You are on page 1of 10

Imprimanta si scanner-ul

la care care acest contact se realizează şi imprimantele fără impact (non-impact printers) la care contactul fizic nu se realizează Clasificare:  imprimante cu impact  imprimantele alfanumerice    rapide cu cap margaretă (daisywheel) cu cap sferic  imprimantele matriciale  imprimante non-impact  imprimante cu jet de cerneală (ink-jet)    cu jet continuu bubble-jet piezo-electrice      imprimante laser imprimante cu cerneală solidă imprimante cu ceară termică imprimante cu sublimarea culorii imprimante termice autocrome .Imprimanta  Imprimantele pot fi împărţite în două mari categorii în funcţie de contactul fizic dintre mecanismul de tipărire şi hârtie: imprimantele cu impact (impact printers).

dar dezavantajul major al acestei tehnologii este că nu poate tipării color. există şi alte tehnologii de tipărire. în timp ce tehnologiile transferului termic de ceară (thermal wax transfer) sau sublimarea culorii (dye sublimation) joacă un rol important în domeniile mai specializate ale imprimării. Tehnologia cernealii solide are o prezenţă importantă fiind capabilă să realizeze documente de o calitate superioară pe o largă gamă de materiale. . Singurele imprimante de tip alfanumeric rămase în uz sunt cele rapide care tipăresc câte un rând odată.Imprimanta  Chiar dacă piaţa este dominată de imprimantele laser şi inkjet.  Imprimantele matriciale (dot matrix) rămân utile în situaţiile în care este nevoie de o imprimantă rapidă cu impact.

Imprimante matriciale (dot matrix)     Această tehnologie de tipărire apărută în anii ’70 a dominat piaţa calculatoarelor personale înaintea apariţiei imprimantelor cu jet de cerneală.cps). Tipic această valoare variază între 9 şi 24. Aceste imprimante sunt relativ scumpe şi produc imagini de calitate slabă. La cele cu 24 de ace de obicei ele sunt dispuse pe două rânduri de câte 12 ace (intreţesut). Totuşi ele pot tipării simultan mai multe multe pagini identice prin folosirea unor coli speciale (indigo sau hârtie autocopiatoare). Vitezele de tipărire (măsurate în caractere pe secundă . variază între 50 şi peste 500 cps. Imprimantele matriciale produc caractere sau imagini prin lovirea cu ace a unui ribon impregnat cu cerneală. . Calitatea imprimării este determinată de numărul de ace din capul de tipărire. aproximând forma ce urmează a fi tipărită prin puncte apropiate. La imprimantele matriciale cu 9 ace acele sunt dispuse pe un rând vertical. Majoritatea imprimantelor matriciale oferă posibilitatea alegerii vitezei în funcţie de calitatea dorită.

Imprimante cu jet de cerneală . şi astfel a început dezvoltarea unei noi metode de tiparire. Cartuşele trebuie schimbate mai des.Inkjet    Deşi imprimantele cu jet de cerneală au fost disponibile încă din anii ’80. Dezavantajul insă este că deşi sunt mai ieftine ca preţ de cumpărare decât imprimantele cu laser. Imprimantele cu cerneală sunt mai atractive pentru utilizatorii obişnuiţi decăt cele cu laser datorită posibilităţii lor de a tipării in culori. . când un cercetător a atins în mod accidental o seringă plină cu cerneală cu un fier de lipit încins. abia in anii ’90 preţurile au scazut indeajuns de mult pentru a putea fi folosită tehnologia pe scară largă. Imprimantele cu trei culori (CMY) au reuşit să facă din tiparirea color cu cerneală o opţiune interesantă. totuşi sunt mai costisitoare in exploatare. acesta din urmă s-a impus. iar hărtia specială necesară pentru obţinerea unei calitaţi superioare este foarte scumpă. Imprimantele cu jet de cerneală au avansat din punct de vedere tehnologic foarte repede in ultimii ani. dar pe măsură ce modelul cu patru culori (CMYK) a devenit din ce in ce mai ieftin de produs. Firma Cannon pretinde că a inventat tehnologia cunoscută sub numele de “bubble jet” in anul 1977. Căldura a forţat o picătură de cerneală sa iasă pe ac.

