HIJRAH SEHINGGA NABI STABIL DI MADINAH

PERISTIWAPERISTIWA

SEJARAH

1.Quraisy mendapat tahu tentang keislaman sekumpulan penduduk Yathrib.
Orang Mukmin di Makkah diseksa dengan lebih teruk. Baginda mengarahkan orang Mukmin berhijrah ke Madinah secara rahsia. Umar r.a. menggertak orang musyrik yang berani menghalang penghijrahannya tapi tiada siapa yang menyahut cabarannya.

2.Persidangan di Dar an-Nadwah.
Diadakan setelah Quraisy yakin orang Islam telah mendapat kekuatan dan perlindungan di Madinah. Mereka memikirkan langkah untuk menghapuskan Rasulullah s.a.w. sendiri. Seorang pemuda gagah dipilih dari setiap kabilah untuk membunuh Baginda serentak. Mereka akan berkumpul di muka pintu rumah Baginda pada malam Hijrah dan menunggu Baginda keluar untuk membunuhnya.

3.Ali r.a. menggantikan tempat tidur Rasulullah s.a.w.
Baginda meminta Ali r.a. untuk tidur di tempatnya pada malam Hijrah. Juga memerintahkan beliau memulangkan barang2 amanah yang disimpan orang kafir Quraisy pada Baginda. Rasulullah s.a.w. keluar tanpa disedari dan pergi ke rumah Abu Bakar r.a. Abu Bakar r.a. telah menyiapkan kenderaan untuk mereka keluar dari Makkah. Mengupah Abdullah bin Uraiqit ad-Daili sebagai penunjuk jalan ke Madinah.

4.Hijrah Rasulullah s.a.w. dan Abu Bakar.
Pada hari Khamis, 1 Rabiul ‘Awal, tahun ke53 kelahiran Baginda s.a.w. Hanya Ali r.a. dan keluarga Abu Bakar r.a. yang tahu tentang hijrah mereka. Asma’ dan Aishah menyediakan bekalan makanan. Dengan bantuan Abdullah Uraiqit, mereka menghala ke Yaman sehingga sampai di Gua Thur dan bersembunyi selama 3 malam. Turut bersama, Abdullah bin Abu Bakar yang masih remaja berperanan mengesan apaapa rancangan jahat terhadap Rasulullah s.a.w dan Abu Bakar dari Quraisy.

5. Rasullullah s.a.w. terlepas dari dibunuh.
Quraisy cuba mengejar Baginda mengikut jalan Makkah yang biasa tetapi gagal menemui Baginda. Mereka menuju ke Yaman hingga sampai di muka Gua Thur. Menyangka Rasulullah s.a.w. bersembunyi di dalamnya tetapi labah2 dan burung telah mengaburi pihak Quraisy. Abu Bakar r.a. berasa risau dengan keselamatan nyawa Baginda s.a.w. tetapi Baginda bersabda: “Wahai Abu Bakar, kamu sangka kita berdua, sedangkan Allah adalah yang ketiga”

6.Tawaran untuk membunuh Rasulullah s.a.w. oleh Quraisy.
Quraisy telah mengutuskan utusan menemui kabilah-kabilah. Sejumlah besar harta ditawarkan kepada sesiapa yang dapat menemui Rasulullah s.a.w. dan teman Baginda, membunuhnya atau menawannya. Suraqah bin Ja’syam menyahut tawaran untuk membunuh Baginda demi membolot hadiah yang ditawarkan.

7.Rasulullah s.a.w. dan Abu Bakar keluar dari Gua Thur.
Selepas usaha mencari terhenti, mereka menyambung perjalanan melalui jalan pantai (pantai Laut Merah) merentasi jarak yang jauh tetapi berjaya dikesan oleh Suraqah. Semasa mendekati mereka, kaki kudanya terbenam dalam pasir dan cuba menuju ke arah Baginda sebanyak 3 kali tetapi gagal. Akhirnya Suraqah percaya bahawa dihadapannya adalah Rasulullah yang mulia. Beliau dijanjikan 2 gelang tangan yang dipakai oleh Kisra sebagai ganjaran menolong Baginda.

8.Perjalanan ke Madinah.
Dalam perjalanan, Baginda telah singgah di Quba dan mengasaskan masjid yang pertama dalam Islam dan tinggal di sana selama 4 hari. Pagi Jumaat Baginda bertolak ke Madinah dan tiba di perkampungan Bani Salim bin ‘Aif, waktu solat Jumaat telah masuk. Lalu Baginda membina sebuah masjid di situ dan menunaikan solat Jumaat pertama dalam Islam serta khutbah yang pertama dalam Islam.

9.Ketibaan di Madinah.
Rasulullah s.a.w. dan Abu Bakar r.a. telah sampai ke Madinah pada 12 Rabiul ‘Awal. Para sahabat telah lama menanti ketibaan Baginda. Ketibaan mereka berdua disambut dengan penuh gembira dan kanak-kanak mendendangkan nasyid diiringi bunyi gendang-gendang.

