You are on page 1of 222

Verbal Reasoning

Blue Lotus

Verbal Reasoning
Verbal

Ability is to understand the Prose and to work with Specialized and Technical Vocabulary Verbal Ability falls under following categories: *Synonyms * Antonyms * Analogy * Sentence Completions * Reading Comprehensions * Spotting Errors * Idioms

Formation Of Words
Primary Words: Example : Run, Go, Do.
Compound Words : Example : Moonlight, Sweetheart, Spendthrift, Drawing room, Downfall.

Formation Of Words
Primary Derivatives:

Example : Breach (N) from break (V), Glaze from (V) Glass (N)
Secondary Derivatives: Prefix - a, ab, un, mis. Suffix - ful, less, ati, ism

Root Words
Greek Roots:

chron morph pan neo pyr astro

time form all new fire star

Root Words
Greek Roots: Example

chronicle Metamorphosis Panorama Neologism pyrotechnics astronaut

historical record change of form an all round view new word or meaning relating to fireworks space traveler

Root Words
Greek Roots:

ped soma gam theo onym path phil

child body marriage god name feeling to love

Root Words
Pediatrician somatic monogamy theomacy toponym Sympathy doctor who treats child of body married to one person battle among god word derived from name of place Compassion for someone elses pain love of wisdom

Philosophy -

Root Words
Greek Roots:

poly bibli misein logy archy/ cracy psyche -

many book to hate study of rule by mind, spirit, soul

Root Words
Greek Roots: Example

polyglot bibliophile misogamist graphology theocracy psychosis -

competent in many languages book seller one who hates marriage study of handwriting rule by gods a mental disorder

Root Words
Latin Roots:

cede, ceed, cess brev nihil omni cide nec dorm, somn

go / movement short nothing/abolish all to kill death to sleep

Root Words
Latin Roots: recede breviary Annihilate Omniscient filicide necrology dormant go back summary kill, reduce to nothing all knowing killing of children list of the dead, obituary asleep

Root Words
Latin Roots: luc loqu/locut bene mal cred bel vor scribe light to speak good bad believe war eat to write

Root Words
Latin Roots: elucidate solilquy beneficial malevolent credulous antebellum omnivore describe

make clear speaking alone good for harmful, wanting to cause harm ready to believe preceding a war who eats everything write in detail

Root Words
Latin Roots:
later magni rect Doc flect fract tract/ tang verto side large straight to teach to bend break touch to turn

Root Words
Latin Roots:
bilateral magnify rectify doctrine genuflect fracture intact ambivert side greatness of size straighten or to correct rule or principle Bend in a gesture of respect break untouched to turn your thoughts in both direction

Antonym

Think of a Context. Carefully Read the given Choices. Consider Secondary Meaning as well as Primary Meaning. Breakdown Unfamiliar Words into Recognizable parts. Eliminate the Choices for Answer.

Example:1
Industrious:
a)

b)
c) d) e)

Stupid Harsh Indolent Complex Inexpensive

Antonym
Answer:

c) Indolent ( lazy, lethargic, idle)

Example:2
Belittle a) Lessen b) Intensity c) Compliment d) Begrudge e) Fawn

Antonym
Answer: c) Compliment

Example:3
Debilitate a) Discharge b) Strengthen c) Undermine d) Squelch e) Delete

Antonym
Answer:

b) Strengthen

Example:4
Maladroit a) Ill-willed b) Dexterous c) Cowardly d) Enduring e) Sluggish

Antonym
Answer: b) Dexterous

Example:5
Prim a) Enormous b) Unsuitable c) Arid d) Healthy e) Slight

Antonym
Answer:

b) Unsuitable

Example:6
Work through the choices, turning each into its opposite: Carnal a) Sensual b) Aural c) Oral d) Unusual e) Spiritual

Antonym
Answer:

e) Spiritual

Example:7
Alleviate: a) Alienate b) Worsen c) Revitalize d) Aerate e) Elevate

Antonym
Answer:

b) Worsen

Example:8
Precipitate:
a) b) c)

d)
e)

Candid Erratic Cautious Generous Shallow

Antonym
Answer:

a)

Cautious

Example:9

PERSPICUITY (Eloquence ,clarity): a) madden. b) disturbance. c) articulacy. d) vagueness.

WIPRO 2008

Antonym
Answer : d) Vagueness

Example:10
Veracity a) flaw b) restlessness c) dishonesty d) reliable
(INFOSYS 2008)

Antonym
Answer : c) dishonesty

Example:11
Disregarded (a) heed (b) hopeful (c) evade (d) dense

(Satyam)

Antonym
Answer: (a) heed

Example:12
Obviate (a) becloud (b) necessitate (c) rationalize (d) execute

(Satyam)

Antonym
Answer: (b) necessitate

Example:13
Superficial (a) profound (b) exaggerated (c) subjective (d) spirited

(satyam)

Antonym
Answer: (a) profound

Example:14
ABJURE a. Blaspheme b. Champion c. Gesticulate d. Mitigate

(TCS)

Antonym
Answer: (b) Champion

Example:15
PRODIGAL a. Bountiful b. Dependent c. Provident d. Superfluous

(TCS)

Antonym
Answer:

c. Provident

Example:16
Catholic a) Uncharitable b) Reticent c) Specialized d) Irreverent e) Reckless

Antonym
Answer: c) Specialized

Example:17
Slothful
a)

b)
c) d)

Credulous Highly skilled Without resources Sprightly

Antonym
Answer:

d) Sprightly

Example:18
Laconic a) Sullen b) Handsome c) Verbose d) Sharp memory

Antonym
Answer:

c) Verbose

Example:19
Solicitous a) Mild b) Showing no concern for c) Grateful d) Cheerful

Antonym
Answer:

b) showing no concern for

Example:20
Opprobrium a) Very easy b) Suspenseful c) Modern d) Praise

Antonym
Answer:

d) Praise

Synonym
Think of a Context. Carefully Read the given Choices. Consider Secondary Meaning as well as Primary Meaning. Breakdown Unfamiliar Words into Recognizable parts. Eliminate the Choices for Answer.

Example:1
Astute:
a)

b)
c) d) e)

Sheer Noisy Astral Unusual Clever

Synonym
Answer:

a)

Clever

Example:2
Clich (a) Increase (b) Vehicle (c) Morale (d) Platitude (e) Pique

Synonym
Answer:

a) Platitude

Example:3
Genuflect:
a)

b)
c) d) e)

Falsify Trick Project Bend the Knee Pronounce Correctly

Synonym
Answer:

d) Bend the Knee

Example:4
Innocuous:
a)

b)
c) d) e)

Not capable Not dangerous Not eager Not frank Not peaceful

Synonym
Answer:

b) Not dangerous

Example:5
Heterodox a) Retrospective b) Outgoing c) Patience d) Contrary to accepted belief.
(TCS 2008)

Synonym
Answer :

d) contrary to accepted belief.

Example:6
EMANCIPATE (a) Set free (b) Take back (c) Make worse (d) Embolden (TCS)

Synonym
Answer:

a) Set free

Example:7
REPUGNANCE (a) Belligerence (b) Tenacity (c) Pity (d) Loathing

(TCS)

Synonym
Answer:

(a)

Loathing

Example:8
AWRY (a) Recommended (b) Commiserating (c) Startled (d) Crooked

(TCS)

Synonym
Answer:

(a)

Crooked

Example:9
Minion (a) Monster (b) Quorum (c) Majority (d) Host (e) Dependant

(Caritor)

Synonym
Answer:

e) Dependant

Example:10
Vigilance (a) Bivouac (b) Guide (c) Watchfulness (d) Mob rule (e) Posse

(Caritor)

Synonym
Answer:

c) Watchfulness

Example:11
Exaction a) Accuracy b) Left-over portion c) Act of demanding strictly d) ignorance

Synonym
Answer: c) Act of demanding Strictly

Example:12
Strafe a) To punish b) To Strengthen c) To run away d) To work very hard

Synonym
Answer: a) To punish

Example:13
Contemporaneous a) Irritating b) Artificial c) A very complicated problem d) Happening at the same time