manevrarea hartiei.p. coincid. limbajul folosit. Viteza  Imprimantele laser sunt disponibile intr-o larga varietate de viteze.Imaginea este creata ca o matrice de puncte foarte fine.p. Viteza este masurat in coli pe minut (p. rezolutia (finetea tiparirii).pages per minute ) sau pagini pe minut (i. este aproximativ jumatate din i. Deoarece folosesc o tehnologie non-impact. dar exista si variante color.p.m. .Imprimante laser Imprimanta laser foloseste o raza laser pentru a produce o imagine.p. imprimantele laser sunt foarte silentioase si multi utilizatori privesc acest aspect ca pe un important criteriu in cumpararea unei imprimante de birou. Majoritatea imprimantelor laser sunt monocrome. – images per minute – unde imaginea este o pagina). dar pentru imprimantele duplex (in principiu o imprimanta simplex care poate intoarce foaia de hartie) p.p.  . Caracteristicile principale ale imprimantelor laser  Caracteristicile principale ale imprimantelor laser sunt viteza. Unele imprimante laser sunt de tip simplex (tiparesc doar pe o fata a foii de hartie) in timp ce altele sunt de tip duplex (pot tiparii pe ambele fete).m.m. In cazul imprimantelor simplex p.m.m.m si i.p. Acest lucru permite creearea de imagini foarte detaliate de calitate asemanatoare imprimantelor de offset folosite la tiparirea cartilor si a revistelor.

Datorita faptului ca de obicei imprimantele au aceeasi rezolutie pe orizontala ca si pe verticala. cu atat mai fina si mai detaliata este imaginea tiparita. Imprimatele cu laser creeaza imaginile folosind o matrice de puncte numita imagine bitmap. Evident. Unele imprimante laser au rezolutii de 600 dpi sau 360. adica 90.Imprimante laser Rezolutia  Rezolutia unei impimante laser este numarul de puncte tipografice (dots) pe care le poate tipari intr-o zona specificata. cu cat rezolutia este mai mare. .000 de puncte pe inch patrat.000 de puncte. se foloseste notatia dpi (dots per inch) care se refera la rezolutia pe ambele axe. Majoritatea imprimantelor laser tiparesc cu 300x300 puncte pe inch patrat (dots per square inch).

Imprimante laser .

Imprimante laser .

într-un format digital pentru a fi prelucrat pe calculator. dar rezultatul nu ocupă mult spaţiu . Scanner-ul . care oferă performanţe scăzute. în condiţiile în care preţurile arată o tendinţă puternic descrescătoare. Oferta de astfel de aparate este în continuă creştere.Scanerul este un dispozitiv electronic care citeşte şi transforma o imagine sau un desen de pe hârtie . Denumirea de scaner provine din verbul englezesc “to scan” care inseamnă a baleia . renunţau de cele mai multe ori sau apelau la scanerele de mâna . un scaner de pagină cu o calitate bună trecea de 2000-3000 $ . a explora . scanerele de mână. Acest dispozitv foloseşte la scanarea: fotografiilor în vederea păstrarării pe hard-disk. Deoarece acum câţiva ani . cei care doreau să-şi păstreze fotografiile sub formă digitală . Prăbuşirea preţurilor a putut fi observata la modelele mai mici. Un aparat color a ajuns să coste mai puţin de 100 $ faţă de acum câţiva ani când era considerat articol de lux . a documentelor in vederea recunoaşterii caracterelor (OCROptical Character Recognition) şi a refacerii informaţiei iniţiale fără a afecta formatul documentului. un hard-disk spaţios costa aproximativ 1000$.