You are on page 1of 23

Relieful glaciar din Munţii Rodnei

Ciobanu Daniela Maria Ciuvaga Ariadna Grupa 306

Munţii Tibles la vest. Munţii Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaţilor Orientali. Sunt situaţi între Munţii Maramureşului la nord. Munţii Suhardului şi Obcinele Bucovinei la est. . Dealurile Năsăudului la sud.

. Studiu morfogenetic. Bucuresti. Muntii Rodnei.Răspândirea gheţarilor şi a zăpezilor permanente în timpul glaciaţiei maxime cuaternare din Munţii Rodnei Sarcu I. Editura Academiei Republicii Socialiste Romania. 1978 .

în principiu.  . aici sunt frecvente circurile secundare şi cele glacio-nivale. gheţari mai mari în Rodna. Limbile glaciare propriu-zise coborau sub 1000m şi se alungeau pe 1-2km. Circurile sunt larg desfăşurate şi prezintă un caracter complex. cu excepţia celui din circul Sferac de sub Pietrosu. pe când în S se întâlneau numai bazine torenţiale slab încrustate. În Rodna. glaciaţiunea a fost bine dezvoltată. NV a impus. NE. Asimetria dintre cei 2 versanţi este legată de diferenţa morfologiei preglaciare – în N erau vai puternic adâncite şi cu largi bazine de receptive.Contrast între glaciaţia de pe versantul nordic şi cea de pe versantul sudic  Orientarea versanţilor spre N. Versantul sudic a fost lipsit de gheţari de vale.

Studiul reliefului glaciar şi periglaciar în România – Referat ştiinţific .Hartă a reliefului glaciar din Munţii Rodnei Vuia Florin.

Vuia Florin. Studiul reliefului glaciar şi periglaciar în România – Referat ştiinţific .

Negoiescu. şi Roşu (2113 m). Cobăşel. Bila şi Lala. Zănoaga. Anieş şi Rebra. Cimpoiasa. însă nu a fost depistată încă nici o morenă glaciară. Pe versantul nordic al crestei înalte. În timp ce pe versantul nordic întâlnim numeroase circuri şi văi glaciare la obârşia râurilor Dragoş. Cele mai mari se întâlnesc la izvoarele Bistricioarei. în vest. unde se păstrează mici circuri. între vârfurile Gropilor (2063m). există 26 de circuri glaciare bine individualizate. pe cel sudic sunt sigure doar formele glaciare de la izvoarele râurilor Gagii.  . Pietroasa. Bila şi Lala. Bistricioara. Putredu. Repedea. în est.

.

Studiul reliefului glaciar şi periglaciar în România – Referat ştiinţific .Vuia Florin.

Studiul reliefului glaciar şi periglaciar în România – Referat ştiinţific .Vuia Florin.

303m) .Vârful Pietrosul Rodnei (2.

Vârful Ineu (2.279m) http://arhivadegeografie.com/2013/10/02/glaciar/ .wordpress.

Morene glaciare http://arhivadegeografie.com/2013/10/02/glaciar/ .wordpress.

. unde se terminau gheţarii de vale în perioada de maximă extensiune. Aceasta este marcată în relief de un brâu de morene aflat la altitudini cuprinse între 10001400 m. Morenele glaciare mai păstrează forme arcuite în sectoarele superioare din văi sau circuri şi sunt puternic degradate în regiunile inferioare.

10 m şi lungimea de 84 m.  Lacul Lala Mare Este localizat în munții Rodnei.450 mp. . are o o suprafaţă de 3. Lacul Iezer este deosebit atât din punct de vedere al formei lui. Face parte din Rezervația mixtă „Ineu . o adâncime maximă de 2. sub vârful Ineu. la o altitudine de 1815 m. deoarece privit de sus arată exact ca şi harta României. Lacul Iezer şi povestea lui Iezerul Pietrosului.5 m². Este cel mai extins lac glaciar din Munții Rodnei având suprafața de 5637.Lala”. din cadrul rezervaţiei.

Lacul Iezerul Pietrosului http://arhivadegeografie.wordpress.com/2013/10/02/glaciar/ .

com/2013/10/02/glaciar/ .wordpress.Lacul Lala Mare http://arhivadegeografie.

com/2013/10/02/glaciar/ .Lacurile Buhaiescu http://arhivadegeografie.wordpress.

summitpost.org/muntii-rodnei-group/153956 .http://www.

Aceasta se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri.  La intrarea în parcul naţional se afla Cascada Cailor. localizată în grupul nordic al Carpaților Orientali. din care 3. Parcul Național Munții Rodnei reprezintă cea mai mare arie protejată. pe o suprafață de 47.300 hectare au fost declarate în anul 1979 rezervație a Biosferei. .227 de hectare.

Cascada Cailor .

.Bibliografie         Posea Gr.. Bucuresti. Editura Ştiinţifică. Posea Gr. Bucureşti. Editura Academiei Republicii Socialiste Romania. 2006 Ielenicz M. 2005 Posea Gr..parcrodna.. Muntii Rodnei. Geografia fizică a Romaniei. Geomorfologia Romaniei.ro http://www.. Relieful Romaniei. Editura Fundaţiei România de Mâine. Bucureşti.. Bucureşti 2010 Sarcu I. Editura Fundaţiei România de Mâine.. 1978 Internet: http://rodnei. 1974 Patru I. Editura Universitară. Bucureşti. Popescu N. Geografia fizica a Romaniei.ro/pagina/obiective-turistice . si Ielenicz M. Studiu morfogenetic.