You are on page 1of 16

ACTORII N RELAIILE INTERNAIONALE

Ce este un actor n relaiile internaionale?

Ce este un actor n relaiile internaionale?


Actorul internaional = orice entitate care joac un rol identificabil n sistemul internaional. Sistemul internaional se formeaz atunci cnd dou sau mai multe state au un contact suficient ntre ele i un impact suficient unul asupra deciziilor celuilalt pentru a le face s se comporte ca pri ale unui ntreg. coala realist a susinut teza potrivit creia statul este unicul actor semnificativ n relaiile internaionale - statocentrism. Se poate aprecia un declin al monopolului statului n discuiile referitoare la actorii din relaiile internaionale ncepnd cu anii 70. Fun Fact: Tratatele Westfalice (1648) stabilesc principiul dup care singurul actor internaional din punct de vedere legal este statul.

Cine sunt actorii n RI?


statul-naiune; organizaiile internaionale
(inter)guvernamentale OIG neguvernamentale OING

corporaiile transnaionale.

micrile teroriste transnaionale; grupri ale criminalitii organizate; micrile de gheril i miliii.

Statul-naiune
Suveranitate
identitate teritoriu acceptarea de ctre alte state a revendicrilor de autoritate final, ntr-un numr de arii tematice (Thomas Biersteker)

Revendicarea autoritii finale de ctre stat i recunoaterea legitimitii acesteia


n anumite arii tematice, statele i atenueaz unele revendicri privind autoritatea final; Se sesizeaz o modificare a normelor de recunoatere extern a unor revendicri de autoritate emise de stat; Are loc o confruntare ntre revendicrile de autoritate ale statului ca actor n RI i ale actorilor nestatali.

Actori nestatali i actori transnaionali


organizaii n mare msur sau complet autonome fa de finanarea i controlul guvernului central; eman din societatea civil, din economia de pia sau din impulsuri politice care exclud controlul i conducerea etatic; opereaz ca reele sau particip n reele care depesc graniele a dou sau mai multe state deci se angajeaz n relaii transnaionale; acioneaz astfel nct s produc consecine ntr-unul sau mai multe state;

Ce este o organizaie internaional


Prin instituie internaional se nelege un set persistent i conectat de reguli i practici care prescriu roluri, constrng activitatea i modeleaz ateptrile unui anumit grup de actori din sistemul internaional. O organizaie internaional este o instituie cu proceduri formale la care un actor particip printr-un act de voin. Aceasta i desemneaz lideri care le reprezint n relaii cu ali actori, dispun de personal propriu, de bugete etc. Organizaiile internaionale formeaz sisteme la nivelul politicii mondiale.

Tipuri de organizaii internaionale


Organizaia internaional guvernamental este o organizaie internaional din care pot face parte, de drept, doar statele, iar autoritatea decizional revine reprezentanilor guvernelor statelor membre.

Organizaia internaional neguvernamental este o organizaie internaional ce reunete entiti care nu fac parte din sistemul guvernamental, provenind din mai multe state.

Organizaiile internaionale guvernamentale


Sunt forme de asociere liber ntre state, create pe baza unor tratate internaionale de constituire. n structura lor instituional se regsesc organe plenare (n care sunt reprezentate toate statele membre) i secretariate (organe cu caracter permanent, n cadrul crora activeaz funcionari internaionali.

Tipologii ale OIG


Dup criteriul sferei geografice:
OIG globale (ex: ONU); OIG regionale (ex: Consiliul Europei).

Dup scopul organizaiei:


scopuri cu caracter general; scopuri funcionale specifice.

Organizaiile internaionale neguvernamentale


Sunt recunoscute drept actori n sistemul internaional n condiiile n care ele manifest un grad semnificativ de omogenitate intern. Problema participrii unor actori etatici a condus la separarea teoretic ntre OING i OING hibride. ONG cu baze societale sunt caracteristice democraiilor liberale, n timp ce n alte regiuni pot fi identificate GONGO (ONG organizate de guvern), MANGO (ONG manipulate) sau GRINGO (ONG reglementate i iniiate de ctre guverne)

Corporaiile transnaionale
O companie sau corporaie transnaional (CTN) este aceea care deine sucursale sau subsidiare n afara rii de origine. Corporaiile transnaionale sunt prezene mai vechi pe scena internaional, dar epoca postbelic a marcat creterea dramatic att a numrului CTN, ct i a ponderii lor n economia mondial.

Terorismul transnaional
Dup 11 septembrie 2001, terorismul internaional a devenit centrul preocuprilor subdisciplinei Studiilor de Securitate. Despre terorismul transnaional propriu-zis putem vorbi de la sfritul anilor 60, pe fondul unor evoluii specifice n mediul internaional.

Actor:
Orice entitate organizat care este compus, cel puin indirect, din fiine umane i nu este total subordonat, n termeni efectivi, vreunui alt actor din sistemul mondial, i particip la relaii de putere cu ali actori (Oran Young).

Bibliografie
Lucian Dumitru Drdal, Actori n sistemul internaional, n Andrei Miroiu, Radu- Sebastian Ungureanu, Manual de relaii internaionale, Polirom, Iai, 2006, pag. 43-60