PERIBAHASA

Perkataan atau kelompok kata yang tertentu untuk menyatakan sesuatu maksud lain daripada ertinya yang lazim. Bertujuan untuk dijadikan bandingan, teladan dan pengajaran.
Simpulan bahasa Perumpamaan

Perbandingan

Pepatah

Bidalan

lyn6764

Simpulan bahasa

buah buah tangan

tangan

hadiah atau pemberian

Puan Mariam membawa buah tangan semasa melawat adiknya di hospital.

lyn6764

hidung tinggi

orang yang sombong atau angkuh

Tuan Kamal tidak disukai oleh jiranjirannya kerana dia hidung tinggi.
angkat diri orang yang sombong dan suka memuji diri sendiri
lyn6764

mandi kerbau

mandi yang tidak bersih

Jimmy diejek oleh rakan-rakannya kerana badannya berbau. Itulah akibat mandi kerbau. Badan Jimmy berbau busuk kerana dia sering mandi kerbau.
lyn6764

Walaupun Omar miskin tetapi dia murah hati. lyn6764 .murah hati orang yang suka berderma. tidak kedekut Encik Wong bermurah hati mendermakan makanan kepada orang tua itu.

alas perut makan sedikit untuk menahan lapar Kamala makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum pergi ke sekolah. Kita mestilah mengalas perut sebelum pergi ke sekolah agar dapat menumpukan perhatian semasa guru mengajar. lyn6764 .

Pak Mat buta huruf kerana dia tidak pernah bersekolah.buta huruf tidak tahu membaca dan menulis Pak Mat tidak dapat membaca buku itu kerana dia buta huruf. lyn6764 .

Perompak itu membuka langkah seribu apabila mendengar bunyi siren kereta polis. lyn6764 .langkah seribu cabut lari kerana takut Ali membuka langkah seribu apabila dikejar anjing.

lyn6764 . rakus Budak yang gemuk itu buruk makan.buruk makan lahap. Ibu berpesan kepada anaknya agar jangan buruk makan di majlis itu nanti.

lyn6764 . Kita patut menolong orang yang patah kandar.patah kandar hilang tempat bergantung Asnan patah kandar sejak kematian ayahnya.

Budak itu lari dari rumah sehelai sepinggang. lyn6764 .sehelai sepinggang pakaian yang ada pada tubuh sahaja Keluarga Encik Halim tinggal sehelai sepinggang akibat rumahnya terbakar.

lyn6764 .pencakar langit bangunan yang bertingkat-tingkat dan tinggi Bangunan pencakar langit sedang dibina di kawasan itu. Terdapat banyak bangunan pencakar langit di Kuala Lumpur.

Dia hanya duduk memerhatikan ibu dan bapanya bekerja. Orang yang berat tulang akan ringan perut.berat tulang orang yang malas Ali berat tulang. lyn6764 .

cakar ayam tulisan yang buruk Rajoo dimarahi oleh Cikgu Musa kerana tulisannya cakar ayam. Cikgu Musa tidak dapat membaca karangan Helmi kerana tulisannya cakar ayam lyn6764 .

Aminah baru sahaja menjadi raja sehari.raja sehari pengantin Wajah raja sehari itu berseri-seri pada hari persandingan mereka. lyn6764 .

Orang tua yang bongkok sabut itu ialah datuk saya. lyn6764 .bongkok sabut bongkok orang tua Datuk berjalan menggunakan tongkat kerana dia sudah bongkok sabut.

lyn6764 .cahaya mata anak Puan Lia baru sahaja melahirkan cahaya mata yang pertama. Encik Lim dan Puan Wong mempunyai tiga orang cahaya mata.

Jangan bersengkang mata apabila peperiksaan telah hampir tiba.bersengkang mata menahan diri daripada tidur Jali bersengkang mata membaca buku kerana peperiksaan hampir tiba. lyn6764 .

orang kuat dan sangat diharapkan tulang belakang lyn6764 .ayam tambatan orang harapan dalam sesuatu pertandingan Norman merupakan ayam tambatan bagi pasukan bola sepak sekolahnya.

Setiap hujung minggu ayah membawa kami ambil angin di taman bunga. lyn6764 .ambil angin bersiar-siar di tempat yang nyaman udaranya. Zul ambil angin di tepi pantai sambil menyaksikan mentari terbenam di ufuk barat.

Celliah kena buku lima Veloo dalam pertengkaran mereka petang semalam. lyn6764 .buku lima penumbuk Rosyham memberi buku limanya kepada Danial dalam pergaduhan itu.

naik angin .naik darah marah atau panas hati Inu naik darah apabila Jasni tidak mendengar nasihatnya.

keras kepala .kepala batu orang yang degil Sudah berkali-kali ayah menasihati Kamil namun dia tetap tidak berubah. Dia kepala batu.

kaki ayam tidak memakai alas kaki mandi peluh mandi keringat bekerja kuat / keras anak emas seseorang yang disayangi lyn6764 .

sagu hati ganjaran sebagai penghargaan ulat buku rajin membaca panjang tangan suka mencuri lyn6764 .

tanda mata hadiah sebagai kenang-kenangan minta diri minta izin untuk pulang kepala angin orang yang mudah marah lyn6764 .

kaki botol suka minum arak tidur mati tidur yang sangat nyenyak halwa telinga sesuatu yang menyedapkan pendengaran lyn6764 .

perang mulut bertengkar dengan menggunakan katakata yang kasar

paku belanda

harga tetap atau harga mati

habis akal tidak boleh berfikir lagi, tidak tahu apa harus dibuat setelah berusaha sedaya upaya
lyn6764

bekas tangan

hasil tangan seseorang

Tikar mengkuang itu adalah bekas tangan nenek.

berat mulut

orang yang pendiam

Muthu berat mulut maka dia tidak ramai kawan.

lyn6764

kaki bangku

tidak tahu bermain bola

Malik tidak dipilih menyertai pasukan sekolah kerana dia kaki bangku.

keras hati

tidak mudah kecewa

Linggam yang keras hati akhirnya berjaya mencipta rekod baru dalam acara renang.

lyn6764

tangkai jering

ketam batu

orang yang kedekut

Walaupun kaya, Pak Halim tangkai jering kerana tidak pernah berderma walau sesen pun.

tidur-tidur ayam

tidur yang tidak nyenyak

Jamal hanya tidur-tidur ayam kerana anakanaknya berbuat bising.

lyn6764

batu api orang yang suka menghasut Lee telah menjadi batu api dalam pergaduhan antara Wong dan Chua. lyn6764 . lipas kudung cepat membuat kerja Maria membuat kerja dengan pantas seperti lipas kudung.

pasang telinga mendengar dengan teliti Guru menyuruh murid-murid memasang telinga apabila ceramah bermula. lyn6764 .kaki lima tempat lalu lalang di hadapan kedai Pengemis itu tidur di kaki lima kedai itu.

Dia hanya bodoh sepat sahaja. Tiada siapa yang mengendahkannya. cupak hanyut hidup miskin tanpa rumah tangga dan keluarga Hidup pengemis itu seperti cupak hanyut.bodoh sepat nampak seperti bodoh tetapi sebenarnya tidak Jangan mengejek budak itu. lyn6764 .

tangan terbuka menerima kunjungan dengan sukacita Kami akan menanti kedatangan kamu dengan tangan terbuka. mulut murai orang yang becok Kelas itu menjadi bising apabila ketiadaan guru kerana ramai yang mulut murai. lyn6764 .

bulat hati azam yang kuat Cintan telah bulat hati untuk bekerja di bandar.ikut jejak mencontohi seseorang Hambali ingin mengikut jejak Aidil. lyn6764 . melanjutkan pelajaran ke luar negara.

lyn6764 .muka tembok orang yang tidak tahu malu Sazali muka tembok. Sangguh dia meminta wang daripada teman wanitanya. makan suap menerima rasuah Ghazali ditangkap kerana disyaki makan suap.

durian runtuh keuntungan yang diperoleh secara tiba-tiba Basikal itu dibeli oleh ayahnya yang mendapat durian runtuh. lyn6764 .kacang hantu orang yang jahat Perangai Yusri yang seperti kacang hantu itu menjadi kebencian jiran-jirannya.

ringkas dan kemas. . seperti dll.PERUMPAMAAN Susunan kata yang indah. bagai aur dengan tebing hidup bermuafakat dan tolong-menolong Kampung Pasir aman dan bersih kerana penduduknya hidup bagai air dengan tebing. ibarat. Biasanya dimulai dengan bagai.

.seperti cincin dengan permata bagai pinang dibelah dua seperti bulan dan matahari pasangan yang sama padan dan sama cantik Raja sehari itu sungguh secocok seperti cincin dengan permata.

.bagai ayam dimakan tungau kurus dan pucat kerana berpenyakit Malik dan Rahim kasihan melihat budak yang bagai ayam dimakan tungau itu.

seperti buluh perindu suara yang sangat merdu Suara penyanyi yang merdu seperti buluh perindu itu memukau penonton yang hadir. .

Hasan telah meninggalkan wasiat tentang hartanya. tetapi anak-anaknya masih seperti anjing berebut tulang. .seperti anjing berebut tulang orang tamak berebutkan harta Walaupun En.

.bagai menatang minyak yang penuh memberi kasih sayang yang sepenuhnya Puan Dalilah membela tunggalnya bagai menatang minyak yang penuh.

.bagai anjing dengan kucing selalu bergaduh Bakri dan Rosli bagai anjing dengan kucing. Apabila bertemu sahaja pasti bergaduh.

.bagai bulan penuh purnama perempuan yang sangat cantik Anak gadis Pak Usman cantik bagai bulan penuh purnama dan elok budi pekertinya.

Berjoging pun mereka bersama-sama. .bagai isi dengan kuku bagai dakwat dengan kertas sangat akrab Mala dan Wati bagai isi dengan kuku.

bagai bangkai bernyawa orang yang tidak berguna Orang itu bagai bangkai bernyawa. . menghisap dadah pula. Sudahlah mengemis.

besar seperti gajah adil seperti hakim pantas seperti kilat .

rajin seperti semut suci seperti bayi garang seperti singa .

takut seperti tikus kurus seperti lidi bising seperti pasar .

tajam seperti pisau panjang seperti galah bodoh seperti lembu .

bulat seperti bola gemuk seperti badak bebas seperti burung .

harga asal 2.Jawab soalan di bawah: 1. ada jalan lyn6764 . ikat perut C. harga diri B. harga mati D. Harga barang-barang di pasar raya semuanya ________ A. cari jalan B. harga pokok C. A. Julia terpaksa __________ semasa rehat kerana terlupa membawa wang saku. alas perut D.

A. campur tangan 4. A. Xavier ingin menurut __________ bapanya sebagai jurutera. lepas tangan B. buah tangan D.3. darah muda D. panjang tangan C. Bapa saya tidak suka ___________ dalam hal orang lain. titik peluh B. isi hati lyn6764 . jejak langkah C.

Alia telah __________ hendak ke bandar untuk mencari kerja. besar hati C.5. angkat jari 6. A. buta hati B. Perompak-perompak itu _________ apabila pasukan polis tiba di situ. keras hati lyn6764 . A. bulat hati D. angkat batu D. angkat kaki B. angkat diri C.

muka tembok 8.7. air muka D. A. langkah kanan lyn6764 . beri muka B. Kita dilarang menjatuhkan ___________ seseorang di khalayak ramai. langkah kiri C. langkah seribu B. bermasam muka C. A. makanan telah dihidangkan. Kamala _________ kerana sebaik sahaja dia sampai. makan suap D.

telinga nipis D. Jika hendak bercakap dengan Tok Kidam. Mudah sahaja dia menjawab soalan matematik yang susah itu. kita perlulah menguatkan suara kerana dia _____________ A. Rani _________. otak udang B. A.9. pekak badak 10. buta hati D. tidur mati C. banyak mulut B. ulat buku lyn6764 . otak cair C.

senyum simpul B. berpatah arang C. Zamri sudah ___________ dengan Daud sejak pergaduhan mereka dua bulan lepas.11. berpaling tadah B. A. senyum-senyum ayam 12. A. Rohani yang kaya itu____________ melihat rakanrakannya yang miskin. senyum kambing C. berputih mata D. berhati waja lyn6764 .

ganti tikar C. A. pening lalat 14.Wani tidak suka membeli barang di kedai itu kerana taukenya _____________. hati batu C. lintah darat D. muka tembok lyn6764 . A.13. Farid menjadi ____________ mempengerusikan majlis itu kerana pengerusinya tidak hadir. orang harapan D. mulut buaya B. bidan terjun B.

Walaupun sudah dua bulan menggenggam ijazah. sepak kertas B.15. Lidah pendeta B. gelap mata C. A. Buah pena lyn6764 . bodoh sepat D. A. ___________ murid sekolah ini telah memenangi tempat pertama dalam pertandingan menulis cerpen itu. Oleh-oleh D. Abu Jahal C. otak cair 16. Halim masih _____________.

ada hati B. A. ada jalan 18. hentam keromo C.17. kepala angin D. serkap jarang lyn6764 . A. Peliah dimarahi oleh majikannya kerana membuat laporan syarikat secara ___________ sahaja.Puan Badariah membawa anaknya ke uji bakat Bintang Kecil kerana dia tahu anaknya ___________. ada bakat C. ada hati D. pilih kasih B.

angkat kaki C. berat mulut D. A. putih hati B. Enot sudah ___________ untuk meneruskan pengajiannya kerana keluarganya miskin. tawar hati D. jauh hati C. atas pagar B. isi hati lyn6764 . ambil hati 20. Pergaduhan yang melibatkan dua orang sahabat baiknya itu menyebabkan Jamil bersikap ___________. A.19.

Dia tidak pernah mengendahkan ejekan kawan-kawannya kerana dia ______________. A. telinga lintah B. telinga nipis 22. hati batu lyn6764 . tebal telinga C.21. besar hati B. angkat diri D. Junaidah ____________ apabila mendapat tahu dirinya difitnah. A. naik angin C.

Lukisan yang cantik itu hasil ___________ pelukis terkenal negara kita. mulut manis C. mulut tempayan 24. kerja tangan C. kraf tangan lyn6764 . A. bekas tangan D. A. Jangan menceritakan sebarang rahsia kepada Aishah kerana dia _____________. berat mulut D. buah tangan B.23. mulut murai B.

A. galah D. kutu embun D. tali B. Budak yang lurus seperti ____________ itu sering diarah berbuat sesuatu oleh rakan-rakannya. buluh 26. muka tembok C. bendul C. kaki botol B. Beberapa orang ___________ yang disyaki penagih dadah telah ditangkap pada pukul satu pagi di warung Pak Hamid. A. mata keranjang lyn6764 .25.

gelap mata B. kini dia berasa __________. Kumin __________ apabila mendapat berita tentang kemalangan yang menimpa keluarganya. Adik terlalu mua sejak kecil.27. besar kepala 28. tawar hati lyn6764 . hilang akal D. A. A. kepala batu C. kecil hati C. besar hati B. hati batu D.

otak udang D. pekak badak C. Lain yang kita cakap. Lelaki yang bercakap seorng diri itu memang _________. telinga kuali B. setengah tiang B. pasang telinga 30. lain yang didengarnya.29. buta tuli D. Dia memang ___________. patah hati lyn6764 . A. A. kepala angin C.

air batu campur C. tikus D. Jualannya laku seperti _____________. A. pasar borong B. hantu C. A. Muka adik pucat seperti __________ apabila menonton filem seram itu. pisang goreng panas lyn6764 .31. mayat 32. cuka B. intan permata D.

mencuci mata 34. mengadu untung lyn6764 . bergolok-bergadai C. bergadai nyawa D. A. mati katak B. mengangkat diri D. A. Saya datang ke bandar ini untuk _____________. mencari jalan C. Dia sanggup ____________ untuk menyelamatkan adiknya daripada mati lemas.. mengadu domba B.33.

katak di bawah tempurung D. Kita seperti ______________ sahaja.35. menatang minyak penuh C. A. rusa masuk kampung . mendukung biawak hidup B.Tidak ada gunanya menolong orang yang tidak tahu mengenang budi.

cacing kepanasan C. api dalam sekam .36. abu di atas tunggul D. Pemuda itu betul-betul seperti ________________. bertih direndang B. A. Baru kini kami mengetahui niat buruknya.

seperti anjing dengan kucing B. A. Janganlah bersikap _____________________. Kita mestilah bergaul dengan jiran-jiran. seperti aur dengan tebing . seperti kera mendapat bunga D. seperti kera sumbang C.37.

bagai bertepuk sebelah tangan B. A.38. seperti kaca jatuh ke batu D. Hatinya hampa ________________ apabila hasratnya ditolak. bagai bulan jatuh ke riba . seperti kumbang putus talinya C.

seperti ayam mengeram B. seperti beruk dapat bunga . Wajah pesakit itu pucat ___________________. seperti ayam berak kapur C. seperti kambing diseret ke air D.39. A.

40. A. Wak Karmin terpaksa ditenangkan oleh jiran-jirannya kerana keadaannya ____________ setelah mendapati rumahnya terbakar. seperti kucing kehilangan anak . seperti ayam dibawa ke kepuk C. seperti wau putus tali B.

A. penyakitnya pun sembuh. Setelah makan ubat yang diberi oleh doktor. seperti duduk dalam duri B. seperti katak kena simbah D.41. seperti kunyit kena kapur . ____________________. seperti tikus jatuh ke beras C.

anak buah … khabar angin B. Ketua kampung menasihati ____________nya agar tidak mempercayai ____________. anak buah … surat rasmi D. A. anak tiri … lidah pendeta .42. anak didik … omong kosong C.

darah daging D. Nenek Limah menceritakan _____________ kehidupannya kepada kami. kaki bangku C.43. cahaya hidup 44. asam garam C. dalam tangan lyn6764 . Kemenangan sudah tentu _______________ pasukan sekolah saya. adu domba B. isi hati B. A. A.

45. Tukang masak di istana itu mempelajari ___________ semasa dia bertugas di istana. A. kuku kambing D. besar kepala lyn6764 . bahasa halus B. A. hati batu B. bahasa rojak 46. kuku besi C. Pemerintahan yang berbentuk ____________ telah menyebabkan rakyat hidup menderita. bahasa pasar D. bahasa dalam C.

rambang mata 48. Aina menjadi _______________ apabila melihat pakaian yang cantik-cantik di pasar raya itu. mengadu domba B. A. sakit mata D. A. Saya datang ke bandar ini untuk _____________. mengadu untung lyn6764 . rabun mata B.47. mencari jalan C. putih mata C. mengangkat diri D.

dia masih _____________ kita. A. wang belanja D. A. darah muda B. Encik Murad tidak dapat memiliki rumah teres itu kerana dia tidak dapat membayar __________ yang ditetapkan oleh pemaju. darah manis . wang hangus C. wang muka B. darah daging D. “Seburuk-buruk perangainya. wang hantaran 50. darah gemuruh C.”kata ayah kepada ibu.49.

lyn6764 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.