Rafaela Leca Planificare teritorială Grupa 314

Praga (Sursa: http://www.familytravel.ro/oferte-circuit-cehia-germania-cu-avionul-plecari-2505-1406-0107-1207-2107-0708-1508-0109-0909-17092013)

Praga – Inima Europei

Pozitia geografica in cadrul Europei
Sursa: http://www.iturism.ro/gfx/mapEurope.gif

php?3D=Prague-Czech-Republic . "Orașul celor 100 de turnuri" sau "Parisul de Est". este capitala Cehiei.airpano. http://www.Praga. Timp de secole. numit si "Orașul de Aur". Praga a fost capitala regiunii istorice Boemia.com/360Degree-VirtualTour.

însemnând "prag" în limba cehă. • Cu toate acestea. evoluțiile spatiale în si in jurul orasului Praga au tinut cont de modul în care orașul este fie expus. Timp de secole după aceea. politica externă s-a schimbat în timpul domniei Sfântului Împărat Roman Carol al IV-lea. în secolul al X-lea. a fost construita în jurul noțiunii de puncte de intrare. Hr. fie protejat fata de exterior. pe care l-au vazut ca un prag pentru comunitatea lor. ceea ce a dus la una dintre cele mai ample campanii de construcții din istoria orașului. • Fortificatia Castelului Praga a creat primul prag în 870 d. zidurile din jurul castelului au fost extinse și reconstruite pentru a întări porțiuni importante ale orașului. istoric vorbind. • De atunci.Praga: Un oraș al pragurilor • Praga. . • Primii colonisti au poziționat orașul de pe râul Vltava.

jpg .raremaps.com/maps/medium/29280.https://www.

.

dar si punand orasul in pericol de inundatii . • Centrul vechi. incluzand o suprafata de peste 800 ha.Cele 9 dealuri peste care se intinde orasul se situeaza în partea de nordvest a țării . oferind privelisti pitoresti. fiind un model de dezvoltare urbană pentru o mare parte din Europa Centrală și de Est. e inclus pe lista patrimoniului UNESCO. • Centrul istoric al orașului Praga ilustrează perfect procesul de creștere urbană continuă din Evul Mediu până în prezent. in continuare. pe malurile râului Vltava. aceeasi misiune ca in trecut. . cladirile medievale sunt si astazi locuite. ci o lume vie. • O farmacie din secolul al XIII-lea este si astazi farmacie si multe alte pravalii indeplinesc. • Nu e un muzeu mort. • Orașul este împărțit în două de râul Vltava.

com/system/maps/2824/original/mappa-praga.Sursa: http://makkamappa.jpg .

Centrul istoric cuprinde 3 parti: Stare Mesto (Orașul Vechi) Mala Strana (Orasul de Jos) Nove Mesto (Orașul Nou) .

alei si pasaje care converg spre o imensa piata centrala.jpg .com/images-medium-large/staromestske-namesti-andrey-starostin.Stare Mesto (Orasul Vechi) – a aparut in secolul al XII-lea. Piata Orasului Vechi (Staromestské Namestí). http://images. Este un labirint de strazi.fineartamerica. odata cu extinderea orasului.

jpg .praguecityline.http://www.cz/wp-content/uploads/2011/05/starom-70.

jpg . care a dus la caderea comunismului in Cehoslovacia.worldisround. Acesta reprezinta centrul orasului modern. http://photos. initial o piata de vanzare a cailor. fondat de regele Carol al IV-lea in secolul al XIVlea. teatre si cladiri de birouri. cu bulevarde largi. cu hoteluri. se situeaza in sudul cartierului Stare Mesto. magazine mari. in 1989. Locul cel mai frumos din Nove Mesto e piata Sfantului Viaceslav.Nove Mesto (Orasul Nou). Interesant este insa faptul ca planul acestui cartier este cel conceput de arhitectii Evului Mediu. Are o semnificatie istorica din Praga: aici a izbucnit Revolutia de Catifea.com/photos/1/482/512_o.

• Aceste diferențe economice și naționale mari au dus la o separare clară a celor două parti ale orasului. . mai ales germani și evrei. care au dominat mereu satele riverane mari. în timp ce în Stare Mesto au locuit meșteșugari.• Nove Mesto a fost locuit în special de către meșterii cei mai săraci de naționalitate ceha.

mai degrabă decât segregarea orașului.topdealshotel. unul dintre putinele poduri de piatra din Europa Centrala. http://www.Legatura dintre cele 2 cartiere e realizata prin Podul Carol.jpg . Acesta a promovat unirea.com/blog/wp-content/uploads/2012/12/Charles_Bridge.

cu palate. Casele poarta amprenta arhitectilor italieni.Mala Strana (Orasul Mic. Astazi. Mala Strana e partea cea mai bine conservata a Pragai. gradini admirabile si stradute medievale inguste. apoi reconstruit dupa incendiul care l-a devastat in 1541. Strada Nerudova e interesant de vazut. ambasadelor.pragueexperience. pe fondul cresterii activitatilor economice. muzeelor si galeriilor de arta.com/places. Cartierul a fost locuit de nobili. o atentie speciala merita blazoanele care decoreaza fatadele acestora. Casele sunt superbe exemple de arhitectura medievala si baroca. Strada Nerudova Blazon http://www. Orasul de Jos) a fost intemeiat in secolul al XIII-lea.asp?PlaceID=707 . Mala Strana este resedinta majoritatii ministerelor.

com/photos/raffaeletalarico/galleries/72157624811766086#photo_108270488 .Mala Strana http://www.flickr.

Cartierul a fost locuit de nobili. http://apartments-in-prague.vtourist. stradute medievale sunt inguste.org/tourist-information/malastrana/mapa-strana-3.com/4/6571370In_the_streets_of_Mala_Strana_Prague.Casele poarta amprenta arhitectilor italieni.jpg?version=2 .jpg http://cdn2.

• Obiective mai mari în direcția deschiderii orasului au fost realizate în secolul al XVII-lea . atunci când habsburgii au realizat o serie de porti in zidurile orasului. prin care erau primiti strainii. . • Proiectele ulterioare s-au axat tot pe ideea de intrare și de ieșire. inclusiv diferite gări din întreaga Praga și marea autostrada de la marginea centrului orașului.

O rețea extinsă de cai ferate in nordul orașului a legat Praga de Imperiul Austriac. atât la propriu si la figurat. aceasta a reprezentat un nou prag de Praga. . • Pe langa faptul ca gara Masaryk a fost construită din piatra de la vechile ziduri ale orașului. a daramat zidurile dintre Republica Cehă și alte națiuni. Acest proiect. acesta a căutat să stabilească legături importante cu alte orașe europene. unul care a atras comerciantii in oras.• Mijlocul secolului al XIX-lea a fost un punct de cotitură pentru oraș.

în timp ce zona din apropierea raului. aceasta a fost abandonata în 1970. Și. deși calea ferată Praga a fost folosita în timpul și imediat după Al Doilea Război Mondial. care a fost izolata de restul orașul. plasarea lor a afectat orașul Praga prin crearea districtelor adiacente separatei. .• Plasarea caii ferate a bifurcat fosta comunitate agricolă din Peninsula Holešovice în două regiuni distincte: o parte aproape de râu și alta la Letná și in zona Castelul Praga. a intrat în declin. • În timp ce șinele de tren au reprezentat un pas mare către unificarea Europei prin comerț și industrie. • Zona din jurul liniilor de cale ferată a fost astfel puternic industrializat.

de zidurile orașului si de castel printr-o rețea de poteci medievale. un grup de dezvoltare din Luxembourg. • Dacă Bubny incepe sa fie cunoscut ca un centru de comerț și cultură. ideea de "oraș în oraș". Orașul Vechi si-ar pierde popularitatea si puterea economica. a cumparat zona Bubny. centrul tradițional al orașului. Piața Orașului Vechi. a acționat ca un prag pentru centrul comercial din Praga. pentru a construi un complex de clădiri care ar revitaliza zona. Planul includea zone rezidentiale. Fosta piața este legata de Podul Carol. un spital. facilități de agrement și o gara. care întâmpină vizitatorii și ii încurajează să rămână. • Într-adevăr. . hoteluri. este problematică atunci când privim din perspectiva dezvoltării istorice a orașului. un campus universitar.• În 2008. Orco Properties. dezvoltarea Bubny ar putea servi drept un prag modern. timp de secole. Promovat ca un "oraș în oraș".

în mare parte neatins de dezastre naturale. turnuri gotice. locuinte Art Nouveau si moderne – . palate renascentiste. în războaiele din secolul trecut și sigilat prin Cortina de Fier de restul lumii în ultimii 50 de ani. . biserici baroce și mănăstiri.toate spun povestea orașul.Centrul istoric praghez  diverse stiluri arhitecturale: rotundas romanice. sinagogi evreiești.

ca de papusi parca. http://www. Printre locuitorii faimosi .scriitorul Franz Kafka. unele datand din secolul al XVI-lea.eximtours. cu cele mai mici case. Se spune ca niste alchimisti incercau sa transforme metale in aur. Trebuie cumparat bilet pentru a o vizita.eu/img/prague_index/03. cea mai ingusta strada din Praga.png . sunt magazine cu suveniruri si carti.Ulita de Aur (The Golden Lane).

com/gallery/Europe/Czech_Republic/Bohemia/Prague/Prague/photo557614.htm .http://www.trekearth.

Stilul romanic Basilica St.static. George Rotunda St. Martin http://farm4.j pg http://us.com/3072/2525629081_f415b0e56e.jpg .com/400wm/400/400/realpictures/realpictures1112/realpict ures111200011/11768098-st-martin-rotunda-prague.flickr.123rf.

co.shafe. Vitus Cathedral http://www.uk/crystal/images/lshafe/Prague_St_Vitus_Cathedral_east_exterior.jpg .Stilul gothic St.

bp.Powder Tower The House at The Stone Bell http://4.JPG http://www.jpg .com/blog/images/posts/b4badf79d5a1efa2e 24202ded9f6b711.com/8WLn1iyyZVo/UgDp_oY4MeI/AAAAAAAAACg/EXWGo5wMMM/s1600/DSC00138.rentalsapart.blogspot.

1pragueguide.com/contentcontext/Royal-Summer-Palace-117.com/72/193354289_b2397b36a9.Stilul renascentist Royal Summer Palace Star Summer Palace http://storage.flickr.static.jpg .jpg http://farm1.

com/8331/8102581239_3ea9b66527.The House at the Minute http://farm9.jpg .static.flickr.

czechtourism.jpg&maxsidesize=800 .jpg.com/getmedia/a9813ba5-7d4a-4689-a59a-50236eb24b16/c-prague-troja-chateau1.Stilul baroc Castelul Troja http://www.aspx?width=800&height=450&ext=.

staticflickr.jpg?zz=1 .com/3170/2639113833_a4030631c5_z.Stilul rococo Palatul Arhiepiscopiei http://farm4.

Stilul clasic Teatrul National http://farm3.com/2662/3922827989_5abe655bc1.static.flickr.jpg .

com/lifestyle/review/924-vysehrad-train-station/ .com/lifestyle/review/180-industrial-palace/ Gara Vyšehrad http://prague-stay.com/lifestyle/review/177-hotel-evropa/ http://prague-stay.Art Nouveau Hotel Europa Palatul Industrial http://prague-stay.

Cubism si rondocubism The House at the Black Madonna Lamp Post http://prague-stay.com/lifestyle/review/182-lamp-post/ .com/lifestyle/review/181-the-house-at-the-blackmadonna/ http://prague-stay.

com/lifestyle/review/190-hotel-crowne-plaza/ http://prague-stay.com/lifestyle/review/191-the-former-parliament-building/ Blocurile Panelaks http://prague-stay.com/lifestyle/review/193-the-panelaks/ .Stilul comunist Cladirea veche a Parlamentului Hotelul Crowne Plaza http://prague-stay.

com/lifestyle/review/195-the-dancing-house/ http://prague-stay.Arhitectura post-comunista The Dancing House Complexul administrativ Golden Angel http://prague-stay.com/lifestyle/review/791-zlaty-andel/ .

monet.cz/strategplan/PDF/english/en_10.pdf . Sursa: http://www.Planul orasului este de tip polinuclear: Orasul are mai multe "centre" care sunt unite prin bulevarde largi.

Spatiile verzi nu includ numai paduri si parcuri.Spatiile verzi sunt mai numeroase decat spatiile construite. Utilizarea terenurilor.natur. ci si terenuri agricole: campuri arabile. 1958 Sursa: http://web. parcele de gradini. livezi .cz/geografie/vzgr/monografie/modelling/modelling_k upkova. vii.cuni. pajisti.pdf .

natur.Utilizarea terenurilor.cuni. 1998 Sursa: http://web.pdf .cz/geografie/vzgr/monografie/modelling/modell ing_kupkova.

com/360Degree-VirtualTour.php?3D=Prague-Czech-Republic .airpano.Trama stradala rectangulara http://www.

Trama stradala radiara http://www.com/360Degree-VirtualTour.php?3D=Prague-Czech-Republic .airpano.

• Șoseaua de centură interioară (The City Ring "MO"): Cand va fi terminata.dk/wordpress/wp-content/uploads/2010/09/blanka-tunnel_prague_map.Infrastructura • Fluxul principal de trafic trece prin centrul orașului si prin centuri interioare și exterioare (doar parțial în exploatare). Tunelul Blanka Sursa: http://pavel-helge.este acum construit pentru a usura traficul în partea de nord .vest.jpg . • Cel mai lung tunel dintr-un oras din Europa .Tunel Blanka . acesta va înconjura partea centrală mai mare a orașului.

Viitorul Tunel Blanka – cu parti subterane si parti supraterane

http://www.kybertec.com/files/img47bd48e0.JPG

Statie de metrou
Sursa: http://www.flickr.com/photos/raffaeletalarico/galleries/72157624811766086#photo_108270488

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/%C5%A0koda_15T_n%C2%B09208_on_the_line_7_in_Prague.JPG

http://www.skyscrapercity. facilitand un trafic rapid. in constructie: va conecta toate autostrăzile majore și pistele care se intersecteaza in capitala. fără a fi nevoie sa se traverseze orașul.com/showthread.php?t=307793 .• Soseaua de centura exterioară (Expressway "R1").

• Praga este un ansamblu arhitectural urban de o calitate remarcabilă. • E un oras modern.Concluzii • Praga e un oras al paradoxurilor: • E o fosta capitala comunista. • E capitala unei tari slave. . dar are aerul unui burg german. dar seamana bine cu un oras occidental. dar numarul cladirilor vechi e foarte mare. în ​termeni de monumente și peisaj urban.

com/lifestyle/category/36-prague-architecture/ • http://www. Enciclopedica Romana.monet. 1971.org/en/list/616 .psychologies.cz/en/ • http://www. 366 Site-uri Internet: • http://www.prague-tourist.cz/strategplan/PDF/english/en_10.org/wiki/Prague • http://www. Bucuresti.mydestination.org/en/list/616 • http://www.com/ • http://whc. Capitalele Lumii.tripadvisor.org/ro/Praga • http://www.praguewelcome.unesco.cz/en/main • http://www. pag. Ed.pdf • http://www.Bibliografie Praga • Cucu V.unesco.pragueexperience.com/prague/6159283/prague-regional-info • http://wikitravel.geoportalpraha.html • http://prague-stay.wikipedia.ro/blogs/265/ • http://whc.com/ • http://en.com/Travel-g274707-s201/Prague:Czech-Republic:Architecture. si colaboratorii.

.

Localizare: in zona metropolitana Chicago. Illinois Sursa: http://ro.org/wiki/Chicago .wikipedia.

cai ferate si sosele granele din sud si vitele din prerie. Se considera ca orasul aminteste de aceasta floare. Mai este numit The Windy City.U. the City of Big Shoulders. Pozitia geografica a avantajat dezvoltarea economica a orasului: pe Lacul Michigan se aduceau cu navele minereu de fier si carbune. the Second City sau The City That Works. in privinta suprafetei (după New York și Los Angeles). desi infatisarea sa actuala este rezultatul ultimului secol. pe canale.A. care inseamna liliac salbatic.. Sigiliul orasului . pe caile ferate era adus cocsul din Appalachi.Chicago este al 3-lea oras din S. Numele vine de la cuvantul indian “shikaawa”. cu o populatie de aproape 3 milioane locuitori.

cu faleză. plajă. Lacul Michigan este cât o mare.com/images/oak-street-beach. Metropola e traversata de 2 rauri: Chicago si Calumet. http://rediscoverthewindycity. pe malul SV al Lacului Michigan.Chicago este situat la 176 m deasupra nivelului marii.jpg .

jpg .wordpress.Raul Chicago de St.com/2008/03/stpatricks-day-dyeing-the-chicago-river-green.files. Patrick’s Day http://insideimc.

Motivul a fost o problemă obișnuită: la sfârșitul secolului XVIII.org/news/graphics/2010/10/chicago_river_map. http://www.Cursul raului Chicago a fost modificat cu 180 de grade în 1900. facandu-l să curgă spre Mississippi.npr.gif . ei au schimbat cursul râului Chicago în 1900. când locuitorii au fost amenințați de boli din cauza ca apele uzate din canalizare se varsă în Lacul Michigan.

de origine francoafricana). Totusi. destinate locuirii.Putina istorie… • Metropola are o istorie relativ recenta. Tinutul a apartinut triburilor de indieni. . • Primul rezident permanent din Chicago a fost Jean Baptiste Point du Sable (un comerciant de blanuri. in vecinatatea Lacului Michigan (cu apa dulce). dar mai ales comertului. care a venit aici în 1770. • Primii colonisti au gasit un tinut neprimitor. ei au construit un fort de aparare impotriva indienilor. mlastinos. • Comertul a fost ramura economiei care a propulsat viitoarea metropola. portul de la tarmul Lacului Michigan capatand importanta din ce in ce mai mare. in jurul caruia au aparut si cateva case din lemn.

principalul nod de cale ferata din S.• In 1837. care fac legatura cu fluviul Mississippi. impune si un progres in domeniul transporturilor. Chicago e declarat oras (4200 locuitori). • In 1859. Chicago . Winnetka. • Se construiesc canalele Chicago si Illinois (1848). Lake Forest etc. Aceasta este cauza care a amplificat incendiul din 8 oct. care a dus la distrugerea completa a 11 km2. • Populatia ramasa fara locuinta a format alte comunitati in apropierea orasului. care se tot dezvolta. crescand numarul suburbiilor. . 1871.A. • Urmari imediate in privinta aspectului urbanistic: creste populatia si spatiul construit (materia prima: lemnul).U. al oraselor-satelit: Evanston. Comertul. se inaugureaza primul tronson de cale ferata in 1850.

Sfarsitul secolului al XIX-lea: • Incepe reconstructia orasului pe baza unui plan de sistematizare. primul sistem de telefonie nationala a intrat in functiune si la numai doi ani de la inventarea iluminatului electric (1879). • A aparut si noua tehnologie. • In 1887. aparute prima data in San Francisco. strazile orasului beneficiau deja de aceasta noutate. care a imbinat functiile de rezistenta cu cele de aspect ale elementelor unei cladiri. constructia primului zgarienori – premiera mondiala absoluta – ce schimba aspectul oraselor lumii  inaltare pe verticala. au inceput sa circule prin Chicago. in 1881. • Tramvaiele. suburbii anexate. • Pentru prima oara in istoria arhitecturii. Aceasta a fost realizarea arhitecturala a Scolii de la Chicago. disparea diferenta dintre forma si structura. . noi cladiri construite.

primul model care explica distribuţia grupurilor sociale în cadrul zonelor urbane. determinata de un element natural. . cu dezvoltarea radiara si concentrica. tarmul Lacului Michigan. incepand din centrul orașului în suburbii. Planul orasului este unul de tip semicircular: Imbina dezvoltarea liniara.Modelul zonelor concentrice de dezvoltare urbana a lui Ernest Burgess (1925) . In cazul de fata.

care formau o bucla in centru.inainte de folosirea în masă a automobilelor (1930).hofstra. • zona de tranziţie cu utilizare mixtă (comercială-industrială-rezidenţială). http://people. (Central Business District) – Loop (= “Bucla”. • zona de navetism .Zonele functionale concentrice: • centrul comercial şi de afaceri sau C. • zona rezidenţială a claselor sărace.edu/geotrans/eng/ch6en/conc6en/img/burgess. Numele provine de la caile ferate suspendate. denumire din 1890). la S de raul Chicago.B.D.png . cele mai multe dintre aceste așezări sau situat lângă stațiile de cale ferată. • zona rezidenţială a claselor medii (clasa muncitoare) şi bogate. cunoscută şi sub numele de „inner city”.

ca/geog3ur3/uploads/Jerusalem/Jerusalemburgessmodel.http://libwiki.mcmaster.jpg .

Harta Loop Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chicago_L_Map.svg .

• Pe măsură ce oraşul Chicago. se extindea.B. .B. centrul trecea printr-un fenomen asemănător. • Modelul lui Hoyt contrazice oarecum modelul lui Burgess. sursa lui de inspiraţie. extinzându-se spre exterior şi ducând la extinderea celorlalte inele. şi nivelul de avuţie: familiile înstărite alegeau să locuiască departe de centru.• Burgess a observat o legătură între distanţele de la C.-ului.D. dar accepta existenţa C.D. în zone cu o calitate superioară a spaţiului locuit.

canale etc). şosele.Hoyt sugerează o extindere zonală de-a lungul principalelor căi de comunicaţie (căi ferate. Sursa: prelucrare Google Earth .

gotravel.Elemente arhitecturale Sursa foto: http://www.ro/blog/orase-cu-arhitectura-fantastica/ .

• Arhitecti celebri din toate colturile lumii au venit aici si au contribuit la “renastere” cu cele mai cunoscute cladiri de astazi. .• Intrucat majoritatea cladirilor din centrul orasului au fost distruse de incendiul din 1871. in prezent arhitectura din Chicago este cunoscuta pentru originalitate si mai putin pentru vechime.

Home Insurance Building Sursa foto: http://www.html .edu/bc_org/avp/cas/fnart/fa267/finalpix_fa267. In 1888 .Chicago este leaganul zgarienorilor si cea mai fascinanta trasatura a orasului o reprezinta arhitectura sa deosebita. Home Insurance Building.primul zgarie-nori din lume.bc. prima cladire care pentru care s-au folosit grinzi din otel la fundatie.

concomitent și cel mai înalt zgârie-nor din America de Nord (de cand WTC a fost distrus) și al 3-lea la nivel mondial. Sursa: http://en. Cei care se află sus beneficiază de o panoramă superbă asupra întregului oraș și chiar asupra îndepărtatului Lac Michigan. Are o înălțime totală de 527 m.cea mai înaltă clădire din Chicago.wikipedia. Construcția a durat 3 ani (1970-1973). Îmbinarea armonioasă dintre vechi și nou din cadrul metropolei din Illinois prinde și aici contur.org/wiki/Willis_Tower . fiind folosit ca turn de observare și de comunicare.Willis Tower sau Sears Tower . În fața marilor giganți de sticlă se află un vechi turn de apă.

blog.hu/2012/11/27/a_vilag_8_legfelelmetesebb_kilatohelye .Panorama asupra orasului Chicago din Willlis Tower Sursa: http://vilagutazo.

php?t=1527678&langid=5 http://en.org/wiki/File:20090518_Trump_International_ Hotel_and_Tower.com/showthread.wikipedia.jpg ._Chicago.Trump Tower Sursa: Aon Center Sursa: http://www.skyscrapercity.

Ultima “achizitie” a orasului: Chicago Aqua Tower. Chicago mai face un pas in viitor. Proiectata de Jeanne Gang. Chicago Aqua Tower in timpul zilei Sursa foto: http://www.jpeg .timepass69.Si cum constructiile fantastice fac parte din politica orasului. cladirea aminteste de valurile oceanului si fiecare val proiectat este un balcon sau o terasa.com/uploads/photos//2011/September/beautiful_a qua_tower_of_chicago1. cladirea cu fatada valurita.

Chicago Aqua Tower noaptea Sursa foto: http://tlcdarchitecture.com/2009/11/aquatower2. jpg .files.wordpress.

Podul Michigan Avenue .org/wiki/File:Michigan_Ave_Bridge_060415.wikipedia.sursa: http://en.jpg .

de pe Michigan Avenue.jpg .Apartinand stilului neo-gothic.wikipedia.org/wiki/File:Chicago_29_Oct116. Tribune Tower Sursa: http://en. este o cladire de referinta pentru Chicago. The Tribune Tower.

wikipedia.jpg . este o cladire triunghiulara impresionanta.Cladirea Wrigley. Cladirea Wrigley Sursa foto: http://en.org/wiki/File:Wrigley_building_with_walkwayChicago. sediul celebrei companii producatoare de guma de mestecat.

In randul cladirilor neconventionale trebuie sa amintim Marina City. Sursa foto: http://en.jpg .org/wiki/File:Marina_City--Chicago_Illinois_Aug_2006. doua cladiri circulare ce seamana izbitor cu doi stiuleti uriasi de porumb.wikipedia.

Marina City – detaliu Sursa: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chicago_(ILL)_River_North._Marina_city._1964.jpg .

Millenium Park sursa: http://www. Lurie Garden și Crown Fountain cu burlane de apă si fețele digitale. oaza luxurianta din Chicago. inclusiv faimosul Cloud Gate sau sculptura “Bean”. design peisagistic și artă. Jay Pritzker Pavilion. este casa unei colecții incomparabile de arhitectura.com/blogs/2010/11/chicago-my-kind-of-town-picture-post-of-the-day/ .Millennium Park.britannica.

Mai este denumit Bobul de fasole.U. Sculptura eliptica de 110 tone de inox.prima lucrare publică în aer liber in S.A.cityprofile. Sursa foto: http://www.com/illinois/photos/27726-chicago-cloud_gate. intrucat 80 % din suprafata sa reflecta cerul. a artistul britanic Anish Kapoor.html .Cloud Gate . a fost numita de Kapoor Cloud Gate. inspirata de mercurul lichid.

agentii de publicitate.Zona metropolitana a orasului este denumita Chicagoland de catre copy-writeri. “Chicagoland” reprezinta in general. si reporteri. orasul si suburbiile sale. .

stilul Prairie. perfecționand noua arhitectură americana.Casa -studio a unuia dintre cei mai faimoși arhitecți din istorie. In Oak Park este casa unde Wright și-a petrecut primii 20 de ani de cariera. Frank Lloyd Wright. Sursa: http://www.org/ .gowright.

jpg . http://www.com/wp-content/uploads/2008/02/chicago-spire.myhotelgeek.Proiect in desfasurare: Chicago Spire – 150 etaje – a 2-a cea mai inalta cladire din lume (609 m). dupa Burj Dubai.

ca de altfel in oricare alta parte a orasului. ritmul blues-ului si jazz-ului si-au gasit loc in Chicago. mai ales. . • In centru. in stilul art deco. in apropiere. teatre. pentru casa sau pentru a-si putea petrece timpul liber.• Fantasticele turnuri din Chicago sunt exemple clasice ale arhitecturii americane. creand o ambianta multiculturala. trotuare largi. parcuri. tot ceea ce au nevoie pentru a putea munci. chiar si pentru alte blocuri mai mici. Muzee faimoase. • Peste tot insa este lasat mult spatiu pentru bulevarde. oamenii gasesc la indemana. orchestre si. pot fi gasite in zona centrului. In cartierul Loop (Bucla) – inconjurat de o linie ferata suspendata – se gaseste cladirea neo-romantica a Auditorium Theatre si Camera de Comert. • Cele mai caracteristice exemple ale noutatii arhitecturale din Chicago. • Oameni de toate rasele umplu orasul.

jpg .com/photos/large/41826521.Auditorium Theatre Sursa foto: http://static.panoramio.

Planul orasului Chicago al arhitectului Daniel Burnham. in colaborare cu Edward H. 1909. Bennett. ilustrat de Jules Guerin .

. o rețea de super-autostrazi a fost construita radiar pornind din centrul orașului. prin oraș. • Desi multe străzi suplimentare diagonale au fost recomandate în Planul de Chicago.• Strazile din Chicago au fost puse într-o rețea care s-a extins comparativ cu planul initial al orașului. trec. • În anii 1950 și 1960. mulțe dintre dintre care unele fiind inițial traseele indienilor. de asemenea. • O multime de străzi diagonale. dar numai extinderea Ogden Avenue a fost construită vreodată.

. a scris Burnham. toate cu excepția a 4 mile (6 km) sunt azi parcuri publice. "Malul lacului de fapt si de drept aparține poporului". În plus. Cu toate acestea." Planul recomanda extinderea parcurilor de-a lungul țărmului lacului Michigan. • Îmbunătățirea terminalelor feroviare Planul se baza pe studii tehnice efectuate anterior. De asemenea. • Un sistem de autostrăzi regionale Planul considera ca Chicago este centrul unei regiuni intinse pe 75 mile (120 km) fata de centrul orașului. planul includea 2 autostrăzi radiale și circular pentru regiune. "Niciun metru din malurile sale n-ar trebui să fie alocat pentru excluderea oamenilor. dar nu au fost consolidate sau relocate alte gari. care au devenit inutile odata cu dezvoltarea facilităților orasului în regiunea lacului Calumet. Din cele 29 mile (47 km) de pe malul lacului. ar fi permis extinderea cartierului de afaceri din sud. fapt care a fost realizat la începutul secolului al XX-lea.• Planul includea 6 aspecte principale: • Imbunatatirea malului lacului Michigan: Cel mai important dintre obiectivele planului a fost recuperarea malul lacului pentru folosul public. La începutul erei automobilului. agențiile care au construit și îmbunătățit autostrăzi în anii 1910 și 1920 nu par să fi urmat specificatiile din plan de a construi de-a lungul rutelor specifice. la rândul său. Acest lucru. O nouă Chicago Union Station a fost terminata în 1925. inclusiv pe un plan de căi ferate concurente pentru o mai mare eficienta in manipularea de mărfuri. planul prevede facilități portuare extinse. planul detalia consolidarea a 6 terminale pentru pasageri de cale ferată interurbane Chicago la vest de Loop și la sud de Roosevelt Road.

108 mile (174 km) de străzi arteriale au fost extinse între 1915 și 1931. • Centrele civice si culturale Imaginea cea mai importanta a planului a fost noul centru civic propus pentru zona din jurul Congresului și străzile Halsted. Scriind în 1908. La capătul de est al strazii Congresului. care ar permite locuitorilor orașului sa viziteze zonele rurale. Cu toate acestea. Orașul a fost renovat. . extinderea parcului orașului și sistemul de bulevarde. În plus. Burnham a propus un centru cultural în Grant Park.• Noi parcuri exterioare Planul solicita. • Dispunerea sistematica a străzilor Noi artere largi au fost prescrise pentru a reduce congestia traficului și pentru înfrumuseța orașul care creștea rapid. Multe dintre recomandările planului in legatura cu strazile au fost urmate. care a fost instituit prima oară în anii 1870. a crescut Roosevelt Road și a fost creat Wacker Drive și Congresul Parkway. Burnham a văzut automobilul ca un vehicul de agrement. lărgit și Michigan Avenue s-a extins. format din noul Field Museum of Natural History și case noi pentru Institutul de Artă din Chicago și Biblioteca Crerar. El nici nu a prevazut cum acesta ar putea copleși și transforma orașul în sine. inclusiv o rețea de străzi noi dispuse pe diagonala: un exemplu fiind extinderea bulevardului Ogden. stimuland o creștere spectaculoasă în utilizarea de automobile. de asemenea. care va deveni axa centrală a orașului remodelat. S-a ajuns insa la interzicerea construirii oricaror clădiri noi în Grant Park. oficialii orasului nu au tinut cont. aprox.

când Potter Palmer. • granițele: se extinde de la North Avenue . . fostul comerciant de produse uscate și proprietarul hotelului Palmer House. la Division Street in sud și LaSalle Street in vest. Chicago se dezvolta tocmai datorita armoniei si diversitatii cartierelor sale (77 la numar). • Gold Coast (Coasta de Aur): clădiri de apartamente de pe Lake Shore Drive. a construit un castel fantezist pe malul lacului .Cartiere • Fiind un oras multicultural. În următoarele câteva decenii. • Coasta de Aur a devenit zona rezidentiala pentru cei bogați în 1885. elita Chicago a migrat treptat de la Prairie Avenue la noile lor case la nord de Loop. mai in interior . cu fata catre Lacul Michigan. blocuri de locuit mai putin inalte.

wikipedia.jpg .org/wiki/File:HancockTowerView.Gold Coast sursa: http://en.

str. în special în zona Triunghiului Orașul Vechi. • Multe dintre străzile și aleile.• Old Town (Orasul Vechi): marginit de Avenue North în N . Larrabee în NV . pastrand multe dintre clădirile vechi în stil victorian din Chicago . majoritatea acestei zone a fost o enclava in care primii portoricani au inceput sa emigreze în Chicago . • Este un cartier influent și istoric. Division Street în S . Clybourn Avenue în SV și Strada LaSalle în E. • În anii 1950 . anterioara marelui incendiu. . nu aderă la un model tipic al strazilor.

aceasta a luat numele de Goose Island. Canalul a fost săpat în anul 1853.• Goose Island (Insula Gastei) este singura insula de pe râul Chicago . care a fost casa originală a imigranților în Irlanda . . Este separată de continent prin bratul nordic al râului Chicago în vest și de Canalul de Nord la est . precum Kilgubbin. formandu-se astfel insula. • După ce imigrantii irlandezi s-au mutat pe insula.

unde.River North . se afla un centru de afaceri. unde s-au ridicat cladiri foarte inalte. din cauza numeroaselor fabrici.cealalta parte a orasului Chicago. Denumirea initiala a fost de Smokey Hallow.com/photos/j-harley/3879693511/ . printre zgarie-nori. pe malul nordic al raului Chicago.flickriver. River North Sursa: http://www.

restaurante. precum si Northwestern Memorial Hospital si Universitatea de Medicina Northwestern Feinberg si altele.hamptonsuiteschicago.com/chicago-magnificent-mile. . Magnificent Mile – reprezinta partea din Michigan Avenue situata intre raul Chicago si Oak Street Sursa foto: http://www.aspx . Adaposteste unele dintre cele mai înalte zgârie-nori din Chicago (cum ar fi John Hancock Center) și cele mai multe magazine de lux.Streeterville: cartierul estic din Chicago. hoteluri. la nord de râul Chicago.

Zona concentreaza sediile firmelor principale ale orașului. agentii de media si publicitate. Paradoxal. masoara mai putin de 1 mila. cu Lacul Michigan in fundal In varf este un Observator. Water Tower Park cu ceasul istoric și centrul comercial Water Tower cu 8 etaje.org/wiki/File:Hancock_tower_2006. cladiri de birouri si hoteluri.wikipedia. restaurante.Magnificent Mile este prelungirea nordica a Michigan Avenue între râul Chicago si Oak Street în Streeterville. un restaurant si barul The Signature Room. De-a lungul străzii se gasesc multe magazine de lux. inclusiv ziarul Chicago Tribune. La nord de centrul comercial poate fi găsit faimosul John Hancock Center. sursa: http://en. Aici intalnim si faimosul Water Tower (Turnul Apei).jpg . John Hancock Center (“Big John”).

jpeg .wikipedia.Vechiul turn cu apa in comparatie cu zgarie-norii din Chicago (vazut din John Hancock Center) Sursa: http://en.org/wiki/File:Chicago_Water_To wer_as_seen_from_the_John_Hancock_tower_Signa ture_room.

pentru a face din oraș un loc mai bun pentru a trăi și a lucra.• Revista Forbes a clasat Chicago drept cel mai puternic oras din punct de vedere economic. să profite de oportunitati. . • Chicago e un oras inteligent ("smart city"): puterea de tehnologie este determinată de puterea celor care o folosesc și beneficiaza de această tehnologie. Determinarea oamenilor de a lucrea împreună. • Aceasta metropola ramane expresia arhitecturii moderne. asta e ceea ce face un oras inteligent.

wikipedia.ro/stiri-imobiliare/in-chicago-doar-ceiinstariti-pot-fi-proprietari-18223.org/city/en/about.org/wiki/Burnham_Plan_of_Chicago • http://www.edu/geotrans/eng/ch6en/conc6en/burgess.hofstra.html • http://media.org/wiki/Chicago • http://www.imopedia.e-referate.html • http://people.Bibliografie • http://www.aspx • http://en.hamptonsuiteschicago.org/pages/641.html • http://en.encyclopedia.wikipedia.ro/chicago-templul-arhitecturii-modernecibosteca-documentare-documentare-online-video-documentar • http://www.html • http://ro.wikipedia.cibosteca.chicagohistory.org/wiki/Near_North_Side.ht ml • http://www.com/chicago-magnificentmile.ro/referate/Chicago2005-03-18._Chicago .cityofchicago.

Dubai – metropola in Emiratele Arabe Unite, fiind localizat in
emiratul cu acelasi nume, in S-E Golfului Persic, in cadrul Peninsulei Arabia.

Dubai - Pozitia geografica
Sursa: http://www.dubai-architecture.info/HIST-DUBAI.htm

Raul Dubai traverseaza orasul, divizandu-l in 2 districte: - Deira, in nord – zone rezidentiale si zone comerciale de tip bazar (vanzatori arabi); - Bur Dubai, in sud – zone rezidentiale mai restranse si zone comerciale de tip bazar (vanzatori indieni si persani). Pe langa acestea, mai este si Al-Shindagah, resedinta conducatorului.

Harta orasului Dubai
Sursa: http://www.dubai-architecture.info/HIST-DUBAI.htm

capitala națională. Dubai si-a extins teritoriul de la 3. Loc. ocupa locul 2. iar ca suprafata. Acestia traiesc in Dubai doar pe baza unei vize. Sursa: Assignment 1: City Growth and Development Chronicle: Dubai Aceasta majoritate este formata din muncitori expatriati.). in general. . indiferent de perioada cat vor sta in Dubai.2 km2 la 605 km2. In aproximativ 50 de ani.Are cea mai mare populație din Emiratele Arabe Unite (peste 2 mil. care nu au cetatenie si nici nu vor primi (caci politica nu permite asta unui strain). Este orasul cu cea mai mare diversitate etnica. care se innoieste odata la 3 ani. după Abu Dhabi.

ca un întreg. Dubai este. o afacere și un centru cultural din Orientul Mijlociu și din regiunea Golfului Persic. Emiratele Arabe Unite. este o structura urbana megalopolitana. raul Dubai fiind un element urban central. care a crescut constant pana a devenit un oraș de renume mondial. Dubai este o metropola cosmopolita. Astăzi. . au fost descrise ca "Dubai". Orasul.Orașul Dubai este situat pe coasta de nord a emiratului si este centrul zonei metropolitane Dubai-Sharjah-Ajman. in sine. în unele cazuri. de multe ori perceput greșit ca o țară sau oraș-stat și. care separa cele 3 componente ale orasului. în present.

2012.4.http://www.pdf?MOD=AJPERES .dm.ae/wps/wcm/connect/52ee5cab-66bb-463f-afbd-8ca3c46cc0c1/Dubai+2020-+broshure.gov.+A4-+english+24.

pentru a se adapta la influențele politice. Astfel. cand si-a castigat independenta. In 1830. după ce emiratul a declarat că vor fi scutiti de impozit. ceea ce înseamnă că orașul este în mod constant reinventat. Dubai a fost colonie engleza. pana la 1 decembrie 1971. comercianți străini au început să vina in Dubai.Istoric vorbind. Primii pasi in procesul de urbanizare din Dubai au avut loc în 1799. este cea mai veche clădire care a supravietuit in Dubai. industria cu comert de perle (in special export) a inceput sa se dezvolte. construita in acel an. Cetatea Al Fahidi. Dubai nu a fost niciodată un singur lucru pentru o perioadă mai lungă. Dubai era o mica așezare de pescari. Din 1892. De atunci. asezarea a fost preluata de către o parte a tribului Bani Yas din oaza Liwa. Motivul pentru care Dubai a putut sa se extinda este. . culturale și sociale. pentru că nu este limitat de istorie sau patrimoniu.

html . Sursa: http://www.co.dailymail. era.Turnul cu ceas (construit in 1964). practic.uk/news/article-2144613/Pictures-Dubai-1960s-1970s-city-fishing-settlement. parte dintr-un peisaj de desert. aflat intr-un sens giratoriu din Deira.

Astăzi, acesta este înconjurat de hoteluri.
Sursa: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2144613/Pictures-Dubai-1960s-1970s-city-fishing-settlement.html

• În 1959, liderul de atunci, Sheik Rahid, Emirul Kuweitului, a imprumutat milioane de dolari pentru a renova raul orașului, pentru a-i permite să primeasca nave de mari dimensiuni . • Totul s-a schimbat pentru Dubai odata cu descoperirea petrololului din Golf, in 1966, ajutand economia sa prolifereze si atragand multi investitori. • Cu toate acestea, până în anul 1980, venitul anual din petrol a scazut, forțând emiratul să se gândească la alte moduri de a face bani: o destinație turistică și o companie aeriană. • Emiratul a continuat sa fie considerat un paradis fiscal, iar in 1999 s-a deschis unul dintre cele mai inalte hoteluri din lume.

Burj Al-Arab
Sursa: http://www.dubai-architecture.info/HIST-DUBAI.htm

. insa si-a revenit continuu. Burj Khalifa.• Dubai a atras recent atenția lumii prin mai multe proiecte inovatoare de construcții mari și evenimente sportive. • Orașul a devenit simbolic pentru zgârie-norii sai și clădiri înalte: cea mai inalta din lume. cu ajutorul emiratelor vecine. ca urmare a crizei economice la nivel mondial. • Piața imobiliară din Dubai a cunoscut si ea o perioada de declin în 2008-2009.

gltdubai.jpg .com/abisol1/userfiles/images/burj-khalifa-tour-dubai.Burj Khalifa http://www.

Transport: Aeroporturi: -Aeroportul International Dubai -Aeroportul International Al Maktoum Aeroportul International Dubai. interiorul terminalului de pasageri Cale ferata: -Dubai Metro-Palm Jumeirah Cai navigabile: -Port Rashid -Port Jebel Ali .

Statie metrou in Dubai Sursa: http://urbanskyline. cresterea financiara si economica.tumblr. .com/ Metroul in Dubai este unul dintre cele mai avansate sisteme de transport din lume si este un catalizator pentru turism.

cele 2 constructii sunt situate in zone exclusiviste din largul coastei. sedii mare corporație . ci sunt create pentru a răspunde tendințelor de globalizare turism. care nu sunt accesibile cetateanului de rand.simboluri importante din istoria arabă. evenimente (conferinte.• Este interesant de observat dualitatea în dezvoltarea modernă a Dubaiului . concerte de rock etc). . • Mai mult.Arab este modelat ca o vela și 3 insule în formă de palmier (Palm Deira. Pal Jumeirah. Palm Jebel Ali) . • Hotelul Burj Al . • Dar aceste proiecte moderne nu sunt construite numai pentru oamenii din Dubai.

jpg .https://www.net/files/paper/illustrations/dubaipalsmbis.rudi.

http://img396.imageshack.jpg .us/img396/4342/helicoptertour01nov0804wh0.

airpano.http://www.com/360Degree-VirtualTour.php?3D=Dubai-Palm-Jumeirah-UAE .

Palm Jumeirah http://www.html .Hotel Atlantis.booktravel.ro/sejururi/detalii-oferta/hotel-atlantis-the-palm-dubai-1237.

jpg . http://www.mostbeautifulplacesintheworld.org/wp-content/uploads/2013/07/dubai_masterplan.World Islands este un alt arhipelag artificial.

_United_Arab_Emirates_ISS022-E-024940_lrg.org/wiki/File:Artificial_Archipelagos._Dubai.http://en.wikipedia.jpg .

4.pdf?MOD=AJPERES .dm.+A4-+english+24.2012.ae/wps/wcm/connect/52ee5cab-66bb-463f-afbd8ca3c46cc0c1/Dubai+2020-+broshure.gov.http://www.

1993 (http://www. Dubai.dubai-architecture.info/HIST-DUBAI.Artera principala a orasului este Sheikh Zayed.htm) .

dubai-architecture. 2006 (http://www.htm) .Dubai.info/HIST-DUBAI.

Dubai.htm) . 2007 (http://www.dubai-architecture.info/HIST-DUBAI.

. http://www.Acesta este taramul premierelor: Dynamic Tower. Turnuri asemanatoare urmeaza sa fie ridicate in New York si in Moscova.personal. Cladirea include spatii de birouri. un hotel de lux si apartamente. Conform arhitectului. prima cladire din lume care se misca.psu. prima cladire dinamica din lume. miscarea de rotatie este atat de lenta incat va fi aproape insesizabila.edu/users/z/m/zmb5014/004_dubai[1]. Cei care simt ca ametesc numai cand isi imagineaza asa ceva pot sa stea linistiti. este suspendat in jurul unui ax de ciment fix si se va roti. Proiectie a arhitectului italian David Fisher.jpg Dynamic Tower din Dubai si este prima cladire miscatoare din lume. are 80 de etaje si o inaltime de 420 de metri. Fiecare etaj are forma de cerc. pentru a oferii rezidentilor o perspectiva incredibila 360 de grade asupra splendidului Golf Persic. Miscare va fi programata la intervale fixe care pot fi modificate cu exceptia apartamentelor penthouse care vor putea fi actionate la comanda vocala.

Prima statiune de ski acoperita din Orientul Mijlociu http://www.skidubai.com/ski-dubai/resort/ .

Mall-ul Emiratelor – include Ski Dubai http://www.com/sites/default/files/node_images/ski-dubai-1.jpg .theplaymania.

• taxe reduse de import.Concluzie Formula magica a orasului Dubai pentru dezvoltarea fabuloasa a inclus mai multe componente: • infrastructuri de înaltă calitate. . • cota zero la impozitul pe venitul personal și corporativ.

com/360Degree-VirtualTour.dailymail.com/dubai-history.pdf master plan 2020: http://www.co.htm http://www.htm http://www.com/360Degree-VirtualTour.airpano.dubai.dubai-architecture.indigoguide.org/daily/entry/how-dubai-became-dubai http://www-scf.info/HIST-DUBAI.html http://www.skidubai.com/v/history/ http://www.oneonta.php?3D=UAE-Dubai-City-Virtual-Tour http://www.html http://www.usc.dm.ciltuae.airpano.rudi.gov.edu/mitteawa/246/Brand%20Dubai%20the%20instant%20city.com/dubai/history.com/360Degree-VirtualTour.ae/en/Lists/Topics/DispForm.com/dubai/history/ http://www.org/downloads/news/Ramos_-_Working_Paper_-_FINAL.php?3D=UAE-Dubai-Islands-Virtual-Tour http://www.visit-dubai-city.aspx?ID=34&category=Home .4.php?3D=Dubai-Palm-Jumeirah-UAE http://www.htm http://www.com/dubai.airpano.Bibliografie • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Bibliografie http://www.net/node/17356 http://employees.pdf http://nextcity.weebly.pdf?MOD=AJPERES http://sustainablepurdue.edu/~jhorowit/history.2012.+A4-+english+24.uk/news/article-2144613/Pictures-Dubai-1960s-1970s-city-fishing-settlement.html http://dubai.ae/wps/wcm/connect/52ee5cab-66bb-463f-afbd8ca3c46cc0c1/Dubai+2020-+broshure.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful