TINGKAH LAKU BERMASALAH (TB) Pengertian 1.

Tingkah laku bermasalah di definisikan sbgi aksi murid yg dianggap mengganggu kerana menghalang proses kelancaran proses p & p. 3.TB boleh berupa positif dan negatif. TB positif spt. ingin tahu, cepat belajar, pintar cerdas dan proaktif. 3. TB negatif spt distruptif, disruptif, bergantung dan hiperaktif.

JENIS-JENIS TINGKAH LAKU BERMASALAH 1. TB negatif disruptif merupakan t/laku yg menjejaskan kelicinan proses p&p. 2. Jenis-jenis disruptif adalah hiperaktif, buat bising, pergerakan tidak perlu, ketawa kuat dan ganggu orang lain. 3. Ciri-ciri murid hiperaktif ialah tidak boleh duduk diam, selalu gelisah, suka merungut, kelakuan sukar diramal mudah melenting dan tindakbalas berlebihan. 4. Punca hiperaktif ialah kecederaan otak, pemakanan dan baka.

…………. sambungan 1. Kesan hiperaktif ialah kendiri yg rendah, tidak dapat belajar secara optimum, sosial yg rendah, kesabaran yg rendah dan selalu keseorangan. 2. T/laku bergantung mempunyai ciri-ciri pengunduran diri, pengasingan kendiri, kebimbangan dan penggantungan berlebihan. 3. Ciri-ciri pengunduran diri ialah tidak menjawab soalan guru, tidak melibatkan diri dlm permainan. 4. Murid jenis ini tidak yakin dlm melakukan kerja.

………… sambungan 10. Penggantungan lebihan adalah disebabkan oleh terlalu berharap. 11. T/laku distruptif merupakan t/laku yg merosakkan diri sendiri dan orang lain. 12. Ciri-ciri t/laku ini ialah permusuhan nyata, vandalime, kumpulan liar, menerosakkan mengugut guru, merosakan harta awam.

Cara Mengenalpasti Murid Yg Bermasalah T/laku Ujian Psikologi dan Diagnostik 2.Ujian-ujian ini untuk menganalisis semua t/laku bermasalah di dlm bilik darjah. 3.Guru perlu kenalpasti sama ada ujian kelakuan atau akademik. 4.Ujian-ujian ini ditadbir dlm bentuk soal selidik, skala motivasi dan senarai semak.

Jenis Bukan Ujian (Pemerhatian, Temubual) 1. Kaedah pemerhatian adalah untuk membuat analisis mengenai murid yg diperhatikan dlm situasi tertentu. 2. Guru boleh mengumpul data melalui pemerhatian yg sistematik ke atas murid. 3. Data yg dikumpulkan akan dianalisis oleh guru untuk merancang tindakan susulan. 4. Guru boleh membuat penilaian tidak formal dan menjalankan temu bual dgn murid berkenaan. 5. Setelah mendapat maklumat guru boleh menemubual dgn ibu bapa dan rakan

Kajian (Rentasan, Membujur, Kes dan Dokumen) 1. Kajian rentasan adalah ringkas dan menjimatkan. 2. Kajian membujur adalah murid yg dikaji diperhati lebih teliti dlm jangka masa yg panjang untuk dinilai. 3. Contohnya, guru mengkaji t/laku murid yg mempunyai pelbagai umur dan membuat perbandingan. 4. Kajian kes, merupakan kajian ke atas seseorang murid yg mempunyai masalah dgn lebih lama lagi supaya dpt gambaran lebih tepat dan menyeluruh.

…………… sambungan 1. Biasanya kajian kes dijalankan oleh kaunselor dan ahli psikologi sekolah kerana kajian ini memerlukan masa yg lama. 2. Kajian dokumen ialah analisis yg dibuat oleh guru ke atas t/laku murid berdasarkan dokumen yg dikumpulkan. 3. Dokumen ini terdiri drp rekod anekdot, borang maklumat, laporan pemerhatian, temubual dan lain-lain.

Cara Mengatasi Masalah Tingkah Laku Negatif 1. Menggunakan teknik disiplin yg sesuai mengikut peraturan sekolah. 2. Elakkan hukuman dera dan hukuman diberi selepas murid melakukan kesalahan. 3. Adakan sesi bimbingan dan kaunseling. 4. Menerapkan dan memupuk nilai murni ke dlm jiwa murid. 5. Menganjurkan kursus motivasi untuk membina konsep kendiri positif. 6. Mendapatkan kerjasama drp ibu bapa.

Cara Mengatasi Masalah T/laku Positif 1. Menyediakan bahan p & p yg mencabar kpd murid pintar. 2. Menguruskan aktiviti pengayaan dlm kumpulan. 3. Melantik murid proaktif menjadi pemimpin. 4. Mengajar dgn lebih menarik dan berkeyakinan. 5. Melibatkan sepenuhnya dlm aktiviti pembelajaran. 6. Gunakan strategi pemusatan murid 7. Memberi arahan yg jelas dan tegas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful