Stilul Brancovenesc

Realizat de: Savulescu Roxana Marussi Ioana

Perioada brâncovenească reprezintă o adevărată mişcare de emancipare spirituală. . atât social cât şi artistic. deosebit şi anume "stilul brâncovenesc". Din punct de vedere structural aceasta perioadă a artei româneşti este finalul artei postbizantine într-o perioadă în care arta balcanică îşi avea filonul în tradiţia ortodoxă.Aparitie • La sfârşitul secolului XVII şi începutul secolului XVIII. stil ce poartă numele domnitorului român Constantin Brâncoveanu (16881714). în arta românească apare un stil nou.

Caracteristici • La curtea domnească a Ţării Româneşti are loc o adevărată Renaştere bizantină. valahe. cu tradiţiile bizantine dar şi influenţe orientale şi chiar forme occidentale ale Renaşterii. (in dreaptaManastirea Horezu) . Arta manifestă tendinţe de eliberare de sub influenţele bizantine şi orientale şi o apropiere de cele . Ea reprezintă o îmbinare a tradiţiilor artistice locale. adoptând motive vegetale şi florale specifice Renaşterii şi barocului. cum ar fi şcoala italiană.

(Biserica Stavropoleos) .Caracteristici • Noutatea este dispariţia stâlpilor de susţinere şi a contraforturilor. Pridvoarele construcţiilor bisericeşti masive şi greoaie sunt acum împodobite de stilul brâncovenesc. Ancadramentele de la uşi şi ferestre au decoruri pictate de un stil aparte.

Stilul arhitectural brâncovenesc este recunoscut astăzi ca fiind “primul stil românesc”. . Punctul culminant al artei brâncoveneşti este sculptura în piatră la care se adaugă motivele ornamentale reprezentate de florile şi frunzele de acant. bujor. floarea soarelui dar şi o serie de flori de primăvară – lalea.Caracteristici • În secolul al XVIII-lea. stilul brâncovenesc devine stil naţional şi se răspândeşte în toată Ţara Românească ajungând chiar şi în Transilvania. narcisă -.

unul din cele mai ambitioase proiecte ale epocii brâncovenesti. . Întregul complex este subordonat principiilor de simetrie tipice renasterii italiene. Prin dimensiunile impozante si mai ales prin conceptia unitară acest proiect este revolutionar pentru artele vechi românesti. denotate atât de organizarea volumelor arhitectonice pe axa principală est-vest cât si de proportiile echilibrate până în detaliu ale arhitecturii.Manastirea Horezu • Mănăstirea Horezu (1690-1702).

Biserica Manastirii Antim din Bucuresti . Biserica fostei mănăstiri Adormirea Maicii Domnului (169 -1697) din Ramnicu Sarat si Catedrala Patriarhiei din București(1655-1685). Biserica Coltea din Bucuresti. . care reprezintă faza premergătoare stilului brâncovenesc din timpul domniei lui Șerban Cantacuzino.Constructii reprezentative • Constructii reprezentative pentru acest stil il reprezinta biserici precum Biserica Stavropoleos din Bucuresti.

București. . demolată în 1985.• Manastiri cum ar fi Mănăstirea Cotroceni (1679). București. Mănăstirea Sinaia(1690-1695). demolată între 1984 și 1986. Mănăstirea Horezu (1690-1702). Mănăstirea Berca (1694) si Mănăstirea Văcărești (1716-1722).

.• Palate precum Reședința de vară a domnitorului Constantin Brâncoveanu de la Potlogi (1698). din București. Palatul Mogoșoaia(1702) din București si Vechiul Palat Mitropolitan (16541708).

care se bazează planimetric si spatial pe modelul dat de Biserica episcopală a Curții de Arges. ei ies din anonimatul medieval.• Chiar în centrul incintei se înalță silueta zveltă a bisericii. Mesterii care au contribuit la decorul bisericii sunt imortalizati într-un tablou votiv din pridvorul lăcaaului de cult. .

Biserica Manastirii Antim din Bucuresti .

Biserica fostei manastiri Adormirea Maicii Domnului din Ramnicu Sarat .

Catedrala Patriarhala Bucuresti .

Manastirea Vacaresti din Bucuresti .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful