SELAMAT SEJAHTERA

Ahli Kumpulan
ØHariprasath ØAmierul Redzuan Tajuk:Kesan Rumah Hijau:Unit 11:Pengaruh Manusia Terhadap Cuaca Dan Iklim

Kesan Rumah Hijau
qKesan Rumah Hijau:ialah pemanasan yang berlaku apabila kepekatan gas-gas rumah hijau di dalam sesuatu ruang tertutup meningkat dan menyekat haba daripada mudah terbebas. qAntara gas-gas rumah hijau ialah karbon dioksida, karbon monoksida dan nitrogen dioksida. qSejarah kesan rumah hijau bermula pada zaman Revolusi Perindustrian. qManusia mula menggunakan bahan api fosil secara meluas (menyebabkan karbon dioksida bertambah) qGas-gas ini akan bertindak seperti selimut yang membenarkan haba masuk kemudian akan memerangkap haba ini.

Karbon dioksida memerangkap haba dari bumi

Penambahan karbon dioksida akibat pembakaran bahan api fosil,penebangan hutan dan penternakan

Peningkatan suhu menyebabka n salji dan ais cair

Pemanasan bumi menambahkan kelembapan udara yang menyebabkan penyerapan haba yang

Apakah punca kesan rumah hijau?
qKesan rumah hijau berpunca sama ada secara semulajadi atau buatan manusia

Semulajadi
qLetusan gunung berapi yang membebaskan gas-gas sulfur dan karbon. qPembakaran hutan juga melepaskan beberapa gas yang berbahaya.

Buatan Manusia
q Kesan rumah hijau kebanyakan berpunca daripada pembebasan bahan pencemaran udara, seperti asap daripada kenderaan dan kilang qPenggunaan penyembur aerosol: sesetengah peti sejuk dan penghawa dingin yang membebaskan CFC

Kesan Rumah Hijau Mengakibatkan:
a) Kenaikan paras laut -Misalnya kenaikan paras laut di Artik dan Antartika yang disebabkan oleh pencairan ketulan-ketulan ais dan boleh menyebabkan kejadian banjir di kawasan persisiran pantai. e) Perubahan Iklim -Kejadian iklim ekstrim di mana kemarau dan banjir berlaku dengan tidak diduga .Ini mengurangkan penghasilan hutan dan pertanian. -Perubahan cuaca yang melampau(taufan, banjir, tanah runtuh, dll) j) Kesihatan manusia terganggu -Perubahan suhu boleh menyebabkan ‘heatwave’ di beberapa tempat dan penduduk kawasan terutamanya penduduk tua boleh mengalami ‘heatstroke’. Heatwave=musim atau kala hawa terlalu panas. Heatstroke=strok haba; penyakit disebabkan terdedah lama pada matahari.

Sekian Terima Kasih

ADA SOALAN???

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful