You are on page 1of 9

ZAHAROZA

C12H22O11

Formula generala

Proprietati Fizice:
Substanţă solidă, cristalizată, solubilă în apă, cu gust dulce. Se topeşte la 160 C; Fiind încălzită pînă la 180 C şi răcită brusc, se transformă într-o substanţă amoforă cu aspect şi gust de caramelă.Prin hidroliză acidă sau enzimatică zaharoza formează un amestec echimolecular de glucoză şi fructoză, numit zahăr invertit.Este folosită exclusiv în alimentaţie, fiind total asimilabilă de organismul uman.

Proprietati chimice:
Prin hidroliza zaharozei cu acizi se obţine un amestec de glucoza si de fructoza. Amestecul rezultat se mai numeşte zahar invertit, iar hidroliza care are loc se numeşte invertireaza harului.Zaharoza este zaharul de masa pe care il adaugam la mancare si la bauturi pentru a le indulci, zaharul care este cel mai frecvent folosit de producatorii de alimente pentru a-si conserva produsele. Ea apare in numeroase forme diferite, precum zaharul pentru glazura, zaharul praf si zaharurile granulate si muscavado, si are multe utilizari. Este usor de obtinutsi relativ ieftin. Asemenea tuturor carbohidratilor, zaharoza este alcatuita din carbon, hidrogen si oxigen.Chimistii se refera la zaharoza ca fiind un zahar dublu, sau dizaharid, datorita faptului ca este alcatuit dintr-o molecula de glucoza legata la o molecula de fructoza. Zaharoza se gaseste aproape in toate plantele, insa numai in doua sunt folosite in scop comercial in productia de zaharuri de masa ± trestia de zahar si sfecla de zahar. Acesta deoarece aceste plante contin cele mai mari concentratii de zaharoza pentru extractia economica a zaharului. Zaharul si siropul de artar, din arborele de artar si zaharul din palmierul de zahar sunt zaharuri specializate produse la scara mult mai redusa.

Zahărul şi sănătatea
Nutreţioniştii,dieticienii şi agenţiile de sănătate işi explimă adesea îngrijorarea pentru consumul ridicat de yahăr în societatea occidentală şi ne recomandă să reducem consumul de yahăr cu 50%. Se ştie că yahărul provoacă carii dentare şi este un factor de contributie major de obezitate. Obeyitatea apare in urma consumului ridicat de zahăr deoarece acesta neutraliyeaya nevoia de grasime în regim şi în porp pentru a fi utilizată pentru energie.