You are on page 1of 26

S.I.D.A.

boala care ucide

CE ESTE SIDA
?

adica o suma de boli ce determina toata varietatea posibila de afectiuni.SIDA este sindromul de imunodeficienta dobandita Boala afecteaza sistemul imun.  Ea slabeste acest sistem in asa masura. incat organismul uman nu se mai poate apara impotriva bolilor si a infectiilor (infectii ce apar ca rezultat al slabirii rezistentei umane).  . sistem care este aparatorul organismului impotriva infectiilor si a altor boli.  Este un sindrom.

CINE PRODUCE S.D.A. .I.

 Acest virus. El se reproduce in aceste celule care-i servesc drept uzina de reproducere. . supravietueste in celulele vii pe care le ataca.SIDA este produsa de un virus numit HIV (virusul imunodeficientei umane).

CUM ACTIONEAZĂ HIV .

. La o persoană sănătoasă există de două ori mai multe celule T-4 decât T-8.Acestea sunt globulele albe ce opresc sistemul imunitar dupa ce acesta şi-a terminat rolul de a lupta împotriva infecţiilor. Sistemul imunitar conţine şi celule numite T-8.HIV ataca celulele T   Celula cunscutã sub numele de T-4 (HELPER) este tinta preferatã a unui virus HIV.La o persoană cu HIV raportul este inversat. Acestea sunt globulele albe care constituie una din primele linii de aparare ale organismului împotriva viruşilor.

probabil în urma unei invazii bacteriene sau a unei alte infectii. A fi seropozitiv nu înseamnă a avea S. care infecteazã alte celule. modificarea ARN-ului în ADN si invadarea cromozomilor.A. fãrã sã aparã vreun semn de boalã. luni sau chiar ani.I. dupã care urmeazã alegerea celulelor ce vor fi infectate. invadarea lor. dar creând în aceelasi timp noi virusi. Sub comanda ADN-ului viral. În cele din urmã materialul viral depozitat în celulã devine activ. care se pot multiplica acum pânã când dau nastere unor boli fatale. Dupã aceasta poate rãmâne ascuns timp de sãptãmâni. Aceasta este starea de incubatie. În cele din urmã sistemul imunitar se prãbuseste. Din acest moment începe un proces constant ce va duce la aparitia stadiului final al bolii. celula începe sã producã copii ale virusului SIDA într-un ritm alarmant. Pe mãsurã ce tot mai multi virusi HIV pãrãsesc noile celule. urmând apoi preluarea controlului asupra productiei de celule.Cum se declanseaza boala?  o    începe o datã cu pãtrunderea virusului în sânge. distrugând de obicei celulele în timpul procesului. PERSOANA POATE FI INFECTATA CU HIV 10-12 ANI INAINTE CA BOALA SA SE DECLANSEZE. lãsând organismul la discretia unor banali si inofensivi germeni si bacterii. ei invadeazã alte celule pânã când celulele T-4 nu mai pot face fatã si un numar foarte mare dintre ele sunt distruse.D. Infectia Cu HIV .

 . într-un ritm exploziv. nimic nu îl mai poate opri. foarte putini au supravietuit mai mult de trei ani.  În circa doi ani de la atacul asupra sistemului imunitar victima este moartã.Din momentul în care virusul începe sã se multiplice.

Cum se transmite HIV? .

 .Cum se transmite HIV prin contact cu sangele persoanei infectate.  prin contact cu lichidele specifice ce provin din oraganele sexuale ale persoanei infectate (sperma si lichid vaginal)-prin contact sexual  transplancentar catre fat prin sangele mamei.

fiecare are de fapt contact sexual cu toti cei cu care cealalta persoana a avut contact sexual in ultimii zece sau doisprezece ani. De ce? Deoarece oricare din aceste persoane a putut transmite virusul unei altei persoane pe care a putut sa nu o imbolnaveasca pe moment astfel. Cu toate acestea.Contactul sexual  Din punct de vedere al contactului sexual este important de reamintit faptul ca atunci cand doua persoane au contact sexual. Virusul poate trai in corpul persoanei pentru zece sau doisprezece ani inainte ca persoana sa prezinte semne de imbolnavire. . in aceasta perioada persoana poate transmite virusul altei persoane. incat el sau ea sa nu stie ca este bolnav/bolnava.

CUM NE PROTEJAM .

acelor sau a altor instrumente tăioase care au mai fost folosite de alte persoane.manichiurist.stomatolog. ATENTIE la:medic.frizer. PRIMUL PAS IN PREVENIRE ESTE SĂ ŞTII -Evitând folosirea seringilor. -Evitând un comportament sexual riscant! . tatuaje etc.persoane care realizează body-piercing.CUM NE PROTEJAM -Luptând cu ignoranţa.

ocazionali -îşi comercializează sexul -are o boală transmisibilă sexual 3.CE INSEAMNAĂ COMPORTAMENT SEXUAL RISCANT ? 1. Contact sexual cu parteneri necunoscuti 4. Contact sexual neprotejat cu o persoană cu risc ridicat: -are parteneri homo sau bisexuali -are mai multi parteneri.Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată NU uita! Foloseşte prezervativul! 2. Ignorarea sau neglijarea bolilor transmisibile sexual .

CUM NU SE TRANSMITE HIV .

CA O PERSOANA SA IA HIV PRIN SARUT. DAR PUTIN PROBABIL. IN ACEST CAZ TREBUIE SA EXISTE CONTACT CU SANGELE  .CUM NU SE TRANSMITE HIV PRIN ÎNŢEPĂTURI DE ŢÎNŢAR SAU ALTE INSECTE  ATINGÂND PERSOANA INFECTATĂ  VENIND ÎN CONTACT CU LACRIMILE SAU TRANSPIRAŢIA PERSOANEI INFECTATE  BÂND DIN ACELAŞI PAHAR CU PERSOANA INFECTATĂ SAU MUŞCÂND DIN ACELAŞI SANDWICH  DE PE SCAUNUL DE TOALETA  ESTE POSIBIL.

ci anticorpii specifici antiHIV ce apar in singe ca urmare a infectarii.D.I. care nu pune in evidenta virusul HIV.CUM POATE AFLA O PERSOANĂ DACĂ ESTE INFECTATĂ CU HIV Există două tipuri de teste care arată dacă persoana a fost infectată cu HIV.  Testul care se practica in mod obisnuit si pe care multi oameni il numesc. este un test indirect.A.  .  Testele nu arată dacă persoana are S. "testul SIDA". impropriu.

I.  .SIMPTOME S.CHIAR CU O GRIPĂ SAU RĂCEALĂ. Umflarea ganglionilor limfatici  Tuse uscată. persistentă  Oboseală  Episoade frecvente de diaree  Transpiraţii nocturne  Pierderea poftei de mâncare  Scăderea greutăţii corporale  Infecţii persistente  Pete purpurii pe piele  Amorţeli ale mâinilor şi picioarelor  Pierderea controlului motor  Deteriorare mintală ATENŢIE: ACESTE SIMPTOME POT FI ASOCIATE CU O MULŢIME DE ALTE BOLI.A.D.

D.A.I.Cum se tratează S.A.D.  .D.I.I. La această oră nu există vindecare pentru S.A.  Există numai tratamente pentru unele din infecţiile ce pot însoţi S.

I.Există un vaccin care să prevină S.A .D.

A ?  Recent incheiatele teste dovedesc ca AIDSVax. fata de lotul placebo. nu protejeaza populatia in general. dar cu preseverenta se va gasi un vaccin. Lipsa fondurilor in cercetare continua sa incetineasca progresul spre descoperirea unui vaccin . dar se dovedeste a fi eficient in cazul africanilor si asiaticilor. din care 4 la cei care au primit vaccinul si 9 la cei ce au primit placebo.I. Seth Berkley a calificat stirea ca dezamagitoare: NU ne descurajam. estimarile initiale arata o reducere a ratei de transmitere a infectiei de doar 4%.Există un vaccin care să prevină S. Pentru a fi acordata autorizatia de folosire a vaccinului rata de reducere a transmiterii trebuie sa fie de cel putin 67%. iar 1679 au primit placebo). Oamenii de stiinta raman increzatori ca un vaccin impotriva SIDA este posibil. HIV este un inamic redutabil. Dr. Cercetarea pentru gasirea unui vaccin SIDA trebuie sa continue. si vor mai fi obstacole. Voluntarii africani si cei din Asia au aratat o reducere a ratei de transmitere de 67%. primul vaccin impotriva HIV. VaxGen a incheiat un studiu de trei ani in care au fost cuprinsi mai mult de 5000 de voluntari din grupe de risc (3330 au primit vaccinul. dar aceste date trebuie tratate cu atentie din cauza numarului mic de voluntari din aceste subgrupe: 13 infectii HIV la voluntarii africani.D.

.CE este A.A.R.S.

neguvernamentala. ARAS este o organizatie nationala. insistind asupra necesitatii protejarii si respectarii drepturilor omului si demnitatii umane.ASOCIAŢIA ROMÂNĂ ANTI-S. ca si a serviciilor de asistenta sociala a persoanelor afectate de HIV. apolitica si umanitara al carei scop este stoparea epidemiei SIDA prin dezvoltarea de programe de educatie.I.A.D.  Programele ARAS se adreseaza intregii populatii. informare si comunicare.  . fara discriminare.

.

ÎNTREABĂ!  EXISTĂ OAMENI A CĂROR MESERIE ESTE SĂ TE ÎNVEŢE.NU  U I T A! DACĂ NU ŞTII. A-ŢI FI JENĂ POATE SĂ TE COSTE! .