10.Pembinaan masjid di Madinah.
Tiba di Madinah, perkara pertama yang dilakukan ialah memilih tempat unta Baginda duduk untuk dijadikan masjid. Baginda melakukan kempen agar orang Islam turut serta membina masjid dan mereka segera melakukannya. Baginda turut terlibat memindahkan batubata sehingga masjid sempurna dibina.

11.Mempersaudarakan Muhajirin dan Ansar.
Rasulullah s.a.w. mempersaudarakan kaum Muhajirin dan Ansar dengan menjadikan untuk setiap Ansar seorang saudara daripada Muhajirin. Seorang Ansar telah membawa saudara Muhajirinnya ke rumahnya. Beliau dengan baik hati telah menawarkan kepada saudara Muhajirinnya unntuk membahagi sama rata harta yang ada.

12.Piagam antara Muhajirin dan Ansar.
Rasulullah s.a.w. menulis satu piagam antara Muhajirin dan Ansar. Di dalamnya Baginda berjanji untuk berbaikbaik dengan Yahudi di samping mengakui hak mereka dalam agama dan harta. Piagam tersebut mengandungi prinsipprinsip yang menjadi dasar asas kepada negara Islam yang pertama. Antaranya adalah prinsip kemanusiaan, keadilan sosial, toleransi agama dan kerjasama demi kemaslahatan masyarakat.

Kekuatan prinsip-prinsip tersebut:
Kekuatan maknawi (spiritual) - Keimanan rakyat kepada Allah - Merasakan muraqabahNya (pemerhatian Allah) terhadap mereka. - PenjagaanNya kepada sesiapa yang berbuat baik dan setia. Kekuatan maddiyyah (material) - Kepimpinan negara yang diwakili oleh Nabi Muhammad s.a.w.

PENGAJARAN DAN PEDOMAN

Jika seorang mukmin yakin dengan kekuatannya, dia tidak diminta menyembunyikan tindakannya. pendirian tegas Saidina Umar r.a. secara terbuka tentang pehghijrahannya. Apabila golongan batil berputus asa menyekat dakwah kebenaran dan islah, mereka akan mengambil tindakan terakhir iaitu membunuh. Seorang kader yang jujur dan ikhlas kepada dakwah islah sanggup mengorbankan nyawanya demi pemimpinnya. Abu Bakar sanggup bersama-sama Rasulullah s.a.w.

Walaupun bermusuh, orang musyrik masih mempunyai keyakinan terhadap kejujuran, amanah, dan ketulusan jiwa pendakwah. orang kafir menyimpan barang mereka pada Rasulullah s.a.w. Pemimpin dakwah yang cuba menyelamatkan diri dari konspirasi pihak musuh bukanlah bererti pengecut tetapi bertujuan untuk bergerak aktif di medan yang lain.

Pengaruh pemuda terhadap kejayaan dakwah, sebagai tiang dakwah islah dan keberanian untuk berkorban menyebabkan dakwah mara ke arah kemenangan. Abdullah bin Abu Bakar. Wanita diperlukan dalam dakwah islah, emosi mereka lebih halus, jiwa lebih toleransi, hati lebih baik untuk membentuk generasi di atas dasar akhlak dan adab Islam Aishah dan Asma’ r.h.a.

Allah s.w.t. bersikap belas kepada hambaNya yang berdakwah dan ikhlas pada saat genting.[Ghafir:51, Al-Hajj:38] Rasulullah dan Abu Bakar terselamat daripada dikesan musuh dalam Gua Thur. Yakin kepada Allah, rasa tenang dengan pertolonganNya, dan bertawakal kepadaNya ketika susah. Bersembunyi di Gua Thur, dikepung musuh tetapi Baginda masih tenang.

Seorang utusan Allah mempunyai penjagaan Tuhan yang tidak mampu diketahui oleh keupayaan manusia. Suraqah dan kudanya yang terbenam. Mukjizat berlaku berturut-turut semasa peristiwa hijrah untuk menambahkan keimanan orang mukmin dan Rasulullah s.a.w. adalah rasul daripada Tuhan. Janji Baginda untuk memberi ganjaran gelang Kisra kepada Suraqah berjaya ditunaikan.

Yahudi memang dikenali dengan sikap mengampu dan bermuka-muka, dan mereka akan sentiasa dan selamanya menyalakan api peperangan. [Al-Maidah:64] Ketibaan Rasulullah disambut dengan gembira oleh Muhajirin dan Ansar dan turut serta kaum Yahudi yang berpura-pura gembira. Masjid sangat penting dalam membawa mesej kemasyarakatan dan kerohanian, menyatukan saf2, mendidik jiwa, menyedarkan hati & akal. Perkara pertama yang dilakukan dalam peristiwa hijrah Baginda adalah membina masjid.

Keadilan kemanusiaan dan akhlak membina dalam Islam. Proses persaudaraan Muhajirin-Ansar. Dasar keadilan sosial adalah asas tertegaknya negara Islam. [Al-An’am:153, AtTalaq:2-3] Piagam Madinah yang dimeterai membuktikan kerjasama antara Muslim dan bukan Muslim untuk hidup aman damai selagi mana mereka berbaik-baik dan tidak mengancam ketenteraman negara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful