Beldiman Bogdan Maglan Stefania Cls a X – a B

În Franta, revoluţia a izbucnit în februarie la Paris datorită exceselor exercitate de monarhia din iulie. La 25 februarie, a fost proclamată rebublica şi s-a format un guvern provizoriu, în care intrau reprezentanţi ai revoluţiei: burghezul Lamartin socialistul Louise Blanc muncitorul Albert

Declansata in Italia,revolutia a continuat in Franta, in Austria,Germania si in spatiul romanesc.La Paris in februarie 1848,in urma unor puternice manifestatii de strada,reprimate brutal,regele Ludovic-Filip a fost obligat sa abdice.

A fost aleasă o adunare constituantă în martie 1848, care a emis constituţia republicii. Puterea executivă aparţinea guvernului provizoriu, iar puterea legislativă, adunării naţionale. Se introducea codul universal pentru barbaţi şi drepturile şi libertatile cetăţeneşti.

Atunci când adunarea naţionala a hotarat desfiinţarea atelierelor naţionale create cu scopul asigurării de locuri de muncă pentru muncitorime, s-a ajuns la confruntări de stradă între muncitorime şi burghezie. Acestea au fost câştigate de burghezie.

Republicanii,principala forta de opozitie in vremea monarhiei,au constituit un guvern provizoriu care a decretat votul universal si a proclamat dreptul la munca,infiintand Ateliere nationale,o solutie pentru o oferi o sursa de castig somerilor.Alegerile din aprilie 1848 au dat insa o majoritate confortabila moderatilor(500 din 900 deputati),ceea ce a pecetluit soarta Atelierelor,care au fost desfiintate la 4 iunie 1848.

Decizia de suprimare a singurului mijloc de existenta pentru mii de oameni a produs la Paris o agitatie extraordinara si a scos din nou (intre 23 si 26 iunie) multimile in strada.3000 de morti 25000 de arestari si 11000 de personae inchise sau deportate reprezinta pretul ordinii instaurate de generalul Cavaignac in capital Frantei si consacrate o data cu alegerea ca presedinte al Republicii a lui Ludovic Napoleon Bonaparte.

Republica Franceza pusese in conflict burghezia conservatoare, care si-a consolidate pozitiile, cu sustinatorii drepturilor multimii, acum invinsi.