You are on page 1of 18

Unificarea Italiei si Germaniei Formarea natiunilor

social-politica. existau 7 state in Italia si 38 in Germania. de Piemont . Deci unificarea nationala era o necesitate vitala. Faramitarea politico-statala frana dezvoltarea lor economica. din cadrul tarii ce se unifica.in Italia). al XIX-lea ele nu aveau inca un stat national unitar. unificarea putea fi infaptuita pe calea "de sus" . au fost italienii si germanii.cand procesul este condus de un stat puternic de aceeasi origine etnica (de Prusia -in Germania.de "jos" . . La mijlocul sec.► ► ► ► ► ► ► ► Ultimele doua mari popoare vest-europene. dar fara succes.prin unificarea de catre masele populare prin miscari revolutionare putea duce la instaurarea in tara a unei oranduiri democratice. A doua cale . Natiunea in acest caz se uneste in jurul statului cel mai puternic din toate cele existente. Incercarea de unificare a Germaniei si Italiei pe cale revolutionara a avut loc in 1848-1849. Formele acestui proces sunt diferite. care si-au incheiat procesul de consolidare nationala si teritorial-statala. republicane. Astfel. culturala si cauza ramanerea lor in urma fata de alte popoare.

.

Poporul italian a izbutit pe parcursul a catorva decenii sa-si edifice statul unitar national. care consta in lichidarea faramitarii politice. inlaturarea absolutismului si izgonirea asupritorilor straini.miscarea maselor populare din 1860 ► II-1866: razboi in alianta cu Prusia contra Austriei ► III. ► . al XIX-lea in fata poporului italian statea o sarcina foarte complicata.UNIFICAREA ITALIEI In prima jumatate a sec. acest proces avand urmatoarele etape: ► I.1870: alipirea Romei la Regatul Italian ► Trebuie mentionat ca un rol deosebit in procesul de unificare a Italiei l-a jucat primul ministru al Piemontului Camillo Cavour.1859-1861: ► -razboiul franco-italo-austriac din 1859 ► .

5 "Principesa Elena Bibescu" Barlad .Scoala nr.

Războiul a izbucnit în 1859. favorizîndu-i doar parţial pe francezi si italieni. Napoleon III Cavour . reuşind să obţină doar Lombardia. Franţa primeste două regiuni din Piemont– Nisa şi Savoia. unita la Piemont.UNIFICAREA ITALIEI-1859 ► ► In 1858 Ludovic-Napoleon Bonaparte al III-lea al Franţei şi primul ministru al Piemontului Cavour s-au aliat împotriva Austriei. dar luptele de la Magenta şi Solferino au fost sîngeroase.

► In mai 1860.UNIFICAREA ITALIEI. îndreptată împotriva monarhiei feudale din Regatul Neapole a avut un mare succes. ► . Toscana. Apoi. ► În septembrie 1860. Modena. cînd liderul revoluţionar se îndrepta spre nord. Campania sa din Sicilia şi sudul Italiei. in nord.1860 În 1860. completînd cucerirea centrului Italiei. Giuseppe Garibaldi împreună cu o mie de Cămăşi Roşii – o armată mică de voluntari civili – au ajuns în Sicilia. Parma şi Romagna( o parte din statele papale) şiau respins conducătorii şi s-au unit cu Piemontul. Cavour a găsit motiv de a trimite trupe împotriva forţelor papale. cele două armate de eliberare s-au unit. care au fost înfrînte decisiv.

•Trei luni mai tîrziu. apărată de trupele franceze. Cavour a murit Scoala nr. 5 "Principesa Elena Bibescu" Barlad GIUSSEPE GARIBALDI SE INTALNESTE CU VICTOR EMANUELL . ►Singura excepţie a fost Roma. care.•Victor Emanuel a fost proclamat rege al Italiei la 17 martie 1861. a rămas sub control papal.

5 "Principesa Elena Bibescu" Barlad MONUMENTUL INCHINAT LUI VICTOR EMANUELL II .UNIFICAREA ITALIEI. După un scurt bombardament. Forţele italiene nu s-au descurcat prea bine. Juverdeanu Aurelia Melania Scoala nr. cînd prusacii au invadat Franţa lui Napoleon. Roma nu a ajuns să facă parte din statul italian decît în 1870. forţele italiene au pătruns în oraş care a devenit capitala Italiei unite.1866. iar trupele franceze au fost retrase din Roma. 1870 ► Italia s-a aliat cu Prusia. ► În ciuda atacurilor disperate dar fără succes lansate de Garibaldi şi susţinătorii săi. dar victoria Prusiei la Sadova a obligat Austria să cedeze provincia Veneto. căreia i s-a alăturat în războiul din 1866 împotriva Austriei.

UNIFICAREA ITALIEI Vaticanul este acum o enclavă independentă înconjurată de Italia. ► lupta fortelor democratice conduse de oameni talentati ca Mazzini si Garibaldi. ► Cauzele reusitei procesului de creare a statului unitar italian: ► folosirea de catre italieni. a contradictiilor intre asupritorii straini ai tarii. in interesul lor. ► . ► slabiciunea nobilimii conservatoare si izolarea ei in interiorul societatii italiene.

► El a realizat unificarea Germaniei "prin fier si sange » . ► Succesele liberalilor italieni in frunte cu Cavour i-au insufletit si pe liberalii germani-partasi ai unificarii Germaniei sub conducerea dinastiei Hohenzolernilor prusaci. . care. ► Unificarea in jurul Prusiei este promovata de Otto von Bismarck. in septembrie 1862.UNIFICAREA GERMANIEI ► Infrangerea revolutiei din 1848-1849 a amanat pentru un timp unificarea Germaniei. devine prim-ministru al Prusiei.

.

. Conform tratatului de pace incheiat.1864 ► ► La început Prusia s-a aliat cu Austria pentru a învinge Denemarca intr-un război scurt (Al doilea război pentru Schleswig) din 1864. ducatele treceau sub guvernarea comuna a Prusiei si Austriei.UNIFICAREA GERMANIEI. Considerentele lui Bismarck ca nici una din marile puteri nu va interveni in sprijinul Danemarcei s-au adeverit. reuşind să cucerească astfel Schleswig-Holstein.

.

Otto von Bismarck a făcut să izbucnească războiul austro-prusac. cu participarea Italiei. WILHELM I HOHENZOLERN . compusă din 22 de state germane care sprijiniseră Prusia în război. Austriecii au fost învinşi în bătălia de la Königgrätz.UNIFICAREA GERMANIEI.1866 ► ► ► ► În 1866. Bismark a reuşid să excludă vechii rivali austrieci de la formarea Confederaţiei Germane Nordice. Această Confederaţie Germană avea să fie precursorul Imperiului din 1871.

Viurtemberg.1870-1871 ► ► Patru state sud-germane . sub conducerea Prusiei. CAPITULAREA LUI NAPOLEON III LA SEDAN .Bavaria.UNIFICAREA GERMANIEI. au fost inlaturate in urma razboiului victorios din anii 1870-1871 contra Frantei( victoria de la Sedan). Ultimele bariere in calea crearii Imperiului German.si-au pastrat independenta. Baden si Hessen-Darmstadt . preferand relatiile cu Franta.

un gest de umilire a Franţei. PROCLAMAREA IMPERIULUI GERMAN LA VERSAILLES. IN SALA OGLINZILOR . ► Confederaţia a fost transformată în Imperiu prin proclamarea regelui Prusiei Wilhelm I ca împărat german într-o ceremonie din Palatul Versailles. proclamat la 18 ianuarie 1871 in Sala de Oglinzi a palatului de la Versailles.► Statele sud-germane sunt incluse in componenta Imperiului German.

. rusa. al XIX-lea s-a incheiat procesul de formare a natiunilor si a statelor lor nationale. Relatiile intre ele au determinat evolutia de mai departe a proceselor internationale . economice. culturale. italiana.engleza. ► In Europa s-a definitivat "concertul" marilor natiuni moderne .politice. franceza.► In concluzie. trebuie subliniat ca in sec. germana.