You are on page 1of 36

Diagnostic in infectia cu virusuri gripale

ORTHOMIXOVIRUSURI-V. GRIPALE A, B, C myxa-mucus


HA - hemaglutinina NA - neuraminidaza Nucleocapsida helicoidala ARNss anvelopa transcriptaza

Matrice tip A, B, C : NP, M subtipuri: HA si NA 16 tipuri de HA si 9 de NA

Diagnostic clinic de gripa


Debut brusc, febra (3-5 zile),frison, mialgii, cefalee, astenie (>2 saptamani), tuse uscata, faringita, rinoree.

Gripa nu se diagnosticheaza clinic. Simptomatologie


asemanatoare cu infectii determinate de:

Mycoplasma pneumoniae, adenovirusuri, virusul respirator sincitial, rhinovirusuri, virusuri paragripale, si Legionella spp.

ETIOLOGIE POSIBILA V GRIPALE A, B, C

Produs Patolo g

IZOLARE

Dg. DIRECT =detectie directa


DA PCR Si IF

Dg. INDIRECT =serologie


DA studii epidemoiologi ce

ENF ANF ATB

OGE Culturi celulare

Produse patologice :
a) spalatura nazo faringiana se obtine cu ajutorul unor tampoane cu coada (sterile) introduse in cornetul nazal inferior. b) aspiratul nazofaringian se obtine folosind un speculum nazal prin administrarea a 3 ml ser fiziologic in nari cu o seringa atasata la un tub de plastic. c) lavaj traheobronsic se obtine prin bronhoscopie in conditii speciale de catre personal calificat

Sputa recoltata n urma tusei, lichidul veziculelor din mucoasa bucal sau materialul recoltat postmortem (plamn) nu sunt indicate n diagnosticul virozelor respiratorii.

Diagnostic de laborator in gripa Directii de diagnostic


IZOLARE+IDENTIFICARE OGE, RHA+ RHAI
DETECTIE directa PCR si RIF DIAGNOSTIC SEROLOGIC

Izolare virala. -

examenul optim pentru diag. gripei

1. -pe culturi primare de rinichi de maimuta rhesus. -pe linia continua epiteliala de rinichi de ciine = =MDCK - Madin-Darby Canine Kidney.

2. pe ou de gaina embrionat,de 9-11 zile, inoculat intraamniotic sau intraalantoidian.

Hemadsorbtie demonstreaza izolarea v.gripale pe culturi de celule


Virusurile gripale nu sunt citopatogene. La 48 ore dupa inocularea v. gripal se incearca detectia virusului prin hemadsorbtie, obisnuit cu eritrocite de cobai la 4 C. Hemadsorbtia rezulta din incorporarea in membrana plasmatica celulara a HA virale. Hematiile adsorbite specific rozeteaza la periferia celulelor infectate.

Izolarea pe OGE

Izolarea se demonstreaza prin proprietatea v. gripale de a aglutina hematii

DEMONSTRAREA PREZENTEI VIRUSULUI REACTIA DE HEMAGLUTINARE

UHA

Etape: ag. viral dilutii binare suspensie de hematii Se incubeaza la temperatura camerei Se citesc rezultatele in 60 minute Martorul reactiei contine suspensie hematii Rol RHA: Demonstrarea prezentei virusului hemaglutinant Titrarea antigenului hemaglutinant inaintea reactiei de hemagutino-inhibare

IDENTIFICAREA V. GRIPALE R. HEMAGLUTINO-INHIBARE


Tehnica reactiei:
dilutii binare din serul testat o cantitate constanta de ag. viral hemaglutinant Se lasa la incubat 30 min la 37C. Se adauga sistemul indicator = suspensia de hematii. Se incubeaza 60 min la temperatura camerei.

Reactia de identificare a virusurilor gripale

UHAI

Reactia deHEMAGLUTINARE si HEMAGLUTINO-INHIBARE

NAT (nucleic acid tests)


Quick Diagnosis of Flu Strains Possible with New Microchip Test (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) - FluChip, Inexpensive Test Detects influenza Infections Quickly and Accurately (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) MChip FDA Approves New Laboratory Test To Detect Human Infections With Avian Influenza A/H5 Viruses (Food and Drug Administration)

Diagnosticul serologic
Necesita recoltarea de probe de ser pereche de la acelasi pacient. Nu se practica in mod curent decit in caz de epidemii, pentru diagnostic retrospectiv. Diagnosticul necesita demonstrarea unei cresteri semnificative (de peste 4 ori) a titrului Ac specifici antivirali intre proba de faza acuta, recoltata la o saptamana de la debutul bolii si cea din convalescenta, recoltata 2-3 saptamani mai tarziu. Metoda preferata de evidentiere a anticorpilor anti virali specifici este hemaglutinoinhibarea.

DIAGNOSTIC SEROLOGIC = Tulpini de referinta + ser pacient

HA - hemaglutinina NA - neuraminidaza Nucleocapsida helicoidala ARNss anvelopa transcriptaza Matrice

Diagnostic in infectia cu alfaherpesvirusuri

PRODUSE PATOLOGICE
Recoltare recomandata in cazul leziunilor active (50% sanse de izolare virala)

Lichid vezicular Tampon conjunctival Tampoane vaginale, lavajul cervicovaginal, tampon uretral

Alegerea tipului de dg depinde de prezentarea clinica


Izolare virala = Cultura virala Diagnostic direct =

PCR Imunofluorescenta directa Diagnostic indirect - valoarea testelor serologice

DIAGNOSTIC DE ELECTIE Izolare virala


-HSV 1 si 2: ECP apare la 2-3 zile cu raspandire rapida -VVZ: ECP apare lent, focalizat cu raspandire in 1-2 saptamani

HEp2 HEK NCI-H292 RD MR-5 Culturi primare de rinichi de iepure Culturi diploide de fibroblaste

Sincitiu = celule balonizate, multinucleate Incluzii intranucleare acidofile = corpii Cowdry A

Sanse crescute de izolare -in primoinfectie -in stadii incipiente vs. in cazul aparitiei crustelor -in cazul leziunilor veziculare fara suprainfectie

Imunofluorescenta directa test specific, reproductibil, ieftin


Recoltare - pp. lichid vezicular
Stadiu vezicular izolare virala (recoltare cu siringa cu ac) Raclaj de celule bazale si parabazale de la nivelul leziunii veziculare (recoltare cu un tampon cu cap de vata. A nu se contamina cu sange)

Extemporaneu fixare

Fixare pe lama amprente (HSV)


Amprenta se va usca bine:

ID PP

1.pp. amprentat direct pe lama 2. sedimentul celular obtinut prin recoltare cu MTV

Imersie in acetona la 2-8C timp de 10 minute si


uscare.
Se lucreaza sau depoziteaza la -20C cu desicanti

Reactivii trebuie sa fie la temp.camerei Incubare (15min la 37 C) Spalare Montare Citire

Anticorpi monoclonali marcati ITCF anti epitopi specifici de la nivelul anvelopei -gp C si ICP35 (HSV1) =110-120kd -polipeptide (HSV2) =78-82kd

ID PP

Celule negative Testul este 1. pozitiv daca pe lama sunt cel putin 2 celule fluorescente 2. negativ daca sunt cel putin 20 de celule fara fluorescenta

IFD in celule epiteliale

3. invalid daca nu sunt cel putin 20 de celule pe lama

Real time PCR-metode mai sensibile de confirmare a dg. de infectie cu HSV


PCR este util mai ales in: -detectia HSV in excretia asimptomatica -evaluarea riscului transmiterii HSV in cupluri discordante -eficienta supresiei replicarii virale in terapia antivirala -encefalita herpetica PCR NU ESTE DG DE PRIMA ELECTIE IN MULTE LABORATOARE DE REFERINTA DEOARECE: -costul testelor comerciale este crescut vs izolare virala -lipseste uniformitatea validarii testelor PCR ca metoda comerciala de dg. din pp. diferite de LCR

Teste serologice specifice


Exista mai multe tipuri de teste EIA aprobate de FDA. Se utilizeaza in urmatoarele cazuri: In dg de infectie cu HSV-2 sau HSV-1 la pacientii simptomatici ce prezinta culturi virale negative sau care nu au fost testati in momentul evaluarii initiale. Identifica infectia acuta sau latenta cu HSV-1 sau HSV-2 la pacientii cu prezentare clinica atipica. Se efectueaza la partenerii sexuali ai pacientilor cu dg. confirmat pentru a determina o posibila infectie subclinica sau asimptomatica Diagnosticarea femeilor insarcinate asimptomatice cu infectie HSV2 sau HSV-1 la nivel genital pentru a preveni riscul transmiterii materno-fetale in momentul traversarii canalului de nastere Determinarea tipului de HSV pentru semnificatie prognostica. Recurentele sunt mai frecvente in cazul infectiei cu HSV-2 decat cu HSV-1.

Serologia singura nu este considerata ca dg de confirmare ci se alatura testelor de dg. direct.

Diagnostic in infectia cu betaherpesvirusuri

CMV
Izolare virala pe fibroblaste diploide umane sau prin metode rapide tip: "spin enhanced culture", in care produsul patologic este inoculat pe lame individuale acoperite cu monostrat celular confluent, care sunt centrifugate la viteza mica pentru a favoriza adsorbtia. Dupa 2 zile se poate realiza detectia antigenelor timpurii prin IF. Pp n functie de simptomatologie: lavaj bronhoalveolar; LCR, leucocite, biopsii tisulare; singe pe anticoagulant, urina, (in orice boala generalizata, inclusiv boala cu incluzii CMV a nou nscutului)

IF direct pentru detectia atigenelor pp65. Pp fractia limfocitara (Se


dilueaza sangele anaparte cu ser fiziologic. Se amesteca 1/3 mediu de separare limfocitar si 2/3 sange diluat in prealabil. Se centrifugheaza la temperatura camerei 20 minute la 1500 g. Se recupereaza plasma care este recentrifugata. Se reia inelul care contine celulele mononucleate periferice (PBMC) in 3 ml TFS, se amesteca, se spala in 20-25 ml TFS, prin centrifugare la 400 g, 10 minute. Se reiau celulele in mediu de cultura fara ados de ser vitel si se calculeaza numarul de celule/ml.)

PCR pentru ADN CMV. Pp sange pe anticoagulant, lichid amniotic ELISA de captur pentru anticorpi anti CMV IgM; ELISA cantitative pentru evidentierea seroconversiei in anticorpi anti CMV IgG pe probe pereche de ser.

ECP CMV

PRIMA TESTARE

Diagnostic serologic al infectiei cu CMV la gravide

Diagnostic in infectia cu gamaherpesvirusuri

EBV
EIA si IF anticorpi anti capsidari IgM (anti VCA) anticorpi anti nucleari (anti EBNA) (pp=ser) PCR pentru ADN EBV (pp=biopsie tisulara, snge integral)