SEJARAH SUKAN MEMANAH TOKOH-TOKOH PEMANAH LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN


PERALATANPERALATAN CARA MEMANAH KELEBIHAN

000 tahun sebelum masehi. tanduk dan kayu yang telah dibengkokkan kira-kira di sekitar 1800 tahun sebelum masehi. aktiviti memanah digunakan untuk tujuan mencari bahan-bahan makanan. Manakala anak panah diperbuat daripada batu dan tembaga. . Panah terus menjadi senjata dalam peperangan pada zaman kerajaan Rom dan kerajaan Mongolia di sekitar abad ke-11. Orang-orang Tartar juga dikenali sebagai pahlawan yang terulung pada zaman itu.SEJARAH SUKAN MEMANAH Aktiviti memanah telah dijalankan lebih 2000 tahun yang dulu. Pada zaman Mesir kuno kira-kira 3500 tahun masehi yang lalu panah digunakan sebagai senjata dalam peperangan. Pada masa itu. Ukuran alat pada zaman itu hampir tinggi dengan saiz fizikal mereka. Penggunaan panah sebagai senjata mula berkurangan pada abad ke-16 dengan terhasilnya bahan-bahan senjata api. Alatan memanah dibuat agak pendek jika dibandingkan pada zaman Mesir kuno. Orang-orang Tartar telah mencipta alat memanah yang diperbuat daripada kulit. Para pengkaji sejarah mula dapat mengesan aktiviti memanah apabila menjumpai satu bukti lukisan yang terdapat di gua-gua lama di Sepanyol. Lukisan ini dilukis kira-kira 8.

Selepas tahun itu. Dengan adanya kejohanan memanah seumpama ini. FITA juga dipertanggungjawabkan untuk menganjurkan kejohanan-kejohanan memanah peringkat antarabangsa dan dunia dan juga sebagai badan yang menjaga dan mengiktiraf segala rekod dunia dalam sukan memanah. Di peringkat sekolah sukan memanah adalah di bawah kelolaan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM). Pertandingan memanah yang pertama mula diadakan pada tahun 1673 di Yorkshire untuk lelaki dan pertandingan yang pertama untuk wanita bermula pada tahun 1787. Sukan memanah dimasukkan kembali dalam acara Sukan Olimpik pada tahun 1972 di Munich. tahun 1904 di Saint Louis dan tahun 1920 di Belgium.Memanah mula berkembang sebagai salah satu aktiviti sukan di England di sekitar abad ke-16 apabila Raja Hendry VIII mengarahkan Sir Christopher Morris menubuhkan kelab memanah dalam tahun 1537. Memanah mula dimasukkan dalam acara sukan Olimpik pada tahun 1900 di Paris. Di benua Amerika Utara kelab memanah pertama mula ditubuhkan pada tahun 1828 yang dikenali dengan nama United Bowman of Philadelphia. FITA ditubuhkan pada tahun 1931 bertujuan untuk mempopular dan menggalakkan sukan memanah di seluruh dunia. Di Malaysia sukan memanah adalah di bawah kelolaan Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia (NAAM). sukan memanah tidak dipertandingkan di Sukan Olimpik kerana tidak ada satu peraturan yang tetap mengenai pertandingan sehingga The Federation International de tir a l'arc (FITA) menggubal undangundang pertandingan. Pada tahun 1996 buat pertama kalinya sukan memanah dipertandingkan di peringkat MSSM. . diharapkan penglibatan para pelajar dalam sukan ini akan dapat diperluas untuk mencungkil bakat-bakat baru yang bakal mewakili negara di peringkat yang lebih tinggi.

Athen 2006 .44th Outdoor Archery World Championship.15th Asian Games .XXVIII Olympiad. German 2008 – Olympics. KOREA SELATAN PENYERTAAN : 2004 .Im Dong Hyun TARIKH LAHIR : 12 MEI 1986 TEMPAT LAHIR : SEOUL. Beijing Hobi : Melayari internet dan berbasikal . Doha 2007 .

.

~Melindungi pakaian daripada tali busur. ~Digunakan untuk menampung berat anak panah dan komponen-komponen lain ~Dipasang pada pangkal anak panah. 5. VANES ~Direka secara specifik ~Digunakan pada pangkal anak panah . ~Memudahkan anak panah dipasang pada tali.~Diperbuat daripada jaring nilon sangat elastik.

~Tempat meletakkan anak panah supaya berada dalam keadaan yang baik.~Tempat meletak anak panah. ~Contohnya: . ~Peralatan yang diikat dan dilekat pada tali. ~Boleh dilaras mengikut kesesuaian pemanah dan sasaran.replacement string . ~Tempat dimana pemanah melihat sasaran dengan tepat.string wax .string loops .

. anak panah. sight pin dan sebagainya. ~Terdapat dalam pelbagai bentuk seperti besi dan aluminium Tempat untuk meletakkan busur.~Digunakan untuk meletakkan bow.

.

MAKA HAL ITU LEBIH BAIK DARIPADA BERKUDA”. DAN JIKA KAMU MEMILIH MEMANAH. KEBAIKAN MEMANAH LEBIH MEMBERI PENEKANAN DALAM ASPEK EMOSI DAN MENTAL ANTARA KEBAIKAN MEMANAH IALAH : MENGASAH KETAJAMAN FIKIRAN MENINGKATKAN KESABARAN SESEORANG MENGUJI KETAHANAN MENTAL DAN FIZIKAL MENINGKATKAN DAYA KONSENTRASI MENGHAPUSKAN SIFAT GOPOH DAN KURANG SABAR . MEMANAH MERUPAKAN SUNNAH RASULULLAH S.DALAM ISLAM.A.W. BAGINDA PERNAH BERSABDA “BERLATIHLAH MEMANAH DAN BERKUDA.

com/2010/12/sejarah-dan-latar-belakang-sukan.youtube.mrsmgemencheh.html •http://www.com/users/imdonghyun/ •http://www.iluvislam.lookuppage.wordpress.2008.com/biography.com/watch?v=r3USab7hj6A •https://muhdhazrie.•http://memanahpfs.ppt •http://www.nbcolympics.wordpress.com/athletes/athlete=989/bio/index.com/doc/49109409/Sejarah-Memanah •http://jennifernichols.blogspot.wikispaces.scribd.com/2010/11/02/belajar-memanah/ .com/ijtihadik/mengapa-berkudamemanah-dan-berenang/ •http://skudai.com/file/view/PERALATAN+MEMANAH.html •http://saelim.com/2011/12/20/kebaikan-menunggang-kuda-memanah- dan-berenang-bahagian-1/ •http://komuniti.com/topic/22560-sukan-memanah/page__st__15 •http://www.html •http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful