You are on page 1of 23

Universitatea “Dunarea de Jos”,Galati Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Master MKCA,Anul l

Proiect Business Intelligence CRESCENDO

Prof.coord.: Capatana Alexandru Student: Maraloiu Geanina-Georgiana MKCA, AN I

Cuprins

1.Companie 2. Servicii 3. Studiu de caz -Securizarea retelei si
Comunicatii unificate la CE ROVINARI prin Tehnologia Cisco 4. Beneficii

training. numara: -peste 250 de clienti. soluții de infrastructură hardware. soluții de securitate. Crescendo este una dintre cele mai mari companii românești de software și servicii. -parteneriate cu mai mult de 30 de companii internationale. Compania oferă solutii integrate: aplicatii software. . înfiintată în anul 1993. Epicor. solutii de management de retea. precum si servicii de outsourcing.Crescendo este o companie de solutii integrate IT din Romania. -aproape o mie de proiecte. Romsys si Forte Business Services. Principalii competitori ai companiei sunt Sistec. -serviciile cu valoare adaugata au depasit 40% din totalul veniturilor. In 20 de ani de activitate. suport în implementare si suport tehnic.

care se reflecta implicit si in beneficiile asteptate de fiecare membru al echipei noastre si de catre partenerii si actionarii nostri. Spirit de echipa: sustinem dezvoltarea potentialului individual angrenat in echipa. cu clientii. partenerii si actionarii nostri. Stabilitate: actionam constant pentru mentinerea stabilitatii companiei. Valori Performanta.Misiune Solutiile IT&C pe care le dezvoltam si le implementam maximizeaza eficienta in afaceri a clientilor. Parteneriat: ne angajam ca partener de cursa lunga in relatia cu fiecare membru al echipei noastre. Profesionalism si Profitabilitate (3P) performanta ne motiveaza si abordam orice activitate cu un profesionalism care genereaza maxim de profitabilitate pentru toti cei implicati. Oportunitati de dezvoltare personala: cream si asiguram membrilor echipei noastre oportunitati de a-si dezvolta si pune in valoare abilitatile si creativitatea. Viziune Sa generam cel mai bun randament al investitiei din industria IT&C româneasca. partenerii si actionarii nostri. in conditii de dezvoltare durabila. dovedita in timp. pentru fiecare membru al echipei noastre. pentru clientii. ceea ce duce la cresterea sinergiei in rezultatele obtinute. .

Serviciile oferite de Crescendo sunt : -servicii de baza -servicii de integrare. suportul tehnic si mentenanta -optimizarea solutiilor implementate . -externalizare (outsourcing) -contact center Echipa ofera : -consultanta in alegerea celor mai potrivite solutii IT&C (identificarea problemei si definirea scenariilor de solutie) -testarea si validarea solutiilor -dimensionarea. implementarea si dezvoltarea acestora -integrarea lor cu celelalte elemente de aplicatii si infrastructura IT existente -instruirea.

A. infiintata la data de 1 aprilie 2004 prin reorganizarea Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice si Termice “Termoelectrica S. grija fata de oameni si mediul inconjurator. Activitatea se desfasoara in 5 perimetre de exploatare a lignitului energetic grupate in 3 cariere: Rovinari (perimetrele Girla si Rovinari-Est). devenit critic. Complexul Energetic Rovinari avea nevoie de o solutie care sa creasca eficienta operationala organizatiei.A. . sa reduca costurile operationale si nu in ultimul rand sa securizeze fluxul informational.Securizarea retelei si Comunicatii unificate la CE ROVINARI prin tehnologia Cisco Societatea Comerciala “Complexul Energetic Rovinari S.Studiu de caz.. eficienta economica.”. Tismana (perimetrele Tismana I si Tismana II) si Cariera Pinoasa. are ca misiune producerea de energie electrica si termica prin utilizarea ca si combustibil primar a carbunelui.A. precum si desfasurarea intregii game de procese tehnice si tehnologice in conditii de maxima siguranta.” si a Companiei Nationale a Lignitului “Oltenia” S.

Comunicatiile de voce erau asigurate prin intermediul unei centrale telefonice digitale Alcatel 4400. Numarul de porturi de rezerva era extrem de mic. La Sediul Termocentralei exista o retea de date structurata.Situatia initiala In 2006. fiind disponibile doar porturi digitale ce necesitau o conexiune pe patru fire si numai pentru telefoane Alcatel. . Accesul la Internet se facea prin intermediul unui server pe care rula un proxy si un firewall. Complexul Energetic Rovinari dispunea de o infrastructura de comunicatii si date insuficient dezvoltata pentru a acoperi nevoile compananiei. certificata Cat5e ce asigura numarul de porturi pentru conectarea tuturor calculatoarelor.

. In plus. incarcata la maxim. la sediul EM Rovinari (exploatarea miniera) exista o retea structurata. neexistand niciun fel de interconexiune directa. legaturile telefonice intre toate entitatile enumerate mai sus se faceau prin intermediul Romtelecom. Toate carierele din cadrul EM Rovinari si anume: Pinoasa. iar accesul la Internet se facea prin intermediul unui server pe care rula un proxy si un firewall . aveau cate o retea de date minimala.Pe de alta parte. acest lucru generand costuri importante si ingreunand foarte mult gestionarea si managementul sistemului de comunicatii. Tismana I. . Si in cazul acesteia numarul de porturi de rezerva era extrem de redus. Garla. Tismana II si sectorul de Benzi magistrale. Nici una din aceste locatii nu avea acces la Internet. Legatura intre acest sediu si reteau din cadrul termocentralei se facea prin intermediul unei fibre optice. Poiana (Rovinari Est). Comunicatiile de voce erau asigurate de o centrala GoldStar. iar comunicatiile de voce erau asigurate de cate o centrala telefonica de capacitate mica. de generatie 1995.

dupa cum urmeaza: VPN Unificate -Securizarea accesului intre locatiile complexului – Componenta de -Securizarea si controlul accesului la Internet al utilizatorilor -Cresterea productivitatii angajatilor – Componenta de Comunicatii . Partenerul de implementare a fost ales CRESCENDO.Solutia Dupa un studiul al pietei. atat din punctul de vedere al nevoilor de business. perfect adaptabila nevoilor in continua schimbare a Complexului Rovinari. Cisco Silver Partner. managmentul CE Rovinari a constatat ca numai o solutie bazata pe tehnologia Cisco putea raspunde complet cerintelor lor. Solutia. cat si al celor de conectare cu echipamentele existente pe care doreau sa le pastreze. a fost implementata in mai multe etape.

ETAPA 1: Securizarea accesului intre locatiile complexului – Componenta de VPN (Virtual Private Network) Pentru a rezolva problema lipsei interconexiunilor directe dintre locatii. folosind doua medii de transmisie: mediul wireless pentru reteaua proprie si fibra optica prin reteaua Vodafone. solutia asigura posibilitatea conectarii sigure a utilizatorilor mobili. Iar pentru a creste disponibilitatea legaturilor dintre locatii s-a implemenat o solutie WAN redundanta. s-a optat pentru o solutie ce asigura posibilitatea interconectarii sigure a locatiilor CE Rovinari cu site-ul central. . in scopul schimbului de informatii in interiorul companiei. ca si cum ar fi in reteaua locala. cu impact direct asupra costurilor si asupra managementului sistemului de comunicatii. Totodata. care pot efectua operatiuni utilizand o conexiune Internet.

3DES/AES si SHA-NMAC pentru setarea parametrilor IKE si IPSec. traficul VPN asociat unei conexiuni de tip “site-to-site” constand de fapt in comunicatii intre retelele locale protejate prin protocolul IPSec. conectate la un furnizor de servicii Internet.Interconectarea locatiilor – Site-to-site VPN Site-to-site VPN este o alternativa la liniile inchiriate pentru interconectarea mai multor retele LAN printr-o retea publica. asigurand securitatea comunicatiilor dintre acestea. Conexiunea dintre retelele locale si reteaua publica se realizeaza prin echipamente dedicate de retea Gateway VPN. . Comunicatia intre retele are loc prin intermediul unor canale virtuale stabilite intre echipamentele VPN. Pentru a asigura o securitate ridicata cu afectarea minima a performantei s-au utilizat ca protocoale de criptare. utilizand “Encapsulated Security Payload (ESP)”.

bazat pe autentificare extinsa (XAUTH) cu conturi RADIUS de pe serverul AD intern. ci doar utilizand un browser de Internet. Astfel se creeaza premisele conceptului de “mobile office”. folosind Cisco IP Communicator. Prin intermediul tehnologiei WebVPN. utilizatorii mobili cu software Cisco VPN Client se pot conecta la CE Rovinari. 3G etc. utilizatorul se conecteaza la centrala de telefonie IP si primeste numarul interior alocat lui. Practic. GPRS. CDMA. . ce asigura criptarea datelor.Conectarea utilizatorilor mobili – Remote Access VPN Pentru conectarea utilizatorilor mobili s-a implementat pe echipamentul cu functia de VPN Gateway de la CE Rovinari (ASA5510 Firewall) un sistem de conectare de tip VPN Concentrator. Acum. Dupa realizarea conexiunii VPN. Solutia cuprinde si posibilitatea conectarii la serviciile interne fara a fi nevoie de un soft de tipul Cisco VPN Client (client-less VPN). utilizatorul poate colabora cu colegii de serviciu sau partenerii de afaceri de oriunde s-ar afla cu posibilitatea folosirii tuturor uneltelor interne companiei (inclusiv interior/numar DID alocat).). existand posibilitatea conectarii a maxim doua sesiuni simultane (cu drept de upgrade). utilizatorii se pot conecta din orice locatie fara a fi nevoie de un VPN Client instalat. utilizand o simpla conexiune de Internet (dialup.

DMZ-ul si Extranet-ul sunt protejate impotriva atacurilor de tip “denial-of-service” (DoS) sau a altor forme de acces neautorizat. “Real-Time Protection for Web Access. prin functii de Antivirus. in plus. . care combina securitatea si serviciile VPN cu arhitectura inovatoare bazata pe tehnologia Cisco de identificare si stopare adaptiva a atacurilor (Cisco Adaptive Identification and Mitigation – AIM). Scopul lui este protejarea atat a retelei interne.ului si retelei Extranet impotriva intruziunilor sau atacurilor rau intentionate venite din Internet. si “Mail Content Filtering” a fost securizat accesul si la nivel de servicii (email si Web Acces) fara afectarea perfomantei. “Full URL Filtering Capability with Categories.ETAPA 2: Securizarea si controlul accesului la Internet al utilizatorilor. iar reteaua interna. cat si a DMZ. “Anti-Spyware”. Utilizatorii interni CE Rovinari au acum acces la Internet in conditii de maxima securitate. “Anti-Phishing”. Componenta Firewall Pentru securizarea si controlul accesului la Internet al utilizatorilor s-a optat pentru Cisco ASA5510 Firewall. Mail and File Transfers”. Anti-Spam. Scheduling and Caching”.

cu grad inalt de disponibilitate. integrarea tuturor canalelor de comunicatii. si anume. Fata de solutiile clasice. sau aplicatiile de date sunt oferite separat. de videoconferinta. de teleconferinta. Solutia de comunicatii Cisco Unified Communications implementata la CE Rovinari creaza un mediu unificat. Cisco Unified Communication determina reducerea timpilor de raspuns si de lucru. in care serviciile de telefonie. cu restul aplicatiilor intr-un singur sistem. si nu intr-un context unificat. video si/sau audio. . mai era un singur pas.ETAPA 3: Solutie de Comunicatii Unificate cu grad inalt de disponibilitate Dupa asigurarea interconectarii site-urilor si securizarea infrastructurii de date si comunicatii. integrand comunicatiile IP.

.

Totodata. componenta de procesare a apelurilor. Acest design a presupus existenta unui server primar si a unui server secundar de back-up. reteaua de date si sistemele de operare. Apelurile telefonice sunt distribuite intre cele 2 servere. evitand rejectarea apelurilor in cazul in care unul dintre ele este suprasaturat. sistemul de telefonie IP a permis implementarea unui design ce ofera redundanta de tip 1 la 1. fapt ce a determinat functionarea la parametri normali a serverelor. Fiind un sistem scalabil. Cisco Unified Communications Manager poate oferi simultan servicii de voce si video. . echipamentele. cu capabilitati de distribuire si redundanta ridicata. creeaza un spatiu de lucru unificat ce include aplicatiile. amandoua apartinand aceluiasi grup. chiar si in cazul in care numarul de apeluri creste considerabil. permite utilizatorilor sa fie mai eficienti si mai rapizi in cadrul activitatilor efectuate. functie de incarcare. solutia prezinta urmatoarele componente: Servere de procesare a apelurilor – Cisco Unified Communications Manager Cisco Unified Communications Manager. Pentru a putea atinge obiectivele de disponibilitate impuse de cerintele actuale din domeniu. intr-un sistem de tip cluster.Din punct de vedere functional.

in cazul in care telefoanele. Acest lucru este posibil datorita configuratiei efectuate pe serverele ce apartin grupului de CallManager. in eventualitatea aparitiei unor probleme. in contextul cluster-ului creat cu ajutorul celor 2 servere Publisher si Subscriber. ele vor comuta pe cel de-al doilea server. pierd conectivitatea cu acesta. . oferind atfel gradul inalt de redundanta si balansare a incarcarii apelurilor uniform pe cele 2 servere. cel din urma are rolul de a prelua din sarcinile serverului primar. Configuratia efectuata pe serverul de back-up (Subscriber) o reflecta pe cea efectuata pe serverul primar (Publisher). inregistrate la serverul primar.Redundanta este prezenta si la nivel de baza de date. In acest sens.

In situatia in care comunicatia dintre servere s-a pierdut. fara a se afla in acelasi loc cu ele. Telefoanele pot beneficia astfel de toate facilitatile configurate pe servere.Telefoanele situate in orice locatie se inregistreaza la serverul de la Centru. In acest fel serviciile de comunicatie functioneaza in continuare fara nici un fel de impedimente. situat la centru. Astfel. solutia implementata permite efectuarea in continuare a apelurilor. iar celalalt contine serverul Subscriber. un grup contine serverul Publisher. Pentru a atinge acest grad de disponibilitate ridicata au fost efectuate o serie de modificari pe serverele apartinad clusterului. . alcatuite din cate un server. In cazul in care legatura prin fibra optica dintre Publisher si Subscriber se pierde. creandu-se 2 grupuri. grupul ce are in alcatuire Publisherul. Grupul alcatuit din serverul Subscriber va servi doar telefoanele din EMC Rovinari. va servi telefoanele aflate atat la centru cat si in restul locatiilor remote. avand ca server de backup pe cel situat in locatia EMC Rovinari.

-Incapsuleaza semnal vocal digital in pachete de date.Routere de voce Routerele de voce reprezinta o alta componenta importanta a solutiei de comunicatii unificate. In locatia centrala a CE Rovinari s-a utilizat un Voice Gateway din seria Cisco ISR 2800. modularitate crescuta. ofera suport pentru DSP (Procesoare de Semnal Digital) de mare capacitate pentru facilitarea furnizarii de servicii de voce si video imbunatatite. minimizand in acelasi timp costurile. Seria Cisco ISR G1 are la baza procesoare multi-core. -Convertesc semnalele analogice la semnale digitale si invers. . Acestea indeplinesc urmatoarele roluri: -Conecteaza echipamentele traditionale de voce. echipamente care ofera posibilitatea conectarii a 24 de echipamente analogice de voce la reteaua de telefonie IP. -Ofera resurse DSP pentru realizarea conferintelor si a transcodarilor intre diverse codecuri. Arhitectura acestei platforme permite evolutia locatiilor remote. precum si virtualizare. In toate locatiile CE Rovinari au fost instalate echipamente Cisco VG224. asigurand colaborare de tip “rich media”. capabilitati de switching Gigabit Ethernet cu standard POE. -Realizeaza compresia vocii pentru transmisie in reteaua de date.

711. G. monocrom cu afisare grayscale pe 4 biti -Suport nativ pentru o varietate de codec-uri (G. reducand nevoia unei cablari suplimentare -Port dedicat pentru conectarea unor casti -Control dedicat al volumului -Suport pentru conectarea unor module pentru extensie .722 wideband si iLBC -Speakerphone full-duplex cu functionalitate de eliminare automata a ecoului -Butoane dedicate pentru functii precum Messages. avand urmatoarele caracteristici: -Ecran de 5 inch (322×222 pixels).Telefoane IP Telefoanele IP folosite in cadrul solutiei de comunicatii de la CE Rovinari fac parte din familia de telefoane Cisco 7940. Directories. Settings si Services -Switch integrat de tip 10/100 Ethernet ce permite conectarea unui PC.729) inclusiv noile codecuri G.

.

de la birou sau din masina. sali de conferinta. a grupurilor de lucru virtuale si a echipelor -Accesarea si partajarea informatiilor pe desktop. colegi. -Optimizarea interactiunilor dintre echipe: reunirea dinamica a persoanelor. cat si in strainatate. video. date. in calatorii si la cerere intr-o maniera la fel de simpla ca efectuarea unui apel telephonic -Acces convenabil pe mai multe dispozitive: transformarea dispozitivelor mobile in extensii ale retelei de companie pentru sporirea productivitatii angajatilor in orice locatie .Beneficii In urma implementarii. dar si mobilitate (de oriunde s-ar afla. Intranet si la reteaua interna de servicii in conditii de maxima securitate -Solutia permite definirea si aplicarea unor politici de securitate ce satisfac cerintele beneficiarului -Imbunatatirea colaborarii si productivitatii echipelor prin: -Orice membru al echipei CE Rovinari are acum flexibilitatea necesara pentru a intra in contact cu alte persoane (clienti. parteneri de afaceri) de care are nevoie pentru a fi mai productiv avand la dispozitie o combinatie de aplicatii de voce. aeroporturi etc. de acasa. CE Rovinari beneficiaza de: -Interconectarea locatiilor si conectarea tuturor calculatoarelor intr-o retea structurata -Utilizatorii au acum acces la Internet. atat in tara.

-Reducerea costurilor: -Costuri de telefonie si conferinte: Prin telefonia VoIP se elimina costurile mari pentru apeluri interurbane si/sau internationale precum si tarifele pentru linii inchiriat -Costuri aferente deplasarilor: sedintele / training-urile se pot desfasura acum fara ca toate persoanele implicate sa se mai adune la o ora anume. adaugarii si modificarii echipamentelor . intr-o sala anume Deplasarile mai scurte. mai putine dar mai productive vor avea un impact notabil asupra contului de profit si pierderi al organizatiei. atat prin cresterea veniturilor. . cat si prin reducerea costurilor -Costuri de administrare a infrastructurii IT&C: Reteaua consolidata pentru comunicatii de voce si de date reduce costurile aferente mutarii.