Synonym
Answer: d) Happening at the same time

Example:14
Hiatus a) Uphill task b) Distant Place c) Fading memory d) Gap

Synonym
Answer: d) Gap

Example:15
Exacerbate a) To make something more severe b) To cause artificial shortage c) To assume false importance d) To flatter

Synonym
Answer:
a)

To make something more severe

Example:16
Modicum a) Basic b) Pertaining to earlier times c) Small quantity d) Annoying weather

Synonym
Answer:

c) Small quantity

Example:17
Factitious a) Humorous b) Truthful c) Artificial d) Causing fatigue

Synonym
Answer: c) Artificial

Example:18
Delectation a) Enjoyment b) Envy c) Inspiration d) astuteness

Synonym
Answer:

a)

Enjoyment

Example:19
Fidelity a) Powerful b) Faithfulness c) Paucity d) Stinking

Synonym
Answer:

b) Faithfulness

Example:20
Nascent a) Obnoxious b) Incipient c) Pleasant d) kingdom

Synonym
Answer: b) Incipient

Analogy

Relationship - two Words in the Pair. Similar or Parallel Relationship - Different Pair of Words. Direction of Flow. Relationship in the Original pair - Specific and Precise.

Tactics

State the relationship - Capitalized Words e.


More than one answer - Narrower Approach. Consider Secondary Meaning as well Primary Meaning. Familiarize - Common Analogy types.

Analogy Types
1. Definition

2. Defining Characteristic
3. Class and Members

4. Antonyms
5. Synonyms 6. Part to Whole 7. Function 8. Manner

Analogy Types
9. Action & its Significance 10. Worker and Article Created 11. Worker and Tool 12. Worker and Action 13. Sex 14. Symbol

Example 1
Friction: Abrasion ::
a) Sterility: Cleanliness b) Dam: Flood c) Heat: Evaporation d) Literacy: Ignorance

Analogy
Answer: c) Heat: Evaporation

Example 2
Vernacular : place : : ? : Fingerprint a) Articulacy b) Identical c) different d) martial (Infosys 2008)

Analogy
Answer :

b) Identical

Example 3
Listless: Excite:: a) Stuffy: Brag b) Skeptical: Convince c) Industrious: Produce d) Scholarly: Instruct

Analogy
Answer: b) Skeptical: Convince

Example 4
Teeth : Mouth : : Brain: ? a) Heart b) Lungs c) Skull d) Body

Analogy
Answer:
a)

Skull

Example 5
Slur : Speech : : Smudge : a) tongue b) clear c) writing d) language (CTS 2007)

Analogy
Answer:

c) Writing

Problem 8
Crow : boastful ::

(a) (b) (c) (d) (e)

smirk : witty conceal : sky pout : sulky blush : coarse bluster : unhappy

Analogy
Answer: (a) smirk : witty

Problem 9
Lumber: Bear ::
a) Roost b) Bray c) Waddle d) Swoop e) Chirp : : : : : hen donkey goose hawk sparrow

Analogy
Answer:

(a) Roost : hen

Problem 10
Gullible : duped ::
a) Credible b) Careful c) Malleable d) Myopic e) Articulate : : : : : cheated cautioned moulded mislead silenced

Analogy
Answer:

a) Credible : cheated

Problem 11
Eternal: End ::
a) Precursory b) Grammatical c) Invaluable d) Frenetic e) Implausible : : : : : Beginning Sentence Worth Movement credibility

Analogy
Answer: e) Implausible : credibility

Problem 12
Dolphin: Mammal ::

a) Larva b) Penguin c) Sonnet d) Computer e) Peninsula

: : : : :

Insect Bird Stanza Machine Island

Analogy
Answer:

b) Penguin : Bird

Problem 13
Green: Experience ::

a) Ungainly b) Rank c) Indolent d) Impassioned e) Dispirited

: : : : :

Grace Knowledge Laziness Ardor Despondence

Analogy
Answer: d) Impassioned : Ardor

Problem 14
Contrition: Penitent::

a) Caution : b) Speculation : c) Obstinacy : d) Sanguinity : e) Wisdom :

Driver Philosopher Athlete Partner sage

Analogy
Answer: e) Wisdom : sage

Problem 15
Disarm: Weapons (a) Limit : Abilities (b) Soothe : difficulties (c) Restrain : Movement (d) Disguise : Identify (e) Usurp : Power

Analogy
Answer: (e) Usurp : Power

Problem 16
Stone: Sculptor
a) Brick b) Words c) Bust d) Scalpel e) Mine : : : : : House Poet Portrait Surgeon Ore

Analogy
Answer:

b) Words : Poet

Problem 17
Shearing: Wool
a) Shredding b) Breathing c) Trimming d) Reaping e) Weaving : : : : : Paper Wine Hedge Grain Silk

Analogy
Answer:

d) Reaping : Grain

Problem 18
Synopsis: Condensed a) Digression b) Mystery c) Excursion d) Antiquity e) Plagiarism : : : : : Repeated Enticing Pleasant Forgotten Pirated

Analogy
Answer:

e) Plagiarism : Pirated

Problem 19
Admonish: Counsel::
a) Mollify b) Necessitate c) Enervate d) Manufacture e) Remunerate : : : : : Intensity Generosity Vitality Opinion Payment

Analogy
Answer: d) Manufacture : Opinion

Problem 20
Countermand: Order::
a) Corroborate b) Restate c) Reopen d) Prejudice e) Revoke : : : : : Document Claim Investigation Testimony License

Analogy
Answer: e) Revoke : License

Sentence Completion
It tests your Ability to use Vocabulary a)Ability to Recognize Logical b)Consistency among the Elements in a Sentence

What makes SC difficult Vocabulary :


Use of words like Nonplussed, Harbingers, Eclectic

Use of Secondary Meanings


Example : Economy Restrain Toy Dally
Cont

Sentence Completion
B. Grammatical complexity :
They includes entire range of Grammatical Possibilities. Use of Clauses, Prepositional Phrases, Gerunds etc. in a Convoluted Manner. C. Tone :

Writers Attitude towards the Subject Matter i.e ironic, playful, skeptical, somber etc.
Cont

Sentence Completion
Style : Ideas maybe expressed in different manners, Ornately or Sparely, Poetically or Prosaically, formally or informally etc. An authors style depends on such details as word Choice, Imagery Repetition, Rhythm, Sentence Structures and Length.
Thought extenders Thought contrasters Continue the idea Reverse the idea
Cont

Sentence Completion
Signal Words : additionally also and as well besides furthermore moreover too likewise although but despite nevertheless in spite of on the contrary still while which

illogically surprisingly paradoxically unexpectedly

Tactics

Read the Sentence ,think of a word makes sense. Look at all possible answers. In Double blank- options-testing the first word in each choice. Watch for Single Word that link one part of the Sentence to another. Break down Complex Sentences - Simpler Components. Check whether the Metaphor controls the Choice of Words.

Example:1
Because of experience had convinced her that he was both self-seeking and avaricious, she rejected the likelihood that his donation had been ______. a)Redundant b)Frivolous c)Inexpensive d)Ephemeral e)Altruistic

Sentence Completion

Answer: e) Altruistic (unselfish, selfless).

Example: 2
If you are trying to make a strong impression on your audience, you cannot do so by being understated, tentative, or ______. a)Hyperbolic b)Restrained c)Argumentative d)Authoritative e)Passionate

Sentence Completion
Answer: b) Restrained ( controlled, in control of yourself).

Example: 3
Despite the mixtures________ nature, we found that by lowering its temperature in the laboratory we could dramatically reduce its tendency to vaporize. a)Resilient b)Volatile c)Homogeneous d)Insipid ( INFOSYS 2008) e)Acerbic

Sentence Completion
Answer : b) Volatile (Explosive, Hot-tempered)

Example:4
In a happy, somewhat boisterous celebration of the European discovery of America, the major phase of the Columbus Cinquecentennial got off to ______ start on Friday. a slow. A rousing. a reluctant Accenture 2007 an indifferent. a quiet.

a) b)

c)
d) e)

Sentence Completion
Answer : b) a Rousing

Example:5
We are ___ the intellects of the past; or rather, like children we take it for granted that somebody must supply us with our supper and our _____ . Ungrateful to . Ideas. Dependent on repose Unfaithful to needs Fortunate in . Allowance Generous to . wants

a)

b)
c) d) e)

Sentence Completion
Answer: a) Ungrateful to . Ideas.

Example:6
Sharmi is always late she never comes___ time
a) at b) with in c) on d) Before (Wipro)

Sentence Completion
Answer: c) on

Example:7
It is very nice. before I came here I didn't see it _________ a) any where b) anyone c) every one d) every where (Wipro)

Sentence Completion
Answer: a) any where

Example:8
Tennyson was a well-loved poet; no other poet since has been so ____ .
a). lionized b). attacked c). decried d). poetical e). abhorred

Sentence Completion
Answer: A. lionized

Example:9
Harding was unable to ____ the results of the survey; although entirely unexpected, the figures were obtained by a market research firm with an ____ reputation. a). accept - peerless b). discount - impeccable c). fault-mediocre d). counter - unenviable e). believe - fine

Sentence Completion
Answer: B. discount - impeccable

Example:10
Many so-called social playwrights are distinctly ____ ; rather than allowing the members of the audience to form their own opinions, these writers force a viewpoint on the viewer.
a). conciliatory b). prolific c). iconoclastic d). didactic e). contumacious

Sentence Completion
Answer: D. didactic

Example - 11
In American film, some character actors have found it _____ to gain widespread recognition, although within the smaller community of actors, directors, and producers they are highly regarded.
a)Difficult b)Acceptable c)Unsatisfactory d)Discouraging e)Relatively

simple

Sentence Completion
Answer:
a)

Difficult

Example - 12
Despite the fact that over time the originally antagonistic response to his sculpture had lessened, to this day, hardly any individuals ____ his art.
a) b) c) d) e)

Applaud Castigate Evaluate Denounce ignore

Sentence Completion
Answer:
a)

Applaud

Example - 13
In contrast to physicists who base their research on scientific theory, he modeled his procedure on rigorous ____; so despite the fact that his method was less sophisticated, hid results were ___ sound. a) Fiction methodologically b) abstractionarguably c) Intuition scientifically d) Observationfactually

Sentence Completion
Answer: d) Observationfactually

Example - 14
Although he asserted his theology was derived from ____ school of thought, it actually utilizes conventions from many religious and so it rightfully could be described as having ____ origins.
a) b)

c)
d)

A particular diverse A cogent multitalented A prominent coherent A singleconsonant

Sentence Completion
Answer: a) A particular diverse

Example - 15
Although bound to impose the law, a judge is free to use her discretion to ___ the anachronistic ___ of some criminal penalties.
a) b) c) d)

Enforce judiciousness Imposelegally Exacerbateseverity Mitigatebarbarity

Sentence Completion
Answer: d) Mitigatebarbarity

Example - 16
To examine the ___ of importing concepts from one discipline to enhance another, merely look at the degree to which words from the first may, without distortion, be ___ the second.
a) b) c) d)

danger meaningless for Popularity created within Etiquetterevitalized by Validity employed by

Sentence Completion
Answer: d) Validity employed by

Example - 17
Recent investigation into business and morality reveals the way in which apparently ____ business decisions, typically lost sight of in the ordinary operations of commerce, in reality ___ moral choices of major importance.
a)
b) c)

unimportant represent Unreliableprovoke Unparalleledsymbolize

Sentence Completion
Answer:

a) unimportant represent

Example - 18
While many people enjoy observing rituals and customs not ___ their culture, they _____ participating in them.
a) b)

c)
d) e)

Sanctioned by encourage Endemic to eschew Upheld in. Condone Central to relish Accustomed to avoid

Sentence Completion
Answer: b) Endemic to eschew

Example - 19
The sparring of the two lawyers appeared ____; however, it is well known that, outside the courtroom, the friendship between the two is____.
a) b) c) d) e)

pointlesscooperative Hostileobvious Lightheartedabrogated Heightened concealed Brilliant precluded

Sentence Completion
Answer: b) Hostileobvious

Example - 20
In radio, a morning broadcasting time often ___ a larger and more ____ audience and, thus, one that is more appealing to advertisers of expensive products.
a)

b)
c) d)

Demands attractive Denotes agreeable Indicates prosperous Overlooks practical

Sentence Completion
Answer: c) Indicates prosperous

Spotting Errors

Grammatical Errors form the most Probable Error in Error Spotting exercises. Mistakes in Preposition and Tenses is more Common.

Examples
1)
2) 3)

The car is / almost / the same / like mine.


The weather / feels / as / spring. Marys job / is as / hard / than Bills.

4) Some of the M.Ps absented/ from lok sabha even/ when issues of the highest/ importance were being discussed.

Examples
5) India is one of/ those few countries/ which has maintained /steady growth rate. 6) Let you and I/ press our minds/ into thinking/ out the best solution. 7) None of the boys/ who were/ present there came/ for help.

Examples
8) Shangai is/bigger than/ any city in/ the world.
9) I shall /leave this /place when /he will come. 10) When I returned /my home from office/ I saw the flower pots are/ broken infront of my home/No error. (Wipro 2008). 11) The walls are/ now wet/ because yesterday/ it has been raining./ No error. (Wipro 2008).

Examples
12). At the music recital, Alexandra enjoyed listening to her friend Mohammeds insightful Interpretation, which she thought was more sophisticated than the other performers. No error. (infosys) 13). If one is interested in learning even more about Zora Neale Hurston, you should read Robert Hemingway's biography. No error. (infosys)

Examples
14. Sponsors of the Olympic games who bought advertising time on united states television includes at least a dozen international firms whose names are familiar to American consumers. No error. (infosys)

15. Originally a protest on conventional painting, the pre-Raphaelite movement exerted great influence on the art of its time. No error. (infosys)

Examples
16). In financial matters / it is important to / get disinterested advice. / no error. 17). Credit cards have / brought about a revolution / in peoples spending habits. / no error. 18). A cogent remark / compels acceptance because / of their sense and logic. / no error. 19). He had been / saved of death as if / by divine intervention. / no error.

Examples
20). The film was so disjointed / that I could not tell you / what the story was about. / no error. 21). Take two spoonful / of this medicine / every three hours. / no error. 22). Some women admit that / their principle goal in life / is to marry a wealthy man. / no error. 23). If the allegations / made against him / are found to be true / he could face rigorous imprisonment. / no error

Examples
24). On discovering that / it was a forgery / he torn up the agreement / he had signed. / no error. 25). With regard to implementation the / details of the proposal / the committee was divided / in its opinion. / no error.

Solution
16). In financial matters / it is important to / get neutral advice / no error. 17). Credit cards have / bought about a revolution / in peoples spending habits / no error. 18). A cogent remark / compels acceptance because / of it sense and logic / no error. 19). He had been / saved from death as if / by divine intervention / no error.

Solution
20). The film was so disjointed / that I can not tell you / what the story was about / no error. 21). Take two spoonfuls / of this medicine / every three hours / no error. 22). Some women admit that / their principal goal in life / is to marry a wealthy man / no error. 23). If the allegations / made against him / are found to be true / he could face rigorous imprisonment / no error

Solution
24). On discovering that / it was a forgery / he torn up the agreement / he had signed / no error. 25). With regard to implementation the / details of the proposal / the committee was divided / in its opinion / no error.

Reading Comprehension
Its Tests your Ability to Understand
Content, Technique and your Logical Interpretation Skills.

Some Strategies For Use


Look carefully at the Parts of Speech specially in the Synonym and Antonym variation questions. Look for Secondary Meanings of words if the Primary ones do not seem to fit. If the Meaning of a Word is not known, try and place it within a Context, and then see what Sense it makes.

Tactics

Tackle Passages with Familiar Subjects before passages with unfamiliar ones. First Read the Passage, then Read the Questions. Learn to Spot the Major Reading Question types.
a) Main idea. b) Finding specific details. c) Inference. d) Application to other situations. e) Tone. f) Technique. g) Vocabulary.

Idioms
Idioms are the Expressions whose Meanings cannot be easily worked out from the words they contain.

It is Expression in the Sentence. It is Different from Slang / Colloquial.

Example:1
The managers bark is worse than his bite. a) b) c) d) He shouts He punishes His action is worse than his speech His speech is worse than action

Idioms
Answer:
a)

His speech is worse than action

Example: 2
It is bad to pass the buck on somebody.
a) b) c)

d)

Infect Inflict Blame Shift responsibility

Idioms
Answer:
a)

Shift responsibility

Example:3
Political parties pay back in the same coin when attacked.
a) b) c) d)

Pay money to silence Retaliate physically Answer in the same manner Reply differently

Idioms
Answer:
C) Answer in the same manner

Example: 4
The new kid really gets under my skin.
a) b) c)

d)

The baby is of my complexion The baby is less in colour than I am Baby makes me laugh The baby annoys me a lot

Idioms
Answer:
d) The baby annoys me a lot

Example: 5
If I am wrong on this point, Ill eat my words a) I shall change my words. b) I shall justify. c) I shall argue. d) I will admit it.

Idioms
Answer: d) I will admit it.

Jumbled Order
Types, Jumbled Words. Jumbled Sentence.

Example:1
A.

It was never denied and seemed to be integrated into the city life. The poverty was there right in the open in all the streets. But, somehow it did not depress me as much as I had. Indian society is associated with great poverty, and indeed I saw a lot of poverty in Mumbai.

B.

C.

D.

Jumbled Sentence
D) Indian society is associated with great poverty, and indeed I saw a lot of poverty in Mumbai. C) But, somehow it did not depress me as much as I had. B) The poverty was there right in the open in all the streets. A) It was never denied and seemed to be integrated into the city life.

Example:2
a)

Their growing costs and a growing economy must be reckoned with realistically. Central programmes persist and in some cases grow.

b)

c)

As demand expands, programmes expand.


It is extremely difficult to curtail them.

d)

Jumbled Sentence
B) Central programmes persist and in some cases grow. C) As demand expands, programmes expand. D) It is extremely difficult to curtail them. A) Their growing costs and a growing economy must be reckoned with realistically.

Jumbled Sentence
Rearrange the jumbled sentences. The first and
the last are in their proper places. Find the proper sequence of ABCD.

Example:3
Eventually, tim brought in a communications consultant named Gloria Hoffman to mediate. A. She also forced them to talk about what they respected about each other. B. With Hoffmans help, they came to an agreement to help ensure a smooth transition. C. For the year that Ray planned to remain CEO, he could veto tims ideas. But after that year he would pack up, leave the building and not interfere. D. For six months, Ray and Tim met independently with Hoff man to vent their frustration with each other. 6. they began to think like that and ended up doing it on their own, say Hoffman, it changed their relationship considerably
1.

Jumbled Sentence
1. D.

B. C.

A.
6.

Eventually, Tim brought in a communications consultant named Gloria Hoffman to mediate. For six months, Ray and Tim met independently with Hoff man to vent their frustration with each other. With Hoffmans help, they came to an agreement to help ensure a smooth transition. For the year that Ray planned to remain CEO, he could veto Tim's ideas. But after that year he would pack up, leave the building and not interfere. She also forced them to talk about what they respected about each other. They began to think like that and ended up doing it on their own, say Hoffman, it changed their relationship considerably

Example 4
a)

b)

c)

d)

It was never denied and seemed to be integrated into the city life. The poverty was there right in the open in all the streets. But, somehow it did not depress me as much as I had feared. Indian society is associated with great poverty, and indeed I saw a lot of poverty in mumbai.

Jumbled Sentence
It was never denied and seemed to be integrated into the city life. d) Indian society is associated with great poverty, and indeed I saw a lot of poverty in mumbai. b) The poverty was there right in the open in all the streets. c) But, somehow it did not depress me as much as I had feared.
a)

Example - 5
a)

b)
c)

d)

Ask anybody who they work for nowadays, and the answer is likely to be a small company. And that company is more likely to go bust. Fascination with size is no more revealing in management theory than it is other areas of life. Regardless of the relative merits of big and small companies, nowadays you are more likely to work for a small company.

Jumbled Sentence
D) Regardless of the relative merits of big and small companies, nowadays you are more likely to work for a small company. A) Ask anybody who they work for nowadays, and the answer is likely to be a small company. B) And that company is more likely to go bust. C) Fascination with size is no more revealing in management theory than it is other areas of life.

Thank You

Blue Lotus