You are on page 1of 20

MANUAL PEMASANGAN MODEL KIT KERETA

1. Masukkan gear ke dalam slot/alur bahagian hadapan kerangka kereta kemudian masukkan gandar ke dalam gear tersebut melalui lubang roda hadapan.

Gear untuk Roda hadapan Gandar

Kerangka/kit model

Roda hadapan yang telah dipasang pada gandar

2.

Masukkan rim dan roda hadapan pada gandar seperti yang ditunjukkan di bawah.

Roda hadapan

3. Masukkan aci putar seperti dalam gambarajah di bawah. Pastikan kedudukan gear tepat kedudukannya seperti mana tanda bulatan yang ditunjukkan di bawah. Aci Putar Aci Putar bahagian hadapan Aci Putar bahagian Belakang .

Masukkan gandar yang telah dipasangkan rim dan roda ke dalam lubang gear seperti yang ditunjukkan.4. Masukkan gear belakang ke dalam slot/alur supaya menyentuh gear yang terdapat pada aci putar. .

Pastikan aci putar. gear belakang dan gandar dipasangkan seperti gambar di bawah. . Kedudukan gear pada aci putar dan gear belakang setelah dipasang pada gandar.5.

Masukkan rim dan roda belakang pada gandar seperti rajah di bawah.6. .

7. Pastikan anda tidak memaksa atau menekan dengan kuat sewaktu pemasangan kerana ianya boleh mematahkan komponen kit model. Masukkan motor DC ke dalam slot/alur yang telah disediakan dan pastikan kedudukan gigi gear pada motor dan gigi gear pada gandar selari seperti yang ditunjukkan. .

Pastikan anda memasang pada slot/alur pada kedudukan yang betul.8. Masukkan bahagian penutup gear seperti gambar di bawah. .

.9. Masukkan sesentuh suis berdekatan dengan roda hadapan seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

. Masukkan suis pada batang kecil yang telah disediakan seperti gambar di bawah.10.

11. . Pastikan kedudukan suis dan sesentuh suis seperti gambar yang ditunjukkan di bawah. Kedudukan suis dan sesentuh suis setelah siap dipasang.

Kedudukan suis penutup suis setelah dipasangkan.12. . Pasangkan penutup suis seperti gambar di bawah.

. Pasangkan bateri saiz AA pada tempat pemegang bateri dengan kekutuban yang betul.13.

Uji pemasangan dengan menghidupkan suis untuk memastikan samada kit model kereta berfungsi atau tidak. Jika tidak berfungsi ulangi langkah 9 hingga 14 dengan turutan yang betul. .14.

15. . Pasangkan penutup bateri bagi mengelakkan bateri tercabut atau tertanggal.

Pasangkan roda penahan pada keempat-empat penjuru kereta dengan menggunakan pemutar skru philips dan skru yang telah disediakan. .16.

.12. Pasangkan penutup bahagian badan kereta dengan memasukkan slot bahagian depan dahulu.

Masukkan pengunci pada bahagian belakang kereta seperti gambar dibawah kemudian putarkan pengunci ke kanan seperti arah anak panah yang ditunjukkan. .18.

12. Kedudukan pengunci setelah kit model kereta siap dipasang. .