara subjektif dan objektif.2 .

 Contoh : Mengapakah lokasi rumah anda dikatakan berada dalam keadaan selamat? .Kajian Kes  Proses pentaksiran yang melibatkan pelajar menyelesaikan masalah dalam bentuk deskriptif atau penerangan.  Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu.

Pernyataa n Masalah Lapora n Kajian Kajian Literatur Analisis Kajian Rujuka n Sumber Objektif Kajian 15 .

Nyatakan hobi kamu? Apakah tanggungjawab kamu dalam keluarga? . Arahan: Siapakah nama penuh kamu? Bilakah kamu dilahirkan? Dimanakah kamu dilahirkan? Dimanakah tempat tinggal kamu? Siapakah nama adik-beradik kamu? Nyatakan kamu anak ke berapa dalam keluarga. TAJUK KAJIAN KES: Saya kenal dan berbangga dengan diri saya. Buktikan pernyataan tersebut.1 Menyatakan biodata diri.Tajuk 1: Mari Belajar Sejarah 1.2.

 Menyatakan tarikh lahir dengan tepat.  Menyatakan aktiviti pada masa lapang.LANGKAH 1: PENYATAAN MASALAH 1. LANGKAH 2: OBJEKTIF KAJIAN Objektif kajian ini adalah untuk membolehkan murid:  Menyatakan nama penuh dengan betul.  Menyenaraikan nama adik-beradik.2 Mengetahui dan memahami diri dan keluarga Saya kenal dan berbangga dengan diri saya. . Buktikan pernyataan tersebut.

sijil kelahiran dan gambargambar keluarga. .LANGKAH 3: RUJUKAN SUMBER  Orang Sumber  Dokumen kelahiran  Gambar LANGKAH 4: ANALISIS DATA Banding beza hasil dapatan daripada ahli keluarga. .

pendahuluan. . kesimpulan dan rujukan .LANGKAH 5: LAPORAN KAJIAN Laporan : Buku skrap Hasil laporan: •Mengandungi 1-5 halaman •Merangkumi tajuk kajian. perbincangan (hasil kajian).

5 Menyatakan maksud warna dan simbol pada lencana dan bendera sekolah.3. TAJUK KAJIAN KES: Setiap sekolah mempunyai lencana dan bendera sebagai identiti.Tajuk 1: Mari Belajar Sejarah 1. Buktikan pernyataan tersebut berdasarkan sekolah anda. .

Arahan: Apakah warna bendera dan lencana sekolah kamu? Apakah maksud warna yang ada pada bendera dan lencana sekolah? Apakah maksud simbol-simbol yang terdapat pada bendera sekolah kamu? Siapakah yang mencipta bendera dan lencana sekolah? Apakah kepentingan lencana dan bendera sekolah? .

Buktikan pernyataan tersebut berdasarkan sekolah anda.LANGKAH 1: PENYATAAN MASALAH 1. Setiap sekolah mempunyai lencana dan bendera sebagai identiti.3 Mengetahui dan memahami sejarah sekolah. .

 Menyatakan maksud simbol-simbol yang terdapat pada bendera dan lencana sekolah.LANGKAH 2: OBJEKTIF KAJIAN Objektif kajian ini adalah untuk membolehkan murid:  Menyatakan warna yang terdapat pada lencana dan bendera sekolah.  Menyatakan maksud warna yang terdapat pada lencana dan bendera sekolah.  Menyatakan nama individu yang mencipta lencana dan bendera sekolah. .  Menyatakan kepentingan lencana dan bendera sekolah.

LANGKAH 3: RUJUKAN SUMBER  Orang Sumber  Majalah sekolah  Laman sesawang sekolah .

majalah dan laman sesawang. kesimpulan dan rujukan. pendahuluan. LANGKAH 5: LAPORAN KAJIAN Laporan : Buku skrap Hasil laporan: •Mengandungi 1-5 halaman •Merangkumi tajuk kajian. .LANGKAH 4: ANALISIS DATA Banding beza hasil dapatan daripada warga sekolah. perbincangan (hasil kajian).

.

docx . RPH SEJARAH TAHUN 4 kesultanan Melayu Melaka A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful