## Are you sure?

This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

AFTERSCHO☺OL

– DEVELOPING CHANGE MAKERS CENTRE FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP PGPSE PROGRAMME – World’ Most Comprehensive programme in social entrepreneurship & spiritual entrepreneurship OPEN FOR ALL FREE FOR ALL

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

1

MATHEMATICS

Dr. T.K. Jain.

AFTERSCHO☺OL

Centre for social entrepreneurship Bikaner M: 9414430763 tkjainbkn@yahoo.co.in www.afterschool.tk, www.afterschoool.tk

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 2

**Sum of the roots of quadratic equation is 3 and the sum of their squares is 29, make the equation
**

• • • • • Options: X^2 – 3X – 29 X^2 – 3X + 29 X^2 – 3X – 10 X^2 – 3X +10

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 3

LET US CHANGE THE WORLD

Solution…

• • • • • • • • • We know that the equation is like this : X^2 – (Sum of roots)X + Product of roots Sum of roots = 3 X^2 +Y^2 = 29 (X+Y)^2 =X^2+Y^2 +2XY 3^2 = 29+2XY XY = -10 Thus solution : X^2-3x-10 = 0 ANSWER

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 4

LET US CHANGE THE WORLD

**WHAT CAN BE ONE OF THE ROOT OF THE FOLLOWING EQUATION: (X-1)(X-3)(X-4)(X-6)+8=0
**

• • • • OPTIONS : 5,10,11,12 ANS: Try with options: 5 ans.

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 5

LET US CHANGE THE WORLD

EXPLANATION…

• • • • • • • • • • • • • You can solve the equation as : (X-1) (X-6)(X-3)(X-4) +8=0 (X^2 -7x+6) (X^2-7x+12)+8 = 0 Take X^2-7x as Y (Y+6)(Y+12) +8= 0 Y^2+18Y+80 = 0 Y^2+10y+8y+80=0 Y(y+10) +8(Y+10) = 0, Y=-10 or – 8 (let us try with -10) X^2 -7x = -10 or X^2 -7x+10 =0 X^2-5x-2X+10=0 X(X-5) -2(X-5) Thus X = 5 or 2 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

6

Ankit (A), Gautam (G) and Mahipal (M) score only 6,4,and 1 as batsman. The number of G’s sixes are greater by 50% than that of M and less by 25% that that of A. The number of G’s fours are greater by 50% that that of A and less by 25% from M. Number of 1s scored by M is 50% greater than that of A and G’s is 25% greater than that of A. 276 runs were scored in the match, A scores 40 ones. Runs scored from 6s is 75% of runs scored from 4s. Who scored maximum runs?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 7

SOLUTION….

• A scores 40 ones. M scores 60 ones and G scores 50 ones. • Total ones = 150 • Remaining runs : 276-150 = 126 (which consist of only 6 and 4) • 6s are 75% to 4s. So their ratio is 3:4 or we can write 3x+4x = 126 • 3X+4X=126 or 7X = 126 or X = 18 • Runs scored through 6 = 54 and runs scored through 4s = 72

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 8

Continued…

• • • • • • • • • • • • • M’s sixes= X, G= 1.5X , A = 2X X+1.5X+2X=54 4.5X=54 or X=12 G=18 A = 24 A’s fours = X G=1.5X M=2x X+1.5X+2X=72 or 4.5X=72 or X =16 G=24 and M = 32 Now add their total scores : A= 40+24+16 = 80 M=60+12+32=104 G=50+18+24 = 92 Thus M scores highest runs answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

9

A train at the speed of 54 Km per hour takes 12 seconds to cross a cyclist moving in the same direction and 6 seconds to cross a cyclist in opposite direction. Both the cyclists are moving at the same pace. How much time will one cyclist take to cross the train, if the train is not moving?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 10

Solution…

• • • • • • • • • Let us assume the length of the train as X Let us assume the speed of the cyclist to be Y. X / (54-y) = 12/3600 X/(54+y) = 6/3600 Solving it we get : 3600x = 648 – 12Y 3600X = 324 + 6Y We get 18Y = 324 Y =18

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 11

LET US CHANGE THE WORLD

Continued…

• • • • • No put the value of Y in the first equation. 3600X = (54-18) *12 X = 12 / 100 (KM) X – 120 meters Convert the speed of cyclist into meters per second. 18 * 5/18 = 5 meters per second • This is 5meters per second. • Now divide 120 / 5 = 24 seconds. • Thus the cyclist will take 24 seconds each to cross the standing train.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 12

THERE ARE 3 PIPES TO A CISTERN. THERE IS ONE OUTLET PIPE AND 2 INLET PIPE. FIRST INLET PIPE IS DOUBLE THE CAPACITY OF OUTLET PIPE. 2ND INLET PIPE IS DOUBLE THE 1ST INLET PIPE. EMPTY CISTERN IS FILLED IN 16 HOURS WHEN ALL THE PIPES ARE OPENED. IF 1ST INLET PIPE IS CLOSED, HOW MUCH TIME WILL IT TAKE FOR THE CISTERN TO FILL UP ?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

13

SOLUTION

• LET US ASSUME THAT THE BIGGEST PIPE FILLS UP IN X HOURS. • THUS IT WILL COMPLETELY FILL UP IN 1/X • WE CAN WRITE : • 1/X + 1/2X – 1/4X = 1/16 • 5/4X = 1/16 OR X =2O • NOW WE HAVE 2 PIPES OPEN : • 1/20 – 1/80 = 3/80 OR 26.6 HOURS APPROXIMATELY. ANSWER

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 14

A,B,C are 3 pipes which can individually fill a cistern in 8,10,12 hours respectively. They can be used as inlet or outlet pipes. In the first hour A and B are inlets but C is outlet. In the 2nd hour A and C are inlets and B is outlet. In the 3rd hour, B and C are inlets and A is outlet. After 3 hour, how much water is there in the cistern?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 15

SOLUTION…

• In a span of 3 hours, each pipe is open for 2 hours as inlet and 1 hour as outlet. Thus each pipe is inlet for 1 hour. • Combine these : • 1/8 + 1/10 + 1/12 LCM of 8,10,12 is 120 =37/120 cistern is filled up. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 16

Ankit holds 500 shares in JSPL, which gives 20% dividend. When the shares are at 675, he sells them and invests half the proceeds in 10% stocks at 90. The remaining amount is invested in a house, which gives an annual rent of Rs. 2000. find change in his annual income?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 17

Solution..

• He gets 20% so he should get 20*500 = 10,000 per year of return now. (assuming the share to have a face value of 100) • Half of the amount will be : 250*675 = 168750 • He will be investing this in stocks – he will get : 1875 shares. On each share, he will get Rs. 10, so he will get : 18750. • On remaining money he gets 2000. thus his new income is 20750, thus there is an increase of 10750 in his income. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 18

Dhairya invests Rs. 34539 in 3% at 87. After receiving one year dividend, he sells them at 89. He now invests this money in a Govt. Bond paying 5% at 115. What is change in his income?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

19

SOLUTION…

• HE HAD 397 SHARES, WHICH WILL GIVE HIM :1191 OF ANNUAL INCOME. • HE GETS 35333 WHEN HE SELLS THESE SHARES • NOW HE INVESTS THESE IN GOVT. BOND AND GETS 307 SHARES HE GETS 1535 FROM THESE. • INCOME INCREASES BY : 344

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 20

**WHICH IS BETTER INVESTMENT : 1. 3% PERPETUITY OR 2. 5% AT 124. THE LATTER STOCK BEING REDEEMABLE IN 20 YEARS AT PAR ?
**

• We will compare for 20 years. If we invest Rs. 12400, the first stock will give : 124*3*20 and the second stock will give 100*5*20. 20 is common, so we will compare for 1 year alone. We get : 372 in the first case, but 500 in 2nd case. So 2nd option is better. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 21

A person buys 500 stock @ 66. he again buys 500 stock @ 69. He sells the whole lot @ 89. Find his increase in income?

• On first share his income is 23*500 and on his 2nd share his income is 20*500 thus his total income is : 11500+10000=21500 ans.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 22

**Rs. 9000 of 4% stock is sold at 112.5 and 5.5% stock is purchased at 168.75. What is the change in income?
**

• • • • • Earlier income = 360 Amount collected : 112.5*90 = 10125 Number of new shares : 60 New income = 60*5.5 = 330 Income has reduced by Rs. 30 answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 23

LET US CHANGE THE WORLD

A person had 45 shares in Gujarat NRE. Which he sold for 42 each and invested the proceeds in 5% shares at 105. what is his income ?

• He got : 45*42 and investd @105 so he got 45*42/105 = 18 shares • His new income is 18*5 = 90 answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 24

**At what time between 2 and 3 the two hands of a clock coincide?
**

• It will be between 10 minutes to 15 minutes past 2. • 10 * 60/55 • = 10.9 • Thus it is 10 minutes and 54 seconds past 2 pm that the two hands will conicide.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

25

**At what time between 2 and 3 the two hands of a clock be opposite?
**

• • • • It will be between 40 to 45 minutes past 2. Thus 40*60/55 =43.63 Thus it will be 43 minutes and 37 seconds past 2 pm when the two hands will be opposite to each other.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

26

My watch, which gains uniformly is 2 minutes slow at noon on Sunday, and is 4 minutes 48 seconds fast at 2 pm on the following Sunday. When was it correct?

• The watch has gained (2 +4.8) = 6.8 minutes in (7*24 + 2) hours • It should gain 2 minutes in 2/6.8 * 170 = LET US CHANGE THE WORLD 50 hours or 2 pm www.afterschoool.tk FOR Ans. on Tuesday. AFTERSCHOOOL CENTRE

27

**Cautions while using time related questions
**

1. Convert seconds / minutes etc. in decimals and vice versa using proper format 2. Use 60/55 when you are calculating exact time regarding coincidence / opposite hands

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

28

How much time does a watch gain or loose per day if its hands coincide every 66 minutes?

• The hands should take 60*60/55 minutes. • Thus it should take 65.45 minutes, (convert .45 into seconds, as it is in decimals) but it is actually taking 66 minutes, thus the watch is slow. It is (66 – 65 minutes and 27 seconds) = 33 seconds slow. • In 24 hours, it will be : (24*33) = 792 seconds slow or 13.2 minutes slow. answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 29

A clock is set right on Sunday noon. It looses 5 seconds per hour. What time will it show on Next day at 12 o’clock?

• In 24 hours, it will loose (24*5) = 120 seconds, which is 2 minutes. • Thus it will actually show 11.58 am at that time • Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 30

**What number must be subtracted from 17,20,24 so that these numbers are in proportion?
**

• • • • • • Options : 4,6,8,10 Try with 8 We get 9,12,16, these are in proportion. 9 * 4/3 = 12 12 * 4/3 = 16 Take square of 12, this is equal to 9 * 16. thus we get answer through 8. • Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 31

Dhairya’s average speed is 24 KM per hour. He comes to afterschoool driving his car @20 KM per hour. At what speed does he go back to his home?

• Answer = 30 km per hour. • (harmonic mean of 20 and 30 will give you 24. answer)

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

32

**Look at the two conditions and tell us about what value can x have?
**

• 1. 5(X +10) – 4X >0 • 2. 8 +7x < 3(2x +1) • Options • • • • 1. X is more than 5 2. X is less than 0 3. X is between -50 and -5 4. X is between -5 and 5.

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 33

LET US CHANGE THE WORLD

Answer

• 3rd option is the right answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

34

**Which is greater 1000^1000 and 1001^999?
**

• • • • • • We can write it as 1001^999 / 1000^1000 We can write it as : (1001/1000)^1000 *1/1001 We can write it as : (1+ 1/1000)^1000 * 1/1001 = (1.001)^1000 *1/1001 The firs part will be less than 2 in any case. Thus the final outcome is 2/1001, which is less than 1. (if it were more than 1, then our answer would be opposite). thus 1000^1000 is more than 1001/^999. answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 35

LET US CHANGE THE WORLD

Solve 16^(5/4)

• • • • 16^(1/4 * 5) We know that 2*2*2*2 = 16 Thus we get 2^5 = 32 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

36

**What is the value of 2^4 * 2^3 / 2^5 *2^9
**

• • • • • • • First solve divide 2^4 * 2^(-2) *2^9 16 * ¼ * 512 =2048 OR 2^ (4-2+9) =2^11 answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 37

LET US CHANGE THE WORLD

A person has certain number of mangoes, 18% he gives to chaity. 50% of the remaining are spoiled so thrown away. 50% of the remaining are eaten away by rodents so thrown away. 4/5 of the remaining mangoes are taken away by his friend. Now he has only 123 mangoes left. How much did he have originally?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 38

Solution…

• • • • • • • Start from the last onwards : 123 * 5 = 615 Now double it : 1230 Now again double it : 2460 Now 2460 * 100/82 = 3000 Thus originally he had 3000 mangoes.

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 39

LET US CHANGE THE WORLD

Alternate solution…

• • • • • • Start with 100, Deduct 18 = 82 Now get 50% = 41 Now get 50% again : 20.5 Now get 1/5 of it : 4.1 So 123*100/4.1 = 3000 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

40

Ankit’s share holding in IOCL is 120000, which is 20% more than Dhairya, which is 20% less than Gautam, which is 5/7 th of Vipin. What is Vipin’s holding in IOCL?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

41

Solution…

• Dhairya : 100/120 * 120000 = 100000 • Gautam : 100000*100/80 = 125000 • Vipin : 125000*7/5 = 175000 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

42

Vipin works for Central Government. Due to 6th pay scale, his income has increased by 20%. He wants to maintain his savings (which are 30% of his income) at the amount and increase his consumption. Prices of sugar have increased by 40%. Should he consume it less or more and in what proportion, keeping ratio of exp. On sugar constant?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 43

Solution…

• Let us assume income of Vipin = 100 • Consumption : 70 • Now income has increased to 120 and new consumption is 90. thus his consumption has increased by 20/70 *100 • = 28.57% • Price of sugar earlier : 100, now 140, but he can spend 128.57 so he will have to reduce expenditure.(140-128.57)/140 *100 • = 8.16%. So he will have to reduce his consumption by 8.16% answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 44

Afterschoool organised commerce & business olympiad where 80% participants were less than 18 years of age. Of these, half participated in a special event organised by Goti. Out of these 65% were boys and there were 70 girls also participated. How many students in were there in all in the olympiad?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 45

Solution….

• • • • Start with 10000, 80% of this : 8000 ½ of these = 4000 Out of these 65% are boys, thus number of girls should be 35%, which is 1400 • If 1400 is the number of girls, then the number of students is 10000, so if the number of girls is 70, then the total number of students = 500 answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 46

Alternate solution…

• 70*100/35 = 200 persons in Goti’s event • Now this is ½ so total below 18 = 400 • This is 80%, so 100% should be 500. answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

47

In the different permutations of the word EXAM, how many words are there alphabetically, which are before this word & start with E?

• Starting with E, there are 3! Words. • Thus we have 6 words. Before Exam, we will have words with EA, there will be 2! Or 2, we will have EM, 2! = 2, thus there will be 4 words before EXAM. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 48

A committee of 7 persons has to be formed out of 9 boys and 4 girls. In how many ways the committee can be formed with at most 3 girls?

• We can have 7 boys, or 6 boys + 1 girl, or 5 boys +2 girls, or 4 boys and 3 girls. • 9c7 + (9c6*4c1) + (9c5*4c2)+(9c4*4c3) • =36+336+756+504 = 1632 answer.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 49

A frog is stuck in a well. Each time it leaps, it covers half the distance left and half the meter. It takes 4 leaps. What is the depth of the well?

• Options : 12,15,18,20 (in meters) • Solution • It should definitely be odd number. Try with 15. first leap: 8, 2nd leap 4, 3rd leap : 2, 4th leap : 1 meters. Answer.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 50

Praachi & Ravina are standing in a queue. There are 9 other girls with them in queue. What is the probability that they have exactly 3 girls between them in the queue?

• There are 11 girls. Praachi and Ravina have 11C2 possibilities to stand = 55. • There must be 3 girls between them, thus they have 7 such possibilities. So answer : 7/55 answer LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk 51

AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

A gun can fire 10 bullets in every 4 seconds. If the gun works without interruption, how many bullets will it fire in 3 minutes?

• 450 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

52

Two vessels contain milk and water in ratio of 5:3 and 2:3. They are mixed and ratio of milk and water is : 1:1. What is the ratio of weight of original contents of the two vessels?

• Options : 1. 5:6, 2. 4:5, 3. 2:3, 4. 1:3 • Try with options, 2nd option gives you the answer.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 53

20 KG of mixture of milk and water contains 10% water, how much more water should be added so that water is 25% in the mixture?

• Out of 20 kg, 2 kg is water and 18 kg is milk. Now milk will be 75%. So total qualitity will be : 18 *100/75 = 24. thus 4KG water should be added to this mixture. Answer.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 54

**How should salt @3.1 and of 3.6 be mixed that our cost is exactly 3.5 per kg. ?
**

• Deduct 3.5 from 3.6 = .1 • Deduct 3.1 from 3.5 = .4 • Thus the ratio between the 1st and 2nd salt should be : 1:4 (this ratio is always reversed, so we have taken in reverse order).

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 55

You have to sell milk at cost price. You have earn 16.66% also. How much water will you add?

• Options: • 1. 1/5 2. 1/6 3. 1/7 4. 1/8 • Answer 2. (1/6)

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

56

20 persons can do a work in 10 days. How many more workers are required to complete the same work in 5 days?

• Total work = 20 * 10 • Work is to be done in 5 days. So number of persons required = 200 / 5 = 40 • We require 20 more persons. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 57

40 persons consume 240 KG of rice in 15 days. If the number of persons increase to 60, and their consumption also increase by 50%, how long will this provision last?

• Now we have 60 persons. They consume more so they are equal to 90 persons. • 40/90 *15 = 6.66 days answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 58

20 articles cost Rs. 90. There is increase in the prices by 20%. But the shopkeeper also offers 25% discount. What will be the cost of 10 items?

• Add 20% to 90 and then deduct 25% • 90 + 18 – 27 = 81 • The cost of 10 items will be half of it. 40.5. answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 59

120 persons had a provision for 200 days. After 5 days 30 persons left. How long will this provision last?

• • • • • Total provision = 120*200 = 24000 5 day consumption = 120 * 5 = 600 Remaining provision = 23400 Remaining persons = 90 Remaining days : 23400/90 = 260 answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 60

LET US CHANGE THE WORLD

**What is the sum of the series: 8^3, 9^3, 10^3 …14^3
**

• • • • • • Formula : n^2 (n+1)^2 / 4 = 14^2 (15)^2/4 = 49*225 = 11025 From this deduct the series till 7^3 7^2 (7+1)^2 / 4 = 49 * 16 = 784 Answer = 11025 – 784 = 10241 answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 61

LET US CHANGE THE WORLD

Monika drives car from Bikaner to Nokha @ 70 KM, from Nokha to Nagour @ 50, from Nagour to Merta @ 80 and from Merta to Jodhpur @ 40 KM. The distances between these stations are 70,50,80,40. What is the average speed of Monika?

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 62

Solution…

• Don’t take simple arithmetic mean of these speeds. • Average = Total distance / Total time. • Total distance = 240 • Total time = 4 hours • Average speed = 240/4 = 60 km per hour. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 63

Average age of a group of 4 students who became entrepreneurs is 23 years. They decided to take one experienced person also in the group. Now their average age has become 30. What is the age of the experienced person?

• • • Total age of all 5 = 30*5 = 150 Total age of 4 = 23*4 = 92 Age of the experinced person : = 58 answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 64

LET US CHANGE THE WORLD

Average temperature for a week (6 days) is 30 degree. Average for first 4 days is 32 and average for last 3 is 29. what is the temperature on 4th day (Thursday)?

• Total for 6 days : 30*6 = 180 • Total for 1st four: 128, total for last 3 days 87 • Total for 7 days : 215. Temperature on 4th day is : 215180 = 35 degrees. (4th day is counted twice) Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 65

Divide 1400 among Rishi, Gautam and Ankit in such a rd th manner that 1/3 of Rishi, 1/4 th of Gautam and 1/7 of Ankit’s share is equal. What is the share of Gautam?

• Options: 200,300,400,350,500 • Answer : 400 answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 66

Rishi goes to Alang (gujarat) and buys an old machinery from a ship, which contains copper and silver in the ratio of 5:1. The weight of machine is 180 KG and rate of Silver is 40000 per KG. What will Rish get from silver alone from this machine.

• Answer = 30*40000 = 12,00,000

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 67

63 Mango trees, 108 apple trees and 126 guava trees have to be planted in such a manner that eah row contains same number of trees of one variety only. What is the minimum number of rows?

• Each row will contain 9 trees of a particular type. Thus there will be 7 rows of mango trees, 12 rows of apple and 14 rows of guava trees. Thus answer = 33.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 68

The average of 19 observations is 4 KG. One more value is added to this now. This one is 14 KG. What is the new average

• • • • Old total : 19*4 = 76 Add new : 76 + 14 Divide it by 20 We get : 90/20 = 4.5 answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 69

LET US CHANGE THE WORLD

The average age of a family of 8 persons is 20. The age of the youngest person is 5 years. What was the average age of the family just before the birth of the youngest person ?

• • • • The total now = 20 * 8 = 160 Total just after birth : (20-5) * 8 = 120 Average just before birth: 120/7 = 17.14 Answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 70

LET US CHANGE THE WORLD

Average weight of Ankit, Rishi and Gautam is 60 KG. Average weight of Ankit and Rishi is 55. Average weight of Rishi and Gautam is also 55. What is the wight of Rishi?

• • • • • A+R = 110 R+G = 110 A+2R+G = 220 A+R+G = 180 R = 40 KG . Answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 71

LET US CHANGE THE WORLD

The average age of boys at Afterschoool is 18 years. The average age of girls at Afterschoool is 16. If the ratio of boys to girls is 3:1, what is the average age of the entire group of participants at Afterschoool?

• (18*3 + 16*1) / (3+1) = 70/4 = 17.5 answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 72

2 years ago, afterschooolians Keshav, Goti, & Jitu had average age of 18. Now Pawan has joined them and their average age is 19. What is the age of Pawan?

• Their present total : 19*4 = 76 • Total of KGJ = (18+2)*3 = 60 • So Age of Pawan = 16. answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 73

6 pipes fill the tank in 10 hours at afterschool. If 2 pipes go out of order, how much time is it going to take?

• Total water = 6 * 10 = 60 • Now we have 4 pipes only • 60 / 4 = 15 hours. Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

74

**In how many ways can I make a necklace from 9 jewels?
**

• 8! • =40320

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

75

**Area of right angle triangle is 400. its hypoteneuse is 30, what is its perimeter?
**

• • • • • • • Area = ½ * base * height Hypoteneuse = sqrt (base^2 + height^2) Base * height = 800 Base^2 + height ^2 = 900 (A+B)^2 = A^2 + B^2 + 2AB (B+H)^2 = 900+2*800 = 2500 Base+Height = 500, Hyp. Is 30, so perimeter is 530 answer.

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 76

LET US CHANGE THE WORLD

**How many divisors can you find for 66150 ?
**

• • • • • • Let us undertake factorisation of 66150 = 2 * 3* 3*3*5*5*7*7 We have one 2, three 3, two 5, two 7 Number of divisors are : (1+1) (3+1) (2+1) (2+1) =2*4*3*3 = 72 72 includes one 66150 itself and 1 also.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 77

**In how many ways can we divide 9 things among 3 groups containing 2,3,4 items?
**

• = 9! / (2!* 3! * 4!) answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

78

**In how many years, the principle will treble itself @ 10% per annum?
**

• On Rs. 100, we have to get interest of Rs. 200 (to treble it). Thus 200 / 10 = 20 • Answer = 20 years.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

79

**These numbers are in roman notation : what will be the answer : M-CD+LX+XIV
**

• M = 1000, C = 100, D = 500, L = 50, X = 10, I = 1, V = 5 • SO : • 1000-400+60+14 • = 674 ANSWER

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 80

**A’s salary is 20% more than B’s salary. By what % is B’s salary less than that of A?
**

• • • • Let us assume B’s salary = 100 A’s salary is : 100 + 20 = 120 B’s salary is 20 less than 120 20/120 * 100 = 16.66% answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

81

**Today is 2/9/9 and today is Wednesday. What will be the day on this date after 10 years?
**

• We have to go to 2/9/19. • In one normal year, there is one extra day (divide 365 by 7 and you get 1 remainder). Thus 2/9/10 should be Thursday. • Year : 11 : Fri, 12, Sun (being leap year), 13 : Mon, 14: Tue, 15: Wed. 16:Fri (leap year), 17:Sat. 18 : Sun. 19: Mon. • Thus on 2/9/19, it will be Monday. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 82

**The average of two numbers is AB, one of the number is A, what should be the other number?
**

• The sum of the two numbers should be 2AB • Thus the other number should be : • 2AB – A answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

83

**What is the average of first 5 multiples of 899989?
**

• The average will be 3rd multiple of this number, so the answer is (multiply 900000 by 3 and deduct 11*3 from that number) = : 2699967

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

84

A rectangular sheet of paper is rolled and converted into a cylinder shape. The sheet was of 8*22 CM dimension. (its width is the height of the cylinder) Find the volume of the cylinder so formed from this sheet?

• the volume of cylinder is : pi*r*r*h • Now circumference of the circle is 22. its formula is : 2*pi*r = 2*22/7*r = 22 or R = 7/2 • Volume = 22/7*7/2*7/2*8 = 308 cubic CM. answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 85

**What is the number of edges of a solid having 10 faces and 16 vertices?
**

• Number of faces + number of vertices = number of edges + 2 • = 10 + 16 = E+ 2 • E = 24 • Thus the solid has 24 edges. Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

86

Radius of a circle is 7 cm. it has one arc ACB with angle of 90 degree (from its centre) . What is the length of this arc?

• Find the circumference of the circle : • 2 * pi * r = 2 * 22/ 7* 7 = 44 • Length of arc : 90/360 * 44 = 11 cm answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 87

A line is tangent to a circle. It also intersects a secant in this circle.what is the angle of tangent to the secant, if it is given that the secant makes an arc of measure 210 degree?

c b o a d

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 88 LET US CHANGE THE WORLD

• The angle will be of 105 degree (read theorem).

An arc has a measure of 120 degee. An angle is inscribed in the opposite side of this arc. What is the measure of this angle ?

• = half of the arc = 60 degree answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

89

A tangent and a secant intersect out of a circle. From the points of secants to the point of intersection of tangent, we get two arcs, one of 150 degree and one of 60 degree. What is the measure of the angle of the tangent and secant? • Angle = ½ of the difference of the two arcs • =1/2 (150-60) • = 45 degree answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 90

b

a c

LET US CHANGE THE WORLD

Two secants intersects out of a circle. What is their angle. Arc between these two secants are 50 and 20 degrees.

c a b d

**• Arc AB is 20 degree and arc CD is 50 deree. The angle will be : ½ ( 50 – 20) • = 15 degree answer
**

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 91

LET US CHANGE THE WORLD

There are two circles, of radius 5 and 7. The distance between the centres of these circles is 20. what is the length of direct common tangents and transverse common tangent?

• Direct common tangent : sqrt (20^2 – (7-5)^2) • =sqrt (396) • Transverse common tangent = sqrt (20^2 – (7+5)^2) = sqrt(256) ans.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 92

A line is tangent to circle. It intersects a secant out of circle. Length of secant AB is 12 out of which BC is on circle of 4. What is the length of AD (D is on tangent and circle).

b

**• AD = sqrt (AC * AB) • =sqrt (8*12) • =sqrt(96) answer
**

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 93

a

c

d

LET US CHANGE THE WORLD

**What is the mode out of the following 10 digits : 12, 13,18,12,13,12,17,19,10,11
**

• In this series, 12 has come 3 times and 13 hs come 2 times, so mode is 12 answer.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

94

**Find the median of the series : 12,14,11,10,16,13
**

• Rearrange these in proper order : • 10,11,12,13,14,16

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

95

**The region represented by x>0, X+Y>0 includes (as a whole) :
**

• • • • • • • Options: 1. 1st quadrant 2. 2nd quadrant 3. 3rd quadrant 4. 4th quadrant Solution : 1st quadrant. Answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 96

LET US CHANGE THE WORLD

**Which equation represents the picture?
**

0,2 0,1

2,0

1. X + 2Y >= 2, X + Y =< 2 2. 2x+ Y > 2, X+ Y < 1 3. X – Y > 2, X + Y < 2 4. X + Y > 2, x – Y < 2 Solution

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

97

**Which of the equation represents the picture?
**

0,2 0,1

2,0

• 1. 2x+y >2, X – Y =< 2 • 2. x+2Y >=2, x+y <=2 • 3. 2x+2y >=2, X-Y<=2 • 4. 2x+y>=1, 2x+y<=2 • 5. X+Y<=2, X+3Y<=3, X>=0, Y>=0 • Solution : 5

98

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

**A right pyramid 15 cm high stands on a square base of side 16 cm, find its surface area?
**

• Height of pyramid is 15 cm, its slant height will be = sqrt(15^2 + 8^2) = sqrt (225+64) • = sqrt (289) = 17 • Now we can calculate area of a triangle : • ½ * base * height = ½*16*17 = 136 • Area of 4 triangles : 136 * 4= 544 • Area of base = 16*16 = 256 • Add them = 800 sq. cm. answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 99

The surface area of a sphere is 400 sq. CM. it is cut into two halves. Now find total surface area of each half?

• Surface area of sphere = 4 pi * r * r • Surface area of one half of a sphere is : 3 * pi * r * r • Thus surface area of one half is : ¾ * 400 = 300 sq. cm. answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 100

We have to make a tent house out of a sheet of cloth. The tent house should be 24 meters and its radius should be 7 meters. Width of the cloth is 5 meters. What should be the length of the cloth?

• • • • • We have to find the total surface area of cone (excluding base) = pi *r*l L = sqrt ( 7^2 + 24^2) = sqrt (49+576) = sqrt (625) = 25 Total surface area of cone = 22/7 * 7 * 25 = 550 Length of cloth : 550/5 = 110 meters. Answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 101

LET US CHANGE THE WORLD

**What is the length of the longest pole that can be put in a rectangular room of sides 24,18, 16 feet?
**

• The three dimensions of the room are given : • Answer : sqrt (16^2 + 18^2 + 24^2) • = sqrt ( 256 + 324 + 576) • =sqrt ( 1156) = 34 feet.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 102

Altitude of a triangle is equal to the altitude of another triangle. The area of the two triangles are respectively 25 and 30. What is the ratio of their bases?

• Area of triangle = ½ * base * height • ½ * base 1 = 25 and ½ * base2 = 30 (height is same). • So the ratio is : 50: 60 or 5:6 answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 103

**Which is better investment 5% stock @ 120 or 6% stock @ 132. (face value of share is Rs. 100)?
**

• You get Rs 5 on 120 or Rs. 6 on 132 • Take LCM of 120 and 132 and compare the numerator. You will find that 6 on 132 is better option. Answer • Or • Compare 1/24 to 1/22. out of these 1/22 is more. So the choise should be 2nd option.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 104

Simple interest on a sum is th 1/9 of the principal. Rate of interest is equal to the number of years. What is the rate?

• Assume the principal to be 9, interest is 1. • PRT/100 = interest (principal = 9, rate = X, time = X) • (9*X*X)/100 = 1 • 9X^2 = 100, or X = 10/3 = 3.33 answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 105

What is the prinicipal amount, if difference between simple interest and compound interest in two years is 100 and rate of interest is 10%?

• Assume the principal to be 100. Simple interest in 2 years is : 20. Compound interest in two years is 21. if the difference is 1, principal is 100, if the difference is 100, the principal should be 100*100 = 10000. answer.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 106

Solution…

• • • • Simple interest : PRT / 100 = (100 * 10 * 2)/ 100 = 20 Compound interest : Principal *( (100 +rate) / 100 )^n (n=number of years) • = 100 * 110/100 * 110/100 • = 21 • Difference is 1, so if difference is 100, principal should be 10000. answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 107

**Distance between two points A (2,3) and B (2,2) is ?
**

• = sqrt ( (2-2)^2 + (2-(-3))^2) • =sqrt (0+25) • =5 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

108

**What is the shape of figure formed by A (0,6), B(-5,3), C (3,1)?
**

• There are three points. This is triangle. Now find our AB. AB=sqrt( (-5-0)^2 + (-3)^2) = sqrt(34) • AC = sqrt ((3)^2 + (-5)^2) • = sqrt(9+25) • =sqrt (34) • BC = sqrt ((8)^2 + (2)^2) • =sqrt (68) • Thus this is isoscales triangle (as AB and AC are equal).

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 109

**What is the shape of the figure A(0,5), B(-2,-2), C (5,0), D(7,7)?
**

• • • • • • • AB = sqrt((0-2)^2 +(-2 -5)^2) = sqrt(53) BC =sqrt((5+2)^2 + 0-2)^2) = sqrt(53) CD=sqrt((7-5)^2 + (7-0)^2) = sqrt(53) DA = sqrt((7-0)^2 + (7-5)^2) =sqrt(53) AC=sqrt((5-0)^2 +(0-5)^2) = sqrt(50) BD = sqrt((7+2)^2+(7+2)^2)=sqrt(162) All the sides are equal, but diagonals are not equal. Thus it is RHOMBUS answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 110

LET US CHANGE THE WORLD

What is the length of the perpendicular from origin to the line 3x+4y + 5 = 0 ?

• • • •

**X=0 ( (3*0) + (4*0) + (5 ) ) / (sqrt(3^2 + 4^2) = 5/5 = 1 answer
**

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 111

LET US CHANGE THE WORLD

**There are 2 lines : A = 3x – 7 y + 9 = 0 and B = 9x-21y + 27= 0 what are these lines to each other?
**

• We know that a1/a2 = b1/b2=c1/c2, then lines are coinsident. • Here these lines are coinsident : • (3/9 = -7/-21 = 9/27) answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

112

• We know that a1/a2 = b1/b2 not equal to c1/c2, then lines are parallel • Here these lines are parallel: • (3/9 = -7/-21 not equal to 9/2) answer

There are 2 lines : A = 3x – 7 y + 9 = 0 and B = 9x-21y + 2= 0 what are these lines to each other?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

113

**There are 2 lines : A = 3x +3y + 9 = 0 and B = -2x+2y + 2= 0 what are these lines to each other?
**

• We know that A1A2 + B1B2 = 0, then lines are perpendicular. • In this case, these are perpendicular lines, as : (3 * -2) + (3 * 2) = 0 • So these are perpendicular lines.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

114

**The two points of a line are : A (2,0), (4,6), what is the slope of this line?
**

• Slope = ( y2 – y1) / (x2 – x1) • = (6 – 0) / (4-2) • = 6/2 = 3

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

115

There are two lines, slope of these lines are 5 and – 1/5. What is the relation of these lines?

• Multiply these and you get – 1. Thus these are perpendicular lines. Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

116

There are two lines, slope of these lines are 5 and 5. What is the relation of these lines?

• The slopes of these lines are equal. So these are parallel lines. Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

117

• • • • •

There are two lines, slope of these lines are 5 and – 2. What is the angle between these lines?

Angle = ( m1 – m2) / (1 + m1 * m2) = 7 / (1 – 10) =7/9 = 7/9 * 360 = 280 degree answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

118

A gives B 30 meters start in a race of 1 KM, still they are equal. If A gives B a start of 2 minutes, then he looses by 80 meters. What will happen if A gives B a start of 100 meters?

• Time by A = X , Time by B = Y • 970/(x) = 1000/ (y) LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk • 920/x= 1000/(y+2) CENTRE FOR AFTERSCHOOOL

119

Solution

• y = 36.8 • x = 35.69 • If B is given start of 100 meters, he will actually competing on 900 meters only. • Time of B for 900 meters is : 9/10*36.8 • = 33 minutes approx. • In this time time A will travel : 33/35.69 * 1000 = 928 meters. Thus A will loose by 72 meters. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 120

Dhairya comes to AFTERSCHOOOL at the speed of 20 and returns back at the speed of 30, what is the average speed of Dhairya?

• ½ (1/20 + 1/30 ) (harmonic mean) = 24

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

121

**At 3/4th speed, Rishi is late by 15 minutes, what is the usual time taken by Rishi?
**

• 45 minutes

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

122

Ravi leaves in a train 9 AM from Bikaner. The speed of train is 30 KM per hour. Mohan tries to catch him. He starts at 12.00 and his speed is 60 km per hour. How far will Mohan catch him?

• Mohan will have to travel : 90 / (60-30) = 3 hours. Mohan’s speed is 60. He will travel : 60 * 3 = 180 km from Bikaner . Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 123

A train takes 9 seconds to pass a car in the same direction and 5 seconds to pass a car in opposite direction. Speed of train is 54. Both the cyclists are at same speed. What is the length of the train?

• Length of train = X speed of cyclist = y • X / (15+Y) = 5, X / (15-Y) = 9

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 124

• X / (15+Y) = 5, X / (15-Y) = 9 • X – 5Y = 75 and X + 9Y = 135 • Y = 60/14 and x = 96.4 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

125

**DATA SUFFICIENCY : Is X divisible by 24?
**

• 1. x is divisible by 6 • 2. X is divisible by 4 • Answer : • Answer cant be drawn

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

126

DATA SUFFICIENCY

• How many factors does the number 'x' have? A. 3x has 3 factors. B. x^2 has 3 factors • ANSWER : • Take X as 3, it fulfills all your condition. • Answer can be drawn from each statement alone.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 127

• What is the sum of 4A7 and 5B2, where A and B take values from 0 to 9? A. A is an even number B. The sum of A and B is a multiple of 9. • Answer : • Answer can be drawn from 2nd statement alone. • A and B can be any combination : 4+5 or 6+ 3 etc. The total in either case is 999.

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 128

Speed of a train is 90 KM per hour. How much time will it take to cross 2500 meters long platform. The length of the train is 1000 meters?

**• Speed of train : 90 * 5/18 = 25 meters per second. Distance to cover : 2500+1000 • = 3500 / 25 = 140 seconds answer
**

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 129

A person walks @ 5 km per hour for 6 hours and @ 8 Km per hour for 2 hours. What is his average speed?

• • • • • Total distance travelled : (5*6 + 8 *2) = 46 Total time : ( ( 6 + 2) Average speed = total distance / total time Total time = 6 + 2 Average speed : 46/8 = 5.75 km per hour. Answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 130

LET US CHANGE THE WORLD

A person can row upstream 10 km per hour. He can row downstream 14 km per hour. What is the speed of the person in still water?

• Speed in still water = simple average of the speed upstream and speed downstream • = (10 + 14) / 2 = 12 km per hour. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 131

Ankit walks @ 8 Km per hour. He has to cover 320 km (from Bikaner to Ramdevra). He also takes rest for 15 minutes after every 40 km. How much time will he take in the journey?

Time in journey : 320 / 8 = 40 hours Time in stoppage : (320/40 – 1) * 15 = 105 minutes. Thus he will take 41 hours + 45 minutes. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 132

Rishi crosses his field diagonically in 1 hour. His speed is 16 km per hour. What is length of the fencing around the field ?

• Area of field = ½ * diagonal * diagonal • = ½ * 16 * 16 = 128 • Sqare root of 128 is 11. 5 (apprx. ). So the fencing is : 11.5 * 4 = 46 km . Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 133

Speed of boat in still water is 12 km per hour. You have to travel 90 km through a river upstream. The speed of current in river is 3 km per hour. How much time will the boat take to take you to the destination?

• Your net speed : 12 – 3 = 9 km per hour • Distance to cover = 90 • Time : 90 / 9 = 10 hours. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 134

A garrison had a provision for some days. After 5 days, 1/10 of the persons deserted. It still had provision for as many days as originally planned. Can you guess (the days)?

• No. of days = X Let us assume the number of persons to be 100. • 100X – (100*5) = 90 X • 100X – 500 = 90X • 10 X = 500 or X = 50 • They had planned for 50 days. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 135

In 1 km race, A gives B 40 m. start. A wins by 19 seconds. If A gives B 30 seconds start then B wins by 40 meters. Find their respective speeds?

• Let us assume that A takes X seconds and B takes Y seconds to cover the distance. X + 19 = 960/1000 Y Y – 30 = 960/1000X Solving these, we get X and Y as 125 and 150 seconds. Their speeds are: (1000/125 * 18/5) and (1000/150 * 18/5) which are : 28.8 km and 24 km per hour. Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

136

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

137

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

138

A GROUP OF WORKERS HAD TO DO A WORK IN 10 DAYS, BUT 5 OF THEM WERE ABSENT, SO THEY COMPLETED THE WORK IN 12 DAYS. HOW MANY WORKERS WERE THERE ORIGINALLY?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

139

SOLUTION

• Let us assume that there were X persons working initilly. (10 X = 12( X – 5) • 10 X = 12X – 60 • 2X = 60 or X = 30 • So originally there were 30 workers. • Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

140

A,B,C CAN DO A WORK IN 5, 10 AND 12 DAYS. A AND B WORK FOR 2 DAYS AND THEN C JOINED INSTEAD OF A. HOW MUCH TIME WILL IT TAKE THEM NOW?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

141

Solution…

• • • • • • Completed so far : ( 2/5 + 2/10 = 3/5) Remaining work is 2/5 B + C = 1/10 + 1/12 = 22/120 Now divide 2/5 by 22/120, we get : 24/11 Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

142

10 PERSONS CAN DO A PIECE OF WORK IN 8 DAYS. IN HOW MANY DAYS CAN 4 PERSONS DO TWICE WORK. EACH NEW WORKER IS THRICE AS EFFICIENT AS PREVIOUS WORKER?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

143

Solution

• • • • • • Total work = 10 * 8 = 80 Twice the work : 2 * 80 = 160 Number of workers : 4 Thrice efficient : 3 * 4 = 12 Now divide 160 / 12 = 13.33 answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

144

3 MEN AND 2 CHILDREN CAN DO A WORK IN 15 DAYS. 2 MEN AND 5 CHILDREN CAN DO THE SAME WORK IN 20 DAYS. IN HOW MANY DAYS WILL 5 CHILDREN DO IT ON THEIR OWN?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

145

Solution…

• 3M + 2 C = 1/15 – multiply it by 2 • 2M + 5C = 1/20 – multiply it by 3 • • • • = 11 C = 3/20 – 1/15 11C = 25/300 or 1/12 A child can do it in 12*11 days. 5 children will do : 5/132 or 132/5 = 26.4 days they will finish it. Answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 146

LET US CHANGE THE WORLD

Pipe A can fill a tank in 30 hours and pipe B in 50 hours. We have to fill the tank in 25 hours. Both the pipes are started together, when should the second pipe be closed?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

147

SOLUTION

• • • • First pipe will fill 25/30 = 5/6 The other pipe has to fill 1/6 1/6 * 50 = 8.3 Thus the other pipe must be used for 8.3 hours. Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

148

A 200 meter long train crosses a telephone pole in 80 seconds, but takes 10 seconds to cross another train of same length moving in opposite direction. What is the speed of the other train?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

149

solution

• Speed of the first train : 200/80 = 2.5 meters per second. • Speed of both the trains combined is : (400/10) = 40 meters per second • Thus the speed of the other train is : 40 – 2,5 = 37.5 meters per second. • In KM the speed is : 37.5 * 18/5= 135 KM per hour. Answer

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 150

20 persons can complete a work in 5 days. Some of the workers left after 2 days, so the work was actually completed in 8 days. How many workers left?

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

151

Solution …

• • • • • • Total work = 20 * 5 = 100 Work completed : 20 * 2 = 40 Work left : 60 Days left : 8 – 2 = 6 Persons : 60 / 6 = 10 So 10 persons worked, 10 persons had left. Answer

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 152

LET US CHANGE THE WORLD

**Walking at 5/6 of his speed, Goti is late by 10 minutes, what is the usual time taken by him?
**

th

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

153

Solution…

• There is inverse relation between speed and time. If speed is 6 and 5 ( reducing), time is 5 and 6 (increasing). • Time now is 6/5, • The difference in time is : 1/5, which is equal to 10 minutes. Thus original time (1) is equal to 10 * 5 = 50 minutes. Answer

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

154

A person goes to his office @ 20 km per hour, and returns @ 30 KM per hour. What is his average speed?

• Calculate HM which is 24 so answer is 24

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

155

ABOUT AFTERSCHO☺OL

Afterschoool conducts three year integrated PGPSE (after class 12th along with IAS / CA / CS) and 18 month PGPSE (Post Graduate Programme in Social Entrepreneurship) along with preparation for CS / CFP / CFA /CMA / FRM. This course is also available online also. It also conducts workshops on social entrepreneurship in schools and colleges all over India – start social entrepreneurship club in your institution today with the help from afterschoool and help us in developing society.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

156

**Why such a programme?
**

• To promote people to take up entrepreneurship and help develop the society • To enable people to take up franchising and other such options to start a business / social development project • To enable people to take up social development as their mission • To enable people to promote spirituality and positive thinking in the world

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 157

**Who are our supporters?
**

• Afterschoolians, our past beneficiaries, entrepreneurs and social entrepreneurs are supporting us. • You can also support us – not necessarily by money – but by being promotor of our concept and our ideas.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

158

**About AFTERSCHO☺OL PGPSE – the best programme for developing great entrepreneurs
**

• • • • • Most flexible, adaptive but rigorous programme Available in distance learning mode Case study focused- latest cases Industry oriented practical curriculum Designed to make you entrepreneurs – not just an employee • Option to take up part time job – so earn while you learn • The only absolutely free course on internet

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 159

**Workshops from AFTERSCHO☺OL
**

• • • • • • • • • IIF, Delhi CIPS, Jaipur ICSI Hyderabad Branch Gyan Vihar, Jaipur Apex Institute of Management, Jaipur Aravali Institute of Management, Jodhpur Xavier Institute of Management, Bhubaneshwar Pacific Institute, Udaipur Engineering College, Hyderabad

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 160

LET US CHANGE THE WORLD

Flexible Specialisations:

• • • • • • • • • • Spiritualising business and society Rural development and transformation HRD and Education, Social Development NGO and voluntary work Investment analysis,microfinance and inclusion Retail sector, BPO, KPO Accounting & Information system (with CA / CS /CMA) Hospital management and Health care Hospitality sector and culture and heritage Other sectors of high growth, high technology and social relevance

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 161

LET US CHANGE THE WORLD

Salient features:

• The only programme of its kind (in the whole world) • No publicity and low profile course • For those who want to achieve success in life – not just a degree • Flexible – you may stay for a month and continue the rest of the education by distance mode. / you may attend weekend classes • Scholarships for those from poor economic background • Latest and constantly changing curriculum – keeping pace with the time • Placement for those who are interested • Admissions open throughout the year • Latest and most advanced technologies, books and study material

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 162

Components

• • • • • • • • • • • • • • Pedagogy curriculum and approach based on IIM Ahmedabad and ISB Hyderabad (the founder is alumnus from IIMA & ISB Hyderabad) Meditation, spiritualisation, and self development EsGotitial softwares for business Business plan, Research projects Participation in conferences / seminars Workshops on leadership, team building etc. Written submissions of research projects/articles / papers Interview of entrepreneurs, writing biographies of entrepreneurs Editing of journals / newsletters Consultancy / research projects Assignments, communication skill workshops Participation in conferences and seminars Group discussions, mock interviews, self development diaryng Mind Power Training & writing workshop (by Dr. T.K.Jain)

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

163

Pedagogy

• • • • • • • • • Case analysis, Articles from Harvard Business Review Quiz, seminars, workshops, games, Visits to entrepreneurs and industrial visits PreGotitations, Latest audio-visuals Group discussions and group projects Periodic self assessment Mentoring and counselling Study exchange programme (with institutions out of India) • Rural development / Social welfare projects

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 164

Branches

• AFTERSCHO☺OL will shortly open its branches in important cities in India including Delhi, Kota, Mumbai, Gurgaon and other important cities. Afterschooolians will be responsible for managing and developing these branches – and for promoting social entrepreneurs.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

165

Case Studies

• We want to write case studies on social entrepreneurs, first generation entrepreneurs, ethical entrepreneurs. Please help us in this process. Help us to be in touch with entrepreneurs, so that we may develop entrepreneurs.

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

166

**Basic values at AFTERSCHO☺OL
**

• • • • • • Share to learn more Interact to develop yourself Fear is your worst enemy Make mistakes to learn Study & discuss in a group Criticism is the healthy route to mutual support and help • Ask fundamental questions : why, when, how & where? • Embrace change – and compete with yourself only

LET US CHANGE THE WORLD www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR 167

www.afterschoool.tk social entrepreneurship for better society

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

168

www.afterschoool.tk social entrepreneurship for better society

LET US CHANGE THE WORLD

www.afterschoool.tk AFTERSCHOOOL CENTRE FOR

169

- Curs Autocad
- Advertisement- Assistant Administrative Officer - English
- Mathematics
- 2015_3u_papers
- The Circl Module Two
- 2D construction
- unit 3 calendar
- Basic 2D Drawing Skill AutoCAD
- 159538705-Tape.pdf
- Lecture 04
- Segments of a Circle
- 149763653-143565447-Curs-Autocad-Copy Copy
- Circle Geometry
- 143565447 Curs Autocad Copy
- circular measures.docx
- 9 Loci in Two Dimensions
- Physics
- Gears Motion and Velocity
- Project Geometry
- 1 what is motion upload version
- 35_09-07-13_Phy
- Ages and Ratio
- Analytical Geometry Graph Plotting Software 3
- Time and Distance.pdf
- c02_sld_edg_20
- math3all.pdf
- DDTM_FRT
- Kinematics
- CATIA
- 4PH0_1P_que_20120307

- Thomas Alva Edison Mother Nensi as Great Teacher
- Upfccc Cop Environment Protection Ecology Climate Change and Crisis Paris Agreement
- Thomas Alva Edison Mother Nensi as Great Teacher
- Stephen Hawking and Indian Astronomy Hindi Article
- Agriculture Traditional and Modern Comparison and Indian Farmers
- Startup World for Young Entrepreneurs
- Indian Education System and Ram Navmi and Ramayan
- Development Policies and Critical Review of Election Process in India by Professor Trilok Kumar Jain
- Stephen Hawkings Universe and Indian Mythology
- Gandhi and Public Movement in Dandi March and Civil Disobedience Movement
- Veer Savarkar Historian and Indian Patriot as a Role Model for New Generation
- Dandi March and Gandhi Ji for India
- Makar Sankranti Pongal and Amazing Indian Cultural Practices for Sdg
- Budget Request for Development Priorities to Finance Minister of India
- Inspiring Youth Through Guru Nanak and Stories From India
- Pawan Gupta Alok Sagar Revolutionary Pathbreaking Article Highlighting Gandhian Education Skill Training Gram Swarajya
- Rajasthan Tourism and Culture Article in Hindi Language
- Fight Against Corruption Hindi Language Article on Youth Empowerment by Professor Trilok Kumar Jain
- Quality in Higher Education Institutions Through Accreditation in Indian Context
- Ban Nuclear Weapons and Destroy Them to Save Civilisation
- Kshamavani Kshamapana Festival of Forgiveness for Self Realization and Salvation
- Philosophical Perspective on Organised and Unorganised Sectors and Economic Policies of Mahalanobis Gandhi and Capitalism
- Education Reform Through Stories of Patriot and Nationalist People
- Delhi Smog and Gram Swarajya Policy of Decentralisation
- Research Innovation Through Education and Youth Empowerment Article by t k Jain
- Ramayan Ram Rawan Mythology and Cultural Practices of India
- Brics and Indian Response for World Peace
- Development Policies and Alternative Models of Growth and GANDHIAN PHILOSOPHY for Future
- Minimum Government Good Governance Welfare State and Autocratic Rule
- Skills Employment Training Education and Educational Institutions of India

Read Free for 30 Days

Cancel anytime.

Close Dialog## Are you sure?

This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

Loading