You are on page 1of 13

PROIECT TEMATIC

TEMA: “CAND/CUM SI DE CE SE INTAMPLA?” DERULARE: 4 SAPTAMANI
“Un fir de iarba verde, o raza-ncalzitoare, Un gandacel, un flutur, un clopotel in floare, Dupa o iarna lunga si-un dor nemarginit Aprind un soare dulce in sufletul uimit!”

ARGUMENT • Cand poate fi mai fireasca nemasurata curiozitate a copiilor . la randul tau. toate minunatiile si toate frumusetile naturii. incet. atunci cand descopera unele dintre aceste minuni si frumuseti si vei fi si tu. fericit! . • Priveste chipul fericit al unui copil. incet. daca nu primavara?! • Acest anotimp isi dezvaluie in fata noastra.

EVENIMENT DE DESCHIDERE • O zi frumoasa de primavara. copiii au observat cat de mult s-a schimbat natura si ce frumos este. in care nu am rezistat si am iesit cu copiii la o plimbare prin imprejurimile localitatii noastre. Privind in stanga si in dreapta. dupa floricele pentru mamele lor. • ALEGEREA SUBIECTULUI • Copiii si educatoarea .

“Bun sosit. Formarea si exersarea unor deprinderi de ingrijire si ocrotire a mediului inconjurator. primavara!” 2. de intelegere si utilizare corecta a semnificatiilor structurilor verbale orale. stimularea curiozitatii pentru investigarea acestuia. Dezvoltarea capacitatii de exprimare orala. . Realizarea unor corespondente intre diferitele elemente de limbaj plastic si forme. “Buchetul primaverii” 3 “Primavara minunata in gradini si in livada” (fructe.SUBTEME ALE PROIECTULUI 1. munci specifice) 4. Consolidarea si stimularea potentialului creativ si al aptitudinilor individuale. “Culorile primaverii” (evaluare) OBIECTIVE CADRU Dezvoltarea capacitatii de a intelege si de a cunoaste mediul inconjurator. legume. in vederea educarii unei atitudini pozitive fata de acesta. obiecte din mediul inconjurator.

de competitie. -sa-si imbogateasca vocabularul activ si pasiv pe baza experientei. activitatii personalesi/sau a relatiilor cu ceilalti si simultan sa utilizeze un limbaj oral corect din punct de vedere gramatical. -sa comunice impresii. -sa-si exprime impresiile si trairile proprii in cadrul activitatilor artistico-plastice. -sa manifeste disponibilitate in a participa la actiuni de ingrijire si protejare a mediului. -sa manifeste in timpul activitatilor atitudini de cooperare. sa retina ideile acestuia si sa demonstreze ca l-a inteles.OBIECTIVE DE REFERINTA -sa cunoasca si sa descrie anumita schimbari din natura. -sa audiezecu atentie un text. . practice si muzicale. fair-play. idei pe baza observarilor efectuate. spirit de echipa.

obiecte de imbracaminte ptr. tablouri cu aspecte de primavara CONSTRUCTII STIINTA -cuburi de lemn si plastic. pensule. instrumente muzicale JOC DE ROL -”casuta” papusii. papusi. vederi -fise adecvate temei ARTA -creioane colorate. carioca.fructe si legume timpurii -felicitari. jetoane cu imagini despre primavara. atlas . truse de constructii. personaje in miniatura -flori de primavara. carton colorat. papusi . hartie colorata. domino.CENTRE DE INTERES DESCHISE SI MATERIALE PUSE LA DISPOZITIE BIBLIOTECA -carti si reviste cu imagini de primavara. acuarele. plansete. caiete de desen. material textil cu motive florale. cu flori specifice anotimpului. plastilina. puzzle. masini.

exercitiul. jocul.RESURSE UMANE -educatoarea. verificarea. observarea spontana si dirijata. experimentul. fructe legume timpurii de primavara. DE TIMP . demonstratia. fise individuale de lucru. caiete speciale pentru activitati PROCEDURALE -conversatia. lucrul in echipa. carti ilustrate pentru copii. cd muzical. aparat foto. problematizarea. materiale puse la dispozitie de catre parinti. munca independenta.trusa “Logi 2”. combina muzicala. copiii. flori. planse cu imagini specifice anotimpului. povestirea. parintii MATERIALE -culegeri cu texte literare. explicatia.4 saptamani .

INVENTAR DE PROBLEME CE STIM -Primavara se intorc pasarile calatoare -Vremea se incalzeste -Rasar florile -Insectele se trezesc la viata CE NU STIM SI VREM SA AFLAM -ce se intampla cu florile cand ploua .ce este poluarea -cum putem ingriji natura -de ce se incalzeste vremea -unde pleaca soarele cand vine noaptea SCRISOARE PENTRU PARINTI Dragi parinti. primavara” In acest scop. In urmatoarele 4 saptamani vom derula proiectul tematic “Primavara. In urma discutiilor purtate cu copiii dumneavoastra. va rugam sa discutati cu copiii d-voastra despre acest subiect si sa veniti in sprijinul nostru cu diverse materiale ce pot avea legatura cu aceasta tema. am hotarat impreuna sa desfasuram o serie de activitati care vor avea ca tema anotimpul primavara. Va multumim. Educatoarea si copiii .

“Coloram flori de primavara in culori potrivite”. Cantece de primavara-auditie.lipire. “In parcul cu flori”. ”Ghiceste ce ai gasit?”. ghicitoarea mea?”. “Ingrijim natura”. albume si atlase despre flori. “De-a gradinarii”. “Casute pentru papusi” BIBLIOTECA “Citim imagini despre primavara”. “De-a familia”. “Coloram imagini despre anotimpul primavara”-colorare.ALA STIINTA -”Ce stim despre primavara?”. primavara” JOC DE ROL “De-a floraria”. “Unde pleaca soarele noaptea?” “Recunoaste imaginea!”. fructe si legume de primavara”. “Peisaj de primavara”-desen . “Citim in carti. “Ghici. lipire CONSTRUCTII “Construim o gradina”. “Sa alegem imagini despre munci specifice in gradina. “Coloreaza doar imaginile de primavara!”. “Construim rondouri de flori”. “Legume timpurii”-mototolire. “Crenguta inmugurita”-modelaj. “Reparam gardul gradinii”. “De-a soferii” . “Priveste si denumeste?”. “Ghiocei”-indoire. “Ce se intampla cu copacii primavara?” ARTA “Zana Primavara”-desen. Poezii despre primavara-lecturi ale educatoarei. “De-a gospodinele”. “Parcul din comuna noastra”. “Zana Primavara”.

D.I.I.-”Tablou de primavara” -”Munca oamenilor in gradini si livezi” Activitate matematica Ex cu material individual: -Compunerea si descompunerea nr. 8 -Numaratul in limitele 1-9. 9 Joc didactic: -”Cauta vecinii mei!” -”Oferim flori din cosul primaverii”(numaratul in limitele 1-9) Joc logic: -”Spune-mi unde pot locui?” DOMENIU LIMBA SI COMUNICARE L. -”Cel mai frumos anotimp”.D.ADE DOMENIU STIINTA Cunoasterea mediului Observare: Florile primaverii(laleaua si narcisa) L. -“Munci de primavara” . Numarul si cifra 9 -Compunerea si descompunerea nr.

Memorizare: -”Primavara” de V. imbinare -”Buchetul de lalele”-indoire .ce este si ce rau poate produce” Povestirea educatoarei: -”Randunica” de S. Marius Activitate practica -”Rochita primaverii”-decupare. lipire. lipire -”Fluturele”-origami . Alexandri Joc didactic: -”Propozitia cu trei cuvinte” -”Sa masuram cuvintele!” Povestirea educatoarei: -”Intamplare pe campie” DOMENIU OM SI SOCIETATE Educatie pentru societate Povestirea copiilor(cu inceput dat): -”Am sadit un pomisor” Convorbire tematica: -”Poluarea.

“Ma pregatesc pentru gustare” .DOMENIU ESTETIC SI CREATIV Educatie artistico-plastica -”Campul inflorit”-pictura prin tehnica fuziunii in masa a culorilor -”Flori de primavara”-desen -”Unelte de gradinarit”-modelaj Educatie muzicala -Recunoasterea diferentelor mari de inaltimi intre sunete: cantec:”Pe carare” Joc muzical cu aceeasi melodie -Interpretarea corecta si omogena a cantecului “Infloresc gradinile”.zum.zum. albinuta mea” Joc muzical: “Albinuta” DOMENIU PSIHOMOTRIC -Saritura peste obstacole:”Sarim garduletul” -Euritmie: “Dansul florilor” -Tararea pe abdomen cu sprijin in antebrate si impingere in varful picioarelor: “Melcii prin ploaie” ADP Depinderi de igiena si de autoservire: “Singurel ma ingrijesc”. Repetarea jocului muzical “Pe carare” -Deprinderi ritmice si de intonatie: cantec:”Zum.

Expozitie cu lucrarile copiilor. “Ratustele mele”. “Ne pregatim pentru activitati” Jocuri de miscare: “La cules de floricele”. “Pasarica muta-ti cuibul”.Deprinderea de a saluta: “Salutul de dimineata”. “ Taranul e pe camp”. “Ne luam larevedere!” Deprinderea de a pastra ordinea: “Sa facem ordine la jucarii!”. “”Vrabiutele si pisicuta” EVALUAREA PROIECTULUI Ultima saptamana a proiectului este dedicata evaluarii si vor fi planificate activitati integrate de verificare si evaluare a cunostintelor. Album cu fotografii din timpul desfasurarii proiectului. .