PENGENALAN KHULAFA AL-RASYIDIN

Bermula 11H/623M-40H/661M) Terdiri daripada 4 orang khalifah iaitu Saidina Abu Bakar,Umar Al-khattab,Uthman bin Affan dan Ali bin Abi Talib  Bertindak sebagai Uli al-amr,ketua negara bagi memelihara kestabilan dan keselamatan negara Memperkembangkan ilmu pengetahuan dan pendidikan islam

SEJARAH PENDIDIKAN ISLAM ZAMAN KHULA ALRASYIDIN    Pada zaman ini islam berkembang dengan pesatnya Pusat pendidikan: 1) Di Madinah dan Makkah 2) Di Basrah dan Kufah(iraq) 3) Di Damsyik (syam) dan 4) Di Madrasah Fustat(mesir) Objektif Pendidikan : Objektif pengajaran zaman Rasulullah ialah utk membentuk sahsiah islamiyah y tulen bagi tegakkan islam sebagai agama yang suci dan objektif ini dikekalkan sehingga zaman khula al-rasyidin .

Syair.ISI KANDUNGAN/SUKATAN Sama dengan isi kandungan y terdapat pada zaman Rasulullah iaitu wahyu drpd Allah  Pertambahan ilmu : Tafsir AlQuran.Fekah.Tauhid.Ilmu Fizikal  .Ilmu Mantiq.Bahasa Arab.Sajak.

INSTITUSI PENDIDIKAN Masjid  Masjid didirikan di setiap wilayah yang ditakluki  Berfungsi sebagai pusat perkembangan ilmu iaitu dengan menggunakan kaedah Halaqah .

INSTITUSI PENDIDIKAN    Institut Suffah Suffah ialah ruang atau bangunan yang dibina bersambung dengan masjid Berperanan sebagai sekolah kerana pengajaran dilakukan secara teratur dan sistematik Antara masjid yang ada Suffah ialah Masjid Nabawi di Madinah .

membaca Alquran serta menghafal dan belajar asas agama islam .INSTITUSI PENDIDIKAN Institut Kuttab  Dibina berhampiran masjid kerana terlalu ramai pelajar  Guru mengajar secara sukarela  Kanak2 dan org y baru masuk islam diajar pada peringkat Kuttab  Belajar membaca.menulis.

Fiqh Informal (3 Tempat: Tempat awam.Bacaan dan Hafalan Al-Quran .Hadis dan pengumpulannya .Akhlak dan Syariat .PERINGKAT PENDIDIKAN     Formal (3 peringkat) * Kuttab(Tadika n Rendah) * Menengah * Tinggi Di Kuttab – Bacaan dan Tulisan .solat dan dll) Menengah dan tinggi – Quran dan Tafsir .Rumah Sahabat.Masjid) Aqidah.Asas Agama(wuduk.

Peringkat Pendidikan Formal Informal Kuliah Menenga h Rendah Menengah Tinggi Tempat Awam Rumah Sahabat Masjid Kurikulum Kurikulum Membaca Menulis Membaca al-Quran Hafazan Fardu Ain Sastera Sukan Al-Quran Tafsir Hadith Fiqh Aqidah Akhlak Syariat .

ABU BAKAR AS-SIDDIQ Memelihara keutuhan negara dari berlakunya kehancuran akibat tindakan liar org2 munafik dan musuh2 islam  Menitikberatkan ilmu pengetahuan  Mengalakkan mempelajari dan menghayati Alquran dan As-sunnah dan dikumpulkan dan ditulis semula dalam satu mashaf  Diedarkan ke seluruh wilayah islam  Al-quran yang dikumpul dijadikan sumber pendidikan dan ilmu  .

Farsi.arab sebagai bahasa pengantar  .Sham dan Mesir ditakluki dan didirikan masjid di setiap desa sbg pusat ibadat dan pusat ilmu  Mmberi penekanan kpd ilmu spritual atau kerohanian  Menekankan ilm fizikal  Guru2 disediakan utk mengajar pelbagai ilmu serta dihantar serata wilayah islam  Sekolah2 ditubuhkan di masjid  B.UMAR AL-KHATTAB Semenanjung tanah Arab.

UTHMAN BIN AFFAN Pembukuan Al-quran serta penulisannya  Menyelamatkan pembacaan Al-quran ikut Rasm uthmani  Menyambung pendidikan dengan meriwayatkan hadis.Sempat Meriwayatkan sebanyak 146 Hadis  .

ALI BIN ABI TALIB Dianggap paling berilmu dikalangan para sahabat terutama soal hukum  Pembukuan ilmu tatabahasa Arab  .

merupakankesinambungan agenda pendidikan yang telah diletak acuannya oleh Rasulullah sendiri.RUMUSAN  Pendidikan Islam di zaman Khulafa’ AlRasyidin. Pergolakan politik yang terjadi di zaman tersebut tidak menjejaskan perkembangan ilmu dan pendidikan Islam. c. b.  Kejayaan mereka telah berkembang pesat dan berlanjutan sehingga ke hari ini. dilaksanakan mengikut kredibiliti dan kebijaksanaan pemerintah ketika itu. dijalankan secara sistematik dan teratur .  a.

Related Interests