Conflictul din Kosovo

Roibu Ana-Maria,gr 3 Ştefan Anca Maria,gr 2 Ştefan Lavinia Maria,gr 3

.

În iulie 1990 .dă naştere la violenţe în rândul populaţiei majoritare. .odată aprobat de adunarea legislativă a Kosovo. În 1989 Slobodan Miloşevici. 1991 este anul când incepe războiul în Iugoslavia. iar în 1992 Republica auto-proclamată Kosovo alege preşedinte pe Ibrahim Rugova. independenţă care este recunoscută anul urmator de Albania.Cauzele conflictului: Kosovo beneficiază de autonomie acordată de Tito în 1974. act care.militează pentru reunificarea Serbiei şi anulează autonomia provinciei Kosovo.albanezii din Kosovo declară independenţa provinciei .

suficient de înarmaţi şi fermi. albanezii.Desfăşurarea conflictului În Februarie 1998 conflictul devine evident. Din atentate în represalii. . considerat ca fiind un adăpost al Armatei de Eliberare a Kosovo(UCK). După numeroase ciocniri între poliţie şi separatişti. pe de altă parte. Pe de o parte sârbii lansază operaţii militare contra UCK şi împing la exod mii de albanezi. Kosovo alunecă în războiul civil. soldate cu morţi si răniti în ambele tabere. pornesc contraofensiva. unităti ale armatei sârbeşti ataca satul Prekaz. din negocieri în disensiuni.

Spania. Portugalia.A că trebuie să intervină pe plan militar.Danem arca. Regatul Unit. Situaţia din Kosovo îi nelinişteşte pe europeni. Franţa încearcă să convingă S.Ge rmania. Iugoslavia. Olanda.U. Polonia. Statele Unite. Turcia. Franţa. Albania. Norvegia.Părţile implicate în conflict: Armata de Eliberare din Kosovo . . Belgia. Italia. Francezii şi germanii iau iniţiative susţinând ideea unei intervenţii directe. Canada.

în cazul de faţă Republica Iugoslavia.Aliaţii nu urmăreau să desprindă Kosovo din Iugoslavia şi nu manifestau intenţia de a recunoaşte independenţa aceste provincii. a justiţiei şi a egalităţii între etnii. Obiectivul lor principal era de a crea sau recrea un Kosovo multietnic în interiorul Iugoslaviei. Ei interveneau într-un stat suveran. în numele datoriei de ingerinţă pentru restabilirea păcii. .

. încălcarea drepturilor omului. adoptată pe 23 septembrie. care cere retragerea forţelor sârbeşti şi încetarea ostilităţilor. NATO ameninţă. îl constituie Rezoluţia 1199 a ONU. după care decide să trimită un ultimatum.Implicarea NATO în Kosovo Punctul de plecare în implicarea NATO în Kosovo. Intervenţia NATO a avut ca justificare.

În aceeaşi zi a fost adoptată Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite ce saluta retragerea. . • Pe 24 martie avioanele NATO îşi încep raidurile. dar se reiau pe 15 martie. Sârbii continuă să-şi manifeste intransigenţa. Conferinţa de la Rambouillet. anunţând o prezenţă civilă şi de securitate sub ONU. Campania aeriană a durat 77 de zile. care ar fi trebuit să se soldeze cu autonomia provinciei Kosovo în interiorul Iugoslaviei şi cu trimiterea unei forţe internaţionale. impune sârbilor şi kosovarilor negocieri. La 9 iunie 1999 s-a semnat un acord tehnic între NATO şi Republica Federală Iugoslavia referitor la retragerea prezenţei militare sârbe. fiind lovite sistematic poziţiile şi obiectivele sârbe din regiune. • Pe 23 februarie negocierile se întrerup.• Pe 6 februarie 1999. • La 10 iunie a fost confirmată începerea retragerii trupelor sârbe din Kosovo.

• Prin adoptarea Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate a Naţiunilor Unite. • Primele efective ale KFOR au început desfăşurarea în provincie începând cu 12 iunie 1999 (50. comanda unică a Forţei de Securitate din Kosovo (KFOR) a fost asigurată de NATO. . • Prioritatea KFOR a fost asigurarea securităţii în provincie. • 50% din efectivele KFOR au fost utilizate pentru protecţia populaţiei sârbe minoritare din Kosovo.000 militari).

a fost semnată o înţelegere între OSCE şi Republica Federativă Iugoslavia. fapt ce a permis declanşarea Misiunii de verificare din Kosovo (KVM). KVM a avut ca obiective: .misiuni de control la frontieră .monitorizarea deplasării trupelor federale în Kosovo şi zona adiacentă . .verificarea încetării focului în zonă .Implicarea OSCE în Kosovo La 16 octombie 1997.sprijinul revenirii la casele lor a refugiaţilor La 20 martie 1999. KVM şi-a retras trupele din Kosovo.

Regatul Unit. În prezent. în ciuda protestelor din partea Rusiei şi a altor ţări din cadrulNaţiunilor Unite. Germania. • Statele care au recunoscut independenţa Republicii Kosovo (cu verde). Turcia.Franţa. aceasta devenind ţară membră a FMI şi a Băncii Mondiale cu numele de Republica Kosovo. 70 de state membre ale ONU au recunoscut independenţa regiunii Kosovo. Coreea de Sud şi altele) au anunţat recunoaşterea independenţei. Albania. Italia. Japonia. . Austria. o serie de state (Statele Unite. Australia.În zilele următoare. Taiwan.Urmări ale conflictului Adunarea din Kosovo a aprobat declaraţia de independenţă pe 17 februarie 2008.

Andre Kaspi . Istoria relaţiilor internaţionale 1948 – până în zilele noastre. Organizaţii şi structuri de securitate . Vasile Bogdan . vol II • Eugen Bădălan.Bibliografie: • Jean-Baptiste Duroselle.