1 CORINTENI 13

DRAGOSTEA ADEVĂRATĂ
• Fiecare o doreşte. • Viaţa fără ea - incompletă, în cel mai bun caz, - disperată, în cel mai rău caz • Dorinţa arzătoare de a dărui şi a primi dragoste palpită în inima fiecăruia, bărbat şi femeie deopotrivă. • Oamenii încearcă în multe feluri să descopere dragostea adevărată, acea dragoste adâncă şi puternică, care nu va pieri niciodată. Şi totuşi, căutarea dragostei a provocat mai multă durere şi suferinţă, mai multă înfrângere şi amărăciune decât toate molimele şi războaiele din istorie. • Mulţi tineri se străduiesc din răsputeri să înţeleagă ce este dragostea şi cum o pot găsi. Mulţi sunt dispuşi să renunţe aproape la orice pentru a cunoaşte dragostea, în special dragostea unei persoane de sex opus. Pentru mulţi adolescenţi dragostea pune lumea în mişcare. Şi cu toate acestea, mulţi – prea mulţi – ajung să sufere de dor, să aibă parte de dezamăgiri, să-şi facă calcule greşite sau să comită greşeli tragice, pentru că nu înţeleg clar ce este dragostea – şi nici ce nu este ea.

CE NU ESTE DRAGOSTEA
1. Dragostea adevărată nu se confundă cu plăcerea – simţământ • Cântăreţul de muzică rock Jon Bon Jovi: cântecele de astăzi vorbesc despre plăcere, şi nu despre dragoste. • Întreaga noastră cultură confundă de cele mai multe ori plăcerea cu dragostea. • Însă dragostea este foarte diferită de plăcere: Dragostea dăruieşte plăcerea ia Dragostea fructifică, dezvoltă plăcerea uzează, consumă Dragostea rezistă plăcerea dispare

Dragostea adevărată nu se confundă cu romantismul – sentiment • Unele cupluri simt cum se umple cerul de artificii emoţionale atunci când se sărută. • Romantismul poate fi minunat. . cerul umplut de stele – pot crea clipe deosebite. dragostea adevărată este mult mai mult. • Romantismul este un sentiment. doar prin simplul fapt că se uită în ochii lui. dar el nu este dragoste. Unii băieţi îi pot spune unei fete cuvinte care o pot face să se simtă foarte bine. Unele fete îl pot face pe un băiat să se simtă mai înalt sau mai puternic decât toată lumea. muzica de atmosferă.CE NU ESTE DRAGOSTEA 2. Cina luată la lumina unei lumânări.

Pasiunea nebună poate fi un sentiment care te copleşeşte. Şi mai mult decât atât.. într-o dimineaţă. După care.CE NU ESTE DRAGOSTEA 3. în întregime „pe mine” . în jurul căreia gravitează acum toate visurile tale. Dragoste la prima vedere = pasiune nebună. mai degrabă decât „pe ceilalţi”. Pasiunea nebună îi poate lăsa pe un bărbat tânăr sau pe o femeie tânără cu capul în nori. descoperi că eşti prizonierul unor sentimente identice pentru o altă persoană. aiuriţi şi zăpăpăciţi! Scriitorul Joyce Huggett descrie pasiunea nebună în termenii următori: . te amăgeşti crezând că eşti profund îndrăgostit de această persoană. centrată. te crezi în stare să renunţi la preocuparea ta pentru tine de dragul bunăstării acestei persoane. Dragostea adevărată nu se confundă cu pasiunea nebună – emoţii Pasiunea nebună este fascinaţia pe care ţi-o provoacă interesul intens pentru – o persoană de sex opus. de obicei. Te îndrăgosteşti de cineva. te trezeşti şi descoperi că euforia s-a risipit peste noapte. . dar ea nu este dragoste adevărată..

CE NU ESTE DRAGOSTEA .

Ce vezi tu în fotografia care urmează ? .

.

Studii actuale au demonstrat că copiii nu sunt în stare să vadă cei doi îndrăgostiţi care se iubesc cu neruşinare. aşa de stricat că ei au dificultăţi să vadă delfinii la prima vedere. Ceea ce vezi tu sunt nouă delfini. sunt într-adevăr 9 delfini ! . dimpotrivă. Crede-mă. Dacă ai probleme ca să descoperi delfinii într-un interval de 6 secunde înseamnă că dezvoltarea ta psihică a ajuns în ultimul stadiu de degradare. Psihicul oamenilor maturi este. Ei nu sunt în stare să vadă acest lucru pentru că dezvoltarea lor psihică nu este specializată în această direcţie.

.

.

• Recunoaşte că nu ai văzut nici un delfin ! Tu eşti obsedat sexual ! .

Dragostea adevărată nu se confundă cu sexul Mulţi tineri (şi mulţi adulţi de asemenea) confundă gradul de intensitate al activităţii sexuale cu nivelul de intimitate al dragostei. cele două sunt distincte: Dragostea este un proces Dragostea se învaţă Dragostea reclamă o atenţie constantă Dragostea are nevoie de timp ca să se dezvolte şi să crească Dragostea cere interacţiune emoţională şi spirituală Dragostea adânceşte o relaţie sexul este un act sexul este instinctiv sexul nu necesită nici un efort sexul nu are nevoie de timp ca să se dezvolte sexul cere numai interacţiune fizică sexul (când acţionează de unul singur) duce la monotoni . Cu toate acestea.CE NU ESTE DRAGOSTEA 4.

cu romantismul. cu pasiunea nebună sau cu sexul. Ce este dragostea? .Dragostea adevărată nu se confundă cu plăcerea.

. pasiunea nebună sau sexul. pe atât sunt de mulţi şi cei care ignoră faptul că există trei tipuri de „dragoste” . romantismul.CE ESTE DRAGOSTEA Pe cât sunt de mulţi cei care confundă dragostea cu plăcerea. trei tipuri de comportament etichetat de regulă drept „dragoste”.

.. lucrurile merg de minune. Scopul său este să câştige ceva în schimb..singurul tip pe care mulţi oameni l-au cunoscut vreodată. Această dragoste este dăruită sau primită doar când sunt întrunite anumite condiţii. Ca să câştigi acest fel de dragoste... CE ESTE DRAGOSTEA .” • „dacă te culci cu mine. Multe căsătorii se destramă pentru că au fost clădite pe acest tip de dragoste. tăticu’ o să te iubească. încearcă întotdeauna să ducă pe cineva de nas...” • „dacă te ridici la nivelul aşteptărilor mele de iubit...” Dragostea este oferită în schimbul a ceva pe care şi-l doreşte iubitul. . Câtă vreme pretenţiile sunt satisfăcute. Iubeşte dacă .. Iubeşte dacă.1.. „dragostea dacă” se transformă în dezamăgire şi resentiment. trebuie să faci ceva: • „dacă eşti copil cuminte.” • „dacă iei note bune..” • „dacă te îmbraci sau te porţi într-un anumit fel. Când aşteptările nu mai sunt implinite. Motivaţia sa este fundamental egoistă.

Să avem pe cineva care să ne iubească pentru cine suntem şi ce facem pare mai puţin solicitant.. Ea este preferabilă în orice caz tipului de dragoste „dacă”. persoana este iubită pentru ce este. Doar vrem cu toţii să fim iubiţi pentru cine suntem şi pentru ceea ce facem.acest tip de dragostereflectă atitudini. Iubeşte pentru că .. mai puţin constrângător. Dragostea condiţionată de tipul „dacă” trebuie câştigată în permanenţă şi necesită mult efort. are sau face. neexprimate de obicei: • „te iubesc pentru că eşti atât de frumo(a)s(ă)” • „te iubesc pentru că eşti bogat(ă)” • „te iubesc pentru că mă faci să mă simt în siguranţă” • „te iubesc pentru că mă bine dispui” Această dragoste poate părea destul de bună.2. . CE ESTE DRAGOSTEA În acest caz.

. dar ascundem de obicei „eul particular”. În mare parte. de teamă că odată adevărul cunoscut. nu-i va îngădui celuilalt să afle cum este el(ea) de fapt în adâncul sufletului. • Mai există o problemă cu dragostea „pentru că”: cei mai mulţi dintre noi trăim în dualitate. mai puţin iubit(ă) sau poate chiar respins(ă) coplet. afişăm un „eu public”. o cunosc cu adevărat. el (ea) va fi mai puţin acceptat(ă). persoana pe care o ştie toată lumea. persoana din adâncul nostru pe care foarte puţini.. dacă este cazul. dragostea de care avem parte în vieţile noastre este de acest fel. dragostea aceea este temporară şi insuficientă. Bărbatul sau femeia care este iubit(ă) „din cauza” vreunei anumite trăsăpturi sau calităţi. nesigură şi vremelnică. .• Dar ce se întâmplă când apare cineva care este mai frumos ca noi? Mai distractiv? Sau mai bogat? Ce se întâmplă când îmbătrânim sau pierdem o slujbă care ne dădea o poziţie prestigioasă? Dacă aceste lucruri sunt motivele pentru care ne iubeşte o altă persoană.

E vorba de dragostea necondiţionată. punct! • Este pe cât de rară. Te iubesc. . Nu poţi face nimic care să-mi schimbe dragostea. pe atât de frumoasă. Această dragoste afirmă Te iubesc în pofida a ceea ce poţi fi în adâncul sufletului tău. şi îl acceptă totuşi pe deplin. Te iubesc indiferent de lucrurile care se pot schimba la şi în tine.CE ESTE DRAGOSTEA 3. Îi poate cunoaşte defectele şi neajunsurile. punct! • Acest tip nu este o dragoste oarbă. Ştie care sunt greşelile celuilalt. fără să ceară nimic în schimb. Ea poate şti multe despre cealaltă persoană. Iubeşte.

• Iubeşte. Esenţa ei este dăruirea. punct este diferită de iubeşte pentru că prin aceea că ea nu este produsul unei calităţi atractive a persoanei care este iubită. punct este diferită de iubeşte dacă prin aceea că ea nu pretinde satisfacerea anumitor condiţii înainte de a dărui dragoste. Esenţa celorlalte două tipuri de dragoste este profitul.• Iubeşte. punct este o relaţie de dăruire. . • Iubeşte.

dragostea adevărată se aminifestă în mod vizibil atunci când fericirea. sănătatea şi creşterea spirituală a celeilalte persoane sunt la fel de importante pentru tine ca şi ale tale. ci îl hrăneşte. îl îngrijeşte cu drag. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui. 19:19 „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. se iubeşte pe sine însuş. ca şi Hristos Biserica” . singura dragoste adevărată.” • Ef. Potrivit Bibliei.• Iubeşte.5:28. Cine îşi iubeşte nevasta. 29 ”Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele. singura dragoste biblică. ca pe trupurile lor. punct este singura dragoste reală. • Mat.

(Ioan 3:16) . sau de a găsi satisfacţie în ceea ce face. Ea este preocupată de bunăstarea celuilalt. lipsită de orice dorinţă de a stăpâni asupra acestuia.• Scriitoarele Stancy şi Paula Rinehart definesc dragostea adevărată prin termenul biblic agape: • Dragostea agape este un răspuns necondiţionat care priveşte persoana în totalitatea ei: ”Te iubesc în pofida (slăbiciunilor pe care le văd la tine). “Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea că a dat. Ea depăşeşte aceste lucruri. Este o dragoste care poate reface legăturile agravate de necredincioşie. ajungând la “disponibilitatea de a dărui atunci când cel iubit nu poate răspunde pe măsură. indiferenţă sau de gelozie.” Cel mai bun exemplu de acest tip de dragoste este Însuşi Dumnezeu. sau pur şi simplu din cauza unui moment de slăbiciune. fie din cauza unei boli. a unui eşec. de a primi mulţumiri din partea sa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful