ASAS SAINS DALAM PENDIDIKAN JASMANI

HUKUM NEWTON DALAM PENDIDIKAN JASMANI

Disediakan oleh : Edward Poil PPSIMP PJ/BI/BM SEMESTER 1 2008

Daya diperlukan untuk:     Menggerakkan objek Menghentikan objek yang bergerak Mengurangkan atau menambahkan kelajuan objek yang bergerak Mengubah arah .Semua objek yang bergerak akan tertakluk kepada Hukum Newton.PERGERAKAN Berlaku apabila keseimbangan terganggu.

.akan berada di dalam keadaan statik kecuali diganggu oleh daya luar.Hukum Newton Pertama :Hukum ‘Inertia’ Suatu objek yang pegun.atau jika bergerak akan bergerak terus dalam arah yang sama dan dalam garisan lurus melainkan jika diganggu oleh daya luar.

3 konsep penting Hukum Inertia :    Otot-otot besar menghasilkan daya yang lebih berbanding dengan otot-otot kecil. perlu untuk menghentikan objek yang berat dan bergerak cepat (menyerap momentum ) . Daya yang lebih. Sedikit daya diperlukan untuk mengekalkan kelajuan dan arah (momentum) objek yang sedang bergerak.

MOMENTUM Bermaksud jumlah pergerakan yang dipunyai oleh sesuatu objek yang bergerak. .

Hukum Newton Kedua : Hukum Pecutan Perubahan dalam kelajuan objek adalah berkadar langsung kepada daya yang menghasilkannya tetapi ia berkadar songsang dengan jirim. .

maka kelajuan ditingkatkan.Apabila daya besar dikenakan.objek yang lebih berat akan mendapat momentum yang lebih besar.Konsep-konsep penting Hukum Pecutan     Objek yang berat memerlukan daya yang besar untuk meningkatkan kelajuan atau melambatkannya. Peningkatan kelajuan adalah berkadar terus kepada daya. . Jika daya yang sama dikenakan dan dalam tempoh yang sama ke atas dua objek berlainan berat.pecutan objek ringan akan lebih meningkat berbanding dengan objek berat. Jika objek yang berlainan berat digerakkan kehadapan dengan kelajuan yang sama.

ada reaksi yang sama dan bertentangan. .Hukum Ketiga Newton Bagi setiap aksi.

Daya bertentangan menghapuskan di antara satu sama lain jika ia terdapat di dalam jasad yang sama.Dalam sukan.objek kedua itu memberi tekanan yang sama kepada objek pertama itu.daya sama dan bertentangan wujud di dalam jasad yang yang berbeza.Konsep-Konsep Penting   Apabila sesuatu objek memberi tekanan kepada objek kedua. .

APLIKASI HUKUM NEWTON DALAM PENDIDIKAN JASMANI .

Lompatan yang baik ialah memperlahankan kelajuan mendatar dengan kadar yang paling perlahan. Daya komponen ini mengawal kelajuan pelepasan dan terus kepada kedudukan pinggang selepas lonjakan. Kelajuan semasa berlari sangat penting. Ketika menghasilkan daya menegak.LOMPAT TINGGI  Faktor Mekanikal  Kelajuan Lonjakan       Kelajuan = lompatan menggunakan kaki secara drastik kepada setiap lompatan. Dipengaruhi oleh daya komponen mendatar dan kompenan menegak. tetapi sekiranya lonjakan terlalu cepat. kaki lonjakan tidak terkawal. kedudukan pinggang perlu berada dibawah persediaan melompat. .

Kebanyakan masalah disebabkan faktor-berikut berikut:   Kelajuan kaki yang berkurangan ketika langkah kedua yang terakhir sebelum melonjak. Masa yang biasa untuk memperlahankan penujuan apabila atlit mula membuat penukaran daripada mendatar kepada menegak. Berhenti dengan kaki lonjakan. .   Pinggang mestilah direndahkan sedikit dengan membengkokkan bahagian buku lali. lutut dan pinggang. Perubahan dari mendatar kepada menegak adalah secara melembutkan pinggang dan tidak mengurangkan kelajuan mendatar.   Kelajuan dalam lonjakan yang terbaik adalah dengan menggunakan pecutan secara beransur-ansur. Kedudukan pinggag terlalu rendah supaya dapat berlari dengan lebih laju.

Setiap kecenderungan untuk melangkah terlebih luas akan menyebabkan kedudukan pinggang berada di bawah. Faktor ini memberi kesan yang penting pada ketinggian pinggang sepanjang lonjakan. Semasa fasa larian penujuan. sehingga sampai ke fasa lonjakan. KETINGGIAN PINGGANG SEMASA MELONJAK  Terdapat tiga teknik berbeza yang membantu meningkatkan pusat tubuh kepada ketinggian yang maksimum. Teknik ketiga = kelajuan semasa lonjakan. . kaki hendaklah memijak terus di bawah pinggang. Teknik kedua = lompatan yang efektif mempunyai kebolehan untuk memendekkan langkah terakhir sebelum melakukan lonjakan.    Teknik pertama = kebolehan berlari secara tinggi dan tegak yang diperlukan. Kependekan langkah akan menyebabkan pinggang naik atau berada diatas. Kelajuan lonjakan yang tinggi dan kedudukan pinggang yang tinggi akan membuat lengkungan layangan lompatan tersebut.

Penyelesaian yang jelas menghasilkan kelajuan yang tinggi ketika di laluan larian dan dalam melakukan lonjakan. Pelompat itu memulakan lompatan dan mendarat pada sudut yang sama. laluan tidak boleh ditukar. kelajuan sangat penting dan sudut lonjakan lebih mendatar daripada yang kita fikirkan. Tetapi dalam lompat tinggi. Ketika atlit berada di udara. Sudut lonjakan hasil daripada kelajuan larian. Semakin cepat fasa penujuan itu dan tanpa gangguan pergerakan. Lompatan terbaik di dunia ialah dalam lingkungan 52° sudut lonjakan. SUDUT LONJAKAN      Sudut melalui pusat badan iaitu pinggang pelompat. Layangan atau parabola ditentukan oleh dan semasa atlit mengangkat kakinya untuk lompatan. Sudut lonjakan yang rendah sangat penting dalam lompat jauh. Lompat tinggi ialah pengecualian dalam prinsip kelajuan kerana atlit lompat tinggi mencuba untuk mencipta kompenen menegak atau lompatan yang tinggi dengan menggunakan kaki. semakin mendatar sudut lonjakan itu. .