You are on page 1of 9

PROBLEME SOCIALE

PREJUDECATI SI DISCRIMINARE Profesor psiholog: Costescu Magdalena Liceul Teoretic “Silviu Dragomir” Ilia

Se bazeaza pe zvonuri si nu pe cunosterea directa a persoanelor fata de care exista stereotipuri.STEREOTIPURILE Sunt opinii preconcepute despre caracteristicile si comportamentele unor categorii de persoane sau grupuri. PREJUDECATA Reprezinta atitudinea ce tradeaza sentimente de profunda antipatie si dispret fata de membrii unui alt grup sau ai unei categorii de persoane. Pot fi pozitive sau negative. .

Forme ale prejudecatilor .sexismul (ansamblul miscarilor de emancipare feminine pentru a desemna atitudinea si pozitia sociala dominatoare a barbatilor in societate .rasismul (atitudine de inegalitate fata de rasele umane) .xenofobia (teama de indivizi “straini” care apartin altor culturi sau grupuri etnice) .gerontofobia (ostilitatea fata de batrani) .nationalismul (tendinta de a aprecia exclusiv si exagerat tot ceea ce apartine propriei natiuni) .antisemitismul (atitudine ostila fata de evrei) .

nationale.DISCRIMINAREA Termenul din punct de vedere etimologic inseamna a face deosebire iar din punct de vedere social se referă la categoria de oameni care sunt izolati si dezavantajati pe motive religioase. convingeri politice. a acesteia la un anumit grup social. de rasa. . reale sau presupuse. DEFINITIE: Discriminarea reprezinta tratamentul diferentiat aplicat unei persoane in virtutea apartenentei. de gen (femei de barbati) sau alte criterii subiective.

precum si intre discriminarea practicata de indivizi si grupuri si cea practicata de institutii. este operata distinctia intre discriminarea directa si cea indirecta. Primul tip apare atunci cand tratamentul diferentiat este generat in mod intentionat. in timp ce cel de-al doilea tip apare atunci cand acest tratament are la baza o decizie inechitabila luata anterior. O alta clasificare are la baza distinctia intre discriminarea intentionata si constienta si cea neintentionata.Cercetarile efectuate au identificat existenta mai multor tipuri de discriminare. In general. .

orientării sexuale. serviciile medicale. accesul la bunuri şi locuintele. Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii are ca obiectiv prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. religiei sau convingerilor. securitatea sociala. . Noua legislatie interzice discriminarea la angajare si in cazul instruirii profesionale pe baza rasei sau originii etnice. In Romania.  Pentru reducerea discriminării au fost dezvoltate o serie de strategii menite să asigure egalitatea de şanse. varstei sau dizabilitatilor. Regulamentele cu privire la discriminarea rasiala se refera de asemenea si la alte domenii cum ar fi: invatamantul.

. care este motivata doar de apartenenta acestuia la grup. prejudecata reprezinta o atitudine negativa fata de fiecare individ membru al unui grup.in timp ce discriminarea reprezinta o forma de manifestare comportamentala.Din discutia despre prejudecati si discriminare trebuie sa retinem urmatorul aspect: .

. Timp de efectuare: 5 minute. Explicati-le si exemplificati-le.EXERCITIU Alegeti doua tipuri de prejudecati care vi se par cel mai adesea intalnite in lume.

diferite de cel din care noi facem parte. Prezentati-va punctul de vedere privind modul in care respectivele discriminari ar putea fi evitate. pe care le tratam ca si cand ar avea insusiri negative.TEMA PENTRU ACASA Discriminarea presupune un comportament generat si condus de prejudecatile despre persoane apartinand altor grupuri. .