1.

2 Memahami ciri-ciri dan kegunaan logam dan bukan logam

 Logam

- Bahan atom yang terdiri daripada atom-atom yang tersusun rapat dan diikat dengan daya tarikan yang kuat

.

MULUR PEPEJAL KECUALI MERKURI (CECAIR) BOLEH DITEMPA BOLEH DIREGANG BERKILAU SIFAT LOGAM MENGKONDUKSIKAN HABA MENGKONDUKSIKAN ELEKTRIK .

Proses menempa logam/besi menjadi keris Tempa – mengetuk logam supaya menjadi nipis Wayar kabel merupakan contoh bagaimana logam boleh ditarik atau dibengkokkan (dimulur). .

Logam akan berkilau apabila digilap Wayar kabel elektrik biasanya terdiri daripada logam kerana logam merupakan pengalir elektrik yang hebat .

cecair dan gas .Permukaan pudar Tidak boleh ditempa Penebat elektrik dan haba Tidak mulur Wujud dalam bentuk pepejal.

LOGAM PEPEJAL KECUALI MERKURI BERKILAU BOLEH DITEMPA MULUR SIFAT KEADAAN FIZIK KEADAAN PERMUKAAN KEBOLEHTEMPAAN KEMULURAN BUKAN LOGAM PEPEJAL.CECAIR DAN GAS PUDAR TIDAK BOLEH DITEMPA RAPUH TINGGI SANGAT TUMPAT BAIK BAIK TAKAT LEBUR DAN TAKAT DIDIH KETUMPATAN KEKONDUKSIAN HABA KEKONDUKSIAN ELEKTRIK KEKUATAN RENDAH TIDAK TUMPAT PENEBAT TIDAK MENGKONDUKSIKAN ELEKTRIK SENANG PATAH KUAT .

Kegunaan Bahan Logam .

 Boleh ditempa. kuat dan mudah diperolehi  Banyak digunakan dalam industri pembinaan .

tidak reaktif dan berkilau  Membuat barangan kemas. Boleh ditempa. mulur. cip litar bersepadu dan cermin pantulan tinggi .

 Boleh ditempa. perkakasan memasak dan bahagian badan kapal terbang. . tahan kakisan dan berketumpatan rendah.  Membuat tin minuman.

 Digunakan dalam pembuatan bekas bateri dan bahan bumbung. mulur dan tahan kakisan. Boleh ditempa. .

 Membuat bekas makanan dan minuman. Logam yang tidak reaktif  Biasanya tin disadur dengan timah untuk mengelak pengaratan. .

.  Membuat wayar elektrik. Konduktor elektrik yang baik dan mempunyai sifat kemuluran yang tinggi.

. Tidak reaktif dan tahan kakisan  Digunakan sebagai bekas simpanan bahan radioaktif dan pemberat pada batang kail.

.

 Karbon .– lembut dan atomnya mudah menggelongsor  Digunakan untuk membuat mata pensel dan bahan pelincir dalam mesin.

. Sangat kuat dan digunakan sebagai mata pemotong kaca dan mata gerudi pemotong batu.

. baja dan detergen. Mudah bertindakbalas dengan oksigen untuk menghasilkan larutan berasid yang digunakan sebagai elektrolit (air bateri) dalam bateri kereta.

. Gas beracun dan digunakan untuk membunuh bakteria dalam air.

 Gas yang tidak reaktif dan digunakan dalam lampu iklan yang berwarna-warni .

. Diisi dalam belon gas cuaca kerana ketumpatan yang sangat rendah dan tidak reaktif.

 Logam a) b) c) d) e) f) g) mempunyai sifat-sifat yang berikut : Permukaan yang berkilau Takat lebur dan takat didih yang tinggi Ketumpatan yang tinggi Konduktor arus elektrik dan haba yang baik Sifat kebolehtempaan yang tinggi Sifat kemuluran yang tinggi Bekeadaan pepejal pada suhu bilik kecuali merkuri .

cecair atau gas pada suhu bilik. Bukan logam mempunyai sifat-sifat yang berikut a) Permukaan yang pudar b) Takat lebur dan takat didih yang rendah c) Ketumpatan yang rendah d) Konduktor arus elektrik dan haba yang lemah e) Rapuh f) Dalam keadaan pepejal. .